Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa blacharsko-lakiernicza home made

Featured Replies

Napisano

Pokazały się małe bąbelki na progach. Trzeba się tym zająć i wydaje mi się, że jakiejś dużej filozofii w tym nie ma (kiedyś w kaszlu sobie zrobiłem). Potrzebuje jednak rady-porady (nie typu jedź do lakiernika) co i w jakiej kolejności zrobić, a przede wszystkim jakiej chemii używać (tylko spray). Powiedzmy, że już oczyściłem, dziur brak.

Co dalej, jaki siuwaks do zakillowania ewentualnego nawrotu rdzy, jaka szpachla, jaki podkład pod lakier? Mniej więcej w połowie wysokości progu mam delikatną morkę, którą też przydałoby się odtworzyć tylko wszystko co oglądałem wygląda po zastosowaniu zgoła odmiennie od oryginału (pacjent to Corolla E12). Jaki to może być "baranek". Dobrze by było aby chemia była w miarę szybkoschnąca bo będę na to miał raczej sobotę i niedzielę. Oczywiście mogę w jeden weekend przygotować pod lakier, a w następny polakierować.

Napisano

4 godziny temu, mitunio napisał:

Dobrze by było aby chemia była w miarę szybkoschnąca bo będę na to miał raczej sobotę i niedzielę.

Nie ma tak. To pudrowanie syfa.

Szkoda Twojego czasu.

Napisano

Zdzierasz do gołego metalu, jeśli nie ma wżerów to epoksyd, na to antykorozyjna, szpachla, podkład akrylowy, baranek, baza+lakier. Tak zabezpieczyłem próg bo był wypiaskowany do gołego metalu za przednim kołem i po dwóch latach nic nie wychodzi.

Napisano

ja tam obecnie też "walczę" z purchelkiem ;)  Też myślałem że lakiernik tylko oczyści, zabezpieczy i po sprawie :ok:

eafbb44cd38198ebmed.jpg

6b14b54ca8eedc0bmed.jpg

104005970292a96amed.jpg

Szkoda twojej roboty, bo się narobisz a i tak wyjdzie ... IMHO tylko nowy element 

Napisano
15 godzin temu, mitunio napisał:

Pokazały się małe bąbelki na progach.

Filozofii nie ma, ale zabawa po pachy.

Ja się bawiłem z klapą, a progi mogą rdzewieć Ci od środka.

Preparaty w puszkach są na rozpuszczalnikach lotnych - dlatego trzeba czekać.

Preparaty profi są chemoutwardzalne - 2 godziny i utwardzone.

Chcesz znacznie skrócić czas naprawy? Zastosuj podkłady epoksydowe zamiast reaktywnych.

Podkład epoksydowy można bezpośrednio szpachlować.

Siuvax - Cortanin F,

Materiały APP , Novol, Motip

Edytowane przez lessero

Napisano

Na małe parchy dobry jest APP r-stop  :)

Napisano
8 godzin temu, Waldek40 napisał:

po rdzy najpierw reaktywny a potem epoxyd

Nie słyszałem jeszcze o takiej technice naprawy...

Albo idziesz w epoksyd, albo reaktywny.

Napisano
  • Autor

Zajrzę do środka progu (jakoś) to wtedy sie pewnie okaże czy trzeba wszystko wymienić. Zakładam, że nie trzeba. Czy polecacie konkretnych, sprawdzonych producentów?

Napisano
14 godzin temu, Waldek40 napisał:

po rdzy najpierw reaktywny a potem epoxyd

Jak dobrze pamiętam to jednego nie można kłaść nezpośrednio na drugiego i trzeba je izolować akrylowym pofkladem.

Napisano
Dnia 12.04.2018 o 19:42, mitunio napisał:

Pokazały się małe bąbelki na progach. Trzeba się tym zająć i wydaje mi się, że jakiejś dużej filozofii w tym nie ma (kiedyś w kaszlu sobie zrobiłem). Potrzebuje jednak rady-porady (nie typu jedź do lakiernika) co i w jakiej kolejności zrobić, a przede wszystkim jakiej chemii używać (tylko spray). Powiedzmy, że już oczyściłem, dziur brak.

Co dalej, jaki siuwaks do zakillowania ewentualnego nawrotu rdzy, jaka szpachla, jaki podkład pod lakier? Mniej więcej w połowie wysokości progu mam delikatną morkę, którą też przydałoby się odtworzyć tylko wszystko co oglądałem wygląda po zastosowaniu zgoła odmiennie od oryginału (pacjent to Corolla E12). Jaki to może być "baranek". Dobrze by było aby chemia była w miarę szybkoschnąca bo będę na to miał raczej sobotę i niedzielę. Oczywiście mogę w jeden weekend przygotować pod lakier, a w następny polakierować.

Ja też w xsarze picasso kiedyś zauważyłem malutki purchelek na progu.

Chciałem go zdrapać, zabezpieczyć i mieć pokój.

Niestety okazało się, że to druga strona korozji wewnętrznej, i próg trzymał się na lakierze.

Kup sobie kamerkę USB i zajrzyj do progu.

Jak jest zdrowy od środka, to możesz naprawiać. Jak nie - to poczekaj aż będzie dziura na wylot i rób całe poszycie,

Napisano

Też chciałem tylko zeszlifowac  bo myślałem że to powierzchowne i zakonserwowac. Ale.. 

20160728_161121.jpg

20161027_081058.jpg

Edytowane przez szpyrek

Napisano

Swego czasu (6 lat będzie) jak się zabrałem za czyszczenie łącznia progu z podłogą w Uno, to owe łączenie na całej długości zniknęło ;)

Z obydwu stron samochodu. Zrobione, póki co wygląda dobrze. Pocieszający był fakt, że u blacharza stał rok młodszy Peugeot 406, we wcale nie lepszym stanie ;)

DSC02270.JPG.a614c6e6a9c7b778a9bacd283ab5d5eb.JPG

DSC02269.JPG.175c184bd6d2c00e0e9b0187aea42761.JPG

Napisano
Dnia 13.04.2018 o 11:30, bob96 napisał:

Na małe parchy dobry jest APP r-stop  :)

A co na to dajesz? Epoksyd, minia, czy inna farba?

Muszę odświeżyć bagażnik rowerowy bo oblazł z farby i zaruściał ?

Napisano

Podkład epoksydowy antykorozyjny Protect 360

Napisano
11 godzin temu, Majkiel napisał:

A co na to dajesz? Epoksyd, minia, czy inna farba?

Muszę odświeżyć bagażnik rowerowy bo oblazł z farby i zaruściał ?

Suma materiałów i pracy da koszt nowego, aluminiowego ;)

Oszlifować czymkolwiek i pomalować śnieżką antykorozyjną "prosto na rdzę" za 17 zł, poważnie.

Edytowane przez lessero

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.