Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piwnica średniowieczna ;)

Featured Replies

Napisano

Mam tak jak na poniższym zdjęciu wyglądająca piwnicę pod chałupą - w sumie z 25, może 30 m kw. powierzchni i jest jakieś 4 m pod poziomem parteru.

Generalnie między kamieniami jest zaprawa z gliny z wapnem, albo samej gliny, podłoże to gliniane klepisko, suche. Piwnica ma specyficzny mikroklimat i jest raczej ciepła.

Zastanawiam się, jak to wykończyć. Glina pomiędzy kamieniami musi być jakoś zabezpieczona, poza tym chciałbym jednak zrobić tam wylewkę betonową. Waham się między czysto użytkowym charakterem piwnicy, a pozostawieniem w niej obecnego klimatu "zamkowego". ;] W stanie takim jak jest nie nadaje się do użycia, poza tym chodzi mi po głowie zrobienie tam kącika akwarystycznego z jakimś potężnym baniakiem, bądź wręcz uprawy kilku cennych gatunków roślin akwarystycznych. Musiałoby więc to być w miarę cywilizowane pomieszczenie, bo lubię posiedzieć przy akwarium, również ze znajomymi.

Potencjalnie pojawią się tam kłopoty z wentylacją - w tym momencie jest okienko piwniczne, które wychodzi niestety na ulicę oraz oczywiście wejście na korytarz po cholernie stromych schodach.

Doradźcie coś.

piwnica.jpg

Napisano
3 godziny temu, ZelaznyKarzel napisał:

L

Doradźcie coś.

piwnica.jpg

Dla mnie jest mega wypas !  Nic bym nie zmieniał, jedynie wylewka i jak najmniej zmian :)

Napisano
Dla mnie jest mega wypas !  Nic bym nie zmieniał, jedynie wylewka i jak najmniej zmian [emoji4]
Też jestem tego zdania.. Jesli ubytki w spoinach wymagają naprawy, to zrobiłbym je dokładnie ta sama technika co oryginalnie.

A zamiast wylewki może deski na małych legarach na podłogę?

tapatalked

Napisano

Ja bym ułożył bruk z granitu łupanego lub płaskich kamieni.

Napisano
8 minut temu, Olleo napisał:

Ja bym ułożył bruk z granitu łupanego lub płaskich kamieni.

Albo z plastrów drewna. :ok:

Napisano
19 godzin temu, luccass napisał:

Też jestem tego zdania.. Jesli ubytki w spoinach wymagają naprawy, to zrobiłbym je dokładnie ta sama technika co oryginalnie.

A zamiast wylewki może deski na małych legarach na podłogę?

tapatalked

i oświetlenie koniecznie zrobić z kutych elementow z mozliwoscia zapalenia prawdziwego ognia :bbq::swieca:

pamietajac oczywiście o poprawieniu wentylacji :old:

Napisano
  • Autor

Jak będę w chacie to zrobię trochę zdjęć owadów, pajęczaków, tudzież ich trucheł - może wtedy pojawią się rady, żeby to jednak ucywilizować. ;] 

Napisano
48 minut temu, ZelaznyKarzel napisał:

Jak będę w chacie to zrobię trochę zdjęć owadów, pajęczaków, tudzież ich trucheł - może wtedy pojawią się rady, żeby to jednak ucywilizować. ;] 

Ale to nie kwestia aranżacji tylko braku ruchu w pomieszczeniach. Mam doświadczenie z dwóch mieszkań które większość czasu stały nieużywane przez człowieka - robale, gryzonie i ślimaki  czują się jak u siebie. ;)

Jak zaczniesz tam regularnie palić światło to część z nich sama się wyniesie, jak zrobisz jakąś mechaniczną wentylację to już w ogóle.

Edytowane przez Cinek

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
18 minut temu, mayster_tcz napisał:

wylewką to mozesz akurat sobie duzej szkody narobić...

A jakieś szczegóły? Niestety w kwestii takiej chałupy fachowcy rozkładają ręce...

W tym domu część rzeczy robiłem sam w oparciu o materiały z jakiejś konferencji Politechniki Krakowskiej dotyczącej remontu któregoś z kościołów... ;] Dodatkowym problemem jest to, że jednak nie traktujemy tego domu, że jest "na zawsze" (choć ogólnie to bardzo go polubiłem).

Napisano
3 godziny temu, ZelaznyKarzel napisał:

A jakieś szczegóły? Niestety w kwestii takiej chałupy fachowcy rozkładają ręce...

W tym domu część rzeczy robiłem sam w oparciu o materiały z jakiejś konferencji Politechniki Krakowskiej dotyczącej remontu któregoś z kościołów... ;] Dodatkowym problemem jest to, że jednak nie traktujemy tego domu, że jest "na zawsze" (choć ogólnie to bardzo go polubiłem).

Generalnie mozesz zaburzyc cyrkulacje wilgoci, jak odizolujesz podloge to woda zacznie przeć na ściany. Ale, żeby to określić to trzeba kogoś mądrzejszego ode mnie :)

Napisano
Dnia 1.06.2018 o 21:12, mayster_tcz napisał:

Generalnie mozesz zaburzyc cyrkulacje wilgoci, jak odizolujesz podloge to woda zacznie przeć na ściany. Ale, żeby to określić to trzeba kogoś mądrzejszego ode mnie :)

Jest pewna słabość twojego rozumowania - sama wylewka bez izolacji nie zmieni "cyrkulacji wilgoci" jak to po swojemu nazwałeś.

Wylewka może zmienić wypływ wody z gruntu, ale nie parowanie podłogi. O ile się nie doda do niej jakiś dodatków hydroizolacyjnych, to woda będzie przez nią przechodziła bez problemu.

Napisano

@maras77 myślałem o wylewce z izolacją, np. folią, no ale fakt, mozna dać bez. Tylko nie wiem co kolega autor chciałby potem, czy jakąś podłogę na to czy co... 

Niemniej, super piwnica :)

Napisano
  • Autor

@mayster_tcz @maras77 Generalnie to nie wiem. Na razie zrobiłem parter (100 m kw powierzchni - to jest 2x więcej niż mieliśmy w Krakowie, ale już zaczyna brakować ;) ). Jest jeszcze strych i dach - użytkowo tam się pewnie z 70 m da zrobić, nie liczyłem; są tam 2 pokoje, które można używać latem).

Piwnicę zostawiłem w spokoju, ale docelowo chciałbym tam trzymać przetwory i trochę jakichś swojego wyrobu trunków oraz postawić tam jakieś spore akwarium lub kilka mniejszych. Wydaje mi się, że żadnej poważniejszej izolacji nie ma sensu robić - ściany i tak ciągną wodę jak głupie. Może gdybym ponastrzykiwał jakąś hydroizolacją to miałoby to jakiś tam sens. W każdym razie żadna poważna firma nie chce za to się zabrać i wszelkie (niebezsensowne) decyzje chcą zostawić mnie. A że sprawa jest bardzo kosztowna to po prostu na razie nie robię nic. ;]

Ale prędzej czy później okaże się, że dom po prostu trzeba albo doprowadzić do jakiegoś sensownego stanu pod względem izolacyjności, albo porzucić. Na razie nie jest źle, ale czasem trzeba dopalić w piecu kaflowym, który specjalnie zostawiliśmy w salonie - po prostu podpiwniczona połówka domu inaczej zachowuje się niż część niepodpiwniczona po przekroczeniu jakiejś tam granicy ujemnej temperatury... Uogólniając, na piec kaflowy schodzi 2-4 m przestrzenne drewna mieszanego na sezon i zwykle podpalamy tam dla efektu przyjemnego słoneczka, a nie w celach grzewczych - piec kaflowy daje ok. 80% ciepła jako IR, w przeciwieństwie do kaloryferów.

Sumarycznie dom jest ładny, miejsce świetne, ~5-arowy ogród (ciut mało, ale od biedy ujdzie - nie ma koszenia za wiele) - mam wieś i miasto właściwie 2 w 1, do rynku 150 m, kilka marketów w promieniu 2-3 km. Na starość jak znalazł, jeśli nie okaże się, że z emerytury nie wyrobimy na ogrzewanie... ;) 

Edit

No i 2 kościoły w promieniu 300 m... ;l

Edytowane przez ZelaznyKarzel

Napisano

Jak masz natchnienie to spróbuj znaleźć jakieś opracowania brytyjskie. Kiedyś rzuciło mi się w oczy kilka takich jakiegoś tam ichniego cechu. Oni mają sporo domów z kamienia, bez izolacji, itp. więc sporo na temat wilgoci znajdziesz. Jedyna różnica to niższe temperatury zimą w PL.

tapatalked

Napisano

Nie jestem ani budowlańcem, ani dekoratorem wnętrz lecz pozwolę sobie na osobistą spekulację. Piwnica super i ten sredniowieczno-zamkowy klimacik !!! Urządziłbym tam mini salę tortur- dyby, łańcuchy itp. W upalne wieczory piwko z kumplamii... a i niesfornego sąsiada można by przymknąć. Ojojoj, poniosła mnie fantazja.

Napisano
6 godzin temu, MACIEJU napisał:

Nie jestem ani budowlańcem, ani dekoratorem wnętrz lecz pozwolę sobie na osobistą spekulację. Piwnica super i ten sredniowieczno-zamkowy klimacik !!! Urządziłbym tam mini salę tortur- dyby, łańcuchy itp. W upalne wieczory piwko z kumplamii... a i niesfornego sąsiada można by przymknąć. Ojojoj, poniosła mnie fantazja.

Nawet jęków by nie było słychać na zewnątrz - 4 m pod ziemią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.