Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

anhydryt do garażu

Featured Replies

Napisano

Chciałem w garażu zrobić odpływ liniowy przy bramie, żeby wszystko leciało poza budynek.

I teraz nie wiem czy warto dawać anhydryt, bo przecież jak na tym zrobić spadek można - jak to płynne takie? A może jednak bez problemu się robi?

Jedyną chyba zaletą tego (anhydrytu) będzie fakt iż ekipa od wylewek przyjedzie raz i zrobią cały dom. Nie odpytywałem jeszcze wylewkarzy tradycyjnych cementowych, ale czy takie małe powierzchnie (40 m2) też bez marudzenia kładą? Żeby mi potem goście nie wyjechali z ceną z kosmosu za taki kawałek posadzki...

Napisano

Na pewno ekipie robiącej posadzki bardziej opłaci się wozić agregat i miksokreta na budowę gdzie dziennie zrobią niż 150 m2 niż garaż i trzeba się znowu pakować, ale nie skreślał od razu, poszukaj i popytaj. Nie znam nikogo kto robiłby anhydryt w garażu :hmm:

Wylewki anhydrytowe - mają płynną konsystencję i właściwości samopoziomujące, co gwarantuje równość podkładu. Ich wadą jest brak możliwości wykonania spadków.

także raczej posadzka betonowa Ci zostaje ;)

Edytowane przez komor

Napisano

Ja robiłem. Odpływ liniowy mam przy drzwiach - przynajmniej miejsce na niego. 
Spadek wykona zdolny kafelkarz podczas płytkowania - osadzi i zamontuje równiez odpływ. Przyczyną dla której wylaliśmy anhydryt było to że w garażu zrobiliśmy ogrzewanie podłogowe - doskonale się sprawdziło w czasei zimy.

Pozdrawiam

Napisano
3 godziny temu, exor napisał:

Chciałem w garażu zrobić odpływ liniowy przy bramie, żeby wszystko leciało poza budynek.

I teraz nie wiem czy warto dawać anhydryt, bo przecież jak na tym zrobić spadek można - jak to płynne takie? A może jednak bez problemu się robi?

Jedyną chyba zaletą tego (anhydrytu) będzie fakt iż ekipa od wylewek przyjedzie raz i zrobią cały dom. Nie odpytywałem jeszcze wylewkarzy tradycyjnych cementowych, ale czy takie małe powierzchnie (40 m2) też bez marudzenia kładą? Żeby mi potem goście nie wyjechali z ceną z kosmosu za taki kawałek posadzki...

Niestety z tym marudzeniem tak jest. Ja odpuściłem anhydryt w garażu i na balkonach, później miałem problem z ekipą. Nikomu się nie chciało dla 40m2 :(.

W końcu gość od anhydrytu mi jedną ekipę załatwił, ale zrobili średnio robotę, dodatkowo uwalili mi pół podwórka workami i piaskiem :(.

Przy anhydrycie AFAIR to przy polerce/zacieraniu można zrobić spadki - tak mi chyba wykonawca mówił, bo mnie namawiał na anhydryt w garażu.

Napisano
3 godziny temu, mzientara napisał:

Przyczyną dla której wylaliśmy anhydryt było to że w garażu zrobiliśmy ogrzewanie podłogowe - doskonale się sprawdziło w czasei zimy.

Przepraszam za offtop, ale z ciekawości w czym to podłogowe się sprawdziło, że kolega zadowolony?:hmm:

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, sherif napisał:

Niestety z tym marudzeniem tak jest. Ja odpuściłem anhydryt w garażu i na balkonach, później miałem problem z ekipą. Nikomu się nie chciało dla 40m2 :(.

W końcu gość od anhydrytu mi jedną ekipę załatwił, ale zrobili średnio robotę, dodatkowo uwalili mi pół podwórka workami i piaskiem :(.

Przy anhydrycie AFAIR to przy polerce/zacieraniu można zrobić spadki - tak mi chyba wykonawca mówił, bo mnie namawiał na anhydryt w garażu.

A czemu odpusciles Anhydryt w garazu? 

Napisano
3 godziny temu, exor napisał:

A czemu odpusciles Anhydryt w garazu? 

bo się głupot w Internecie naczytałem nt wilgoci :(

Napisano

Czemu głupot. Anhydryt nie lubi wilgoci, a o nią w garażu bardzo łatwo.

Napisano

Mam anhydryt w garażu. Póki co nie użytkowany jako garaż, ale jakaś woda nie raz am tsię wylała i wylewka żyje.

Jak zrobisz szczelną posadzkę, to nic mu się nie stanie. A kwestia spadków, u mamy jest garaż z jakimś tam spadkiem, ale dopóki nie wjedzie bardzo mokre auto, albo z węża ogrodowego się nie wyleje, to kiepsko to spływa. Albo spłynie, ale trochę zostaje. Nie wiem - napięcie powierzchniowe wody chyba ją trzyma ;)

Kumpel olał spadki, zrobił odwodnienie liniowe przy wjeździe i nie narzeka żeby mu woda stała w garażu, a na wszelki wypadek kupił sobie taką gumę na patyku jaką mają np. na basenach.

Jeśli garaż nie ma 10 metrów długości i chcesz go kafelkować, to płytkarz sprawę spadku załatwi.

Napisano
16 godzin temu, AkuQ napisał:

Przepraszam za offtop, ale z ciekawości w czym to podłogowe się sprawdziło, że kolega zadowolony?:hmm:

To co skapało z samochodu bardzo ładnie odparowało - bez żadnej szkody dla wylewki. Została plama, ale nic się nie pokruszyło, uszkodziło itp.  

Napisano
17 minut temu, mzientara napisał:

To co skapało z samochodu bardzo ładnie odparowało - bez żadnej szkody dla wylewki. Została plama, ale nic się nie pokruszyło, uszkodziło itp.  

:ok: u mnie mam ogrzewanie grzejnikowe i płytki na podłodze, odpływ na środku zrobione pochylenia w kopertę, spływa też wszystko, pomimo zakręconych grzejników wg mnie mam za ciepło w garażu (sąsiaduje z kotłownią na ekogroszek). Jak nie ma śnieżyc czy wielkich mrozów to auto i tak na zewnątrz stoi bo tylko mnóstwo syfu się robi z tego rozpuszczającego się błota pośniegowego :/

Napisano
12 godzin temu, Teres napisał:

Czemu głupot. Anhydryt nie lubi wilgoci, a o nią w garażu bardzo łatwo.

i co się z nim dzieje ???

Napisano
2 godziny temu, mzientara napisał:

U mnie identycznie z dwóch aut, woda skapuje ze śniegu i wysycha .. bez ogrzewania, ale z wentylacją (która musi być) :phi:.

Mam co prawda odwodnienie, ale woda dociera do niego praktycznie jedynie podczas mycia samochodu.

Napisano
Dnia 9.06.2018 o 01:04, Teres napisał:

Z tego co kojarzę, to traci wytrzymałość. Na tej stronce  http://www.termolit.pl/blog/wylewka-anhydrytowa-w-garazu-pralni-lazience/ jest napisane jak ma być przygotowana wylewka. Trochę zachodu jest, po co sobie utrudniać życie?

Taaak. Dwie próbki wylewki odlałem w wiadrze, dzięki czemu powstały 6cm odlewy. Wrzuciłem je po tygodniu do beczki z wodą, gdzie przeleżały na dnie blisko miesiąc. Nic się nie stało, po wyschnięciu była zwykła twarda bryła (nie dałem rady jej uszkodzić), choć naczytałem się, że już po dniu będzie można zbierać łyżeczką.

Kwestia odpowiedniej izolacji i przygotowania w pomieszczeniach mokrych dotyczy każdego rodzaju posadzki.

Napisano
  • Autor

A badał ktoś z państwa ostatnio jak wyglądają ceny posadzek mixokret vs anhydyt po całości domu?

Mixo chyba ciut tańsze będzie?

Napisano
1 godzinę temu, exor napisał:

A badał ktoś z państwa ostatnio jak wyglądają ceny posadzek mixokret vs anhydyt po całości domu?

Mixo chyba ciut tańsze będzie?

klasyczna z miksokreta jest zdecydowanie tańsza. Ja płaciłem chyba 27 m2, anhydryt w zależności od lokalizacji 30-50% droższy.

U mnie dokładnie nie rozpytywałem bo chciałem zwykłą cementową posadzkę.

Napisano
22 minuty temu, exor napisał:

27 za m2 brutto? 

Usluga z materialem? 

Chyba netto, ale pewien nie jestem.

Oczywiście bez styropianu.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, komor napisał:

Chyba netto, ale pewien nie jestem.

Oczywiście bez styropianu.

no tak, bez styropianu pytałem.

no to powiedzmy, ze netto 27. to przy cenie 42 (netto) anhydrytu z metra (jesli bedzie 5cm wysokosci) to faktycznie korzystnie wychodzi tradycyjna posadzka.

Napisano

3 tygodnie temu pisałem do Wolplan-a z prośbą o wycenę anhydrytu.

Dostałem ofertę na 37,81 netto za m2 przy grubości 5 cm.

Jak wg mnie całkiem dobra oferta.

No i wylewka może być cieńsza niż przy miksokrecie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.