Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rekuperacja - jaką moc ustawić?

Featured Replies

Napisano
5 godzin temu, mazi napisał:

W sensie puścić rury w ściankach działowych czy masz na myśli inny pomysł? Nie chcę tego wpuszczać w wylewkę, wolałbym tego uniknąć.

Nie wiem, nie znam twojego projektu. Rury zwykle puszcze się w strychu nad poddaszem, w ścianach działowych czy zabudowach.

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał:

no dobrze a jakie są straty instalacji i czy reku je uwzględnia ?

Tak jak już napisałem :

Ja tam nie zaglebialem sie w ten temat kompletnie, polegalem na doświadczeniu lokalnego instalatora...  I Działa... 

Nie mam czasu na rozbiajnie G na atomy... Nie mam nowego domu, a stary, w którym wentylacja grawitacyjna szwankowala... A teraz bajka, pranie schnie w jeden dzień, a wcześniej - mimo np nawiewnikow- musialem używać domowego osuszacza bo inaczej schło o tej porze roku nawet do 3 dni.(żeby było jasne, nie mam pralki z odwirowywaniem 1400obr, a zaledwie 500...poki działa nie wymieniam bo porowanalem kiedyś jej parametry z nowymi eko i wyszło... Ze zużywają wiecej wody i prądu niz moja stara...) 

Edytowane przez Pado

Napisano
2 godziny temu, Pado napisał:

Tak jak już napisałem :

Ja tam nie zaglebialem sie w ten temat kompletnie, polegalem na doświadczeniu lokalnego instalatora...  I Działa... 

Nie mam czasu na rozbiajnie G na atomy... Nie mam nowego domu, a stary, w którym wentylacja grawitacyjna szwankowala... A teraz bajka, pranie schnie w jeden dzień, a wcześniej - mimo np nawiewnikow- musialem używać domowego osuszacza bo inaczej schło o tej porze roku nawet do 3 dni.(żeby było jasne, nie mam pralki z odwirowywaniem 1400obr, a zaledwie 500...poki działa nie wymieniam bo porowanalem kiedyś jej parametry z nowymi eko i wyszło... Ze zużywają wiecej wody i prądu niz moja stara...) 

Także lokalny instalator powinien zakończyć temat, nie tylko instalacji rurek ale pomiaru i regulacji.

• 1 miesiąc później...
Napisano

sprawdziłem pobór mojego reku i przy mocy>pobór:

40%>21W

45%>25W

60%>31W

85%>55W

100%>77W

Napisano
16 godzin temu, Pado napisał:

sprawdziłem pobór mojego reku i przy mocy>pobór:

40%>21W

45%>25W

60%>31W

85%>55W

100%>77W

Jaki masz reku i jaka wydajność?

U mnie od miesiąca działa w większości na 30% - 20W

Na 43% mam ok. 45W

62% ok. 145W

75% ok. 330W

Tylko, że u mnie jest centrala 400m3.

Napisano
Godzinę temu, komor napisał:

Na 43% mam ok. 45W

62% ok. 145W

75% ok. 330W

Masz niezły skok pobieranych watów powyżej 60%....nagrzewnica?

Ja mam reku lokalnej firmy Karinowent

https://rekuperatoryspiralne.pl/#k500

Centrala wentylacyjna K500

....do średnich i większych budynków.

Wymiary 102cm/73cm/42cm

Średnica wymiennika 40cm

Średnica króćców na kanały 20cm

Max wydatek powietrza 600m³/h

Sprawność temperaturowa 85%-95%

Spręż dyspozycyjny 120-250 Pa

Poziom hałasu biegi I/II/III - 10dB/25dB/35dB

Zasilanie/pobór mocy - 230V/15-120W

Automatyka TC-GFX32LTE/V4-1

Masa 34kg

Klasa filtra G,F

Wentylatory EBM R3G 190 AB 23

Edytowane przez Pado

Napisano
24 minuty temu, Pado napisał:

Masz niezły skok pobieranych watów powyżej 60%....nagrzewnica?

Ja mam reku lokalnej firmy Karinowent

https://rekuperatoryspiralne.pl/#k500

Centrala wentylacyjna K500

....do średnich i większych budynków.

Wymiary 102cm/73cm/42cm

Średnica wymiennika 40cm

Średnica króćców na kanały 20cm

Max wydatek powietrza 600m³/h

Sprawność temperaturowa 85%-95%

Spręż dyspozycyjny 120-250 Pa

Poziom hałasu biegi I/II/III - 10dB/25dB/35dB

Zasilanie/pobór mocy - 230V/15-120W

Automatyka TC-GFX32LTE/V4-1

Masa 34kg

Klasa filtra G,F

Wentylatory EBM R3G 190 AB 23

Max moc samych wentylatorów to 340W, więc niestety pasuje, do tego zapewne dochodzą większe opory powietrza, bo mam na zwykłych spiro i licząc w głowie jakoś mi to gra w całość.

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał:

Na 43% mam ok. 45W

62% ok. 145W

75% ok. 330W

Jakie są tam wentylatory? U mnie w centrali Kinetic B Plus (max 500m3), przy 20% mam około 20W (dokładnie 20W jest chyba przy 22 albo 23%) , przy 40% jest ciut ponad 40W, a na 100% mam 170-180W. Wzrost też nie jest liniowy, ale nie aż tak jak u Ciebie.

Napisano
2 godziny temu, Majkiel napisał:

Jakie są tam wentylatory? U mnie w centrali Kinetic B Plus (max 500m3), przy 20% mam około 20W (dokładnie 20W jest chyba przy 22 albo 23%) , przy 40% jest ciut ponad 40W, a na 100% mam 170-180W. Wzrost też nie jest liniowy, ale nie aż tak jak u Ciebie.

Nie wiem jakie, sprawdzę w wolnym czasie, ale prędzej wdrapie się na strych i posprawdzam kiedyś czy przypadkiem nie ma jakiś załamań gdzie mógł się tworzyć duży opór. Wygląda jakby znowu było coś napsute u mnie ;l

Napisano
17 godzin temu, komor napisał:

Nie wiem jakie, sprawdzę w wolnym czasie, ale prędzej wdrapie się na strych i posprawdzam kiedyś czy przypadkiem nie ma jakiś załamań gdzie mógł się tworzyć duży opór. Wygląda jakby znowu było coś napsute u mnie ;l

no sprawdź...bo jak dla mnie kosmiczny pobór, ale porównuje to do swojej centrali, która jednak jest większa. Chyba, że różnice wynikają z zastosowanych wentylatorów i samego wymiennika. Ja mam instalacje na pe-flexach, do tego- jako, ze to stary dom-rury idą od centrali na stropie (ukryte w 20cm izolacji, styropian na podłodze strychu)= nie ma zagięć i oporów, a tylko 4 rury przechodzą ciągiem kominowym na niższą część domu Jakie masz filtry w centrali? Ja mam G4, może masz jakieś F7 stawiające duży opór=większy pobór prądu...nie wiem, nie znam się aż tak...

Napisano
5 godzin temu, Pado napisał:

no sprawdź...bo jak dla mnie kosmiczny pobór

Przeleciałem różne moce z miernikiem:

30% - 17W

40% - 34W
43% - 42W
50% - 67W
55% - 103W
60% - 141W
70% - 279W
90% - 329W
100% - 330W

Wg broszury wentylatory łykają:

30-120W*

max. wentylatory: 340 W **

* przy pracy centrali w zalecanym obszarze wydajności
** pobór mocy wentylatorów przy maksymalnej wydajności

No i gwiazdki odpowiadają na pytanie czemu to tak żre :phi:

Nastawy fabryczne to dla 4 biegów

30%/38%/47%/55%

I przy owych 55% są 103W i się zgadza.

Prawa jest taka, że przy 75% dmucha podobnie jak przy 80,90,100 czyli jest to prawdopodobnie już moc maksymalna i faktycznie trochę czapki z głów zrywa.

Czy patrząc po Waszych centralach ProVent stosuje bardzo energochłonne wentylatory, chyba że Wasze też potrafią zjeść sporo przy funkcjach przewietrzania (czyli 100%).

Czekam jeszcze na odpowiedź od producenta.

Napisano
Godzinę temu, komor napisał:

Czy patrząc po Waszych centralach ProVent stosuje bardzo energochłonne wentylatory, chyba że Wasze też potrafią zjeść sporo przy funkcjach przewietrzania (czyli 100%).

Czekam jeszcze na odpowiedź od producenta.

Mój przy przewietrzaniu bierze 77W.

a nawet jakby wziął deklarowany max 120W to i tak nieźle...

Napisano
1 godzinę temu, Pado napisał:

Mój przy przewietrzaniu bierze 77W.

a nawet jakby wziął deklarowany max 120W to i tak nieźle...

I szybko się wyjaśniło. Wrzucę częściową odpowiedź producenta.

Opory centrali względem przepływu nie zwiększają się liniowo tylko wykładniczo.
Dlatego po przekroczeniu wydajności znamionowej rosną one bardzo mocno względem przepływu.
Stąd też niewielki wzrost wydajności okupić trzeba dużo większym zużyciem energii.

W menu sterownika ustawiamy % sygnału sterującego wentylatora, a nie wydajność procentową urządzenia. Zgodnie z charakterystyką wentylatora (załącznik), przy 100% wydajności wentylatora może on dmuchać nawet ok. 600-800m3/h co jest dużo większą wydajnością od wydajności znamionowej centrali. Praca w tym zakresie dozwolona jest tylko chwilowo ze względu na zwiększony poziom hałasu oraz właśnie większy pobór mocy. Normalnie urządzenie nie powinno pracować z wydajnością powyżej znamionowej.

Zastosowanie większych wentylatorów gwarantuje cichszą pracę urządzenia (mniejsza prędkość obrotowa wentylatora) dlatego też w naszych urządzeniach stosujemy wentylatory większej mocy.
Nie ograniczamy jednak programowo wydajności wentylatorów umożliwiając użytkownikowi możliwość zwiększenia wydajności w przypadku takiej potrzeby.
Niestety rodzi to również niebezpieczeństwo ustawienia dużo większej wydajności, a co za tym idzie duży hałas i pobór mocy centrali.

Jednak zakładam, że w celu osiąknięcia wydajności znamionowej ustawiać należy w menu sterownika wydajności procentową wentylatorów na poziomie 50-60%.

Czyli ja po prostu za mocno se dmucham :hmm:

Napisano

Czyli ja po prostu za mocno se dmucham :hmm:

Spoko. Przyjdą mrozy to będziesz pytał jaka jest minimalna bezpieczna prędkość centrali :)

tapatalked

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.