Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik Punto 1.2 w Uno

Featured Replies

Napisano

Czesc

Sluchajcie potrzebuje pomocy.. Kupilem sobie uniaka ale po 3 miesiacach jakos tak wyszlo ze dostal zawalu serduszka 270751858-jezyk.gif Moje pytanie brzmi czy slinik z punto 1.2 8V SPI bedzie mi pasowal... tzn czy skrzynia biegow bedzie ok jak to bedzie z wtryskiem no i z ukladem zaplonowym. Musze zrobic przeszczep i nie wiem co wybrac teraz mam 1.0 FIRE.. ewentualnie jak jest z silnikami 1.1 bo one wszystkie wygladaja tak samo... Pozdro For ALL

Napisano

w skrzynie od 1.0 Fire bedzie pasował a co do elektryki trudno powiedziec bo niewiem co jest w 1.2

Napisano

no kolego 1,2 spi ma inną instalacje i kasete sterownicza ale jak wkładac to tylko 1,2 spi przyrost mocy spory a spalanie wnormie pozdrowionka

Napisano

> Czesc

> Sluchajcie potrzebuje pomocy.. Kupilem sobie uniaka ale po 3

> miesiacach jakos tak wyszlo ze dostal zawalu serduszka Moje

> pytanie brzmi czy slinik z punto 1.2 8V SPI bedzie mi pasowal...

> tzn czy skrzynia biegow bedzie ok jak to bedzie z wtryskiem no i

> z ukladem zaplonowym. Musze zrobic przeszczep i nie wiem co

> wybrac teraz mam 1.0 FIRE.. ewentualnie jak jest z silnikami 1.1

> bo one wszystkie wygladaja tak samo... Pozdro For ALL

ale 1.2 8V SPI ma chyba tylko 60KM a MPI 75KM...poprawcie jak się mylę wink.gif

Napisano

Witam

Kiedyś pytałem o to rozwiązanie w Kałuża Motor Sport , zaproponowali 1,2 8 V i sześciobiegową skrzynię z Punto , więc jest to rozwiązanie przez kogoś już wcześniej stosowane. Oczywiście potrzebna będzie nowa wiązka przewodów w Uno oraz pompa paliwa o większej wydajności. Też myślę o takiej możliwości ale potrzeba na to sporo kasy ( wentylowane hamulce,twardsze zawieszenie ) więc chyba lepiej pomysleć np o Seacie Ibiza 1,9 TDi , choć z drugiej strony zwykłe Uno odjeżdżające od innych aut na autostradzie czy w górach to też frajda smile.gif

Pozdrawiam

Napisz czy przerobiłeś Uniaczka

Unomarco

> Czesc

> Sluchajcie potrzebuje pomocy.. Kupilem sobie uniaka ale po 3

> miesiacach jakos tak wyszlo ze dostal zawalu serduszka Moje

> pytanie brzmi czy slinik z punto 1.2 8V SPI bedzie mi pasowal...

> tzn czy skrzynia biegow bedzie ok jak to bedzie z wtryskiem no i

> z ukladem zaplonowym. Musze zrobic przeszczep i nie wiem co

> wybrac teraz mam 1.0 FIRE.. ewentualnie jak jest z silnikami 1.1

> bo one wszystkie wygladaja tak samo... Pozdro For ALL

Napisano

Jeżeli chodzi o mocowanie silnika, to nie ma problemu... Lepiej kup silnik z osprzętem i wiązką (tzn tylko wiązką silnika) masz wtedy plug & play. Polecam 1.2 MPI ze względu na znacznie większą moc w stosunku do SPI

Napisano

tez mam ochote wymienic sobie silnik w Uniaczku i mam pytanko ile dałeś za ten silnik ?? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Wiem ze MPI ma o jakies 15 kucykow wiecej... ale problem bedzie chyba z dotychczasowa instalacja LPG.. smile.gif Co do ceny to mam na oku slinik za 750zeta przebieg 83kkm

Napisano

Ja myslalem o silniku 1.6 ze sieny podobno ktos juz przeprowadzil taką operację biglaugh.gif

Napisano

> Ja myslalem o silniku 1.6 ze sieny podobno ktos juz przeprowadzil

> taką operację

2.0 z Tipo tez sie podobno miesci. Godula Moto Sport stwierdzili ze dali by rade. zeby.GIF

Napisano

a ja mysle ze włoże sobie do una silnik od motoroweru zakrecony.gif chyba bedzie super jeźdźic co sadzicie o takim swapie palacz.gif

Napisano

Dlaczego SPI ?????

Nie lepszy MPI ??

Skrzynia pasuje bez problemu .

Napisano

> 2.0 z Tipo tez sie podobno miesci. Godula Moto Sport stwierdzili ze

> dali by rade.

Dobrze wiedzieć waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Jesli sie nie myle a jesli sie myle to mnie poprawcie smile.gif Jak juz pisalem kolego mialbym problem z istniejaca instalacja LPG dlatego mysle o SPI bo koszta mnie tez troszke ograniczaja... smile.gif

Napisano

Mylisz się - ja mam silnik 1,2 MPI w ( swap w Uno ) i niestety gaz działa, choć obecnie mam pewne kłopoty !!!

Napisano

osobiscie twierdze ze ja zmieniac to na jakis mocny silnik bo po co przekładac z 1.0 na 1.2 to sie troszke mija z celem najlepiej zmienic na 1.6 16V z sieny a jesli ma sie te fundusze lepsze to czemu nie 2.0 270751858-jezyk.gif

Napisano

> osobiscie twierdze ze ja zmieniac to na jakis mocny silnik bo po co

> przekładac z 1.0 na 1.2 to sie troszke mija z celem najlepiej

> zmienic na 1.6 16V z sieny a jesli ma sie te fundusze lepsze to

> czemu nie 2.0

1.6 wchodzi praktycznie bez przeróbek (jedno mocowanie) ale 2.0 to już może wymagać niezłejrzeźby żeby się zmieścił - może to być mało opłacalne zważając że jest sporo cięższy.

1.6 można trochę dłubnąć i wycisnąć 150 koni a to jak na uno jest dość - zapytaj luc'a wink.gif

Napisano

> osobiscie twierdze ze ja zmieniac to na jakis mocny silnik bo po co

> przekładac z 1.0 na 1.2 to sie troszke mija z celem najlepiej

> zmienic na 1.6 16V z sieny a jesli ma sie te fundusze lepsze to

> czemu nie 2.0

To zależy od funduszy - a przekładka na 1,6 jest możliwa, ale to nie jest kaszka z mleczkiem !!!!!

Natomiast zmiana na 1,2 MPi jest stosunkowo prosta - wkłdasz motorek 2 numery wiekszy i już !!!

A moc masz nawet wieksza niż 1,4 - trochę wiekszą ale zawsze !!!!!

Jak bym teraz mógł ichciał to śni mi się motorek 1,4 ten 95 KM - lekki a mocny!!!

Napisano

oj byś się mógł zdziwić ile daje taki swap z 1.1 55 na 1.2 75km (przy okazji troszkę dłubnięty - planowana głowica, lżejsze koło) w seicento..... w uno pewnie nie wiele mniej, ja sam się zastanawiam nad takim swapem, mam turbo, ale chce żeby drugi uniacz też był szybki devil.gif

Napisano

wiem ze daje 20 KM czuc juz pod butem ale ja mówie ze skoro przekładac to na cos zeby było naprawde durzo tej nowej mocy przynajmniej ja tak czuje.

a przekładka z 1.1 na 1.2 MPI napewno też jest fajna bo sie durzo pojemnosc nie zmienia a co za tym idzie opłaty 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wiem ze daje 20 KM czuc juz pod butem ale ja mówie ze skoro

> przekładac to na cos zeby było naprawde durzo tej nowej mocy

> przynajmniej ja tak czuje.

> a przekładka z 1.1 na 1.2 MPI napewno też jest fajna bo sie durzo

> pojemnosc nie zmienia a co za tym idzie opłaty

przedewszystkim jest to dużo tańsza zmiana, nie trzeba ruszać skrzyni, pozatym uno nie przytyje !! silnik 1.2 nie jest cięższy od 1.0 czy 1.1 (najwyżej minimalnie, ale napewno lżejszy od 1.6) , waga wpływa nie tylko na przyśpieszenie, ale i na prowadzenie i hamowanie, tak pi razy drzwi można powiedzieć że w przypadku takich aut jak uno 100kg=10KM

Napisano

a tak w ogole to za 1.4 jaki najwygodniej sie wstawia? bo chyba nie 1.2 ( z racji skrzyni i polosiek, piast)

Napisano

100 kg = 70 KM tak mniejwiecej jest jezeli chodzi o przelicznik wagi do mocy

Napisano

> 100 kg = 70 KM tak mniejwiecej jest jezeli chodzi o przelicznik wagi

> do mocy

... chyba cos zle policzyles wink.gif ...

Napisano

> 100 kg = 70 KM tak mniejwiecej jest jezeli chodzi o przelicznik wagi

> do mocy

źle mnie zrozumiałeś, może troche niezbyt jasno się wyraziłem

chodzi o to że w przypadku aut o mocy i masie porównywalnej do uno dodanie lub odjęcie 100kg jest równoważne mniejwięcej dodatiu lub odpowiednio odjęciu 10KM mocy, czyli odchudzając auto o 100kg uzyskasz podobny efekt co dodanie 10KM ok.gif

Napisano

> źle mnie zrozumiałeś, może troche niezbyt jasno się wyraziłem

> chodzi o to że w przypadku aut o mocy i masie porównywalnej do uno

> dodanie lub odjęcie 100kg jest równoważne mniejwięcej dodatiu

> lub odpowiednio odjęciu 10KM mocy, czyli odchudzając auto o

> 100kg uzyskasz podobny efekt co dodanie 10KM

wiem o co ci chodzi teraz no i sie moge zgodzic

Napisano

> ... chyba cos zle policzyles ...

napisałem o jedno 0 za durzo blush.gifblush.gifblush.giftongue.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za wypowiedz cos mniej wiecej mi sie wyklarowalo 270751858-jezyk.gif bedzie najprawdopodobniej 1.2 smile.gif bo ta zmiana nie jest powodowana robieniem bolidu z mojego uno tylko wymuszona bo obecnie moj silniczek 1.0 powoli zaczyna spalac tyle oleju co paliwa 270751858-jezyk.gif naprawa silnika sie nieoplaca wiec chce go wymienic smile.gif Dzieki jeszcze raz

Napisano
  • Autor

Tak jeszcze mnie naszlo... do 1.2 beda pasowaly pompy z 1.0 hmm.gifitd?? Moze inaczej smile.gif czy cos nie bedzie pasowalo 270751858-jezyk.gif

Napisano

Czy po takiej wymianie silnika na 1.2 (o 1.6 nie wspomne...) nie polecą fabryczne przeguby i skrzynia?

Napisano

> Czy po takiej wymianie silnika na 1.2 (o 1.6 nie wspomne...) nie

> polecą fabryczne przeguby i skrzynia?

tak jak pisali 1,6 jest ciezszy tak wiec przeguby moga nie wytrzymac ani mocy ani ciezaru

natomiast 1,2 jest jak najbardziej na miejscu ok.gif

co do skrzyni to nie wiem jak jest w 1,0 ale w 1,1 (taki jak moje) nie ma obawy

Napisano

osprzęt zasilający jest inny

trzeba by wszystko przeszczepić z 1.2 tzn kompa wiązkę itp. pompę paliwa też

jeśli masz gaźnik i chcesz go zostawić to problem będzie w tym że kolektor dolotowy nie pasuje, jest inny rozstaw szpilek, ale da się zrobić ok.gif

no i trzeba by zrobić mechaniczną pompkę paliwa ale wszystko opisane jest na stronce www.fiatuno.pl smile.gif

monowtrysk z uno sobie nie poradzi, można by conajwyżej spróbować użyć kompa z 1.1 lub z 1.4, ale byłby to taki półśrodek

Napisano

> Luc w 1.6 jeździ na przegunach z 1.4 i wszystko gra...

Od 1.5 tez powinny pasowac, pewnie nawet jeszcze lepiej hmm.gif.

Napisano

> Czy po takiej wymianie silnika na 1.2 (o 1.6 nie wspomne...) nie

> polecą fabryczne przeguby i skrzynia?

Przy 1,2 nie polecą smile.gif sprawdzone !!

Pompa musi byc mocniejsza !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.