Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KzAK - Kosiarka elektryczna

Featured Replies

Napisano

Poszukuję kosiarki dla mamy.

Ma być elektryczna, w miarę lekka, z koszem.

Dobrze by było, żeby elementy mechaniczne były w miarę trwałe, by to się nie rozpadało od patrzenia.

Jakie firmy brać pod uwagę, a jakie omijać szerokim łukiem ?

Obecnie mama ma starą kosiarkę Ania - sprzęt prosty jak kij od szczotki - tam się nie ma co zepsuć, a części wciąż można kupić. Nóż bezpośrednio na ośce silnika, żadnych przekładni, czego jak tym nie kosiłem, a wciąż żyje - jedynie nóż jest nowy, bo stary był dosłownie pogięty ;)

Napisano

Większość kosiarek elektrycznych jest prosta i dość trwała. Ja oraz cała moja rodzina używa od wielu lat Stiga. 0 problemów (rodzice mają od 12 lat).

Jak nie ma gęstej trawy i małych dzieci to przyda się mulczowanie.

Napisano
45 minut temu, Majkiel napisał:

Obecnie mama ma starą kosiarkę Ania - sprzęt prosty jak kij od szczotki - tam się nie ma co zepsuć, a części wciąż można kupić. Nóż bezpośrednio na ośce silnika, żadnych przekładni, czego jak tym nie kosiłem, a wciąż żyje - jedynie nóż jest nowy, bo stary był dosłownie pogięty ;)

kupiłem Stigę collector 35e (był jeszcze jeden tańszy model ale gość mi go odradzał), za biedronką na Niepodległości są w cenach jak na stronie Stigi

z firm tu gdzieś polecanych zastanawiałem się nad https://www.al-ko.com/shop/pl/produkty/pielegnacja-trawnika/kosiarki-elektryczne/kosiarka-elektryczna-al-ko-classic-3-22-se.html ale wybrałem stigę bo jak coś to serwis na miejscu

Edytowane przez subArek

Napisano
Dnia 20.07.2018 o 13:47, sherif napisał:

Jak nie ma gęstej trawy i małych dzieci to przyda się mulczowanie.

a czemu nie moze byc malych dzieci?

Napisano

Miałem zwykłą z Lidl. 12 lat dzielnie, bezawaryjnie służyła. Tydzień w tydzień. Przechowywana w sezonie pod chmurką tylko wyblakła trochę. Nie do zdarcia. Pod plastikiem metalowa, solidna konstrukcja.

Widziałem, że u nowego właściciela domu, nadal pracuje.

Napisano
3 godziny temu, komandos80 napisał:

a czemu nie moze byc malych dzieci?

bo efekt mulczowanie będzie w domu :)

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał:

bo efekt mulczowanie będzie w domu :)

rozumiem

mimo wszystko chyba wole to niz ciagle oproznianie kosza :P

Napisano

A jesteście w stanie polecić coś spalinowego z mulczowaniem, ale żeby była też opcja podpięcia kosza?

tapatalked

Napisano
Godzinę temu, komandos80 napisał:

rozumiem

mimo wszystko chyba wole to niz ciagle oproznianie kosza :P

To już zależy od trawy. Jak miałem trawę przed budową to co kilka dni mulczowałem, drobiny były i się nosiły ale było tego mało. Po zrobieniu ogródka i zapodaniu gęstej trawy z rolki mulczowanie nie ma sensu, bo musiałbym to robić codziennie. Jeżeli zrobię to po kilku dniach to zostają kępy trawy.

Napisano
7 minut temu, sherif napisał:

To już zależy od trawy. Jak miałem trawę przed budową to co kilka dni mulczowałem, drobiny były i się nosiły ale było tego mało. Po zrobieniu ogródka i zapodaniu gęstej trawy z rolki mulczowanie nie ma sensu, bo musiałbym to robić codziennie. Jeżeli zrobię to po kilku dniach to zostają kępy trawy.

Nie mam podlewania, nawóz sypię tylko raz na wiosnę, więc trawa nie rośnie zbyt mocno (poza okresem silniejszych opadów), więc koszę z mulczowaniem co tydzień.

A i tak po skoszeniu bywa, że kępki trawy jakiś czas walają się po trawniku. Znikają w miarę szybko, ale lekki bałagan pozostaje i trochę drobin traw nosi się do domu.

Z tym, że ja za bardzo wyjścia nie mam, bo z 2000 m2 trawy miałbym przyczepę po każdym koszeniu ;]

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Nie mam podlewania, nawóz sypię tylko raz na wiosnę, więc trawa nie rośnie zbyt mocno (poza okresem silniejszych opadów), więc koszę z mulczowaniem co tydzień.

A i tak po skoszeniu bywa, że kępki trawy jakiś czas walają się po trawniku. Znikają w miarę szybko, ale lekki bałagan pozostaje i trochę drobin traw nosi się do domu.

Z tym, że ja za bardzo wyjścia nie mam, bo z 2000 m2 trawy miałbym przyczepę po każdym koszeniu ;]

Tak, jak napisałem zależy od trawy. Moja jest bardzo gęsta, gruba i szybko rośnie, po tygodniu pogody jak teraz (28-30C) już się ciężko kosi, bo rośnie o ok 4-7cm

Napisano
  • Autor
Dnia 20.07.2018 o 13:49, subArek napisał:

kupiłem Stigę collector 35e (był jeszcze jeden tańszy model ale gość mi go odradzał), za biedronką na Niepodległości są w cenach jak na stronie Stigi

z firm tu gdzieś polecanych zastanawiałem się nad https://www.al-ko.com/shop/pl/produkty/pielegnacja-trawnika/kosiarki-elektryczne/kosiarka-elektryczna-al-ko-classic-3-22-se.html ale wybrałem stigę bo jak coś to serwis na miejscu

Mówisz o tym sklepie?

Podjadę, zobaczę, może i dla siebie coś kupię ;) Choć u mnie to póki co motyka, roundup  i ewentualnie kosa znajdują zastosowanie.

Napisano

Kupiłem ostatnio Ryobi RLM13E33S, pierwsze koszenie z mulczowaniem poszło bardzo fajnie, trawa po prostu znikła (aczkolwiek dziecko swoje naniosło do domu na stopach ;) ). Drugie robiłem dzień po tygodniowych ulewach i jednak trawa jeszcze była zbyt mokra - zostały kępki. Widzę, że 100% koszeń mulczowaniem nie załatwię, ale choćby co trzecie/czwarte to zawsze trochę łatwiej niż co chwilę opróżniać kosz. :) Póki co z zakupu jestem bardzo zadowolony, zobaczymy jak się będzie kosiarka sprawować po 3-letniej gwarancji 😜

Napisano
2 godziny temu, DamianB napisał:

Kupiłem ostatnio Ryobi RLM13E33S, pierwsze koszenie z mulczowaniem poszło bardzo fajnie, trawa po prostu znikła (aczkolwiek dziecko swoje naniosło do domu na stopach ;) ). Drugie robiłem dzień po tygodniowych ulewach i jednak trawa jeszcze była zbyt mokra - zostały kępki. Widzę, że 100% koszeń mulczowaniem nie załatwię, ale choćby co trzecie/czwarte to zawsze trochę łatwiej niż co chwilę opróżniać kosz. :) Póki co z zakupu jestem bardzo zadowolony, zobaczymy jak się będzie kosiarka sprawować po 3-letniej gwarancji 😜

U mnie mulczowanie się nie sprawdziło - jesienią miałem do wygrabienia dużo suchej trawy z trawnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.