Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja w domu, split tylko jaki

Featured Replies

Napisano

Tegoroczna fala upałów zdecydowała za mnie, doposażamy chałupę przed elewacją w 2 jednostki.

Mam 3 oferty.

Wszystkie mają praktycznie podobne parametry, jednostka na parterze 5 kW, na poddaszu 3,5 kW. Gree ma nieco mniej bo tylko 2,5 kW.

Samsung classic +  Wi-Fi

3 lata gwarancji, serwis co roku ok. 200 zł.

>10500 zł netto

Gree ok. 7000 zł netto

lub

LG ok. 9900 zł netto

3 lata gwarancji, bez możliwości przedłużenia, serwis co roku, lecz instalator do dogadania i podbije książeczkę w razie awarii nawet bez serwisu.

Unicall

3 lata gwarancji + rozszerzenie do 5 lat za dodatkowe 200 zł/szt, serwis co roku 150 zł.

Moduł Wi-Fi 200 zł

6950 zł netto

Kto ma jakieś doświadczenia z tymi producentami? Najbardziej mi leży chyba Unicall, kolega ma i chwali, działa już 3 rok ;] Moduł Wi-Fi w śmiesznej cenie, Gree nie ma Wi-Fi.

Samsung dla mnie dość drogi, ale może warty swojej ceny?

Napisano

Ja mam LG i sobie chwalę. Ale ja mam Multisplit'a z 5 jednostkami wewnętrznymi. Te ceny co podajesz to kosmos jakiś...aż tak podrożało?

Krawiec

Napisano
8 minut temu, krawiec napisał:

Ja mam LG i sobie chwalę

Ja mam pojedynczego splita od LG z wifi. Wadą jest to że mając klimatyzator zarejestrowany w Polsce nie można podpiąć LG SmartThinq do Google Home, więc nie mogę sterować klimą głosem. Integracji z IFTTT też LG nie posiada :no:

W Samsungu wygląda to lepiej - https://ifttt.com/services/SamsungRoomAirconditioner i właśnie z tego powodu szedłbym w Samsunga. 

Napisano

Ceny oszalały ostatnio. Raz, że jest popyt a dwa, że podrożał czynnik.

Jak pytalem na grupie warszawskiej o namiary to było info o 800 zł/szt za montaż i uruchomienie. Od tego samego faceta dostałem 3200 za dwa urządzenia ;) 

Ja tez rozkminiam - i nie znalazlem jakos jasno opisanego mechanizmu, żeby ten moduł wifi umozliwiał spięcie się z klimą także spoza sieci. Zeby np wracając z weekendu móc kliknąć godzinę od przyjazdu do domu, żeby się chłodziło.

Z gwarancjami też jest ciekawie. Są firmy, które dają 5 czy nawet 6 lat gwarancji ale pod warunkiem przeglądu co 6 miesięcy ;) 

Napisano

ja się w tym roku przy remoncie wstrzymałem z klimą

chodzą słuchy o zmianie czynnika i niechciałbym np za 5 lat zostać z ręką w nocniku i klimą której nie będzie można nabić

Napisano
  • Autor

No widocznie podrożało, nie orientowałem się jak było rok czy dwa temu.

Montaż praktycznie podobnie 1000-1500 zł. Utrzymanie gwarancji to przeglądy, jak wszędzie, ale raz do roku 300 zł za 2 jednostki przeboleje a w tym Unicallu dodatkowe 2 lata za 400 zł to też nie głupie, o ile producent respektuje wszystko bez nastu wyłączeń. Czekam na warunki.

Napisano

Ja poszedłem do speców od klimy u mnie w robocie, bo mamy chyba wszystkie firmy u nas. Powiedzieli - tylko Sinclair. 

No to zamontowałem Sinclair - tyrkoli wiatraczek od jednostki wewn na wolnych obrotach ;] 

Mam taką 3.5kW mocy chłodzącej za 3kpln na gotowo.

Napisano

Vadero daj namiar na firmę montującą. Jutro do mnie przychodzą spece na oględziny i wycenę dostanę na email.

Napisano

Przy jednoczesnym używaniu klimatyzacji używa ktoś z was jakiś nawilzaczy powietrza? Bo czy chłodzi do 16st czy 25st to powietrze przecież suche, katar już był? 

Napisano
Przy jednoczesnym używaniu klimatyzacji używa ktoś z was jakiś nawilzaczy powietrza? Bo czy chłodzi do 16st czy 25st to powietrze przecież suche, katar już był? 
Na pewno nie bardziej suche niż w środku zimy :)

tapatalked

Napisano

Mój szwagier montuje klimy.

Mówi że gwarancja w większości można sobie tyłek podetrzeć - zazwyczaj jest wina użytkownika jak coś się dzieje,druga rzecz że urządzenia są na tyle proste i popularne że jest jak z samochodami - zależy jak się trafi, ale w większości nic się nie dzieje przez okres gwarancji. 😋 Montaż faktycznie kosztuje na gotowi 800-1000zl, sama klima ok 1400-1600zl za 3,5kw, reszta sky is the limit;)

Napisano
9 godzin temu, 4thelement napisał:

chodzą słuchy o zmianie czynnika i niechciałbym np za 5 lat zostać z ręką w nocniku i klimą której nie będzie można nabić

Pytanie, czy stary zupełnie zniknie, czy tylko nowe urządzenia mają być na "nowy". Trochę tych starych i bardzo starych klimatyzatorów działa i miałoby nagle wszystko pójść na złom?

Chociaż..... jak producenci mają dobrych lobbystów w europarlamencie, to czemu nie.

Napisano

ZDECYDOWANIE bierz tego SAMSUNGa 

od gree czy innych sinclarów trzymaj się z daleka. 

Przegląd co 6 miesięcy rób,  a urządzenie podziała wiele lat  i pamiętaj,  że będziesz musiał wpisać je do CRO 

Napisano
Pytanie, czy stary zupełnie zniknie, czy tylko nowe urządzenia mają być na "nowy". Trochę tych starych i bardzo starych klimatyzatorów działa i miałoby nagle wszystko pójść na złom?
Chociaż..... jak producenci mają dobrych lobbystów w europarlamencie, to czemu nie.
Jest tyle czynników na rynku, że zawsze coś się nabije ;]

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 godziny temu, technix napisał:

ZDECYDOWANIE bierz tego SAMSUNGa 

od gree czy innych sinclarów trzymaj się z daleka. 

Przegląd co 6 miesięcy rób,  a urządzenie podziała wiele lat  i pamiętaj,  że będziesz musiał wpisać je do CRO 

Co ma niby dać przegląd klimy co 6 miesięcy? Chyba że masz na myśli czyszczenie filtrów i ewentualnie skraplacza na jednostce zewnętrznej. 

Ja dotykałem instalacji ciśnieniowej u siebie po raz pierwszy po 4 latach a i tak z musu po zaszła potrzeba demontażu jednostki zewnętrznej.

Czyszczę i dezynfekuje sobie ją na wiosnę i jest git. 

Krawiec

Napisano
20 godzin temu, 4thelement napisał:

Ale, że R32 mają wycofać? Przeciez dopiero sie upowszechnia

Czy mowisz o R410?

Napisano
9 minut temu, Filipfm napisał:

Ale, że R32 mają wycofać? Przeciez dopiero sie upowszechnia

Czy mowisz o R410?

oczywiście 410 już dawno wychodzi z użytku 

z tego co się dowiadywałem ma być całkowicie wycofany r32

zastępczego na razie nie ma nic 

mało tego zapasy gazu r32maja być zdane do utylizacji 

obstawiam że będą jaja bo mało kto podstawi się żeby stracić i kasę i papiery

Edytowane przez 4thelement

Napisano
11 minut temu, 4thelement napisał:

oczywiście 410 

z tego co się dowiadywałem ma być całkowicie wycofany 

zastępczego na razie nie ma nic 

mało tego zapasy gazu 410 maja być zdane do utylizacji 

obstawiam że będą jaja bo mało kto podstawi się żeby stracić i kasę i papiery

Są jakiś przepisy potwierdzające to?

R410 ma GWP 2088.

Przepisy po 2020 mowia o ograniczeniu stosowania gazow o GWP powyzej 2500.

a dopiero po 2025 ma spasc ponizej 750 dla klimatyzatorów split. R32 ma GWP ponizej tego progu.

Ale i tak wiekszosc instalatorow proponuje urzadzenia na czynniku R410

Edytowane przez Filipfm

Napisano

widzisz- w lutym na szkoleniu FGAZ była na ten temat dyskusja

no i nie wygląda to różowo

za 2-3 lata ma nastąpić ograniczenie jeśli chodzi o ten czynnik a za max 5 lat ten czynnik ma zostać wycofany

Napisano

Za 7 czy 8 lat i tak już pewnie trzeba będzie myśleć o wymianie sprzętu na nowy - więc czym sie przejmować :]

Napisano
2 godziny temu, 4thelement napisał:

widzisz- w lutym na szkoleniu FGAZ była na ten temat dyskusja

no i nie wygląda to różowo

za 2-3 lata ma nastąpić ograniczenie jeśli chodzi o ten czynnik a za max 5 lat ten czynnik ma zostać wycofany

No to trzeba przypilnowac montera, zeby zrobił szczelną instalację. A jak sie skonczy gwarancja za 5 lat to moze sie zaczac sypac sprzet i bedzie mozna wymienic ;)

Edytowane przez Filipfm

Napisano
3 godziny temu, pfikusny napisał:

Za 7 czy 8 lat i tak już pewnie trzeba będzie myśleć o wymianie sprzętu na nowy - więc czym sie przejmować :]

No nie strasz nawet... mój LG ma 6 lat.. nie chciałbym się z nim rozstawać za rok dwa... 
Zakładałem że 10 - 15 lat to minimum. 

Krawiec

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał:

No to trzeba przypilnowac montera, zeby zrobił szczelną instalację. A jak sie skonczy gwarancja za 5 lat to moze sie zaczac sypac sprzet i bedzie mozna wymienic ;)

Dobra to powiedz jeszcze jak sprawdzić / przypilnować montera.
I na co jeszcze zwrócić uwagę.

Jutro mi wkracza ekipa do mieszkania...

Ja raczej zwracam uwagę bardziej na estetykę - jak położone są korytka itp...

Napisano
3 godziny temu, pfikusny napisał:

Dobra to powiedz jeszcze jak sprawdzić / przypilnować montera.
I na co jeszcze zwrócić uwagę.

Jutro mi wkracza ekipa do mieszkania...

Ja raczej zwracam uwagę bardziej na estetykę - jak położone są korytka itp...

Nie mam pojecia. Ale kumpel zajmujacy sie klimatyzacjami, mowi, ze klima, szczegolnie domowa powinna trzymac czynnik bez ubytków, inaczej jest po prostu zle zamontowana. Zreszta tez wychodzi z zalozenia, ze "dobijanie" klimy w aucie to nie jest normalne, a jak ubywa to znaczy, ze trzeba naprawic, a nie jezdzic dobijac 

Napisano
1 godzinę temu, Filipfm napisał:

Zreszta tez wychodzi z zalozenia, ze "dobijanie" klimy w aucie to nie jest normalne, a jak ubywa to znaczy, ze trzeba naprawic, a nie jezdzic dobijac 

W samochodzie to trochę inna bajka, auto się porusza po nierównościach, ciągle występują naprężenia na łączeniach i mogą z tego tytułu powstać mokro nieszczelności, stąd drobne ubytki czynnika. W instalacji stacjonarnej nie ma prawa nic się ulatniać. Mam w biurze 10 letnie albo starsze klimatyzatory LG i chłodzą jak wściekłe.

Napisano

spojrzałem w papiery i was przeprosić  muszę za wprowadzenie w błąd

mianowicie spokojnie r32 może być jeszcze długi czas eksploatowany...410 wychodzi w ciągu 2-3 lat

jeszcze raz przepraszam ...rozpedzilem się zanadto

także śmiało montujcie klimy ale na r32

Edytowane przez 4thelement

Napisano
Dnia 9.08.2018 o 22:13, PavvelM napisał:

Vadero daj namiar na firmę montującą. Jutro do mnie przychodzą spece na oględziny i wycenę dostanę na email.

absolutnie nie polecam mojej firmy od instalacji nikomu ;)

Napisano
20 godzin temu, Vadero napisał:

To troche jak z firmami remontowymi i zarządzającymi wspólnotą.

Kogo bym nie zapytał czy ma kogoś do polecenia, to odpowiada, ze do polecenia to nie, ale ma kogoś kogo na pewno nie poleca :}

Napisano
21 godzin temu, Vadero napisał:

A ja swoją polecam :]

W piątek umówiłem się na oględziny we wtorek, we wtorek umówiłem się na montaż w sobotę o 8:00.
Byli w sobotę o 7:50 :] , skończyli po 15.

2 dni minęły i (odpukać) jeszcze działa 😂

Napisano
  • Autor
Dnia 10.08.2018 o 21:38, 4thelement napisał:

także śmiało montujcie klimy ale na r32

Spoko, tylko, że póki co nikt mi jeszcze nie zaoferował nic na R32 ;]

Napisano
  • Autor

Spoko, znalazłem.

Robie MDV.

Napisano

Mi też raczej oferowali R410, a jak dawałem do wyceny montaż pokazując, że mam dwie opcje R410 i R32 (ze wzgledu na roznice w cenie gazu, spodziewalem sie, ze usługa uruchomienia moze sie roznic cena) to wskazywali R410 jako wybór :nie_wiem:

Ale gadalem dzisiaj z kumplem, ktory ma firme klimatyzacyjna - mowil, ze R32 zdecydowanie poleca, jako pewniejsze. Oczywiscie nie wiadomo co bedzie za 10 lat, ale raczej wiadomo, ze z R32 bedzie mniej problemow z dostepnoscia niz ze starymi czynnikami.

Wiec od nowa studiuje katalogi ;) bo wiekszosc wybranych wstepnie modeli jednak jest na R410

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.