Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa HR-V czy Vitara?

Featured Replies

Napisano

HR-V w wersji Elegance czy Vitara XLED lepiej wyposażona i tańsza o około 6 kPLN? Jakie plusy dodatnie i plusy ujemne mają oba modele? Dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

jak 1.6 to brac Vitare i nie wymyslac i 6k przeznaczyc na cos innego. Jak 1.4T to brac Vitare. Oby dwa modele przed FL wiec jak nie musisz to poczekac na FL poprawia co trzeba. W Suzuki bedzie 1.0T a w hondzie dodadza wadliwy tez turbo. Vitara moze byc slabiej wyciszona reszta w sumie podobnie.

Edytowane przez wujekcybul

Napisano
12 godzin temu, vaz2110 napisał:

HR-V w wersji Elegance czy Vitara XLED lepiej wyposażona i tańsza o około 6 kPLN? Jakie plusy dodatnie i plusy ujemne mają oba modele? Dziękuję za odpowiedzi.

Brat jak szukał to porównywaliśmy Vitare z Hondą ( i nie tylko) Tylko że brat szukał 1.6 w automacie. Suzuki oferuje obie wersje w automacie Honda niestety nie. AHA jeśli zależy ci na miejscu to sprawdź, bo jak dla mnie Vitarka trochę mała. W Hondzie nie siedziałem więc nie wiem.

Napisano
11 godzin temu, wujekcybul napisał:

jak 1.6 to brac Vitare i nie wymyslac i 6k przeznaczyc na cos innego. Jak 1.4T to brac Vitare. Oby dwa modele przed FL wiec jak nie musisz to poczekac na FL poprawia co trzeba. W Suzuki bedzie 1.0T a w hondzie dodadza wadliwy tez turbo. Vitara moze byc slabiej wyciszona reszta w sumie podobnie.

Nie kupisz już nowej vitary 1.6. Ponoć ze stocku wszystkie sprzedane. No chyba że znajdziesz jakiegoś z wystawy u dealera. Silnik wypadł z oferty w związku z nowymi normami. Teraz będzie 1.0T 110KM i 1.4T 140KM

Napisano

Oglądałem i napisze minusy:

HRV

- silnik benzyna nie jedzie, do tego powyżej 3000obr wyje jak inne przy 5000

- z tyłu w aucie w wersji ze szklanym dachem podsufitka jest niżej i...ani ja ani moja zona nie mogliśmy tam swobodnie siedzieć (chodzi o wzrost)...tak wiem, nie siedzielibyśmy tam, co najwyżej dziecko, ale mnie to zraziło...

Vitara

- proste, „ciosane” siekierą wnętrze, ale to już kwestia gustu

- silnik bez turbo 1.6 to średni wybór, jedzie bo jedzie...

- tego nie sprawdzałem, ale podobno głośne/słabo wyciszone

Napisano
Godzinę temu, Pado napisał:

Oglądałem i napisze minusy:

Vitara

- proste, „ciosane” siekierą wnętrze, ale to już kwestia gustu

- silnik bez turbo 1.6 to średni wybór, jedzie bo jedzie...

- tego nie sprawdzałem, ale podobno głośne/słabo wyciszone

To jest bardzo lekkie auto i jedzie bardzo przyjemnie z tym 1.6, tylko trzeba umic biegi zmieniac lub zamowic z automatem. Zreszta zaraz bedzie 1.0T.

Napisano
29 minut temu, wujekcybul napisał:

To jest bardzo lekkie auto i jedzie bardzo przyjemnie z tym 1.6, tylko trzeba umic biegi zmieniac lub zamowic z automatem. Zreszta zaraz bedzie 1.0T.

1.0T juz jest. I jest wersja z 1.4T. 

Napisano
8 minut temu, wladmar napisał:

1.0T juz jest. I jest wersja z 1.4T. 

1.4T jest IMO za droga vs konkurencja jak ktos nie potrzebuje 4x4 to ma Seata, VW, Francuzy i inne.

Napisano
10 minut temu, wujekcybul napisał:

1.4T jest IMO za droga vs konkurencja jak ktos nie potrzebuje 4x4 to ma Seata, VW, Francuzy i inne.

Nie wiem jak Vitara, ale mozna miec S-Crossa z 1.4T bez 4x4. Vitare chyba tez. 

Napisano
20 minut temu, wladmar napisał:

Nie wiem jak Vitara, ale mozna miec S-Crossa z 1.4T bez 4x4. Vitare chyba tez. 

Bardziej chodzilo mi o to, ze doplata do 1.4T to 20k do wersji premium, ktora ma wszystko co trzeba na wyposazeniu. A zyskuje sie niewiele vs osiagi 1.0T. Vitare zazwyczaj wybieraja ludzie, ktorzy chca 4x4 bo to najtansza mozliwa opcja. Jak komus to niepotrzebne bierze VAG 1.5TSI z lepszymi osiagami lub 1.0T tez z lepszymi.

Napisano

HRV z obecną gamą silnikową odpuścić.

To bardzo fajna i funkcjonalna buda, ale z obecnych silników jedynie diesel jakoś się broni ale jest drogi i niedostępny z automatem jakby ktoś potrzebował. 

Lifting i wprowadzenie 1.5T do oferty zapowiada się dobrze, ale są doniesienia o problemach tego silnika z jazdą na zimno na krótkich odcinkach (w Chinach nawet wstrzymali sprzedaż CRV z tym silnikiem - za info od OZI)

Napisano
  • Autor

Rzeczywiście mało jest ofert nowych Suzuki 1.6. Z kolei 1.4T wchodzą w zakres cenowy Hondy a w tej sytuacji skłaniałbym się jednak ku Hondzie. Silnik 1.5 jeśli jest bezawaryjny zaakceptuję.

Napisano
9 minut temu, vaz2110 napisał:

Rzeczywiście mało jest ofert nowych Suzuki 1.6. Z kolei 1.4T wchodzą w zakres cenowy Hondy a w tej sytuacji skłaniałbym się jednak ku Hondzie. Silnik 1.5 jeśli jest bezawaryjny zaakceptuję.

Obecny 1.5 iVTEC jest bezawaryjny, ale jezdzi umiarkowanie średnio. Jest mułem i jest głośny.

Napisano
  • Autor

Umówiłem się na jazdę próbną Hondą na jutro, dzisiaj będę oglądał Vitarę. Dziękuję za informację o tym silniku.

Napisano

Dla mnie Vitara jest strasznie plastikowa w srodku. Zobaczcie Nissana QQ bo moze sie okazac ze zmiesci sie w budzecie, a to jesnak wieksze wozidlo i wygodniejsze.

Zdaje sie ze Fiat i Jeep wietrza magazyny wiec spokojnie idzie wyrwac 500X lub Renegade’a w dobrej cenie.

Edytowane przez czacha

Napisano
2 godziny temu, czacha napisał:

Dla mnie Vitara jest strasznie plastikowa w srodku. Zobaczcie Nissana QQ bo moze sie okazac ze zmiesci sie w budzecie, a to jesnak wieksze wozidlo i wygodniejsze.

Zdaje sie ze Fiat i Jeep wietrza magazyny wiec spokojnie idzie wyrwac 500X lub Renegade’a w dobrej cenie.

Nie da sie na stocku sa auta 2 letnie i nadal bez jakiejs dobrej ceny. Dodatkowo maja kieskie warunki finansowania.

Napisano
Dnia 30.08.2018 o 12:11, Filipfm napisał:

HRV z obecną gamą silnikową odpuścić.

To bardzo fajna i funkcjonalna buda, ale z obecnych silników jedynie diesel jakoś się broni ale jest drogi i niedostępny z automatem jakby ktoś potrzebował. 

Lifting i wprowadzenie 1.5T do oferty zapowiada się dobrze, ale są doniesienia o problemach tego silnika z jazdą na zimno na krótkich odcinkach (w Chinach nawet wstrzymali sprzedaż CRV z tym silnikiem - za info od OZI)

a co się dzieje z tymi silnikami w Hondach?
pytam bo szczerze nie wiem nie trafiłem na info a jestem ciekaw

Napisano
10 minut temu, Muzyk007 napisał:

a co się dzieje z tymi silnikami w Hondach?
pytam bo szczerze nie wiem nie trafiłem na info a jestem ciekaw

Są doniesienia, że przy jeździe w niskich temperaturach na krótkich dystansach paliwo się dostaje do oleju podnosząc jego poziom.

Napisano
  • Autor

Oglądałem wczoraj Vitarę S i XLED. Bardzo ubogie auto jeśli chodzi o jakość materiałów wykończeniowych. Nie ma co więcej pisać, odpuściłem. HR-V pod tym względem sporo lepsza. I jestem na ten samochód zdecydowany mimo, że jazda próbna po przesiadce z TDI  była bolesna. Wchodzi obecnie HR-V po lifcie, droższa a szczerze pisząc podoba mnie się bardziej obecna wersja. Nie ma też już dużego wyboru, zostały droższe wersje i będę wybierał wśród tego co stoi u dilerów.

Edytowane przez vaz2110

Napisano
11 minut temu, vaz2110 napisał:

Około 80 kPLN

Za to kupisz S-Crossa 2WD 1.4 140 KM w wersji Premium. 

Napisano
  • Autor

S-Cross ma dyskusyjny wygląd jak dla mnie

43 minuty temu, rwIcIk napisał:

Z tego co czytam, za niewiele więcej można dostać Tucsona 1,6 z roku modelowego 2018 - za chwilę wchodzi wersja poliftowa.

Ten silnik 1,6 jest bezawaryjny?

Napisano
7 minut temu, vaz2110 napisał:

Ten silnik 1,6 jest bezawaryjny?

Raczej :ok:

Wolnossący 1,6 132 KM, GDI z bezpośrednim wtryskiem.

Połowa Tucsonów z tym silnikiem się sprzedaje.

Z tym silnikiem Tucson nie waży zbyt dużo, więc nawet daje radę w 11,5 s do setki.

Spalanie zeznają różne i poniżej 8 i powyżej 10 :hehe:

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał:

Z tym silnikiem Tucson nie waży zbyt dużo, więc nawet daje radę w 11,5 s do setki.

Jezdzilem tym na jezdzie probnej i dla mnie to byla masakra, a ja raczej z tych spokjniej jezdzacych. Zeby to jako tako jezdzilo, to spalanie pewnie w ok 12 wyjdzie. Z tym silnikiem to jedynie dla kogos, kto ma totalnie wywalone jak sie jedzie, byle sie jechalo, czyli to bardzo spokojnego turlania, to wtedy ok. I wtedy na trasie pewnie ponizej 8 zejdzie. Ludzie kupuja, bo ccc za kawalek niebrzydkiego auta. Tyle, ze on sprawia wrazenie duzo wiekszego z zewnatrz niz jest faktycznie miejsca w srodku.

Edytowane przez zinger

Napisano
17 minut temu, zinger napisał:

Jezdzilem tym na jezdzie probnej i dla mnie to byla masakra, a ja raczej z tych spokjniej jezdzacych. Zeby to jako tako jezdzilo, to spalanie pewnie w ok 12 wyjdzie. Z tym silnikiem to jedynie dla kogos, kto ma totalnie wywalone jak sie jedzie, byle sie jechalo, czyli to bardzo spokojnego turlania, to wtedy ok. I wtedy na trasie pewnie ponizej 8 zejdzie. Ludzie kupuja, bo ccc za kawalek niebrzydkiego auta. Tyle, ze on sprawia wrazenie duzo wiekszego z zewnatrz niz jest faktycznie miejsca w srodku.

Jeździłem wolnossącym 1,8 141 KM w aucie ważącym 1,4 t, więc wiem jak to się buja.

11 s do setki, więc tragedii nie było, tylko trzeba było pamiętać o redukcji biegów przed manewrami.

Tucsonem z tym silnikiem nie jeździłem. Masa podobna, tyle, że pojemności i koników ciut mniej. 

11,5 s do setki, więc też odrobinę mniej. Pewnie bym się przyzwyczaił.

Napisano
6 godzin temu, vaz2110 napisał:

Około 80 kPLN

To pewnie z Hondą będzie ciężko się zmieścić w budżecie.

Vitarki 1.6 premium były za 60parę tyś. od ręki miesiąc, dwa temu. I to byłby IMO dobry wybór, a kilkanaście tyś. zostałoby w portfelu :oki:

(ale koledzy piszą, że już wyprzedane)

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał:

Vitarki 1.6 premium były za 60parę tyś. od ręki miesiąc, dwa temu. I to byłby IMO dobry wybór, a kilkanaście tyś. zostałoby w portfelu :oki:

Pewnie znów będą jesienią, albo pod koniec roku.

Pamiętam, że w zeszłym roku pod koniec września stały już u dilera.

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał:

Tylko trzeba skrocic interwal wymiany oleju bo po 100kkm lubia sie panewki przekrecic. Poza tym bezawaryjny.

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał:

To pewnie z Hondą będzie ciężko się zmieścić w budżecie.

Gdzie Ty widziałęś? Premium kosztowała 69 tys.

Miesiac ,2 temu to nie przyjmowali zleceń na starą wersję. Wszystko co przyciagneli do salonów to były auta zamowione. Były pojedyncze sztuki w najdrozszych wersjach,ale one tez szybko schodziły.

Napisano
Gdzie Ty widziałęś? Premium kosztowała 69 tys.
Miesiac ,2 temu to nie przyjmowali zleceń na starą wersję. Wszystko co przyciagneli do salonów to były auta zamowione. Były pojedyncze sztuki w najdrozszych wersjach,ale one tez szybko schodziły.
Za 64-65 stały na otomoto oferty z salonów. 69 to niech sobie w buty wsadzą jak za 71 jest premium 1.0 po FL.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.