Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja samochodu z DE - sytuacja

Featured Replies

Napisano

Witajcie. 

Mam ,,okazję'' kupić samochód przywieziony z DE, ale sytuacja tego auta jest specyficzna.

Osoba chcąca go sprzedać w Polsce kupiła go od niemca (jakiegoś znajomego ponoć) i jeździła w Polsce jakiś czas na niemieckich tablicach. Samochód uległ uszkodzeniu (zerwany pasek rozrządu), aby móc go zarejestrować w Pl gość odesłał duży brief do DE w celu wyrejestrowania samochodu wraz z tablicami. Otrzymał wszystkie dokumenty, ale nie zdążył zarejestrować go w wydziale komunikacji. Teraz nie chce go naprawiać, chce sprzedać. Posiada mały i duży brief, opłaconą akcyzę, umowę kupna z niemcem plus jakieś dokumenty z LPG bo samochód jest LPG wyposażony. 

Sytuacja obecnie jest taka - samochód stoi bez tablic, ubezpieczenia, niby wszystkie dokumenty są, cena jest atrakcyjna i chcę go kupić. W wydziale komunikacji poinformowano mnie o konieczności dostarczenia obu brief, akcyzy, umowy pomiędzy mną a kupującym oraz umowy pomiędzy kupującym a niemcem do wglądu. W samochodzie miała być również dokonana homologacja zbiornika LPG by móc go zarejestrować z LPG, ale klient ponoć nie zdążył. Robi się z tego mała ,,telenowela'' i tu moje pytanie do znawców - na co muszę uważać chcąc kupić taki pojazd? Mogą być problemy jeśli dostarczę teoretycznie wymagane dokumenty? W brief powinna być adnotacja o wyrejestrowaniu pojazdu w DE oraz informacja o instalacji LPG ,ale czy coś więcej?

Pchać się w to czy nie ? Pomińmy na ten moment kwestię ceny, chodzi mi jedynie o możliwe problemy z rejestracją bo jak zapłacę to pozostanie mi się bujać w razie problemów. 

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. 

Pozdrawiam.

Napisano

Jak akcyza opłacona i umowy są to dobrze przyjrzał bym się temu LPG, czy poza butla nie wymienić "przodu" albo chociaż sterownika.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, ZUBERTO napisał:

Jak akcyza opłacona i umowy są to dobrze przyjrzał bym się temu LPG, czy poza butla nie wymienić "przodu" albo chociaż sterownika.

Nie no oczywiście że się przyjrzę LPG ,bardziej mam stres z tą rejestracją czy pójdzie bez problemów itp. 

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

A do butli LPG powinien być kwit?

Nie wiem czy da się zrobić homologację?

Butlę się z reguły wymienia i jest spokój na kolejne 10 lat.

Napisano
4 godziny temu, Pepcio napisał:

bardziej mam stres z tą rejestracją czy pójdzie bez problemów itp

Pójść, pójdzie aczkolwiek jakoś nie bardzo wierzę w tę historyjkę.

To wygląda na zwykłego handlarza z lipną umową na Niemca.

Napisano

Jak umowa z Polakiem i wszystkie kwity o których wspomniałeś są ok to zarejestrujesz bez problemu. Butla nowa na 10 lat to 350-500zł, niemiecką szkoda się zajmować bo 250zł TDT i wyjąć ja też trzeba, z resztą nie każdą niemiecką dopuszczają.

Napisano
37 minut temu, AkuQ napisał:

Butla nowa na 10 lat to 350-500zł, niemiecką szkoda się zajmować bo 250zł TDT i wyjąć ja też trzeba, z resztą nie każdą niemiecką dopuszczają.

sama butla tak, ale jak nie dobierzesz odpowiedniej to jeszcze wielozawór dochodzi - tak czy inaczej mniej problemów jest z nową, bo zakładów robiących legalizację jest mało.

Co do niemieckich, czy ogólnie niekrajowych, to wszystko zależy od tego czy jest papier od butli żeby można określić jej wiek i czas użytkowania. Na zachodzie nie ma takich cyrków z butlami, więc te papiery nie są powszechne.

Napisano

Ważne, żebyś miał wbite LPG w niemieckie papiery bo bez tego będziesz musiał w WK przedstawić fakturę montażu w Polsce. A z tym może być ciężko i drogo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.