Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Glebogryzarka

Featured Replies

Napisano

W Lidlu leży kilka takich oto glebogryzarek. Zabieram się właśnie za teren wokół domu i zastanawiam się, czy nie byłaby pomocna w pracy. Nie miałem z takim sprzętem do czynienia, nie wiem czego się spodziewać. Teren trochę przekopany podczas wykopywania chwastów, ale nie wszędzie - miejscami jest ubita ziemia. Tam gdzie dokładniej przekopane są większe grudy ziemi, których ręczne rozbijanie jest upierdliwe. Chciałbym  rozdrobnić bryły ziemi, trochę ja przemieszać i przygotować do dalszych prac.

image.png.199a47500bc1aaa5d924a6b0efc9e52b.png

Edytowane przez Majkiel

Napisano

IMO przy normalnej przydomowej działce to bez sensu. Lepiej wypożyczyć większa, spalinową i ogarnąć działkę raz a dobrze. Jeżeli nie zamierzasz robić upraw to zrobisz to raz i będziesz potem tylko pielęgnował.

Napisano

Imvho szkoda kasy. Lepiej kup coś porządnego jeśli już koniecznie chcesz lub wypozycz.

Napisano
46 minut temu, rwIcIk napisał:

Próbowałem taką kiedyś - nie dawała rady na ugorze.

Jak już masz wstępnie skopaną ziemię, bez darni, to może da radę rozdrobnić.

u mnie w glinie to nawet skopanej ciężka spalinowa nie chciał się chwycić 

taka elektryczna to zabawka, może ruszy lekką piaszczystą glebę wstępnie skopaną

lepiej tak jak wcześniej pisali, pożyczyć ciężką spalinową z napędem 

Napisano
  • Autor

OK, dzięki za porady - w takim razie idę do wypożyczalni albo po łopatę ;)

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, rwIcIk napisał:

Albo po rolnika z okolicy, który podjedzie ze sprzętem :)

Naprzeciw domu jest pole i rolnik ostatnio często się pojawia, ale czymś większym może nie wymanewrować w miejsca do zrobienia ;)

Napisano

ja miałem wypożyczoną spalinową,  z napędem i ubitą glinę,  ale dziś po tamtych doświadczeniach wolę łopate. 

Nawet nie wiedziałem,  że mam tyle mięśni,  po przepracowaniu tym sprzętem dwóch dni -  dwa tygodnie nie mogłem się ruszać. 

Czasami nie byłem w stanie jej utrzymać i ciągła mnie za sobą,  a ważę 100kg i kilka lat też na siłce przesiedziałem,  a wziąłem najmniejszą z możliwych. 

Do tych największych,  to chyba trzeba krowę przywiązać jako balast 

Napisano

Śledziłem temat ostatnio, te elektryczne to do lekkiej ziemi a i tak może być problem jak na kamień trafi. U mnie jest gliniasta gleba. W końcu wziąłem się za łopatę. Metoda na grudy jest prosta. Kopiesz z 5 minut i to co przekopiesz to potem ubijasz grabiami (walisz od góry). Bardzo dobrze to rozwala grudy na małe kawałki

Napisano
15 minut temu, bielaPL napisał:

Śledziłem temat ostatnio, te elektryczne to do lekkiej ziemi a i tak może być problem jak na kamień trafi. U mnie jest gliniasta gleba. W końcu wziąłem się za łopatę. Metoda na grudy jest prosta. Kopiesz z 5 minut i to co przekopiesz to potem ubijasz grabiami (walisz od góry). Bardzo dobrze to rozwala grudy na małe kawałki

zamiast walić grabiami możesz własnie puścić glebogryzarkę, tak robiłem u siebie gdzie była zbita gleba - pierw z grubsza łopata, potem glebogryzarka do rozbicia grud i spulchnienia 

Edytowane przez Koonrad

Napisano

szkoda mi kasy wywalać jak już i tak łopatą macham ;) , a taka przerwa w kopaniu i użycie trochę innej partii mięśni i wyprostowanie pleców nawet mi pasuje :)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bielaPL napisał:

Kawałek tak robiłem, później przekopałem trochę więcej i zostawiłem, no i grudy zrobiły się twarde jak kamień. Trzeba się nieźle namachać grabiami żeby to rozwalić.

2 godziny temu, Koonrad napisał:

zamiast walić grabiami możesz własnie puścić glebogryzarkę, tak robiłem u siebie gdzie była zbita gleba - pierw z grubsza łopata, potem glebogryzarka do rozbicia grud i spulchnienia 

Jest to jakieś rozwiązanie, ale i tak większość roboty trzeba zrobić ręcznie. Chyba że kupię takiego pomocnika, przemielę co przekopane, a na przyszłą wiosnę sprzedam. Ale znów wychodzi na to że lepiej pożyczyć - przez rok zamrożona kasa, potykać się o to będę i sprzedam o tyle taniej niż  koszt wypożyczenia na 2 dni. A taka wypożyczona będzie pewnie mocniejsza i może obędzie się bez łopatowania.

Napisano
47 minut temu, Majkiel napisał:

Kawałek tak robiłem, później przekopałem trochę więcej i zostawiłem, no i grudy zrobiły się twarde jak kamień. Trzeba się nieźle namachać grabiami żeby to rozwalić.

dlatego napisałem, kopiesz i od razu rozwalasz :)

Napisano
12 godzin temu, Majkiel napisał:

A taka wypożyczona będzie pewnie mocniejsza i może obędzie się bez łopatowania.

to napewno,  o ile tylko Twoje plecy to wytrzymają to o glebę się nie przejmuj -  poradzi sobie nawet z gliną ubitą na skałę 

Napisano

Najlepiej byłoby gdzieś wypożyczyć taki sprzęt:

Edytowane przez marcinur

Napisano

1804650981_C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_SavedImages_56459556_278249039733315_9127934298714800128_n.jpg.7d46a2b0992dab7ad45091221222515b.jpg

Tato taką kupił ostatnio. W starej coś padło i pomimo prób naprawy nic z tego nie wyszło i zdecydował się na zakup takiej. Używa tego na jakieś 3 ary grządek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.