Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zarysowanie zderzaka w nowym aucie.

Featured Replies

Napisano

Auto nie ma jeszcze roku. Na parkingu baba nie trafiła w dziurę i przerysowała zderzak mojej żonie. Będzie naprawiane z OC sprawcy. Powiedzcie mi jak oni to kwalifikują, do wymiany zderzak, czy do malowania? Chyba połamany nie jest ale rysy są do gołego plastiku. Marka Renault.

Napisano
10 minut temu, ANDPOL napisał:

Auto nie ma jeszcze roku. Na parkingu baba nie trafiła w dziurę i przerysowała zderzak mojej żonie. Będzie naprawiane z OC sprawcy. Powiedzcie mi jak oni to kwalifikują, do wymiany zderzak, czy do malowania? Chyba połamany nie jest ale rysy są do gołego plastiku. Marka Renault.

To co z zewnątrz to pikuś, ważne co pod spodem, czyli czy nie wgniecione elementy blacharskie, odboje, popękane zatrzaski i inne duperele. 

Zderzaki są elastyczne i odskakują a zniszczenia dzieją się pod spodem. :(

Napisano
16 minut temu, ANDPOL napisał:

Chyba połamany nie jest ale rysy są do gołego plastiku

lakierowanie 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Jerzyk_ napisał:

lakierowanie 

Mnie się wydawało, że doprowadzenie do stanu pierwotnego, czyli wymiana. Kiedyś, jak robiłem Fiata w ASO z OC sprawcy to nie było mowy o malowaniu tylko o wymianie na nowy i to oryginalny.

Napisano
25 minut temu, ANDPOL napisał:

ASO [GM]  nie ma na stanie "gotowych zderzaków pod kolor"

Maja "surowe", które lakierują.

Lakier miesza lakiernie w/g ściśle określonej i strzeżonej receptury :phi:.

U ciebie będzie szpachlowanie ubytku, matowienie, podkładowanie i lakierowanie całego elementu.

Z autem zastępczym ok 1000 - 1200 zł

Niestety, jak lakier perłowy metalik to będzie różnica w odcieniu podczas patrzenia w słońcu.

Przy takim lakierze znaczenie ma nie tylko mieszanka pigmentów ale i ciśnienie w pistolecie i kąt nakładania lakieru.

Inaczej układa się perła i inaczej odbija światło.

Nie jest możliwe, aby lakiernik pomalował tak jak robot na linii.

Nie bawić sie w cieniowanie - szkoda zachjodu.

Przerabiane 3 razy :facepalm: na aucie ślubnej...

Edytowane przez lessero

Napisano
2 minuty temu, ANDPOL napisał:

Mnie się wydawało, że doprowadzenie do stanu pierwotnego, czyli wymiana. Kiedyś, jak robiłem Fiata w ASO z OC sprawcy to nie było mowy o malowaniu tylko o wymianie na nowy i to oryginalny.

A co to za roznica jak to jest tylko plastik?

Stan pierowtny to używany roczny zderzak, wiec musieliby ten nowy jakos postarzyć ;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

A co to za roznica jak to jest tylko plastik?

Stan pierowtny to używany roczny zderzak, wiec musieliby ten nowy jakos postarzyć ;]

A taka różnica, że zderzaki nowe są już gotowe pod malowanie i jak jest uszkodzona struktura tego podkładu to zderzak idzie do wymiany. Tak mi tłumaczyli w ASO. Tam nikt sie nie chciał bawić w szpachlowanie starego zderzaka.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

I teraz pytanie-czy rok na aucie to rok czy moze 3 lata na magazynie:hehe:

Napisano
Teraz, ANDPOL napisał:

A taka różnica, że zderzaki nowe są już gotowe pod malowanie i jak jest uszkodzona struktura tego podkładu to zderzak idzie do wymiany. Tak mi tłumaczyli w ASO. Tam nikt sie nie chciał bawić w szpachlowanie starego zderzaka.

No to odstaw auto do ASO i po kłopocie :ok:

Będziesz miał wymieniony na nowy...

Napisano
31 minut temu, ANDPOL napisał:

Musisz załatwić temat w trzech krokach:

1) Jedziesz Do ASO i podpisujesz kwitki

2) oddajesz auto do ASO i bierzesz zastępcze

3) odbierasz naprawione auto i niczym sobie doopy nie zawracasz.

Napisano
  • Autor

No tak też będzie zrobione. Pytam, jaka jest teraz technologia napraw w Renault w takim przypadku? Może się coś zmieniło i zaczęli oszczędzać. Na szczęście sprawca ubezpieczony w PZU.

Napisano
13 minut temu, ANDPOL napisał:

do wymiany zderzaka niezbędne są jego uszkodzenia strukturalne: wzdłużne pęknięcia, zdeformowanie, urwany zaczep itp

jak masz zdarty lakier to lakierowania przywraca stan auta do stanu poprzedniego

Edytowane przez Jerzyk_

Napisano
1 minutę temu, ANDPOL napisał:

No tak też będzie zrobione. Pytam, jaka jest teraz technologia napraw w Renault w takim przypadku? Może się coś zmieniło i zaczęli oszczędzać. Na szczęście sprawca ubezpieczony w PZU.

To nie prościej zadzownic do Renault? ;l

Napisano

Na szczęście sprawca ubezpieczony w PZU

PZU to żadne szczęście przy likwidacji szkód

Napisano
6 minut temu, ANDPOL napisał:

No to już zależy co PZU uzna czy wymianę czy malowanie

Jako ciekawostkę napiszę. We wrześniu ub roku naprawiałem auto w ASO, przycierka. Wymiana drzwi plus malowanie. 

W poniedziałek dostałem wezwanie na świadka do sądu. ASO Pałuje się z PZU właśnie o 1300 zł kosztów naprawy.

Edytowane przez Lupus

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

To nie prościej zadzownic do Renault? ;l

No niby tak, ale żona pewnie będzie chciała naprawiać 150 km od domu:facepalm:

Napisano

No niby tak, ale żona pewnie będzie chciała naprawiać 150 km od domu:facepalm:

to pozwól jej się tym zająć ;]

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Jerzyk_ napisał:

to pozwól jej się tym zająć ;]

Nie ma czasu. Zarobiona jest... i wygodna... Żeby ASO się tym zajęło trzeba podpisać pełnomocnictwo. Czy można to zrobić zdalnie?

Edytowane przez ANDPOL

Napisano
3 minuty temu, ANDPOL napisał:

Nie ma czasu. Zarobiona jest... i wygodna... Żeby ASO się tym zajęło trzeba podpisać pełnomocnictwo. Czy można to zrobić zdalnie?

oficjalnie to zdalnie nie można

ale podpisane skany działają i wypłacają 

Napisano

Jeżeli tylko starty lakier, to należy się nowe auto :hehe: Wielkie dywagacje...

13 minut temu, Lupus napisał:

W poniedziałek dostałem wezwanie na świadka do sądu. ASO Pałuje się z PZU właśnie o 1300 zł kosztów naprawy.

Ubezpieczyciel zatwierdził sposób naprawy, czy ASO samodzielnie ustaliło sobie co i jak? Jeżeli samodzielnie, to ich problem.

Edytowane przez krowka

Napisano
Teraz, krowka napisał:

Jeżeli tylko starty lakier, to należy się nowe auto :hehe: Wielkie dywagacje...

Ubezpieczyciel zatwierdził sposób naprawy, czy ASO samodzielnie ustaliło co i jak? Jeżeli samodzielnie, to ich problem.

Nie wiem, nie obchodzi mnie to. Auto służbowe leasingowane. Jedyna moja wina to to że je tam oddałem i odebrałem po naprawie. W sumie nie wiem nawet po co mnie wzywają.

Napisano
4 godziny temu, lessero napisał:

ASO [GM]  nie ma na stanie "gotowych zderzaków pod kolor"

Maja "surowe", które lakierują.

Lakier miesza lakiernie w/g ściśle określonej i strzeżonej receptury :phi:.

U ciebie będzie szpachlowanie ubytku, matowienie, podkładowanie i lakierowanie całego elementu.

Z autem zastępczym ok 1000 - 1200 zł

Za 1000zł to ASO nawet nie zacznie mieszać lakieru...

Jak z OC to obstawiam, że będzie dobre 3k za samą robociznę z materiałami + zastępcze 90zł netto/doba

Napisano
7 minut temu, iwik napisał:

Jak z OC to obstawiam, że będzie dobre 3k za samą robociznę z materiałami + zastępcze 90zł netto/doba

Tak właśnie jest. Miałem podobną sytuację gdy auto miało miesiąc. Widoczna rysa, ASO wymieniło cały zderzak, koszt jeżeli dobrze pamiętam 2800 + zastępczy na tydzień. 

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał:

Mówiłem, że sprawdzone w praktyce, tylko może zapamiętałem ceny netto.

3 x malowanie zderzaków dla Chevrolet Spark M300 koloru zielony ogórek perła.

Auto stało u nich 3 dni za każdym razem. ASO Mucha Mikołów.

Ceny z protokołów.

Naprawy 2013r. 2015r 2017r

Edytowane przez lessero

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.