Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie w czasie jazdy - Help?

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Kolegów pod długiej nieobecności...

I pytam...

Jakiś czas temu zdarzyło się, że moja Merivka (1.6XE) zgasła sporadycznie (ale jednak) podczas jazdy, ni z tego ni z owego. Pojechałem do serwisu w Siedlcach (odradzam), tam postała z godzinę na "zapalonym" silniku, posprawdzali i niczego nie znaleźli. Za tydzień zgasła w czasie jazdy znowu z klika razy (najpierw chwilowy, ale bardzo krótki spadek mocy/dławienie i potem gaśnie (nieważne jaka prędkość) i zapalają się kontrolki jak przed rozruchem). Pojechałem znowu do Siedlec (ASO), pomedytowali i wymienili zawór recyrkulacji spalin. TO BYŁO na GWARANCJI.

Pół roku po tym (bez gwarancji) zdarza mi się to samo, bardzo sporadycznie, ale jednak. Po zgaśnięciu muszę kilka razy odpalać, aby zapaliła. To wkurzające. Może naprowadzicie mnie na to co sprawdzić bo serwis to potrafi... tylko sprzedać, przynajmniej ten w Siedlcach. Może to ma związek z tym, że zaczął mi troszeczkę brać olej ... niewiele, ale jednak, wcześniej nie brał wcale. Przyznam się, że po doświadczeniach z Polo, poziomu nie sprawdzałem, aż tu wydawało mi się, że jest głośniejszy. Sprawdziłem olej a tu 0.15l poniżej minimum (po 4 miesiącach od przeglądu 30kkm ASO)!

A swoją drogą (z góry przepraszam) to mój pierwszy i OSTATNI Opel !!! Niby wszystko OK, ale takie drobne drobiazgi psują obraz całości. Może w tej chwili przesadzam, bo mnie to wkurzyło, ale jednak. Wcześniej 2 razy tańsze Polo nie zawiodło mnie ani razu przez 6 lat! Czekam na podpowiedzi... robiw

Napisano

to że tak nagle gaśnie i nie wywala błedu to dziwne

ja bym jednak obstawiał coś z zapłonem - moze gdzieś coś nie styka albo moduł zapłonowy sobie pada i na ciepłym nie ma iskry ...

a co do oleju, to jednak warto sprawdzać poziom raz na jakiś czas

p.s. pytanie dodatkowe - masz alarm ?

Napisano
  • Autor

> to że tak nagle gaśnie i nie wywala błedu to dziwne

> ja bym jednak obstawiał coś z zapłonem - moze gdzieś coś nie styka

> albo moduł zapłonowy sobie pada i na ciepłym nie ma iskry ...

> a co do oleju, to jednak warto sprawdzać poziom raz na jakiś czas

> p.s. pytanie dodatkowe - masz alarm ?

To po co wymienili EGRa? Alarmu nie mam a czy błędów nie wywala to nie wiem. Jak byłem u nich to mówili, że nic nie było w pamięci błędów. Teraz nie wiem. Po takim zgaśnięciu trzeba go ze 4,5 razy odpalać. A może pompa paliwa? Może zwarcie w złączu radia miałoby wpływ? Gdzie szukać? A może to branie oleju ma związek z gaśnięciem? robiw

Napisano

> To po co wymienili EGRa? Alarmu nie mam a czy błędów nie wywala to

> nie wiem. Jak byłem u nich to mówili, że nic nie było w pamięci

> błędów. Teraz nie wiem. Po takim zgaśnięciu trzeba go ze 4,5

> razy odpalać. A może pompa paliwa? Może zwarcie w złączu radia

> miałoby wpływ? Gdzie szukać? A może to branie oleju ma związek z

> gaśnięciem? robiw

raczej nie

dziwne że tak nagle gaśnie i nie zostawia błędów

to by sugerowało kłopoty np. z zapłonem ...

ale może i EGR szwankuje ...

Napisano
  • Autor

EGR? Znowu? Po wymianie po pół roku? robiw

P.S.

Chyba go dzisiaj przygazuję z lekka na trasie...

Napisano

Jeśli Wozisz kogoś ze sobą to po zgaśnięciu i ponownej próbie odpalenia niech ktoś słucha czy pompa chodzi, zamiast osoby możesz tymczasowo podłączyć pod pompę małą żaróweczkę, będzie monitoring na bierząco.

Wydaje mi się, że to jednak - jak koledzy wspomnieli - coś z zapłonem. Prawdopodobnie bez podłączonego techa podczas zgaśnięcia nie znajdziesz tej usterki. Pozostaje czekać aż się pogorszy, albo polepszy.

Napisano
  • Autor

Przyczynę chyba znalazłem: znowu za mało oleju (0.1 l do minimum). Krótko mówiąc (sorry) SYF, SYF… Sam nie wiem co teraz zrobić bo w takim razie wziął 0.5l/1000 km a wcześniej tyle to wziął na 20000 km. A może przy przeglądzie po 30 tys. nie wymienili oleju Ci w ASO… A może jednak coś „padło”. Wycieków nie ma, nie był przegrzany… Od czego zacząć, czy zaczynać w ogóle czy tylko dolewać (to parodia), ile to może kosztować? Nigdy więcej opla! robiw

Napisano

ja mialem dokladnie to samo - raz na jakis czas sobie moja astra zgasla.wkurzalo mnie to strasznie - znalazlem problem - wymienilem filtr powietrza na nowiutki i odpiolem rure ktora lapie powietrze do fitra spod zderzaka - teraz powietze lapie mi turz za grillem przednim. jak narazie nie gasnie - jesli sie problem pojawi to nie wiem co wtedy

Napisano

> Przyczynę chyba znalazłem: znowu za mało oleju (0.1 l do minimum).

> Krótko mówiąc (sorry) SYF, SYF… Sam nie wiem co teraz

> zrobić bo w takim razie wziął 0.5l/1000 km a wcześniej tyle to

> wziął na 20000 km. A może przy przeglądzie po 30 tys. nie

> wymienili oleju Ci w ASO… A może jednak coś

> „padło”. Wycieków nie ma, nie był

> przegrzany… Od czego zacząć, czy zaczynać w ogóle czy

> tylko dolewać (to parodia), ile to może kosztować? Nigdy więcej

> opla! robiw

a jaki masz olej - moze zmień na coś w rodzaju 5W40 i to lany z bańki, abyś wiedział co jest zalane

ciekawe co Ci w ASO wlali ....

wycieku nie ma pod samochdem ?

Napisano

> Przyczynę chyba znalazłem: znowu za mało oleju (0.1 l do minimum).

A jak pracuje silnik? równo czy nim telepie? Sprawdź coś takiego przy zapalonym silniku wyjmij bagnet od oleju i sprawdź czy lecą spaliny.

W jakim stanie świece i kable? Zauważyłeś czy jest słabszy, może coś stuka jak przyspieszasz? Podejrzewam coś z zapłonem.

Napisano
  • Autor

> a jaki masz olej - moze zmień na coś w rodzaju 5W40 i to lany z

> bańki, abyś wiedział co jest zalane

> ciekawe co Ci w ASO wlali ....

> wycieku nie ma pod samochdem ?

Wlali tego long life'a oplowskiego ale dolewałem już castrola long life 5w30 a teraz to już lotosa bo szkoda kasy na dolewki long life'a. Sam zastanawiam się czy nie spóścić oleju i powiedzmy wlać mobil 1 5w40 lub 5w50 i wtedy zobaczyć ale nie wiem czy nie szkoda kasy. Czy przy tej wymianie wymieniać też filtr oleju skoro od wymiany oleju w ASO minęło 7kkm - jeśli wymienili. A może od razu zmierzyć ciśnienie, a jak ok to wymienić uszczelniacze ale sam nie wiem czy robić taką demolkę... robiw

PS.

Można bagnet wyjmować przy pracującym silniku? Sprawdzę jak wtedy jest. Nie szarpie i bez zmian choć kiedyś miałem wrażenie (ale może tylko wrażenie) że jakoś stracił moc...

Napisano

> Wlali tego long life'a oplowskiego ale dolewałem już castrola long

> life 5w30 a teraz to już lotosa bo szkoda kasy na dolewki long

> life'a. Sam zastanawiam się czy nie spóścić oleju i powiedzmy

> wlać mobil 1 5w40 lub 5w50 i wtedy zobaczyć ale nie wiem czy nie

> szkoda kasy. Czy przy tej wymianie wymieniać też filtr oleju

> skoro od wymiany oleju w ASO minęło 7kkm - jeśli wymienili.

Dziwne że tak nagle pojawiły się ubytki .... hmm.gif

Jak nie ma wycieków (popatrz na auto od spodu), to zmień na jakiegoś Lotosa 5W40 i już - ja jeżdżę na Lotosie Traffic 5W40

A

> może od razu zmierzyć ciśnienie, a jak ok to wymienić

> uszczelniacze ale sam nie wiem czy robić taką demolkę... robiw

> PS.

demolki na razie nie rób - pilnuj poziomu

demolka jak zacznie brać kole litra na 1kkm

> Można bagnet wyjmować przy pracującym silniku? Sprawdzę jak wtedy

> jest. Nie szarpie i bez zmian choć kiedyś miałem wrażenie (ale

> może tylko wrażenie) że jakoś stracił moc...

możesz wyjąć - tylko po co?

spradzić przedmuchy - troche zawsze będzie dmuchać

Napisano

> Można bagnet wyjmować przy pracującym silniku?

Można. Nie powinno być żadnej reakcji na wyciągnięcie bagnetu. Jeżeli zacznie nie równo pracować, albo go przyduszać to.... masz problem.

Napisano
  • Autor

Zresztą sam już nie wiem dlaczego gaśnie... bo żona zauważyła, że gaśnie jedynie wtedy gdy jeźdxiło się na rezerwie, nawet niedługo - poprostu gdy dopuściło się do zaświecenia lampki rezerwy... Co Wy na to ? robiw

Napisano

no to może spróbuj pojeździć wlaśnie na rezerwie i jak będzie gasł to zatankuj troche i zobacz czy coś pomogło.Może coś w baku albo z pompką paliwa.Kolega w diselku podobnie miał i nawet przy rezerwie na zakręcie potrafił mu zgasnąć.A poza tym to po odczytaniu kodu usterek wszstko wyjdzie na jaw.Zmień ASO

Napisano

> Zresztą sam już nie wiem dlaczego gaśnie... bo żona zauważyła, że

> gaśnie jedynie wtedy gdy jeźdxiło się na rezerwie, nawet

> niedługo - poprostu gdy dopuściło się do zaświecenia lampki

> rezerwy... Co Wy na to ? robiw

moze masz jakis syf w baku?

zalewałeś np. jakiegos STP do baku (czerwona butelka)

może pompa wtedy słabo pracuje

może coś odpowietrzeniem baku? nie ma podciśnienia przy odkręcaniu korka ?

Napisano
  • Autor

> moze masz jakis syf w baku?

> zalewałeś np. jakiegos STP do baku (czerwona butelka)

> może pompa wtedy słabo pracuje

> może coś odpowietrzeniem baku? nie ma podciśnienia przy odkręcaniu

> korka ?

Niczego nie zalewałem, podciśnienia nie ma...robiw

Napisano

> to że tak nagle gaśnie i nie wywala błedu to dziwne

> ja bym jednak obstawiał coś z zapłonem - moze gdzieś coś nie styka

> albo moduł zapłonowy sobie pada i na ciepłym nie ma iskry ...

> a co do oleju, to jednak warto sprawdzać poziom raz na jakiś czas

> p.s. pytanie dodatkowe - masz alarm ?

no wlasnie jak mi padl modul to gasla na cieplym silniku i trzeba bylo sporo odczekac tzn az silnik ostygnie zeby znow odpalic moze cos w te strone

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.