Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śmród benzyny w aucie

Featured Replies

Napisano

Witam
Wchodząc rano do auta albo po poludniu po dłuzszym postoju wyczuwam smrodek jakby oparow benzyny. Raczej nie ma nigdzie nieszczelnosci wężyka z baku bo nigdy nie było pod autem sladu zresztą byłem w kanale i nic nie znalazlem, podobnie facet na przegladzie tydzien temu. Skąd może sie brac ten smrodek? 

Zapach ginie po kilku minutach jazdy.
Pacjent - Hyundai i30. Wstaw inne media

Edytowane przez dwaoczka
dodane

Napisano
3 minuty temu, dwaoczka napisał:

Skąd może sie brac ten smrodek? 

Spotkałem coś takiego w 18-letnim aucie, w którym przegniła rura od wlewu paliwa. Skorodowała od góry, w nadkolu. Nie było widać, benzyna się nie lała bo dziura była od góry.

Objawy takie jak u Ciebie. To jednak tylko przykład.

Napisano

Ostatnio dostawałem się do baku w Stilo i dostęp jest pod kanapą i tam też jest początek wężyka z paliwem jak i duża dia160mm nakrętka dostępowa z pompą paliwa. To też może być ewentualne źródło zapachów.

Napisano
  • Autor

Ale u mnie wlew jest platikowy, nie przegnił. Pompy paliwa tez nikt nie ruszał,nakrętka sama sie raczej nie popuściła. Zastanawiam się czy jakies odpowietrzenie sie nie zatkłaco czy cuś ale nie wiem gdzie szukać.

Edytowane przez dwaoczka

Napisano
1 minutę temu, dwaoczka napisał:

nie wiem gdzie szukać.

Nie sądzisz chyba, że dostaniesz konkretną diagnozę? Trzeba przejrzeć dokładnie cały układ zasilania. Przykłady mają Ci tylko pomóc zwrócić uwagę na to z jakiego powodu może śmierdzieć paliwem miko braku widocznego wycieku.

Napisano

A nie jest tak, że ostatnio zatankowałeś pod korek? W SC i Pandzie miałem kiedyś takie akcje, że po zalaniu pod korek, wewnątrz śmierdziało paliwem dopóki się trochę nie wyjeździło.

Napisano

Może już filtr oparów się zużył, bądź jest nieszczelność w układzie EVAP.

Napisano
Dnia 3.09.2019 o 09:14, dwaoczka napisał:

Ale u mnie wlew jest platikowy, nie przegnił. Pompy paliwa tez nikt nie ruszał,nakrętka sama sie raczej nie popuściła. Zastanawiam się czy jakies odpowietrzenie sie nie zatkłaco czy cuś ale nie wiem gdzie szukać.

jesli auto wiekowe, lub ktos cos przy pompie/baku dlubal to moze uszczelka przy pompie  nieszczelna. Przerabialem kiedys

Napisano

Ja przerabiałem delikatny wyciek na kolektor wydechowy. Po włączeniu zapłonu, przed odpaleniem (pompa dawała ciśnienie)  to zbierało się trochę paliwa na kolektorze, stąd śmierdziało tuż po odpaleniu.

Później na bieżąco odparowywało tak, że ciężko było wyczuć i znaleźć co się dzieje.

Napisano
Dnia 3.09.2019 o 09:02, dwaoczka napisał:

Witam
Wchodząc rano do auta albo po poludniu po dłuzszym postoju wyczuwam smrodek jakby oparow benzyny. Raczej nie ma nigdzie nieszczelnosci wężyka z baku bo nigdy nie było pod autem sladu zresztą byłem w kanale i nic nie znalazlem, podobnie facet na przegladzie tydzien temu. Skąd może sie brac ten smrodek? 

Zapach ginie po kilku minutach jazdy.
Pacjent - Hyundai i30. Wstaw inne media

Jak jest lekka nieszczelność, to kałuży nie będzie - benzyna dość szybko paruje.

Gdzie w tym aucie jest filtr paliwa?

Kiedyś w Felicii rodziców śmierdziało paliwem - była niewielka nieszczelność na połączeniu węża z filtrem paliwa, który jest tam na zewnątrz baku, ale kiepsko widoczny i dostępny. Ów filtr jest obok czy nawet nad bakiem. Przejrzyj całość od wyjścia z baku do wtryskiwaczy oraz od korka wlewu do baku.

Napisano

Zacząłbym od najbanalniejszej rzeczy.. czy dobrze zamknięty jest korek wlewu paliwa.. zwlasza jesli jest przekręcany na kluczyk - czy zamkniety ...

Miałem kiedy tak u sibie . i to bylo wlasnie przyczyna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.