Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auto z instalacją LPG VI gen. + ubezpieczenie silnika

Featured Replies

Napisano

Załóżmy, że szukam nowego auta z instalacją LPG. Nie interesują mnie diesle, lubię lpg, tankować co 400 km, więc o tym nie dyskutujemy. Od kilku lat Prins Autogaz wystawia na otomoto ogłoszenia o sprzedaży nowych aut z instalacjami lpg do silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Różnica jest taka, że na silnik i osprzęt dokupujesz ubezpieczenie. Taka polisa na kwotę 30 kPLN kosztuje około 3000 zł na trzy lata. Załóżmy, że robię takie przebiegi, że wszystko mi się kalkuluje. Czy ktoś zna taki przypadek, że ktoś kupił w takiej opcji auto z lpg? 

Przykładowe oferty:

1.  Mondeo

2. Mazda CX-5

3. Tucson

4. Kuga

Napisano

jeszcze niedawno ford proponował auta z lpg z instalacją Prins za 9200zł więc silniki chyba się nadają się do gazu.

Co do dodatkowych ubezpieczeń to znając polskie realia to w przypadku kłopotów może być różnie.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, piotr1982 napisał:

jeszcze niedawno ford proponował auta z lpg z instalacją Prins za 9200zł więc silniki chyba się nadają się do gazu.

Co do dodatkowych ubezpieczeń to znając polskie realia to w przypadku kłopotów może być różnie.

Znam firmę, która robi te ubezpieczenia. Oni specjalizują się w tzw. przedłużonych gwarancjach na pojazdy i ubezpieczeniu GAP. W zasadzie są w programach finansowych każdej marki w Polsce. O samo uznanie roszczenia bym się nie bał.

Napisano
33 minuty temu, rwIcIk napisał:

Jak czytam nie których "mędrców" z innych for to mi się słabo robi,  "luz zaworowy regulowany płytkami reguluje się jak zaczyna hałasować" zwłaszcza przy lpg:hehe: A później narzekania jakie to lpg "zło" bo trzeba ściągać głowice a silnik ledwo dotarty. Tutaj sprawdza się powiedzenie że większość użytkowników samochodów z instalacjami  lpg liczy tylko $ zaoszczędzone przy dystrybutorze.

Napisano
2 godziny temu, steyr napisał:

Jak czytam nie których "mędrców" z innych for to mi się słabo robi,  "luz zaworowy regulowany płytkami reguluje się jak zaczyna hałasować" zwłaszcza przy lpg:hehe: A później narzekania jakie to lpg "zło" bo trzeba ściągać głowice a silnik ledwo dotarty. Tutaj sprawdza się powiedzenie że większość użytkowników samochodów z instalacjami  lpg liczy tylko $ zaoszczędzone przy dystrybutorze.

Jak się dba, tak się  ma, pojazdy u mnie w domu łącznie zrobiły ponad 1mln km na lpg. Luz regulowany był płytkami, szklankami, śrubą, oraz hydraulicznie.

Jak pojazd ma słabe gniazda zaworowe, to lpg się odpuszcza, a regulacja i na benzynie występuje.

To tak ode mnie.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, steyr napisał:

Powiem Ci z punktu widzenia użytkownika, takiego zwykłego Kowalskiego. Szczerze? Po to mam fachowca, żeby zadbał mi o instalację. Dla mnie może nawet regulować luz widłami ze stodoły, jeżeli tak zaleca producent. Nigdy nie wiedziałem jak reguluje się luzy w autach, w których miałem lpg. Auto jechało na serwis gazu do dobrego gazownika i zakładałem, że chłop wie co robi. Szczęśliwie zawsze ta metoda działała i nigdy nie miałem przygód z lpg. No może poza fabryczną w Astrze bo producent zaoszczędził centymetr na kablach we wiązce i przerwała się na zagięciu.

Napisano
34 minuty temu, spad napisał:

Powiem Ci z punktu widzenia użytkownika, takiego zwykłego Kowalskiego. Szczerze? Po to mam fachowca, żeby zadbał mi o instalację. Dla mnie może nawet regulować luz widłami ze stodoły, jeżeli tak zaleca producent. Nigdy nie wiedziałem jak reguluje się luzy w autach, w których miałem lpg. Auto jechało na serwis gazu do dobrego gazownika i zakładałem, że chłop wie co robi. Szczęśliwie zawsze ta metoda działała i nigdy nie miałem przygód z lpg. No może poza fabryczną w Astrze bo producent zaoszczędził centymetr na kablach we wiązce i przerwała się na zagięciu.

Oczywista sprawa, tylko musisz takiego fachmana posiadać. Znajomy zakładał instalacje lpg w zakładzie w Krk który ma bdb opinie, nawet się go nie zapytali czy sprawdzał luz zaworowy i kiedy były zmieniane świece z filtrem powietrza. Jak się go zapytałem czy zamierza sprawdzić luz po montażu, lub świece wymienić to tylko wzruszył ramionami. Wychodzi z założenia że robi się jak są problemy, profilaktyka jest mu obca.

Napisano
5 godzin temu, steyr napisał:

Wiesz ze mialem dwa Yarki na lpg - jeden 425kkm drugi ma 320kkm - żaden nigdy nie wymagał regulacji zaworów? ;)

Napisano
38 minut temu, Vadero napisał:

Wiesz ze mialem dwa Yarki na lpg - jeden 425kkm drugi ma 320kkm - żaden nigdy nie wymagał regulacji zaworów? ;)

Ale kontrole wykonywałeś?

Napisano

Spad, wybierając auto z instalką LPG, weź pod uwagę metodę kompensacji luzu zaworowego w silniku. Bezobsługowy jest tylko silnik z hydraulicznymi popychaczami zaworowymi. Reszta to silniki wymagające regulacji luzu zaworowego. Np. silniki ze szklankami są najdroższe w przypadku takiej regulacji, a tą należy wykonywać co 20-30 kkm przy LPG.  Zresztą warto o tym poczytać: link

Napisano
12 minut temu, brachu_ napisał:

Spad, wybierając auto z instalką LPG, weź pod uwagę metodę kompensacji luzu zaworowego w silniku. Bezobsługowy jest tylko silnik z hydraulicznymi popychaczami zaworowymi. Reszta to silniki wymagające regulacji luzu zaworowego. Np. silniki ze szklankami są najdroższe w przypadku takiej regulacji, a tą należy wykonywać co 20-30 kkm przy LPG.  Zresztą warto o tym poczytać: link

Kontrola jest zalecana, co nie koniecznie musi się wiązać z koniecznością przeprowadzenia regulacji. Ale fakt, teoretycznie "silniki z hydrauliką" są bezobsługowe.

Napisano
2 minuty temu, steyr napisał:

Kontrola jest zalecana, co nie koniecznie musi się wiązać z koniecznością przeprowadzenia regulacji.

Zgadza się. 

Napisano
3 godziny temu, spad napisał:

Nigdy nie widziałem gazownika co chciałby luz regulować.

Wszyscy działali na zasadzie: ja od gazu, ktoś od mechaniki.

Tak jak i w 2 stronę.

To jedna z niedogodności LPG.

Napisano
20 minut temu, ZUBERTO napisał:

Nigdy nie widziałem gazownika co chciałby luz regulować.

Wszyscy działali na zasadzie: ja od gazu, ktoś od mechaniki.

Ja widziałem - pierwsze co zrobił gazownik, to sprawdził luz, potem instalował :ok:

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja widziałem - pierwsze co zrobił gazownik, to sprawdził luz, potem instalował :ok:

Tak powinno być, kontrolujesz przed montażem później po ~30kkm i masz punkt odniesienia co się dzieje z luzem zaworowym. Zdarzają się jednostki które fabrycznie wychodzą z tolerancją luzu zaworowego poza parametrami fabrycznymi.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, brachu_ napisał:

Z tego co czytałem to wiele osób było zaskoczonych w Dusterach, że w tych silnikach 1,6 trzeba jechać na regulację, którą ASO kasuje pow. 1000 zł.

Napisano
1 minutę temu, spad napisał:

Z tego co czytałem to wiele osób było zaskoczonych w Dusterach, że w tych silnikach 1,6 trzeba jechać na regulację, którą ASO kasuje pow. 1000 zł.

Jak są szklanki to przy ich wymianie (jeśli jest taka potrzeba) trzeba demontować wałki rozrządów + dochodzą ceny szklanek; wtedy takie ceny są realne.

Napisano

Mówisz o SCe?

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, KYRTAP napisał:

Mówisz o SCe?

Nie pamiętam oznaczenia silnika, ale chodzi o ten 1,6 115 KM. Chyba nie jest to SCe.

Napisano

Nie pamiętam oznaczenia silnika, ale chodzi o ten 1,6 115 KM. Chyba nie jest to SCe.
Myślałem że ten 1.6 od Renault montowany w pierwszych Dusterach miał hydrauliczną regulację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.