Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik Toyoty 2.0 180KM

Featured Replies

Napisano

Fajnie jeździ, ale pod warunkiem, że się nie ścigasz. Choć nawet jak przyciśnięta to to wycie nie jest mega męczące i trwa dość krótko, bo auto jest żwawe. Zawias fajny, wnętrze wreszcie tez ok. No i ma CarPlay wreszcie Toyota :) 

Tylko martwi mnie hałas przy prędkościach autostradowych, nie silnika tylko wiatru. 

póki co średnie spalanie z 500km po mieście... 5,2l/100km.... nieźle. Minimalne 3,9

• 3 tygodnie później...
Napisano

Może to ta nowsza elektronika, może te nowsze silniczki elektryczne, może kierowca...

Ale jakbym się nie starał, to turlając się w koło komina średnie spalanie w hybrydzie wychodzi mi na poziomie 7 (latem) do 8,5 zimą.

Na trasie teraz w wakacje też wyszło w okolicach niecałych 7 litrów, ale wolno nie jechaliśmy w sumie, bo średnia wyszła coś koło 105km/h  (trasa w szczecińskie).

Nawet jak dostałem zastępczego Aurisa, którego komputer pokazywał 5,5. Po moim użytkowaniu pokazywał 7,5    :P

Napisano
48 minut temu, kanu napisał:

Może to ta nowsza elektronika, może te nowsze silniczki elektryczne, może kierowca...

Ale jakbym się nie starał, to turlając się w koło komina średnie spalanie w hybrydzie wychodzi mi na poziomie 7 (latem) do 8,5 zimą.

Na trasie teraz w wakacje też wyszło w okolicach niecałych 7 litrów, ale wolno nie jechaliśmy w sumie, bo średnia wyszła coś koło 105km/h  (trasa w szczecińskie).

Nawet jak dostałem zastępczego Aurisa, którego komputer pokazywał 5,5. Po moim użytkowaniu pokazywał 7,5    :P

No to nie umiesz jeździć hybrydą :) u mnie spalanie 95% miasto spadło do 4,9l/100k, a zawalidrogą nie jestem.

Napisano
Godzinę temu, Olas1 napisał:

No to nie umiesz jeździć hybrydą :) u mnie spalanie 95% miasto spadło do 4,9l/100k, a zawalidrogą nie jestem.

To chyba nie umiem żadnym, czy to diesel, czy benzyna, zawsze miałem wyższe spalanie.

Może wszystkie były popsute? :P  Albo zbyt dynamicznie ciężka noga... :)

Napisano
Dnia 9.09.2020 o 11:09, kanu napisał:

To chyba nie umiem żadnym, czy to diesel, czy benzyna, zawsze miałem wyższe spalanie.

Może wszystkie były popsute? :P  Albo zbyt dynamicznie ciężka noga... :)

To musisz mocno cisnac. 

Napisano

Rzadko ;) natomiast największy wpływ wg mnie ma na to fakt, że 90% czasu to są bardzo krótkie odcinki, zazwyczaj w korkach, co przekłada się na wyniki ;)

Tak czy siak, nie narzekam, ale norm WLTP nie spełniam :P

• 3 lata później...
Napisano

odkopie zapomniany temat bo nikt nie napisał nic w kwestii tytułu wątku,do firmy przyjechał gość toyota corollą hybryd w kombi z 2021r.,

podszedłem do bardzo sympatycznego jak się okazało pana i sie zapytałem czy zadowolony jest z tej toyoty, pan oznajmił że bardzo jest zadowolony,

miał poprzednią toyotę z silnikiem 1,8 i to wcale nie chciało jechać, obecną ma z silnikiem 2.0 i mówi że z tego silnika jest mega zadowolony,

że na trasie daje sobie radę i jak potrzeba to i jest jak wyprzedzić inne auta

Napisano

Ja mam corollę TS z tym nowszym silnikiem 2.0 łącznie zestaw niby 196 koni.

Też jestem bardzo zadowolony - tylko to wycie ...

Napisano

ja mam TS z 1.8 140KM i do codziennej jazdy wystarczy, do wyprzedzania i do jazdy 140-160 na A też ;) 

mam porównanie do 2.0 ale w C-HR w poprzedniej generacji i o ile faktycznie 2.0 jest sporo szybsze i ma lekkość w osiąganiu ogranicznika (180km/h) to w codziennej jeździe nie ma wielkiej różnicy

a z tym wyciem przy normalnej jeździe to ja tego nie odczuwam ale nie traktuje też każdych świateł jak startu na ćwiartkę 😜 

fakt, że podczas przyśpieszania jest jednostajny dźwięk ale to kwestia przyzwyczajenia, przy innej skrzyni też byłoby wycie tylko modulowane ;) 

Napisano
ja mam TS z 1.8 140KM i do codziennej jazdy wystarczy, do wyprzedzania i do jazdy 140-160 na A też [emoji6] 
mam porównanie do 2.0 ale w C-HR w poprzedniej generacji i o ile faktycznie 2.0 jest sporo szybsze i ma lekkość w osiąganiu ogranicznika (180km/h) to w codziennej jeździe nie ma wielkiej różnicy
a z tym wyciem przy normalnej jeździe to ja tego nie odczuwam ale nie traktuje też każdych świateł jak startu na ćwiartkę [emoji12] 
fakt, że podczas przyśpieszania jest jednostajny dźwięk ale to kwestia przyzwyczajenia, przy innej skrzyni też byłoby wycie tylko modulowane [emoji6] 

Wyje i to dużo głośniej niż np Taigo żony z DSG. Nie dość że jednostajnie to jeszcze dużo głośniej niż maks obroty w 1.0 TSI.
A że ja jeżdżę głównie po S i A to mi wyje przez te kilkanaście sekund przy każdym rozpedzaniu.
Potem w trakcie jazdy jest już po prostu głośno (przy 140km/h) bo wyciszenia w corolli to nie ma.
Też uważam że idealne auto na miasto i do ruchu podmiejskiego, sam bym pewnie mocno rozważył gdybym tak jeździł, ale akurat nie jeżdżę [emoji16]

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 2.09.2024 o 08:43, goden napisał(a):

Ja mam corollę TS z tym nowszym silnikiem 2.0 łącznie zestaw niby 196 koni.

Też jestem bardzo zadowolony - tylko to wycie ...

Przegoniłem kilka razy Karolcię z tym motorem po A, nie odczuwałem jakiegoś dyskomfortu :hmm: 

Napisano
W dniu 2.09.2024 o 05:52, Waldek40 napisał(a):

odkopie zapomniany temat bo nikt nie napisał nic w kwestii tytułu wątku,do firmy przyjechał gość toyota corollą hybryd w kombi z 2021r.,

podszedłem do bardzo sympatycznego jak się okazało pana i sie zapytałem czy zadowolony jest z tej toyoty, pan oznajmił że bardzo jest zadowolony,

miał poprzednią toyotę z silnikiem 1,8 i to wcale nie chciało jechać, obecną ma z silnikiem 2.0 i mówi że z tego silnika jest mega zadowolony,

że na trasie daje sobie radę i jak potrzeba to i jest jak wyprzedzić inne auta

Miałem Corollę sedan z 1.8 i pewnie bym ją zamienił na nowszą z silnikiem 2.0, gdyby tylko Toyota to oferowała. 😄

Edytowane przez Pietro_M

Napisano
16 godzin temu, Pietro_M napisał(a):

Miałem Corollę sedan z 1.8 i pewnie bym ją zamienił na nowszą z silnikiem 2.0, gdyby tylko Toyota to oferowała. 😄

czas zmienić typ nadwozia ;] 

Napisano
W dniu 4.11.2019 o 17:11, danielsz77 napisał(a):

Zadałem tak pytanie bo tutaj toyoty są "passé"

A ja uważam, że układ hybrydowy Toyoty jest najlepszy ze wszystkich  właśnie dlatego, że nie jest w niczym innym najlepszy niż trwałość.