Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciszenie pompy?

Featured Replies

Napisano

Problem - dzwiek działającej pompy roznosi sie po chałupie.

Pompa - filtr basenowy - zamontowany jest w piwnicy pomieszczenia gospodarczego, które jest przy salonie. Tam jest założona filtracja.

W samym pomieszczeniu, dzwiek nie jest jakoś wybitnie uporczywy ani glosny. Ot standardowo.

W salonie natomiast słychać ciche buczenie....

Jak wyciszyć takie cos?

Jakie sugestie?

Filtr jest w pomieszczeniu B.1.10 Nie da sie go przenieść..

Zrzut ekranu 2019-11-11 o 20.00.02.png

Napisano

Czy pompa ma kilka biegów do wyboru jak cyrkulacyjna?

Jeśli tak - ustaw niższy.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Cinek napisał:

Czy pompa ma kilka biegów do wyboru jak cyrkulacyjna?

Jeśli tak - ustaw niższy.

Niezbyt - to takie ustrojstwo

Banka to filtr. Dzwiek/wibracje wydaje jedynie pompa.

20191111_200711.jpg

20191111_200726.jpg

Napisano

Proponuję postawić pompę na grubej gumowej podkładce - powinno pomóc.

Napisano

Pompa stoi bezpośrednio na podłodzie i wibracje przenoszą się po konstrukcji Poszukaj jakiejś wibroizolacji ale musisz sprawdzić ile mm masz miejsca pod pompą. 

Napisano
Dnia 11.11.2019 o 20:18, Tomo napisał:

Proponuję postawić pompę na grubej gumowej podkładce - powinno pomóc.

Dodatkowo trzeba zrobić elastyczne rury do pompy, bo rurą też się drgania przenoszą.

Miałem analogiczny problem z filtrem zewnętrznym przy akwarium, gdzie drgania pompy przenosiły się na szafkę i musiałem pompę położyć na gąbce i zmienić rury na silikonowe.

Edytowane przez maras77

Napisano

Ktoś wykonuje takie instalacje i nie wpadł dotąd że taki zespół pompowy wytwarza drgania wskutek pracy elementów ruchomych w silnik i w pompie? Pod zespół pompowy pd tzw. stopę zamontować wibroizolatory a na ssaniu i tłoczeniu kompensatory gumowe lub przewody elastyczne w zależności od parametrów pracy układu.

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał:

Dodatkowo trzeba zrobić elastyczne rury do pompy, bo rurą też się drgania przenoszą.

Miałem analogiczny problem z filtrem zewnętrznym przy akwarium, gdzie drgania pompy przenosiły się na szafkę i musiałem pompę położyć na gąbce i zmienić rury na silikonowe.

O panie ! Ja to jeszcze z podstawówki pamiętam - gdzie tzw. brzęczyk stawiało się na gąbce.

Napisano
17 godzin temu, lucash napisał:

Pompa stoi bezpośrednio na podłodzie i wibracje przenoszą się po konstrukcji Poszukaj jakiejś wibroizolacji ale musisz sprawdzić ile mm masz miejsca pod pompą. 

I tu będzie miał problem bo wszytko na "Szywno " podpięte

Ale tak jak przedmówca napisał kawałek gumy na kafelki  grube wężyki zbrojone jak do podpięcia kokotków  do nabycia w hipermarketach budowlanych

Napisano
9 godzin temu, steyr napisał:

Ktoś wykonuje takie instalacje i nie wpadł dotąd że taki zespół pompowy wytwarza drgania wskutek pracy elementów ruchomych w silnik i w pompie? Pod zespół pompowy pd tzw. stopę zamontować wibroizolatory a na ssaniu i tłoczeniu kompensatory gumowe lub przewody elastyczne w zależności od parametrów pracy układu.

a kojarzysz gdzie takie rpzewody elastyczne dostać można? 

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał:

a kojarzysz gdzie takie przewody elastyczne dostać można? 

zależy jakie i o jakich parametrach

kolega zrobił amortyzację pompy na silikonowych przewodach z tuningu samochodów

izolację od podłoża na jakichś wibroizolatorach dobranych na zasadzie największe gabaryty i najmiększa guma

Napisano
Dnia 11.11.2019 o 20:14, Kiwal napisał:

Niezbyt - to takie ustrojstwo

Banka to filtr. Dzwiek/wibracje wydaje jedynie pompa.

miejsca na modernizację masz dużo, coś dasz radę wymyślić

Napisano
15 godzin temu, lucash napisał:

a kojarzysz gdzie takie rpzewody elastyczne dostać można? 

Szukaj pod hasłem: "wąż antywibracyjny".

Napisano
  • Autor
Dnia 14.11.2019 o 12:29, steyr napisał:

Dasz jakie przykładowe materiały? Bo nawet nie wiem o czym mówimy i co mam szukać.

Napisano
Dnia 16.11.2019 o 09:39, Kiwal napisał:

Dasz jakie przykładowe materiały? Bo nawet nie wiem o czym mówimy i co mam szukać.

Wibroizolatory wpisujesz hasło w google i masz do wyboru do koloru:

https://www.google.pl/search?ei=QePTXdqMHfDJrgTy6auoCA&q=wibroizolatory&oq=wibroizolatory&gs_l=psy-ab.3..0l10.4211.5487..5749...0.2..1.107.963.11j1......0....1..gws-wiz.......0i71j0i22i30.OUZIzHQ5a3E&ved=0ahUKEwiasZezpvblAhXwpIsKHfL0CoUQ4dUDCAo&uact=5

Natomiast na tłoczeniu i na ssaniu najlepiej będzie Ci zastosować kompensator gumowy. Takie kompensatory występują do ciśnienia PN16 [ w zależności od wielkości]. Możesz też poszukać z wyjściem/wejściem bezpośrednio pod pompę np. typ SAE i itp.

http://www.saga.info.pl/kompensatory/

Niżej masz na przyłącza SAE takie kompensatory są rzadziej spotykane, są tylko do 1,5Bar nadciśnienia:

https://www.asahydraulik.com/index.php?&akt=72&sub1=5&sub2=23&sub3=38&sub4=72

Kwestia doboru kompensatora i jaką masz instalacje, no i jakie masz możliwości techniczne. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.