Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ścięta opona-przyczyna?

Featured Replies

Napisano

Mam zjechaną prawą przednią oponę od strony zewnętrznej. Pierwsze kroki skierowałem na geometrię. Przed badaniem mechanik zobaczywszy oponę stwierdził, że napewno coś że zbieżnością. Zatem podpiął auto i mnie woła. Pokazuje, że geometria jest w porządku. Wszystkie kąty są w normie, wszystko na zielono się świeciło. I on nie wie dlaczego przy dobrej geometrii aż tak ścięło oponę (zostało może z 2 mm w najcieńszym miejscu). Lewa opona ok, tył ok. Są to opony zimowe. W sezonie zimowym (nie widziały ani razu śniegu) przejechałem na nich ok 15kkm Teraz chcę założyć letnie i boję się, że je też tak zjedzie. Gdzie może być przyczyna? W zawieszeniu wszystko jest ok

Napisano

@angrius a badał na tych ściętych oponach czy nowych?

Napisano
  • Autor
12 minut temu, AstraC napisał:

@angrius a badał na tych ściętych oponach czy nowych?

Na ściętych 

Napisano

za szybko po rondach na niskim ciśnieniu :) 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Cinos napisał:

za szybko po rondach na niskim ciśnieniu :) 

Biorąc pod uwagę że to nauka jazdy to tak... Masz rację. Kursanci zapi**** po rondzie, aż się muszę trzymać fotela, bo pasy nie dają rady

Napisano

kiedys taki przypadek zauwazylem w aucie „L” opony zdzieraly sie w ten sposob przez trenowanie kursantow na łuku 😜

Napisano
  • Autor
8 minut temu, SebeKK napisał:

kiedys taki przypadek zauwazylem w aucie „L” opony zdzieraly sie w ten sposob przez trenowanie kursantow na łuku 😜

Jeździłem nie jedną eLka i nie zauważyłem tego. Zresztą myślisz, że na łuku przejechane jest np 10kkm?:hehe:

Napisano
19 minut temu, angrius napisał:

Biorąc pod uwagę że to nauka jazdy to tak... Masz rację. Kursanci zapi**** po rondzie, aż się muszę trzymać fotela, bo pasy nie dają rady

a sprawdził pełną całą geometrie czy tylko zbieżność kół?

sprawdziłbym amorka

prawe koło najbardziej dostaje od studzieniek, dziur, krawężników

tylko Ty tym autem jeździsz czy ktoś inny też?

zjechać koło prawe od zewnątrz na balonie jest dość łatwo

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Cinos napisał:

a sprawdził pełną całą geometrie czy tylko zbieżność kół?

sprawdziłbym amorka

prawe koło najbardziej dostaje od studzieniek, dziur, krawężników

tylko Ty tym autem jeździsz czy ktoś inny też?

zjechać koło prawe od zewnątrz na balonie jest dość łatwo

Całą geometrie sprawdził. Tylko ja, nie licząc kursantów. Ciśnienie sprawdzane raczej regularnie i rzadko kiedy jest dobijane. Amortyzator raczej w porządku. Na przeglądzie tłumienie wyszło idealnie z obu stron

Napisano
51 minut temu, angrius napisał:

Na ściętych 

Założył bym dobre i sprawdził wtedy. Ścięte są bo mogły sie ułożyć do walniętej geometrii.

Napisano

Sprawdź stan zawieszenia czy na pewno nie ma gdzieś luzów, przy pewnych warunkach ruchu jeśli gdzieś będzie luz to np na łuku będzie następowała zmiana geometrii tego koła i będzie problem. Stacjonarnie geometria może wyjść w porządku przy kołach ustawionych na wprost i bez obciążeń w zawieszeniu wynikających z dynamiki ruchu pojazdu.

Napisano
21 minut temu, steyr napisał:

stan zawieszenia czy na pewno nie ma gdzieś luzów, przy pewnych warunkach ruchu jeśli gdzieś będzie luz to np na łuku będzie następowała zmiana geometrii tego koła i będzie problem

Popieram. To chyba jedyna, sensowna możliwość w tym przypadku?

Napisano

a obejrzał czy opona nie jest "walnięta " . podnieść to koło ze 3 mm nad ziemię , zakręcić kołem i obserwować

Napisano

sprawdź tuleje na wahaczu. Nie musi być luzu, wystarczą oberwane gumy i przesuwa się lewo-prawo.

Kiedyś dawno w fiacei doblo zaczeło ciąć Poprawiłem zbieżność i nic. Kolejny pomiar i znowu była, żle. Co ciekawe auto prowadziło się dobrze, ale na mokrej drodze wjeżdżając na pasy (przejścia) jak najechałem na malowane to auto uciekało w bok czuć było uślizg przedniej osi

Edytowane przez wilu

• 1 miesiąc później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.