Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak najlepiej wykupić pojazd z leasingu - kwestie podatkowe?

Featured Replies

Napisano

Temat do ogarnięcia. Umowę leasingu operacyjnego zawarłem na okres 3 lat. Został mi jeszcze niecały rok, lecz zaczynam się już rozglądać za następcą Leona 😊
Takie pytanie, jak najlepiej rozegrać, w szczególności pod względem podatkowym, wcześniejsze zakończenie umowy, a następnie sprzedaż SEATa?

Mam wykup za 1%.

Z tego co się orientuję, to najlepiej byłoby dokończyć umowę, a następnie nabyć pojazd na osobę fizyczną (nie na firmę), a następnie po 6 miesiącach go zbyć – brak podatku dochodowego.
W związku z tym, iż nie chcę czekać jeszcze prawie 1,5 roku czasu, chcę od razy spłacić wszystkie pozostałe raty i wykupić pojazd.

W tym momencie spłaciłem już ok 80% wartości pojazdu, a   po wykupie jego wartość będzie na poziomie 90% kwoty z faktury nabycia.

Leasingodawca dał zielone światło na zmianę harmonogramu poprzez jednorazową zapłatę, ale są dwie opcje:

1) robię przelew na jednorazową spłatę i wykupuję auto na DG.

2) nie da się zrobić tak abym uiścił wszystkie raty na DG, a wykup 1% na os. fiz. poza dział. gosp.

3) dokończenie leasingu i wykup na os. fiz.

Skłaniam się do opcji nr 1, lecz czy w takiej sytuacji mogę odliczyć pełny VAT i podatek dochodowy?

Mam zgodę od leasingodawcy na zmianę harmonogramu płatności i zakończenia umowy jeszcze w tym miesiącu poprzez jednorazową spłatę wszelkich rat, które zostały do spłaty do końca umowy i teraz pytanie:

1) wykup teraz na osobę fizyczną poza działalnością gospodarczą, 6 miesięcy odczekania ze sprzedażą auta - wtedy nie płacę podatku dochodowego oraz podatku VAT (?) i sprzedaż pojazdu?

2) wykupienie na firmę, robienie dalej kosztów, amortyzacja przyspieszona i sprzedaż za pół roku/max rok, lecz znowu koniecznością opłacenia podatku dochodowego oraz VATu od ok 80% wartości pojazdu z fv?

Napisano

Wykup na os.fizyczną, darowizna, a potem sprzedaż

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Napisano
No ale czy przy darowiznie nie ma znowu 6 m?
Żeby zrobić darowiznę to chyba nie trzeba czekać 6 miesięcy.
Ale już obdarowany, żeby sprzedać dalej auto bez podatku i tak musi poczekać.
No i to ma sens tylko wśród najbliższej rodziny , bo inaczej dochodzi jeszcze podatek od darowizny.
Napisano

wchodzi jeszcze możliwość cesji umowy leasingowej na inny podmiot z odstępnym i pozbywasz się problemu.

Skąd ci sie bierze te 90% wartości z fv zakupu ?? trzy letni seat jest tyle warty?

Napisano

Napisz co chcesz zrobić z tym autem po wykupie wcześniejszym bo jak sprzedać to musisz wystawić fv 23% oraz zapłacić dochodowy :(

Napisano

To jest jeszcze Motokącik czy już forum porad księgowych? 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Żeby zrobić darowiznę to chyba nie trzeba czekać 6 miesięcy.
Ale już obdarowany, żeby sprzedać dalej auto bez podatku i tak musi poczekać.
No i to ma sens tylko wśród najbliższej rodziny , bo inaczej dochodzi jeszcze podatek od darowizny.

1 grupie podatkowej czas nie ma znaczenia.  

2 godziny temu, Vadero napisał:

Idź z tym do księgowej ;)

Księgowy wskazał wariant, który jest najproszty, lecz z uwagi na swój zawod zawsze staram się miec x dróg i dopiero wtedy podejmować decyzję. 

Godzinę temu, RABIN napisał:

wchodzi jeszcze możliwość cesji umowy leasingowej na inny podmiot z odstępnym i pozbywasz się problemu.

Skąd ci sie bierze te 90% wartości z fv zakupu ?? trzy letni seat jest tyle warty?

W moim wypadku cesji nie jest opłacalna. Dobry rabat na zakup i do tego mocno podrożały używane auta. Max stawiam 15% utraty wartości.

Godzinę temu, RABIN napisał:

Napisz co chcesz zrobić z tym autem po wykupie wcześniejszym bo jak sprzedać to musisz wystawić fv 23% oraz zapłacić dochodowy :(

Chcę nim pojeździć max do maja przyszłego roku i sprzedać auto jeszcze na gwarancji. Jeżeli wykup teraz na os fiz poza dzial.gosp. to musze wykup zrobic mniej więcej o wartości 20% auta i zero kosztow.

Godzinę temu, Pietro_M napisał:

To jest jeszcze Motokącik czy już forum porad księgowych? 

Wydaje mi się,  że lepiej wzajemnie merytorycznie rozmawiać niz pisać o dupie Maryni :)

Napisano
1 minutę temu, prawoimotoryzacja napisał:

1 grupie podatkowej czas nie ma znaczenia.  

Ale co nie ma znaczenia?

Jak Ty zrobisz darowizne na ojca, a on to auto sprzeda przed uplywem 6msc to bedzie musial zaplacic podatek.

Napisano
4 godziny temu, Vadero napisał:

Idź z tym do księgowej ;)

Co ty opowiadasz, takie rzeczy załatwia się na forach internetowych, a nie u żadnych księgowych! :old:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Ale co nie ma znaczenia?

Jak Ty zrobisz darowizne na ojca, a on to auto sprzeda przed uplywem 6msc to bedzie musial zaplacic podatek.

Czy 6 msc czy nie.

1 godzinę temu, format napisał:

Co ty opowiadasz, takie rzeczy załatwia się na forach internetowych, a nie u żadnych księgowych! :old:

Poczekaj, aż zadasz tylko 1 pytanie i dostaniesz stosowna ripostę 😁

Napisano
Dnia 24.08.2020 o 23:53, prawoimotoryzacja napisał:

Mam zgodę od leasingodawcy na zmianę harmonogramu płatności i zakończenia umowy jeszcze w tym miesiącu poprzez jednorazową spłatę wszelkich rat, które zostały do spłaty do końca umowy i teraz pytanie:

1) wykup teraz na osobę fizyczną poza działalnością gospodarczą, 6 miesięcy odczekania ze sprzedażą auta - wtedy nie płacę podatku dochodowego oraz podatku VAT (?) i sprzedaż pojazdu?

2) wykupienie na firmę, robienie dalej kosztów, amortyzacja przyspieszona i sprzedaż za pół roku/max rok, lecz znowu koniecznością opłacenia podatku dochodowego oraz VATu od ok 80% wartości pojazdu z fv?

tak, bez kalkulatora

jesli zostalo Ci 20% a wartość , według Ciebie 90% od zakupu i chcesz sprzedać w okoicah wiosny 2021

placisz, te 20% teraz, nie dajesz to do ŚT, po 6 mies sprzedajesz na umowe...

Edytowane przez akisel

Napisano
Dnia 25.08.2020 o 10:11, format napisał:

Na forach przecież lepiej wiedzą, co ile zmieniać olej i co jak zoptymalizować kwestie podatkowe... 

Napisano
  • Autor
49 minut temu, grogi napisał:

Na forach przecież lepiej wiedzą, co ile zmieniać olej i co jak zoptymalizować kwestie podatkowe... 

Jestem prawnikiem, także wszelkie rady jeszcze sobie zweryfikuję wraz z księgowym :)

Napisano
1 godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał:

Jestem prawnikiem, także wszelkie rady jeszcze sobie zweryfikuję wraz z księgowym :)

Jakby nick nie wystarczył... Musiałeś się pochwalić 😄

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, grogi napisał:

Przy obecnej swobodzie dzielności nazwa strony nie musi mieć żadnego związku z wykształceniem.

Burza mózgów zawsze daje dobre efekty, gdyż się pojawiają rozwiązania mniej szablonowe. Temat dotyczy sporej ilości osób posiadających auta w leasingu.

Ps. Nie ma się czym chwalić, gdyż zawod jak każdy inny. Przekazl byl taki, iż każdy pomysl mogę sobie zweryfikować w przepisach   :)

Edytowane przez prawoimotoryzacja

Napisano
11 godzin temu, grogi napisał:

Nick nie wyjaśnia, który człon wziął się od hobby, a który od zawodu. 

Hobbystów prawników u nas dostatek.

Edytowane przez ZUBERTO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.