Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A to Polska właśnie... (long)

Featured Replies

Napisano

Byłem w zeszłym tygodniu na krótkich wakacjach (podróż poślubna trophy.gifsmile.gif ) w Niemczech i Austrii. Zrobiłem niemal 3000km po tamtejszych autostradach i zwykłych drogach. Jeździło się przyjemnie, w zrelaksowany sposób - mimo że z dużymi prędkościami. Ale do rzeczy: w drodze powrotnej wjechałem nareszcie do mojej pięknej OJCZYZNY. I na dzień dobry dostałem MANDAT. Na autostradzie! ZA WYPRZEDZANIE! Koło Legnicy są zwężenia i roboty drogowe. Oznakowane są mniej więcej tak: ograniczenie do 100 i zakaz wyprzedzania - 100m - ograniczenie do 60 - 100m - ograniczenie do 40 - 300m - zwężenie - ograniczenie do 80. Generalnie ograniczenie idiotyczne, bo po co 40 jak zaraz jest z powrotem 80? Gdy zobaczyłem pierwsze ograniczenie wyprzedzałem akurat TIRa. Spokojnie dokończyłem manewr i zjechałem na prawy pas jakieś 200m przed zwężeniem (prędkość miałem już wtedy ok 80km/h). I teraz najlepsze: Samo zwężenie miało 50m długości, nie były tam prowadzone ŻADNE roboty. Stali tylko policjanci. Wyglądało to jakby sobie to sami specjalnie ustawili. Oczywiście dostałem mandat za wyprzedzanie. Polemizować nie miało sensu, przecież tylko po to tam stali żeby dawać te mandaty, a nie będę jeździł do sądu do Legnicy (zresztą i tak bym pewnie przegrał). Ech... Odzwyczaiłem się od naszego folwarku, próbując kilku dni normalności za granicą. frown.gif

PS. Kilka kilometrów dalej spowodowałbym karambol. Kolejna zasadzka z ograniczeniami 100-60-40-80, i tym razem chłopcy z radarem. Widząc znak 60, 40 i zaraz 80 kto normalny zwalnia do 40? Ale już byłem czujny więc na ich widok dałem po hamulcu. Ci za mną byli mniej czujni i mało brakowało.

BTW: ostatnich 300km po naszej A4 zmęczyło mnie bardziej niż wcześniejszy 1000km po autobahnie. Więc jeszcze raz: ech...

Napisano

To tylko Polska, w kaczy kuper, nie wymagajmy za wiele pad.gif

Napisano

odcinek granica - legnica znacznie przyjemniej, szybciej pokonuje sie bocznymi drogami

Napisano
  • Autor

> jakbyś w Niemczech zaczął niedozwolone manewry na takim odcinku

> autostardy, to byś to mocniej odczuł w swojej kieszeni

Gdybym zaczął niedozwolone manewry to i owszem. Tyle że w niemczech nikt nie ustawia bezsensownych ograniczeń i nie poluje na kierowców. Akurat na odcinku Chemnitz - Regensburg są prowadzone roboty. I tam przede wszystkim kolejne stopniowe ograniczenia są co 200-300m eby można było spokojnie dokończyć wykonywane manewry. Poza tym prędkości jest ograniczana do 100 lub 80km/h, a nie do idiotycznych 40 po to żeby zaraz zmienić na 80. I zakaz wyprzedzania jest ustawiony dopiero po wytraceniu przez samochody prędkości. Pozwala to dokończyć wszystkie manewry i spokojnie ustawić się na prawym pasie z dozwoloną prędkością. Przestrzeganie tego jest logiczne, uzasadnione i łatwe. Można nawet wyhamować silnikiem. U nas nie ma szans na 300m wyhamować ze 130 do 40 bez zdezorganizowania ruchu. A tamtejsza policja pilnuje bezpieczeństwa i nie bawi się w "polowania" jak nasza. Gdybym stworzył zagrożenie to dostałbym słony mandat - i słusznie. U nas dostałem mandat bo zachowałem się naturalnie - zmniejszyłem prędkość, dokończyłem manewry i ustawiłem się na swoim pasie w dużej i bezpiecznej odległości od zwężenia. Nie powodując absolutnie żadnego zagrożenia. I to jest ta różnica.

Napisano

> Gdybym zaczął niedozwolone manewry to i owszem. Tyle że w niemczech

> nikt nie ustawia bezsensownych ograniczeń i nie poluje na

> kierowców. Akurat na odcinku Chemnitz - Regensburg są prowadzone

> roboty. I tam przede wszystkim kolejne stopniowe ograniczenia są

> co 200-300m eby można było spokojnie dokończyć wykonywane

> manewry. Poza tym prędkości jest ograniczana do 100 lub 80km/h,

> a nie do idiotycznych 40 po to żeby zaraz zmienić na 80. I zakaz

> wyprzedzania jest ustawiony dopiero po wytraceniu przez

> samochody prędkości. Pozwala to dokończyć wszystkie manewry i

> spokojnie ustawić się na prawym pasie z dozwoloną prędkością.

> Przestrzeganie tego jest logiczne, uzasadnione i łatwe. Można

> nawet wyhamować silnikiem. U nas nie ma szans na 300m wyhamować

> ze 130 do 40 bez zdezorganizowania ruchu. A tamtejsza policja

> pilnuje bezpieczeństwa i nie bawi się w "polowania" jak nasza.

> Gdybym stworzył zagrożenie to dostałbym słony mandat - i

> słusznie. U nas dostałem mandat bo zachowałem się naturalnie -

> zmniejszyłem prędkość, dokończyłem manewry i ustawiłem się na

> swoim pasie w dużej i bezpiecznej odległości od zwężenia. Nie

> powodując absolutnie żadnego zagrożenia. I to jest ta różnica.

Otóz to. W niemczech, gdy sa roboty drogowe, wszystko wyglada zupelnie inaczej. Jest pieknie oznakowane, przejezdnie, pasy wymalowane, ograniczenie do 80 lub 100. Wszyscy jada plynnie, bez nerwow itd. Naprawde, tam przejazd przez roboty drogowe, jest lepiej przejezdny i mniej stresujacy niz niejedno nasze "bezpieczne skrzyzowanie" ok.gif

Napisano

A myślisz, że w Niemczech nie ma mandatów? Pomijam fakt czy znak był postawiony słusznie czy nie, ale przepis złamałeś więc mandat zasłużony.

Napisano

> jakbyś w Niemczech zaczął niedozwolone manewry na takim odcinku

> autostardy, to byś to mocniej odczuł w swojej kieszeni

Zacznijmy od tego, że w Niemczech nie byłoby takich ograniczeń bez powodu,

robionych chyba tylko żeby policja trzepała tam kasę crazy.gif

Napisano

> Pomijam fakt czy znak był postawiony słusznie czy nie,

> ale przepis złamałeś więc mandat zasłużony.

No to nie pomijaj. Bo jeśli przepis jest idiotyczny to trudno go szanować.

Moim zdaniem to główny powód, że w Polsce jeździ się tak jak się jeździ.

Napisano

> No to nie pomijaj. Bo jeśli przepis jest idiotyczny to trudno go

> szanować.

> Moim zdaniem to główny powód, że w Polsce jeździ się tak jak się

> jeździ.

Nie do końca. To kwestja mentalności, przyzwyczajeń, braku kultury itp. 50 lat komuny nie da się wyplenić w 5 lat.

Napisano

> Zacznijmy od tego, że w Niemczech nie byłoby takich ograniczeń bez

> powodu, robionych chyba tylko żeby policja trzepała tam kasę

A może ograniczenie było zrobione z powodu takiego, że Policja kogoś poszukiwała i w ten sposób miała możliwość przyjrzenia się kierującym?

mar00ha

Napisano

> A może ograniczenie było zrobione z powodu takiego, że Policja kogoś

> poszukiwała i w ten sposób miała możliwość przyjrzenia się

> kierującym?

> mar00ha

A to nie stawia się wtedy dodatkowych znaków informujących o punkcie kontrolnym?? hmm.gif

Napisano

> odcinek granica - legnica znacznie przyjemniej, szybciej pokonuje sie

> bocznymi drogami

Chętnie poznałbym tą alternatywną trasę ok.gif

Napisano

> A to nie stawia się wtedy dodatkowych znaków informujących o punkcie kontrolnym??

Tego nie wiem. Ja szukam wytłumaczenia takiego a nie innego ustawienia znaków ograniczeń prędkości.

mar00ha

Napisano

> Chętnie poznałbym tą alternatywną trasę

trasy nie pamietam, bylo tak ze jadac autostrada szlak zaczal mnie trafiac i zjechalem mapka w reke patrzec na znaki i dojechalem do granicy

wracajac tez jechalem z mapa (kumpel siedzial obok o sprawdzal droge na bierzaco)

Napisano
  • Autor

> Tego nie wiem. Ja szukam wytłumaczenia takiego a nie innego

> ustawienia znaków ograniczeń prędkości.

> mar00ha

Miejsca takie były dwa. W żadnym policja nie przyglądała się kierującym. Z to w obu wyłapywała "jeleni". W jednym na wyprzedzanie a w drugim z suszarką. Ograniczenie do 40km/h na autostradzie i obok policjant z suszarką! W jakim innym kraju jest to możliwe?

Napisano

> Tego nie wiem. Ja szukam wytłumaczenia takiego a nie innego

> ustawienia znaków ograniczeń prędkości.

> mar00ha

to dziwne ze przyglądała sie kierowcom używając specjalistycznego sprzętetu pomiarowego hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

słuchaj nie trzeba sie doszukiwać teori spiskowej. Wiadomo przecież ze polscy kierowcy to jedno z głownych źródeł utrzymania naszej gospodarki. A policja skrzetnie z tego korzysta bo to najłatwiejsze

Napisano

> Miejsca takie były dwa. W żadnym policja nie przyglądała się

> kierującym. Z to w obu wyłapywała "jeleni". W jednym na

> wyprzedzanie a w drugim z suszarką. Ograniczenie do 40km/h na

> autostradzie i obok policjant z suszarką! W jakim innym kraju

> jest to możliwe?

Podobno w Rumunii na prostych odcinkach, gdzie normalnie jest 90 (a chce się jechać nawet dużo więcej, długa prosta w polu) policja stawia sobie np. znak 30 (wyciągnięty z bagażnika) i łapie jeleni (łapówki oczywiście).

Napisano

> Nie do końca. To kwestja mentalności, przyzwyczajeń, braku kultury

> itp. 50 lat komuny nie da się wyplenić w 5 lat.

q.....o prawda

czlowiek to zwierze rozumne i zwyczajnie buntuje sie jak ktos robi z niego idiote stawiajac znak 40 na 3 pasmowej trasie w szczerym polu i wymagajac przestrzegania tego idiotyzmu

Napisano

> q.....o prawda

> czlowiek to zwierze rozumne i zwyczajnie buntuje sie jak ktos robi z

> niego idiote stawiajac znak 40 na 3 pasmowej trasie w szczerym

> polu i wymagajac przestrzegania tego idiotyzmu

To było pisane w kontekście chamstwa, a nie oznakowania.

Napisano
... gdy w którymś wątku napisałem że w Polsce nie ma autostrad, a to co jest to maszynka do czesania kasy z idiotów (czyt. kierowców).
Napisano

... czy napisał to Kolega z przegrzania ( dziś ciepło) czy po to by mnie rozweselić ?

Jeśli to drugie - to udało się.

Jak można przyglądać się kto jedzie w samochodzie, gdy ten porusza się z prędkością 40 km/h, a w dodatku takich aut przejeżdża całkiem spora ilość ? Glinom wszczepili fotokomórki i cyfrówki zamiast oczu ?

A w jaki sposób radar pomaga w obserwacji ?

Gliny były tam ratować kaczy budżet. Były znaki ? Były. Trzeba było przestrzegać ? trzeba. Mądrze były ustawione ? A to już nikogo nie obchodzi. A jak kodeks drogowy każe kierowcom codziennie o 14.25 wtykać sobie palec w .... hmmm .... powiedzmy ucho to też trzeba przestrzegać ?

Napisano

> q.....o prawda

> czlowiek to zwierze rozumne i zwyczajnie buntuje sie jak ktos robi z

> niego idiote stawiajac znak 40 na 3 pasmowej trasie w szczerym

> polu i wymagajac przestrzegania tego idiotyzmu

A Anglii pod Londynem raz tak zrobili. W jeden dzień fotoradar zarobił 2 miliony funtów. Ale potem był taki dym w mediach, że robi się z ludzi idiotów, że już tego numeru nie powielano.

Napisano

> A Anglii pod Londynem raz tak zrobili. W jeden dzień fotoradar

> zarobił 2 miliony funtów.

W "Motorze" kilka tygodni temu był reportaż o cywilnych autach z fotoradarami w Polsce.

Jedno takie auto zarabia 400.000 zł miesięcznie icon_eek.gif

Przeciętny mandat to.. 800 zł. Bo jadą i zamiast zatrzymać- dodają przewinienia.

> Ale potem był taki dym w mediach, że

> robi się z ludzi idiotów, że już tego numeru nie powielano.

W Polsce takich maszynek do robienia pieniędzy tylko przybywa crazy.gif

Napisano

> A może ograniczenie było zrobione z powodu takiego, że Policja kogoś

> poszukiwała i w ten sposób miała możliwość przyjrzenia się

> kierującym?

> mar00ha

chyba UFO poszukiwali alien.gif

Napisano

> Ograniczenie do 40km/h na autostradzie i obok policjant z suszarką! W jakim innym kraju jest to możliwe?

Ja widziałem w Austrii.

W Austrii też widziałem taczkę na środku autostrady. W jakim kraju jest to możliwe?

Nie popadajmy w przesadę...

mar00ha

Napisano

> W "Motorze" kilka tygodni temu był reportaż o cywilnych autach z

> fotoradarami w Polsce.

> Jedno takie auto zarabia 400.000 zł miesięcznie

> Przeciętny mandat to.. 800 zł. Bo jadą i zamiast zatrzymać- dodają

> przewinienia.

Jak pamiętasz z jednegi tutaj prezentowanegop filmu, gdyby tak za nimi pojechać, to też sami by nieźle zapłacili zlosnik.gif

> W Polsce takich maszynek do robienia pieniędzy tylko przybywa

I niestety będzie przybywało, bo ktoś stwierdził, że to dobry "byznes".

Napisano

> Jak pamiętasz z jednegi tutaj prezentowanegop filmu, gdyby tak za

> nimi pojechać, to też sami by nieźle zapłacili

> I niestety będzie przybywało, bo ktoś stwierdził, że to dobry

> "byznes".

w kazdym kraju takie smaochody trzepia kase.

w wiekszosci tez krajow nagrywaja kilka wybroykow chyba ze pierwsze wybryki sa wyjatkowo grozne to zdejmuja klienta jak najszybciej.

pytanie tylko ile bylo kacji naszych gdrogowocw podczas ktorych scigany znikl w oddali? cfaniaczek.gif

gdy zwyczajnie nie nadazyli bo albo sprzet albo kierowca nie dal rady? cfaniaczek.gif

pamietam jak swego czasu znajomy mial z nimi przygode. zwoerdzil, ze na prostej dochodzili go strasznie (mial raptem 140 pare kucykow), ale w zakretach on odchodzil a oni walczyli o przetrwanie (nie ma to jak dobry gwint i pozadne oponki) wink.gif

pytanie czy puscilby w tv filmik gdy dochodza do klienta tnacego autopsrada 190, daja mu znaki aby zjechal i...tyle go widzieli hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.