Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.0 t-gdi opinie

Featured Replies

Napisano

Mialem ten silnik w Hyundaiu Kona i rozrzad padl po 17000km.
Teraz mam Kia Stonic z tym silnikiem i pierwsza wymiana rozrzadu przy 10000km, a druga teraz po 38000km. Rozrzad tak halasowal, ze byl slyszalny z domu przy zamknietych oknach.
Serwis Kia nawet nie dyskutowal i potwierdzajac diagnoze wymienil rozrzad dwukrotnie i to w ramach gwarancji.

Napisano
  • Autor
W dniu 24.07.2025 o 17:40, flo napisał(a):

Teraz mam Kia Stonic z tym silnikiem i pierwsza wymiana rozrzadu przy 10000km, a druga teraz po 38000km. Rozrzad tak halasowal, ze byl slyszalny z domu przy zamknietych oknach.
Serwis Kia nawet nie dyskutowal i potwierdzajac diagnoze wymienil rozrzad dwukrotnie i to w ramach gwarancji.

o to pierwszy przypadek o którym czytam

ostatnio na forum kia ktoś kupił z nalotem 150kkm i narzekał że przez 30s po odpaleniu terkocze i wymienił ale żeby przy takim małym przebiegu to jeszcze nie słyszałem

Jakie to były roczniki aut?

Napisano
28 minut temu, bielaPL napisał(a):

o to pierwszy przypadek o którym czytam

ostatnio na forum kia ktoś kupił z nalotem 150kkm i narzekał że przez 30s po odpaleniu terkocze i wymienił ale żeby przy takim małym przebiegu to jeszcze nie słyszałem

Jakie to były roczniki aut?

Wygląda na fake

Napisano
W dniu 24.07.2025 o 17:40, flo napisał(a):

Skąd klikasz?

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Skąd klikasz?

Czasem sobie myślę, że system zaproszeń do rejestracji, powinien być wdrożony na AK.

Napisano
Godzinę temu, Kenickie napisał(a):

Czasem sobie myślę, że system zaproszeń do rejestracji, powinien być wdrożony na AK.

Szczegolnie teraz, jak jest wysyp botow ze wsparciem AI...

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Szczegolnie teraz, jak jest wysyp botow ze wsparciem AI...

Wielu odsiewamy.

Ale już wycwanili się i podają normalne adresy e-mail i lokalizacje adresów IP.

Trzeba by jeszcze dodać jakąś weryfikację, czy to człowiek, czy robot ;]

Napisano

To tak bardziej merytorycznie, bylem na przeglądzie gwarancyjnym. Lat auto ma dwa a przegląd trzeci i przebieg 39 kkm. Uwag brak, jedynie wspomnieli że akumulator ma 48% sprawności (?) a próg to 50% i zalecają podładować przed zimą. Nie zauważam żeby był słabszy, kręci żwawo, Star/stop działa bez uwag. Muszę podjechać do jakiegoś speca od akumulatora, żeby potwierdził lub zaprzeczył. Najlepsza jednak cena 😀, 691 zł za maly przegląd z wymianą oleju i filtra oraz gratis dwa litry płynu do spryskiwaczy. W oplu płaciłem więcej przez 5 lat do 2023 r. 

Napisano
  • Autor

To jeszcze ciekawe info o tym silniku i metalicznym dźwięku przy uruchomieniu. Warto sobie sprawdzić cięgno.

• 3 tygodnie później...
Napisano

W cennikach Hyundaia na rocznik modelowy 2026 te silniki opisywane są już jako 90-konne a nie 100. Dyszce rumaków mówimy papa z powodu normy Euro 6e-bis.

Edytowane przez confused12

Napisano
  • Autor
W dniu 16.08.2025 o 19:28, confused12 napisał(a):

W cennikach Hyundaia na rocznik modelowy 2026 te silniki opisywane są już jako 90-konne a nie 100. Dyszce rumaków mówimy papa z powodu normy Euro 6e-bis.

a daj spokój, teraz wszystko co nowe kupujesz to zaraz musisz oddać do tunera żeby przywrócił norlamną charakterystykę pracy silnika

Napisano
53 minuty temu, bielaPL napisał(a):

a daj spokój, teraz wszystko co nowe kupujesz to zaraz musisz oddać do tunera żeby przywrócił norlamną charakterystykę pracy silnika

Albo włączasz tryb sport i jeździsz w miarę normalnie :)

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

W ilu juz tak robiles? ;]

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

W ilu juz tak robiles? ;]

powiem szczerze że w ceed bym zrobił, czuć że ten dół ma zamulony

na grupach motocyklowych też zaczynają już robić soft jak weszło euro 5+ w tym roku

Napisano
  • Autor

Dodam jeszcze trochę realnych wyników spalania. Generalnie komputer mi zawyża około 0,5l względem liczenia z baku. Przy trasie 120-140 bierze to jakieś 6.7. Jak prykam po obwodnicy Warszawy (koło 100) + trochę podmiejskich dróżek i miasta bez korków to robi 5.7. W miejskiej jeździe  z korasami tak w 40% (puławska rano) z wyłączonym SS pali średnio między 7-7.5. Także jak dla mnie fajne oszczędne spore auto. Fiat bravo w podobnych warunkach brał 1-1.5l więcej. Co ciekawe Peugeot 107 palił między 5-6l a to malutkie auto było.

Napisano
12 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Dodam jeszcze trochę realnych wyników spalania. Generalnie komputer mi zawyża około 0,5l względem liczenia z baku. Przy trasie 120-140 bierze to jakieś 6.7. Jak prykam po obwodnicy Warszawy (koło 100) + trochę podmiejskich dróżek i miasta bez korków to robi 5.7. W miejskiej jeździe  z korasami tak w 40% (puławska rano) z wyłączonym SS pali średnio między 7-7.5. Także jak dla mnie fajne oszczędne spore auto. Fiat bravo w podobnych warunkach brał 1-1.5l więcej. Co ciekawe Peugeot 107 palił między 5-6l a to malutkie auto było.

Żeby dobrze zmierzyć spalanie trzeba zalać pod korek. Testowane ostatnio to około 7 od 1 odbicia do maks. Wspominam o tym bo zależnie od tego ile dobijesz, tyle możesz mieć zaniżone /zawyżone spalanie. Ogólnie komp w kia to słabo liczy. Nie tylko średnie ale też zasiedlg. Tak, jak ktoś pisał spokojnie 4.8 na średnim się może pokazać. U mnie  po ponad 20k średnie 5.1. jazda raczej spokojna. Ten silnik nie lubi korkow i miasta. Od dołu strasznie zamula więc przydałoby się wsparcie na jakieś 130-140m. 

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, ceedkia napisał(a):

Żeby dobrze zmierzyć spalanie trzeba zalać pod korek. Testowane ostatnio to około 7 od 1 odbicia do maks. Wspominam o tym bo zależnie od tego ile dobijesz, tyle możesz mieć zaniżone /zawyżone spalanie. Ogólnie komp w kia to słabo liczy. Nie tylko średnie ale też zasiedlg. Tak, jak ktoś pisał spokojnie 4.8 na średnim się może pokazać. U mnie  po ponad 20k średnie 5.1. jazda raczej spokojna. Ten silnik nie lubi korkow i miasta. Od dołu strasznie zamula więc przydałoby się wsparcie na jakieś 130-140m. 

to nie pierwsze pomiary moje, najechane już 62kkm i często licze realnie spalanie więc te wyniki trzymają się kupy ;] 

23 godziny temu, ceedkia napisał(a):

Ten silnik nie lubi korkow i miasta. Od dołu strasznie zamula więc przydałoby się wsparcie na jakieś 130-140m

ekologia, jak duże korki to fakt będzie chajcował, ale w końcu jest start stop to można wtedy go załączyć, grunt, że na dwójce może się turlać

Napisano

62k elegancko. Szykujesz się na regulację zaworów? Jakieś grube tematy się pojawiły przez ten czas ?

Do korkow ten silnik w ogóle się nie nadaje. Wciąga tyle samo, jak nie więcej niż 1.5. 

Ale właśnie. Na 2 się turla a ten 1.5 już nie. 

1.0 idealnie nadaje się za to na spokojną jazdę krajowkami więc jeśli ktoś ma taką charakterystykę dojazdów do roboty, to śmiało może brać 1.0

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, ceedkia napisał(a):

62k elegancko. Szykujesz się na regulację zaworów? Jakieś grube tematy się pojawiły przez ten czas ?

Żadnych grubych tematów. Regulacje pewnie za 1.5 roku zrobię wg przebiegu. Auto nie wkurza i aż szkoda zmieniać na coś innego ;] 

Napisano
W dniu 22.08.2025 o 10:34, bielaPL napisał(a):

ja jeżdzę już prawie rok i mam takie spostrzeżenia z jazdy po Wrocławiu i tras:

a. jazda miejsca do i z roboty poniżej 6l na 100km w lecie i trochę ponad 6 w zimie, fakt że nie specjalnie w korkach ale kilka świateł jest po drodze.

b. wyjazd nad morze w dwie osoby, jazda na tempomacie 120-130 km/h wyszło 5,9 l. powrót 130-140 i jakeiś 6,5 l

c. trasa zwykłymi drogami 4,9 - 5,2 l.

d. najmniej miałem 4,4 jadac zwykłą drogą zgodnie ze znakami w pierwszy dzień świąt wielkanonych.

Ogólnie z prawie 10 tys. km mam średnią 6,1 

Wszystko to wskazania kompa, nie mam siły i chęci badać pod dystrybutorem z kalkulatorem w ręce. Pali ile musi ;)    

Napisano
W dniu 25.08.2025 o 20:22, Randar napisał(a):

ja jeżdzę już prawie rok i mam takie spostrzeżenia z jazdy po Wrocławiu i tras:

a. jazda miejsca do i z roboty poniżej 6l na 100km w lecie i trochę ponad 6 w zimie, fakt że nie specjalnie w korkach ale kilka świateł jest po drodze.

b. wyjazd nad morze w dwie osoby, jazda na tempomacie 120-130 km/h wyszło 5,9 l. powrót 130-140 i jakeiś 6,5 l

c. trasa zwykłymi drogami 4,9 - 5,2 l.

d. najmniej miałem 4,4 jadac zwykłą drogą zgodnie ze znakami w pierwszy dzień świąt wielkanonych.

Ogólnie z prawie 10 tys. km mam średnią 6,1 

Wszystko to wskazania kompa, nie mam siły i chęci badać pod dystrybutorem z kalkulatorem w ręce. Pali ile musi ;)    

TY mas z ceeda czy i 30 z tym 1,0

Napisano
2 godziny temu, arek_m napisał(a):

TY mas z ceeda czy i 30 z tym 1,0

i30 WAGON

• 4 miesiące później...
Napisano

Czy 1.0 GDI 68KM oferowany od niedawna w Picanto to jest ta sama jednostka co omawiany tu 1.0 T-GDI tylko bez turbiny?