Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Linka czy pas holowniczy?

Featured Replies

Napisano

Zakup bardziej dla spokoju sumienia, lub do okazjonalnego holowania jakiegoś auta, tudzież prób odpalenia motocykla, cena groszowa, ale co lepsze - linka czy pas?

Napisano
Zakup bardziej dla spokoju sumienia, lub do okazjonalnego holowania jakiegoś auta, tudzież prób odpalenia motocykla, cena groszowa, ale co lepsze - linka czy pas?
Miałem linkę i była ok, mam pas i chyba jeszcze nie użyłem. Myślę, że ważniejsze, żeby jakiegoś "gówna" nie kupić niż co to będzie. Dobra linka będzie lepsza niż słaby pas i odwrotnie. No i oczywiście najważniejsze, żeby holujący i holowany wiedzieli co i jak robić (bo jak będą szarpać, to i dobrą linkę urwą).

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Pas . Z doświadczenia. Taki z 5 cm szerokości już daje radę 

Napisano

Kiedyś miałem jakiś pas, który dostałem w gratisie do badania technicznego. Jak już przyszło do użycia to zerwał się kilka razy na pierwszym kilometrze. Kupiłem polecaną linkę i używam jej już z 10 lat.

Napisano

Jeśli holujący i holowany wiedzą co i jak to pas wystarczy, w przeciwnym wypadku lepsza będzie stalowa linka. ;] 

Napisano
16 godzin temu, swienty napisał:

Jeśli holujący i holowany wiedzą co i jak to pas wystarczy, w przeciwnym wypadku lepsza będzie stalowa linka. ;] 

nie polecam stalówki, jest nierozciągliwa, nie sprężynuje, bardzo łatwo szarpnąć auto, całe obciążenie z ruszania idzie na szekle i uchwyt i łatwo potrafi zweryfikować gorszej jakości szekle która się wygnie i będzie problem z odkręceniem ;] 

Napisano
16 godzin temu, swienty napisał:

może w ciężarówce i to takiej starszej gdzie mocowanie było solidne do ramy 

w osobówce stalowa linka może narobić problemów, tym bardziej jak ktoś zielony 

Napisano
W dniu 1.11.2021 o 21:13, Igorek napisał:

Kiedyś miałem jakiś pas, który dostałem w gratisie do badania technicznego. Jak już przyszło do użycia to zerwał się kilka razy na pierwszym kilometrze. Kupiłem polecaną linkę i używam jej już z 10 lat.

Na potrzeby ewentualnego holowania mam kilka metrów pasa z pasa transportowego 5t. Nie ma opcji żeby pękł.

Napisano
W dniu 1.11.2021 o 21:13, Igorek napisał:

Kupiłem polecaną linkę i używam jej już z 10 lat.

Nie lepiej naprawić samochód za ten czas?😁 Sorki za OT😉

Napisano
1 minutę temu, angrius napisał:

Nie lepiej naprawić samochód za ten czas?😁 Sorki za OT😉

Gdybym chciał być złośliwy to bym napisał, że nie ma możliwości naprawić, bo jeżdżę Citroenem ;]

Dorabiam jako mechanik w wolnym czasie i jak trzeba to tej linki używam do ściągania unieruchomionych samochodów. Od około dziesięciu lat używam jednej sztuki. Kiedyś nawet była polecana tutaj, chyba dostępna głównie na Orlenie. Naprawdę konkretny produkt :ok:

Napisano

Pas ca. 6m do 5T z hakami i spokój. 

Ostatnio na takim ciągnąłem zdefektowanego Land Rovera z przyczepą. 

388619.jpg

Napisano

Linka z tworzywa sztucznego. I bez haków na końcach bo niepraktyczne. Linkę łatwo zawiązać, ale trzeba poznać węzły. I wybrać linkę o odpowiedniej wytrzymałości ( wpleciona kolorowa nić informująca o wytrzymałości).

Napisano

Wiem, że nie poręczne i nadaje się tylko do standardowego holowania (a nie wyciągania z zaspy czy uruchamiania motocykla) ale ja po jednokrotnym użyciu stwierdziłem, że nigdy nie chcę już holować (być holowanym) inaczej. Pierwszy raz wysiadłem po holowaniu nie spocony ;)

Zrzut ekranu 2021-11-9 o 06.37.56.png

Napisano
W dniu 4.11.2021 o 22:43, shapyr napisał:

Na potrzeby ewentualnego holowania mam kilka metrów pasa z pasa transportowego 5t. Nie ma opcji żeby pękł.

Mam taki sam 👌

Napisano
Godzinę temu, tasiorek napisał:

Wiem, że nie poręczne i nadaje się tylko do standardowego holowania (a nie wyciągania z zaspy czy uruchamiania motocykla) ale ja po jednokrotnym użyciu stwierdziłem, że nigdy nie chcę już holować (być holowanym) inaczej. Pierwszy raz wysiadłem po holowaniu nie spocony ;)

Zrzut ekranu 2021-11-9 o 06.37.56.png

Mam coś takiego w piwnicy, ale nigdy nie użyłem „sztywnego” - boje się 🤪

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał:

Mam coś takiego w piwnicy, ale nigdy nie użyłem „sztywnego” - boje się 🤪

Ja będąc holowanym linką zawsze byłem zawsze mega zmęczony od ciągłego pilnowania jej naciągu) a często wkur*** jak na dystansie 3km strzeliła 5 razy (tak, wiem to wina badziewnej linki / kiepskiego kierowcy albo obu).

Na takim holu IMO jest super. Prawie bez szarpania i bez stresu ze się zaraz badziew urwie i dostane hakiem w szybę ;) I wbrew pozorom spokojnie da się holować "po przekątnej" (jakoś "moje" auta miały najczęściej hak na prawym tyle i lewym przodzie).