Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polerka przedniej szyby?

Featured Replies

Napisano

Wsiadam wczoraj do małżonki wozu a tam porysowana cała szyba od skrobaczki. Teściowa mówi że też ma porysowaną. Mój staruszek też. Cholewka co za piekielne skrobaczki robią. Pytanie czy jest jakiś domowy sposób żeby samemu te rysy usunąć?

Napisano
Wsiadam wczoraj do małżonki wozu a tam porysowana cała szyba od skrobaczki. Teściowa mówi że też ma porysowaną. Mój staruszek też. Cholewka co za piekielne skrobaczki robią. Pytanie czy jest jakiś domowy sposób żeby samemu te rysy usunąć?
Tlenek ceru, pad filcowy oczywiście polerka rotacyjna i idzie coś zniwelować. Prace wykonuje się na mokro więc całość poza szybą radzilbym dobrze zabezpieczyć folią bo później ciężko domyć.
Napisano
10 godzin temu, Luke16 napisał:

Drobne ryski usuniesz , ale trzeba uważać co by soczewki nie zrobić.

Zamiast skrobaczki odmrażacz.

Napisano
  • Autor
Teraz, sdss napisał:

Zamiast skrobaczki odmrażacz

Zawsze co miałem kupić to zapomniałem a teraz takie kwiatki...

Napisano
Teraz, Luke16 napisał:

Zawsze co miałem kupić to zapomniałem a teraz takie kwiatki...

Lakiery szyby gównolitu rysują się od byle czego. 

Napisano

Teraz to takie szyby robią. Tlenkiem ceru częściowo mniejsze rysy schodzą, ale takie od skrobaczki są zazwyczaj zbyt głębokie.

Jak już od dawna skrobaczki nie używam, biorę rano 2L gorącej wody w butelkę i polewam szyby przed odjazdem spod domu.

Napisano
11 godzin temu, Luke16 napisał:

Pytanie czy jest jakiś domowy sposób żeby samemu te rysy usunąć?

Sam tego nie ogarniesz! Szkoda czasu i pieniędzy. Droższa opcja to wymiana szyby, darmowa ustawić ogniskową oka na drogę zamiast na szybę ;]

Napisano

Jak plytkie ryski to da rade usunac tlenkiem ceru, ale trzeba sie niezle napracowac. Testowalem w ubieglym roku, efektu soczewki nie zaobserwowalem. 

Napisano

Potwierdzam to co pisali już przedmówcy...z tą soczewką, to nie tak łatwo - musiałbyś w jednym miejscu mocno polerować...jak bedziesz polerowac całą szybę równomiernie, to soczewki nie zrobisz...

Napisano
W dniu 19.04.2022 o 17:58, sdss napisał:

Drobne ryski usuniesz , ale trzeba uważać co by soczewki nie zrobić.

Zamiast skrobaczki odmrażacz.

Nie zrobi soczewki, trochę tych szyb się napolerowałem i żeby zrobić soczewkę to maszyna w jednym miejscu musiałaby pracować kilka godzin.

Napisano

Drobna uwaga, polerować na najniższych obrotach 600-800 obrotów w zależności od maszyny. Często spryskiwać wodą z atomizera miejsce robocze, pracować na niewielkim obszarze. Szyba w osobówce i w zależności od stanu to średnio 8 godzin.

Rysy o które haczy paznokieć są nie do usunięcia.

Napisano
W dniu 19.04.2022 o 19:19, amazaque napisał:

Sam tego nie ogarniesz! Szkoda czasu i pieniędzy. Droższa opcja to wymiana szyby, darmowa ustawić ogniskową oka na drogę zamiast na szybę ;]

Kilkadziesiąt złotych za tlenek ceru to dużo Twoim zdaniem?

Napisano
Godzinę temu, r1sender napisał:

Nie zrobi soczewki, trochę tych szyb się napolerowałem i żeby zrobić soczewkę to maszyna w jednym miejscu musiałaby pracować kilka godzin.

Nie wiem jak , ale koledze się udało recznie 😂🤣

Napisano
7 minut temu, sdss napisał:

przecież szkło jest twarde, to co maszyna przez jedną minutę robi to ręcznie będzie z kilkadziesiąt minut jak nie lepiej i to pod warunkiem, że jest jakimś cyborgiem

Napisano
10 godzin temu, sdss napisał:

Wolę nie wiedzieć na czym tak sobie rękę wyćwiczył. 😎

Napisano
W dniu 22.04.2022 o 06:22, r1sender napisał:

Kilkadziesiąt złotych za tlenek ceru to dużo Twoim zdaniem?

Nie dużo, mam nawet kupiony zestaw z krążkiem na szlifierkę. A mam cały czas dlatego, że znajomy zajmujący się polerowaniem reflektorów i wyciąganiem wgnieceń PDR mówi że próbował kilka razy z szybami i narobił "swirli" ;], to ja sobie odpuściłem :hehe:.

Napisano
7 godzin temu, amazaque napisał:

Nie dużo, mam nawet kupiony zestaw z krążkiem na szlifierkę. A mam cały czas dlatego, że znajomy zajmujący się polerowaniem reflektorów i wyciąganiem wgnieceń PDR mówi że próbował kilka razy z szybami i narobił "swirli" ;], to ja sobie odpuściłem :hehe:.

podstawa to dobrze umyta szyba, tam nie ma wielkiej filozofii