Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Urządzenie do wymiany płynu hamulcowego

Featured Replies

Napisano

Ta pierwsza chyba bardziej uniwersalna, można używać jako vacum pompy do diagnozy innych elementów.

Napisano

Mam jakąś najtańszą, fajna sprawa

Napisano

miałem obydwa typy i ani ta ręczna, ani podłączana pod kompresor 50l nie działały tzn. płyn szedł jak krew z nosa, nie możan było go zassać, więc zostałem przy tradycyjnej metodzie pompowania pedałem hamulca; nawet kupiłem te pod kompresor 2 różne rodzaje i ten sam efekt, chociaż na wszystkich filmikach internetowych działają jak ta lala

Napisano

Jakby ktoś coś zechciał polecić to bardzo miło. Niedawno zostałem nauczony, że wymiana płynu może polegać na odkręceniu odpowietrznika i obserwowaniu jak kapie. Cokolwiek szybszego będzie mile widziane.

Napisano
6 minut temu, Igorek napisał:

Jakby ktoś coś zechciał polecić to bardzo miło. Niedawno zostałem nauczony, że wymiana płynu może polegać na odkręceniu odpowietrznika i obserwowaniu jak kapie. Cokolwiek szybszego będzie mile widziane.

Znajomy mechanik korzystał z tego typu urządzenia https://allegro.pl/oferta/przyrzad-do-wymiany-plynu-odpowietrzania-hamulcow-10643778960?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aqueryandcategory&bi_c=NDk3YTY0ZDItZjI1NC00NjFmLWI3ZWMtMmY2MWUwNjkzYmRmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=ffea5c12-5b83-455b-a305-04bdf619d3cf

Dodatkowo jakoś to połączył z testerem płynu i na bieżąco widział czy już zasysa świeży.

Napisano
W dniu 2.05.2022 o 00:33, Piotrus napisał:

Znajomy mechanik korzystał z tego typu urządzenia

Przerabiał coś czy normalnie podłączył i już, bo opinie nie zachęcają:hmm:;]

-Nie spelnia swojego zadania

-działa dobrze, lecz lepszym rozwiązaniem jest urządzenie które wpycha płyn a nie go wyciąga

-chinol i to straszny... Ciśnienie wytwarzałem większe zwykłą strzykawką niż tym przyrządem..

-zbyt twarda kocówka zakładana na odpowietrznik

Edytowane przez volf6

Napisano
4 minuty temu, volf6 napisał:

Ciężko powiedzieć, widziałem to już u niego z 15 lat temu, kiedy jeszcze nie było zalewu chińszyzny z aliexpress. 

Utkwiło mi to w pamięci bo czujnik pokazywał głupoty na nowym płynie Ferodo i pokazywał mi jak to działa. 

Okazało się że płyn miał jakieś dodatki przy których czujnik z 2 elektrodami głupiał. Na ATE nie było tego problemu.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, volf6 napisał:

-Nie spelnia swojego zadania

-działa dobrze, lecz lepszym rozwiązaniem jest urządzenie które wpycha płyn a nie go wyciąga

-chinol i to straszny... Ciśnienie wytwarzałem większe zwykłą strzykawką niż tym przyrządem..

-zbyt twarda kocówka zakładana na odpowietrznik

No to co polecisz? Mam zamiar kupić z bratem na pół, myślę że budżet do 200zl.

Napisano
54 minuty temu, analyzer64 napisał:

No to co polecisz? Mam zamiar kupić z bratem na pół, myślę że budżet do 200zl.

Nie mam pojęcia, sam moze bym i kupił dlatego spojrzałem w opinie i za ciekawe nie są, jak widać:phi:

Napisano

mam ten drugi ciśnieniowy z ręczną pompką - polecam, działa.

Cały płyn wymieniłem w około 30 minut, przy czym połowę z tego czasu zajęło kręcenie podnośnikiem oraz odkręcanie i przykręcanie kół.

Teraz wpadłem na sposób i do kręcenia podnośnika oraz śrub w kołach używam zwykłej wkrętarki akumulatorowej, znacznie przyspiesza pracę.

W komentarzach do aukcji z tego urządzenia niektórzy ludzie pisali, że nakrętka nie pasowała do zbiorniczka z płynem

i musieli dać dodatkową uszczelkę, ale u mnie pasowała do zbiorniczka i nie było problemów.

Polecam też zaopatrzyć się w klucze oczkowe do odpowietrzników (taki oczkowy z wycięciem) i spray na zapieczone śruby,

ponieważ śruby odpowietrznika ciężko poluzować, a uszkodzenie tej śruby będzie się wiązać z grubszą naprawą.

Psikamy na śrubę sprayem, czekamy kilka minut, luzujemy delikatnie śrubę .... i dopiero jak puści działamy dalej.

Edytowane przez kordirko

Napisano
W dniu 3.05.2022 o 11:37, volf6 napisał:

Nie mam pojęcia, sam moze bym i kupił dlatego spojrzałem w opinie i za ciekawe nie są, jak widać:phi:

Dobra, wreszcie wziąłem się za serwis hebli w Jeepie i miałem okazję przetestować coś takiego :

https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-odpowietrzania-hamulcow-wysysarka-11177750679?snapshot=MjAyMi0wMy0xOFQwMDowNjozNS4yMTVaO2J1eWVyO2RhMDlhYzlhNTRjY2I2YTQ2NzA5ZjkwNzEyN2I2OGMzMzRkN2Y1ZjUzNTMxZjA0MDM2MGY1M2JjMjUyZWQ0OWI%3D

Nie wiem jakie oczekiwania mieli Ci co pisali komentarze które wcześniej wrzucałeś, ale ja jestem zadowolony. Stan min-max wyciąga gdzieś w 5 minut ale w Jeepie jest duży zbiornik (pewnie z 0,5l pomiędzy min-max) - przynajmniej nie ma ryzyka że wyciągnir płyn do zera jak auto wisi na podnośniku

Fakt że potrzebuje mocnego kompresora- mój chodził non stop, wydajność niby 200l/min.

Napisano
9 godzin temu, kordirko napisał:

Cały płyn wymieniłem w około 30 minut

Co jaki czas wymieniasz płyn, ew ile masz ryk, w których wymieniasz?

ja przy dwóch brykach w domu nie widzę sensu zakupu i posiadania (czyli zakup + koszt przechowywania) takiego urządzenia.

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał:

Co jaki czas wymieniasz płyn, ew ile masz ryk, w których wymieniasz?

ja przy dwóch brykach w domu nie widzę sensu zakupu i posiadania (czyli zakup + koszt przechowywania) takiego urządzenia.

też mi się tak wydaje, sam osobiście w jedną osobę pod blokiem wymieniałem płyn hamulcowy za pomocą litrowej butelki po coli i około 1m wężyka przezroczystego

Napisano
22 godziny temu, kordirko napisał:

Polecam też zaopatrzyć się w klucze oczkowe do odpowietrzników (taki oczkowy z wycięciem) i spray na zapieczone śruby,

ponieważ śruby odpowietrznika ciężko poluzować, a uszkodzenie tej śruby będzie się wiązać z grubszą naprawą.

Ten klucz z wycięciem to jest do przewodów hamulcowych, a odpowietrznik najlepiej luzować nasadką sześciokątną.