Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naciąg łańcucha

Featured Replies

Napisano

Coś tam poogladlem na yt filmików i mniej więcej wiem jak się za to zabrać. Jedynie zastanawiam się czy koło musi być uniesione?? Bo nie mam centralnej stopki 🤔

Także ewentualnie potrzebowałbym stojak.. 

Edytowane przez Mr_Hyde

Napisano

Ja naciągam na stopce bo posiadam i jest łatwiej ale to tylko kwestia przesuwania tylnego koła. Więc chyba centralka nie jest potrzebna.

Napisano
32 minuty temu, Mr_Hyde napisał:

Coś tam poogladlem na yt filmików i mniej więcej wiem jak się za to zabrać. Jedynie zastanawiam się czy koło musi być uniesione?? Bo nie mam centralnej stopki 🤔

Także ewentualnie potrzebowałbym stojak.. 

A co na to instrukcja/serwisówka?

Zębatka nie jest w osi wahacza i łańcuch będzie miał inny naciąg jeśli koło będzie uniesione, a inny gdy będzie miało normalne ugięcie pod własnym ciężarem motocykla.

Napisano
25 minut temu, Piotrus napisał:

A co na to instrukcja/serwisówka?

Zębatka nie jest w osi wahacza i łańcuch będzie miał inny naciąg jeśli koło będzie uniesione, a inny gdy będzie miało normalne ugięcie pod własnym ciężarem motocykla.

Jeśli fabrycznie nie miał stopki centralnej, to prawdopodobnie instrukcja podaje luz na bocznej stopce (tak jest np. u mnie). 

Napisano

Fajne odpowiedzi... chyba, raczej, prawdopodobnie :) 

Nie ma znaczenia jak naciągasz, byle byś naciągał równo z obu stron. Zaciągnij o np. jeden pełny obrót śruby, zaciśnij koło i zobaczy czy wystarczy jak moto stoi na kołach pionowo. Jak moto stoi na centralnej to łatwiej jest naciągnąć, ale i tak sprawdzasz jak koło jest na ziemi, a nie w powietrzu. 

Napisano

Olas1 no nie do końca. U mnie jest wyraźnie, że moto na stopce centralnej ma mieć dany luz.

Napisano
5 godzin temu, goden napisał:

Olas1 no nie do końca. U mnie jest wyraźnie, że moto na stopce centralnej ma mieć dany luz.

U mnie na bocznej.

Napisano

kazdy motocykl ma inną instrukcję i sposób naciągania.

Niektóre na centralnej, bez potrzeby dbania o osiowość (Kawasaki ma taki fajny system ze nie trzeba sie bawic srubkami). Niektóre na bocznej z kołem na ziemi za pomocą srubek, w konkretnym miejscu wahacza.

tak jak sprawdzanie oleju :) niektore na zimno w pionie, inne na cieplo na bocznej stopce :) poczytaj manual.