Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotele pełna skóra z wentylacją czy skóra plus materiał?

Featured Replies

Napisano

Jakie preferujecie fotele - pełna skóra, czy połączenie skóry z materiałem, tak jak ma to miejsce na zdjęciu?

Czy faktyczna pełna skóra jest tak nieprzyjemna w użytkowaniu podczas upałów?

edit. Cena pełnej skóry i tej opcji ze zdjęcia jest taka sama. Jest to niby całkowicie naturalna skóra...

Ps.  Zdjęcie wykonane pionowo i nie wiem jak zmienić ustawienia, gdyż po przesłaniu ustawia je poziomo 😕20220707_141611.jpg.cd35a0205973431e4f060b96795aef75.jpg

Edytowane przez prawoimotoryzacja

Napisano

najgorsze pierwsze dotyki jak jest super zimno lub super gorąco...

potem skóra łapie temperaturę dosyć szybko z auta i jest ok

bierz to co Ci się bardziej podoba i tyle

Napisano

Idealne rozwiązanie to alcantara z wentylacja. Ja bym wybrał skórę z wentylacją, że względu na łatwość utrzymania. Jeśli patrząc tylko na użytkowanie to bym wziął to co bardziej się podoba.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Łukasz___F napisał:

Idealne rozwiązanie to alcantara z wentylacja. Ja bym wybrał skórę z wentylacją, że względu na łatwość utrzymania. Jeśli patrząc tylko na użytkowanie to bym wziął to co bardziej się podoba.

Dla mnie również, lecz nie dla Porsche - tzn. jest, ale tylko w modelu GTS.

Napisano
3 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał:

Dla mnie również, lecz nie dla Porsche - tzn. jest, ale tylko w modelu GTS.

Nie pozostaje nic innego jak brać GTSa:phi:

Żona w Macanie ma skórę bez wentylacji, pomijając wentylację to skóra jest fajnej jakości. 

Napisano

Pełna skóra jest ok, jeżeli jest naturalną dobrą skórą. Używam taką od kilku lat i nie widzę minusów. Wcześniej miałem pseuso skórę i było słabo (zimą zimno, latem gorąco + była śliska), wtedy wolałem materiał. Od tego czasu preferuję skóre, szczególnie przy dzieciach.

Napisano

Jak to naturalna skora to brac ale najlpiej jakby byla wentylowana.

Napisano
9 minut temu, wujek napisał:

wentylowana i podgrzewana, inaczej to wolę materiał ;) 

Napisano
  • Autor
41 minut temu, sherif napisał:

Pełna skóra jest ok, jeżeli jest naturalną dobrą skórą. Używam taką od kilku lat i nie widzę minusów. Wcześniej miałem pseuso skórę i było słabo (zimą zimno, latem gorąco + była śliska), wtedy wolałem materiał. Od tego czasu preferuję skóre, szczególnie przy dzieciach.

Tak naturalna. "Panie, nasza skóra to najwyższej jakości produkt, o którym inni producenci mogą tylko marzyć". 

14 minut temu, wujek napisał:

Tak, naturalna, perforowana, skóra. Ogrzewane stołki i kierownica jest. Wentylacja płatna ekstra coś ok. 4500 zł.

5 minut temu, bielaPL napisał:

wentylowana i podgrzewana, inaczej to wolę materiał ;) 

Do tego jest perforowana, więc chyba nie powinno być tak źle?

Napisano
Godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał:

TAK! 

Zimą marznie d... jak siadasz (dopóki nie zadziała podgrzewanie), a latem jak siadam to jajka są na twardo, a plecy najpierw poparzone, a zaraz potem mokre. 

No może trochę przesadzam :hehe:, ale nigdy w zyciu nie dopłacilbym za tę opcję (chyba, że auto wyjeżdża z klimatyzowanego garażu) 

Napisano
1 godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał:

Jakie preferujecie fotele - pełna skóra, czy połączenie skóry z materiałem, tak jak ma to miejsce na zdjęciu?

Eko skóra jest słaba, może i ładnie wygląda, ale w praktyce nic poza szybkim czyszczeniem szmatą nie daje. Zimą zimno, latem mokre spodnie i koszulki.

Naturalna jest lepsza, ale dalej się ma swoje minusy.

Najlepsza jest szmata, dobra, porządna szmata ;]

Napisano
39 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

Tak naturalna. "Panie, nasza skóra to najwyższej jakości produkt, o którym inni producenci mogą tylko marzyć". 

Każdy tak powie.

IMHO po jakości przekonasz się po jakimś czasie czy nadal pachnie jak auto będzie zamknięte przez jakiś czas. W poprzednim Volvo jeszcze po dwóch latach, jak wsiadałem rano to czuć było zapach skóry ;).

Nawet nie musi być perforowana, aby była miła do użytku latem.

Napisano
12 minut temu, komor napisał:

Eko skóra jest słaba, może i ładnie wygląda, ale w praktyce nic poza szybkim czyszczeniem szmatą nie daje. Zimą zimno, latem mokre spodnie i koszulki.

Naturalna jest lepsza, ale dalej się ma swoje minusy.

Najlepsza jest szmata, dobra, porządna szmata ;]

To jest chyba gorsze od zwykłej szmaty na siedzeniach 8-). Poza tym jak się nagrzeje to brzydko pachnie. Kiedyś w firmowym Terracanie mieliśmy coś takiego, mimo iż auto było nowe to nie można było mocniej hamować, bo siedzenia był tak śliskie że przy gwałtownym hamowaniu kierowca pod kierownicę wjeźdzał :phi:.

Napisano
50 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

Tak, naturalna, perforowana, skóra. Ogrzewane stołki i kierownica jest. Wentylacja płatna ekstra coś ok. 4500 zł.

Do tego jest perforowana, więc chyba nie powinno być tak źle?

IMO warto doplacic zwlaszcze, ze u nas jest raczej cieplej niz zimniej.

Napisano

Ja preferuję skórę z alcantarą, ale jak juz by byla fajna skóra z wentylacją i grzaniem to ujdzie.

20220708_155159.jpg

Napisano

edit. Cena pełnej skóry i tej opcji ze zdjęcia jest taka sama. Jest to niby całkowicie naturalna skóra...

Ps.  Zdjęcie wykonane pionowo i nie wiem jak zmienić ustawienia, gdyż po przesłaniu ustawia je poziomo [emoji53]20220707_141611.jpg.cd35a0205973431e4f060b96795aef75.jpg
Przy dzieciach i psie tylko pełna skóra z wentylacja jak można

W pozostałych przypadkach skóra to zło.

Napisano
20 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał:

Ps.  Zdjęcie wykonane pionowo i nie wiem jak zmienić ustawienia, gdyż po przesłaniu ustawia je poziomo 😕20220707_141611.jpg.cd35a0205973431e4f060b96795aef75.jpg

Skóra wymaga więcej uwagi, co by była w dobrej kondycji. 

Napisano
  • Autor

Pikowana Skóra jest w takiej samej cenie jak fotele że zdjęcia.

Aby dołożyć wentylację trzeba dobrać dodatkowa opcję- łączny koszt przy fotelach sportowych to 10 tys zł.

Faktycznie warto?

Napisano
Aby dołożyć wentylację trzeba dobrać dodatkowa opcję- łączny koszt przy fotelach sportowych to 10 tys zł.
Faktycznie warto?
Skóra bez wentylacji to zlo
Napisano

Faktycznie warto?

jeśli jest opcja wentylowanych foteli to ja bym wziął. W obecnym aucie musiałem z tego zrezygnować, bo nie było takiej opcji i mi brakuje.

Napisano
4 godziny temu, bergerac napisał:

jeśli jest opcja wentylowanych foteli to ja bym wziął. W obecnym aucie musiałem z tego zrezygnować, bo nie było takiej opcji i mi brakuje.

Nie miałem okazji, aby skorzystać z takich udogodnień, więc napisz jakie jest odczucie na takim fotelu? Jest chłodny, czuć water w tyłku, faktycznie chłodzi?

Napisano
Nie miałem okazji, aby skorzystać z takich udogodnień, więc napisz jakie jest odczucie na takim fotelu? Jest chłodny, czuć water w tyłku, faktycznie chłodzi?
Du...a i plecy się nie pocą
Napisano
15 minut temu, Rado_ napisał:

tak, jest takie fajne uczucie chłodu i przewiewu. Bardzo pomaga, zwłaszcza w sytuacji jak jesteś np. w gajerze. 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Danielpoz. napisał:

Ty jeszcze nie kupiłeś tego samochodu?😱

Pytanie co rozumiesz przez słowo "kupic" :)

Do końca września mogę robić zmiany konf.

Napisano
1 minutę temu, prawoimotoryzacja napisał:

Do końca września mogę robić zmiany konf.

czyli mamy 2,5mc czasu do klepania w tym wątku ;] 

Napisano

.

To co każdy. Jak kupię chleb to o tym nie rozprawiam miesiącami.

Napisano

Miałem skórę zwykle, teraz mam pikowana z wentylacja.

Niebo a ziemia. W gorące dni niepikowana skórą parzyła. 

Pikowana mniej się nagrzewa i po 30s jest chłodna.

Napisano

Sprawdź czy w przypadku wentylacji powietrze jest wydmuchiwane przez otwory w tapicerce czy zasysane, ponoć jest spora różnica w użytkowaniu (sam nie mam, więc piszę "ponoć"). Zwróć też uwagę na dźwięk towarzyszący wentylacji - mnie w Toyocie Camry ciągły szum za głową na tyle irytował, że to wyłączałem.

Napisano
  • Autor
W dniu 12.07.2022 o 16:20, Danielpoz. napisał:

To co każdy. Jak kupię chleb to o tym nie rozprawiam miesiącami.

Dla mnie  "kupić" i "zamówić" to dwa różne słowa, o różnym zakresie znaczeniowym ;) Skoro dla Ciebie zakup chleba jest porównywalny za zakupem samochodu, to naprawdę szczerze zazdroszczę! 😄

W dniu 12.07.2022 o 18:30, Chalek napisał:

Miałem skórę zwykle, teraz mam pikowana z wentylacja.

Niebo a ziemia. W gorące dni niepikowana skórą parzyła. 

Pikowana mniej się nagrzewa i po 30s jest chłodna.

Czy pikowana, bez używania wentylacji, również jest upierdliwie ciepła? Czy byłbyś w stanie funkcjonować bez wentylacji?

11 godzin temu, Zbynek napisał:

Sprawdź czy w przypadku wentylacji powietrze jest wydmuchiwane przez otwory w tapicerce czy zasysane, ponoć jest spora różnica w użytkowaniu (sam nie mam, więc piszę "ponoć"). Zwróć też uwagę na dźwięk towarzyszący wentylacji - mnie w Toyocie Camry ciągły szum za głową na tyle irytował, że to wyłączałem.

Dziękuję serdecznie za uwagi! Muszę podjechać któregoś dnia i to sprawdzić.

Napisano
2 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał:

Dla mnie  "kupić" i "zamówić" to dwa różne słowa, o różnym zakresie znaczeniowym ;) Skoro dla Ciebie zakup chleba jest porównywalny za zakupem samochodu, to naprawdę szczerze zazdroszczę! 😄

Czy pikowana, bez używania wentylacji, również jest upierdliwie ciepła? Czy byłbyś w stanie funkcjonować bez wentylacji?

Dziękuję serdecznie za uwagi! Muszę podjechać któregoś dnia i to sprawdzić.

Aż jutro sprawdzę bo z automatu jak cieplo to wciskam wietrzenie dupy 😁

Napisano
W dniu 8.07.2022 o 11:58, prawoimotoryzacja napisał:

Skóra z wentylacją była bardzo fajna, ale alcantara z wentylacją jest genialna.

Zrezygnuj z tego Porsie póki czas ;) :P 

To nie tamto nie, a za to milion monet. Trzeba mieć silna psychikę 😄 

Napisano
  • Autor
W dniu 13.07.2022 o 20:29, mrBEAN napisał:

Skóra z wentylacją była bardzo fajna, ale alcantara z wentylacją jest genialna.

Zrezygnuj z tego Porsie póki czas ;) :P 

To nie tamto nie, a za to milion monet. Trzeba mieć silna psychikę 😄 

Takie połączenie-skóra z alkantara - jest najlepsze,  lecz dziady dają taka opcje dopiero w wersji GTS 🤯

Napisano
8 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

Takie połączenie-skóra z alkantara - jest najlepsze,  lecz dziady dają taka opcje dopiero w wersji GTS 🤯

Ogólnie wnerwiające jest, że w podstawowych wersjach jest sztuczna skóra, czesto nie ma wyboru alcantary, jest za to prawdziwa skóra i jak nie chcesz skóry to się bujaj.

Napisano

@prawoimotoryzacja próbowałem jechac bez włączonej wentylacji i pierwsze 10 mi  było trudne póki klimą wszystkiego nie schłodziła. 

Jednak skóra=wentylacja

Napisano
52 minuty temu, Rado_ napisał:

Ogólnie wnerwiające jest, że w podstawowych wersjach jest sztuczna skóra, czesto nie ma wyboru alcantary, jest za to prawdziwa skóra i jak nie chcesz skóry to się bujaj.

Jakieś pare lat temu popularne było obszycie skóra w niezależnym warsztacie. Kolega audi w 2010 obszył i jakość była świetna skóra miękka w fabryce dostał plastiki.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Rado_ napisał:

Ale to jest specyfika, jak się okazuje prosiaków, gdyż w Audi nie ma takiego problemu. W prosiaku jest niby tylko naturalna skóra. Bazowa tapicerka jest straszna. Chcesz lepsze fotele musisz wziąć skórę.

3 godziny temu, Chalek napisał:

@prawoimotoryzacja próbowałem jechac bez włączonej wentylacji i pierwsze 10 mi  było trudne póki klimą wszystkiego nie schłodziła. 

Jednak skóra=wentylacja

Dzięki na info! O jakim samochodzie mówisz?

3 godziny temu, wujek napisał:

Jakieś pare lat temu popularne było obszycie skóra w niezależnym warsztacie. Kolega audi w 2010 obszył i jakość była świetna skóra miękka w fabryce dostał plastiki.

Co się dziwić? 

Napisano
58 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

Ale to jest specyfika, jak się okazuje prosiaków, gdyż w Audi nie ma takiego problemu. W prosiaku jest niby tylko naturalna skóra. Bazowa tapicerka jest straszna. Chcesz lepsze fotele musisz wziąć skórę.

W Mercu tez widzę ten problem

Napisano
4 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał:

raczej nie jest tak źle. Mamy alcantare plus skóre

Chyba w GLE nie ma szmaty do wyboru.

• 2 tygodnie później...