Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie prądu

Featured Replies

Napisano
13 godzin temu, sherif napisał:

Też mam takie zdanie. Taki niby kompromis a z drugiej zbiór wad jednego i drugiego. Zrobiłem trochę km ojca Niro i ani to nie ma zasięgu jak w Ev ani to nie jedzie jak EV

Trochę tak i trochę nie tak

zgadza się, nie jedzie jak EV, ale jedzie lepiej niż spalinowy, zazwyczaj

dla przykładu,

info z końca 2018, kiedy szukałem samochod wymiaru XC60, X3 i tak dalej

żeby mieć podobne osiągi jak XC60T8 w „spalinowej konkurencji” trzeba było patrzeć na X3M, GLCAMG, czyli wychodziło raczej zdecydowanie drozej

I, mając ten droższy, juz nie było opcji pojeździć „za darmo i w pełnej ciszy i nadal w miarę dynamicznie” po mieście

ale, jak ktoś nie musi byc czasami „pierwszy z pod świateł” - tak , wiem, zabawa dla nieodpowiedzialnych

to ten argument, oczywiście, nie dziala 

;)

Edytowane przez akisel

Napisano
11 hours ago, HanYs said:

Normalnie jak w każdym aucie, a nie zależnie od stanu baterii czy temperatury zewnętrznej. 

Co mają procesy to tego ? To ma działać komfortowo. Masz spoglądać na procent baterii przed hamowaniem czy będzie ok czy będzie słabe ? Albo w ogóle nie zadziała co miało miejsce w pierwszych Teslach jak były mrozy. 

Ruszyłeś z domu, auto się wychłodziło, na któryś z kolei światłach okazywało się, że regen nie działa i musisz szybko depnąć na hamulec. 

Po prostu w całym zakresie po odpuszczeniu pedału przyspieszenia dostajesz oczekiwane hamowanie. 

Nie musisz wnikać dlaczego.

Cała dyskusja ma dość marginalne znaczenie. Ewentualna niższa rekuperacja ma tylko miejsce przy 100%. Taki procent może być tylko pożądany przed dość daleką trasa, u mnie to może jest raz na dwa miesiące. Nikt odpowiedzialny nie ładuje EV do 100% na codzienne użytkowanie. 

Ja zauważam inne hamowanie przy 100% soc zarówno w ID4 jak i eNiro, ale nigdy nie wiąże się to utrata komfortu hamowania czy bezpieczeństwa, raczej bardziej jako ciekawostka. Typu: "O jakoś inaczej mi auto zahamowało/zwolniło tym razem... Ano tak, ma pełną baterię". 

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, HanYs napisał:

Normalnie jak w każdym aucie, a nie zależnie od stanu baterii czy temperatury zewnętrznej. 

Co mają procesy to tego ? To ma działać komfortowo. Masz spoglądać na procent baterii przed hamowaniem czy będzie ok czy będzie słabe ? Albo w ogóle nie zadziała co miało miejsce w pierwszych Teslach jak były mrozy. 

Ruszyłeś z domu, auto się wychłodziło, na któryś z kolei światłach okazywało się, że regen nie działa i musisz szybko depnąć na hamulec. 

Po prostu w całym zakresie po odpuszczeniu pedału przyspieszenia dostajesz oczekiwane hamowanie. 

Nie musisz wnikać dlaczego.

Rozumiem powód wprowadzenia czegoś takiego, ale sam bym tego nie chciał.

Nie po to puszczam pedał gazu, aby zużywać hamulce. W głowie mam, że nie chcę zużywać paliwa (w spalinówce) lub odzyskać energię.

Jak przed pierwszym zakrętem hamowanie było słabe (bo pełna bateria), to przed drugim puszczę pedał gazu wcześniej.

Jedni mają to w głowie i nie chcą takiego automatu, a drudzy nawet nie wiedzą nic o żadnej rekuperacji i chcą nie myśleć. I takich też rozumiem.

Fajnie, że jest wyłącznik.

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, sherif napisał:

Też mam takie zdanie. Taki niby kompromis a z drugiej zbiór wad jednego i drugiego. Zrobiłem trochę km ojca Niro i ani to nie ma zasięgu jak w Ev ani to nie jedzie jak EV i jeszcze trzeba te wszystkie graty wozić. Dobre rozwiązanie na poprzednie lata (przed EV). Zużycia wprost nie pokazuje ale z tego co łyknął oraz wykresu zużycia wychodzą ok 20kWh. Sporo jak na małe auto jeźdzące po małym mieście w trybie emeryt. Mówiłem kupuj EV to się nie słuchał ;).

U siebie jak zmieniałem auto celowo omijałem PHEVy.

To jest wszystko prawda i ja bym czegoś takiego też nie kupił, gdyby nie sposób użytkowania naszych aut.

Założenia do kupna takiej hybrydy były dwa:

1. Ma zastąpić Golfa 1.0TSI, który daje pełen komfort zasięgu na wyjazdy wakacyjne i "ad hoc" weekendowe

2. Ja mam zacząć jeździć swoim autem i zostawić elektryka którym jeździ żona.

Ten punkt 1 to faktyczny zasięg, a nie za tirem albo "lubię jechać 100km/h i tak zawsze planowałem" + mam problemy z pęcherzem.

Rowery na dachu czy box.

Taka hybryda spełnia te oczekiwania idealnie.

Ja już jeżdzę tylko tym, chyba że jadę do Wawy w miejsce z płatnym parkowaniem. Może raz na miesiąc. Jak jadę do pracy (jeszcze mniej często, to mam parking pod biurowcem za free).

Tak, jeździ się tym gorzej niż elektrykiem, nie ma co zaprzeczać, ale....tak, jeździ się tym oszczędniej ZNACZNIE niż porównywalnym spaliniakiem.

W moich jakiś tam krótkich doświadczeń, na trasie to pali 0.5l więcej niż 1.0TSI, a ma osiągi jak 2.0TSI

Prądu jak pisałem wcześniej, bierze 30% więcej od elektryka. 

Uważam że porównanie zużycia paliwa i prądu jest fair, bo w każdym przypadku to są VW Golfy. Prawdopodobnie ten spalinowy 1.0TSI był sporo lżejszy, stawiam że około 300kg. Gabaryty auta te same jednak.

Napisano
2 godziny temu, akisel napisał:

Trochę tak i trochę nie tak

zgadza się, nie jedzie jak EV, ale jedzie lepiej niż spalinowy, zazwyczaj

dla przykładu,

info z końca 2018, kiedy szukałem samochod wymiaru XC60, X3 i tak dalej

żeby mieć podobne osiągi jak XC60T8 w „spalinowej konkurencji” trzeba było patrzeć na X3M, GLCAMG, czyli wychodziło raczej zdecydowanie drozej

I, mając ten droższy, juz nie było opcji pojeździć „za darmo i w pełnej ciszy i nadal w miarę dynamicznie” po mieście

ale, jak ktoś nie musi byc czasami „pierwszy z pod świateł” - tak , wiem, zabawa dla nieodpowiedzialnych

to ten argument, oczywiście, nie dziala 

;)

Tu już wchodzimy w rzeczy indywidualne: kto i jak używa samochód. Jeden kupuje PHEV bo jest mocniejszy (jak piszesz), drugi (jak mój ojciec) po to by jeździć 99% na prądzie.

Akurat Volvo z T8 to mocna jednostka, bez porównania do takiej KII, czy VW.

Napisano
  • Autor
58 minut temu, sherif napisał:

Nie wiem czy dobrze sprawdziłem, ale to ma silnik elektryczny około 90KM?

To chyba deko mało jak na taką cegłę. Silnik spalinowy nie włącza się przy każdym ruszaniu i byle górce?

Ja w swoim mogę jechać na prądzie 140km/h. Sprawdzone z włączonym tempomatem. Pewnie pojadę może z 30km tak, ale chcę pokazać, że silnik elektryczny jest na tyle mocny, że benzyna się włącza jak już kierowca ma serio zachciankę ;)

Napisano
1 hour ago, sherif said:

Z tego, co wiem, to względem mocy GTE jest bliżej T8 niż Niro phev. 

A do tego dochodzi jeszcze masa auta. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
14 minutes ago, kravitz said:

To chyba deko mało jak na taką cegłę. Silnik spalinowy nie włącza się przy każdym ruszaniu i byle górce?

Ja w swoim mogę jechać na prądzie 140km/h. Sprawdzone z włączonym tempomatem. Pewnie pojadę może z 30km tak, ale chcę pokazać, że silnik elektryczny jest na tyle mocny, że benzyna się włącza jak już kierowca ma serio zachciankę ;)

Jak testowałem T8 w czasach gdy miałem GTE, to musiałem się bardzo nagimnastykować przy przyspieszaniu aby nie włączyć silnika spalinowego. 

Tam jest (był?) bardzo mały margines działania tylko na EV. 

W GTE żeby w trybie EV wymusić włączenie silnika spalinowego trzeba mocno docisnąć 'gaz'. 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, komandos80 napisał:

Mi się ta strona otworzyła

https://www.auto-swiat.pl/testy/volvo-xc90-t8-hybryda-ze-wszystkim-or-test-or-opinie-or-dane-techniczne-or-wideo-or/rw75cje

Jak 145KM to już nie tak źle

Edytowane przez kravitz

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

Mi się ta strona otworzyła

mozliwe, ze wczesniej T8 w XC60 i XC90 mialy mniejszy silnik elektryczny, bo znalazlem tez cos takiego:

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/volvo/xc60/ii/crossover-plug-in/silnik-hybrydowy-2.0-t8-twin-engine-plug-in-hybrid-390km-2019-2021/

ten pierwszy link to byl dla XC60 z 2022r.

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał:

Nie wiem jaki ma elektryczny, ale T8 w sumie ma pod 400KM, a to sporo na takie auto.

ZTCW w plug-in nie włącza się jeżeli jest prąd oraz nie depcze sie na max. W Kile jest podobnie, i właśnie do ok 130kmph jedzie na prądzie a ma coś koło jedynie 60KM. U siebie w XC60 będe miał mild hibrid, więc na prądzie to może co najwyżej z garażu wyjadę ;). Tj pisałem plug-ina nie chciałem a 290KM mi styknie.

5 godzin temu, kravitz napisał:

Tak, jeździ się tym gorzej niż elektrykiem, nie ma co zaprzeczać, ale....tak, jeździ się tym oszczędniej ZNACZNIE niż porównywalnym spaliniakiem.

W moich jakiś tam krótkich doświadczeń, na trasie to pali 0.5l więcej niż 1.0TSI, a ma osiągi jak 2.0TSI

Prądu jak pisałem wcześniej, bierze 30% więcej od elektryka. 

Uważam że porównanie zużycia paliwa i prądu jest fair, bo w każdym przypadku to są VW Golfy. Prawdopodobnie ten spalinowy 1.0TSI był sporo lżejszy, stawiam że około 300kg. Gabaryty auta te same jednak.

No właśnie, jak wyżej .. inna specyfika jazdy.

Napisano

Niestety ta miękka hybryda nawet z garażu nie wyjedzie. Jedyne do czego się ona nadaje to maskowanie laga turbo w tej małej pojemnosci

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał:

Niestety ta miękka hybryda nawet z garażu nie wyjedzie. Jedyne do czego się ona nadaje to maskowanie laga turbo w tej małej pojemnosci

Mam z górki ;).

Laga nie ma zwykle T4, jeździłem kolegi B5 i jeździ to świetnie. Oczywiście ta hybryda mi do niczego nie potrzebna ale skoro może być deko przez to lepiej ..

Napisano
Mam z górki [emoji6].
Laga nie ma zwykle T4, jeździłem kolegi B5 i jeździ to świetnie. Oczywiście ta hybryda mi do niczego nie potrzebna ale skoro może być deko przez to lepiej ..
Oj pomaga pomaga. Mam d4 polestar bez MH i testowalem d4 z MH bez performace.

"Pierwszy bieg" w MH wyrywa z butów. Bez MH wyraźnie czeka się aż biurbo napompuje. Jak już napompuje to automat dobrze "trzyma ciśnienie" i nie ma laga.

2.0 D5 z MH też pięknie ciągnie jakby nie dźwięk to spokojnie można pomylić to że starym 4.0tdi
Napisano
16 godzin temu, HelixSv napisał:

Jak testowałem T8 w czasach gdy miałem GTE, to musiałem się bardzo nagimnastykować przy przyspieszaniu aby nie włączyć silnika spalinowego. 

Tam jest (był?) bardzo mały margines działania tylko na EV. 

W GTE żeby w trybie EV wymusić włączenie silnika spalinowego trzeba mocno docisnąć 'gaz'. 

Tak było w XC60 z 2019 napewno

nowym XC60 T8 nie jeździłem, ale w XC90 jest zdeeecydowanie lepiej