Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ducato/Boxer/Jumper - jaki silnik?

Featured Replies

Napisano

Poproszono mnie o pomoc w znalezieniu dostawczaka, wybór padł na coś z tytułowych trojaczków Ducato/Boxxer/Jumper. 

Budżet pozwala na kupno auta z okolic 2005-2010 roku, kojarzę z forum że były wtedy montowane jakieś silniki których należalo unikać?

Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze Transit, to samo pytanie : czy trzeba szukać konkretnego silnika czy wszystko jedno?

Napisano

W dużym skrócie: w trojaczkach (Ducato/Jumper/Boxer) unikać 2.2, szukać 2.3 a najlepiej 3.0.

Taptaraptap

Napisano
W dużym skrócie: w trojaczkach (Ducato/Jumper/Boxer) unikać 2.2, szukać 2.3 a najlepiej 3.0.

Taptaraptap

Nic dodać nic ująć. Nie wiem czy w tym toczniku było 2.0 ale jak tak to też można brać pod uwagę.
Napisano
  • Autor

@Zbynek i @ppmarian, dzięki za info.

A jak z innymi markami/modelami, np Vivaro albo Transit?

Auto używane wokół komina, nie wozi ciężarów ani nie jest załadowane na full także jest niewielka dowolność jeśli chodzi o markę/model. Byle nie Iveco ;)

Napisano

Auto używane wokół komina, nie wozi ciężarów ani nie jest załadowane na full także jest niewielka dowolność jeśli chodzi o markę/model. Byle nie Iveco [emoji6]
Zdecydowanie teraz trojaczki są przesacowane z uwagi na ich popularność w przeróbkach na campervany

Celowałbym w trafica/mastera/movano z 2.5dci
Napisano

Auto używane wokół komina, nie wozi ciężarów ani nie jest załadowane na full także jest niewielka dowolność jeśli chodzi o markę/model. Byle nie Iveco [emoji6]
Vivaro to o jeden rozmiar mniej niż Ducato, zależy ile miejsca potrzebujesz.

Taptaraptap

Napisano
54 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Auto używane wokół komina, nie wozi ciężarów ani nie jest załadowane na full także jest niewielka dowolność jeśli chodzi o markę/model. Byle nie Iveco ;)

Określ wymiary paki, lub jakie ładunki zamierzasz przewozić, będzie łatwiej dobrać model.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Określ wymiary paki, lub jakie ładunki zamierzasz przewozić, będzie łatwiej dobrać model.

Właściciel aktualnie używa to starsze Ducato z okolic 2000  L1H1, także kolejne powinno być nie mniejsze niż obecne, idealnie pewnie będzie L2H2.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Zdecydowanie teraz trojaczki są przesacowane z uwagi na ich popularność w przeróbkach na campervany

Celowałbym w trafica/mastera/movano z 2.5dci

Myślisz że to ma aż taki wpływ? Mimo wszystko to są nadal najbardziej popularne auta na kurierce i stąd duże ssanie i wyższa cena.

Popatrzę na te bliźniaki od Renault/Opel.

Napisano

Myślisz że to ma aż taki wpływ? Mimo wszystko to są nadal najbardziej popularne auta na kurierce i stąd duże ssanie i wyższa cena.

Popatrzę na te bliźniaki od Renault/Opel.
Ma. Sannie z rynku campervanow jest ogromne i zaburzyło ceny (do gory) szczególnie werje l2h2-4
Napisano
9 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Właściciel aktualnie używa to starsze Ducato z okolic 2000  L1H1, także kolejne powinno być nie mniejsze niż obecne, idealnie pewnie będzie L2H2.

To interesują go trojaczki, oraz następne trojaczki Master/Movano/Interstar (ostatni to Nissan), potem Sprinter/Crafter, Transit oraz Hyundai H350.

Ostatni niby wynalazek, ale powinna być spokojna eksploatacja. 

Napisano
W dniu 5.02.2023 o 14:27, Piotrus napisał(a):

Poproszono mnie o pomoc w znalezieniu dostawczaka, wybór padł na coś z tytułowych trojaczków Ducato/Boxxer/Jumper. 

Budżet pozwala na kupno auta z okolic 2005-2010 roku, kojarzę z forum że były wtedy montowane jakieś silniki których należalo unikać?

Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze Transit, to samo pytanie : czy trzeba szukać konkretnego silnika czy wszystko jedno?

W pracy ujerzdzam ducato 2,3 mtj 2015r. 470tys puki co i jest bez awaryjnie ..średnia  ok 10l z ładunkiem .miasto ,podmiejskie..

Edytowane przez arek_m

Napisano

No właśnie, a to 2,2 bez wysiłku robi średnią 7-7,5 max 

Zależy ile kto jeździ, ale w skali roku to mogą być już ogromne różnice w kosztach paliwa.

Napisano
W dniu 5.02.2023 o 14:27, Piotrus napisał(a):

Ile km dziennie/na miesiąc + ile godzin w aucie?

Aha i podaj budżet BEZ pakietu startowego i ile na start liczycie?

Edytowane przez technix

Napisano
17 minut temu, technix napisał(a):

No właśnie, a to 2,2 bez wysiłku robi średnią 7-7,5 max 

Zależy ile kto jeździ, ale w skali roku to mogą być już ogromne różnice w kosztach paliwa.

Ale opinia o nich nie wzięła się znikąd. Wolę dołożyć do paliwa niż remontu silnika.

I co to znaczy bez wysiłku?

Bo mi 2,3 l4h2 w kampervanie przy masie 3,5t i prędkości przelotowej 100-110 pali 9. Przy 90  pewnie by było z 8.

Napisano
 Ale opinia o nich nie wzięła się znikąd. Wolę dołożyć do paliwa niż remontu silnika.
Bo mi 2,3 l4h2 w kampervanie przy masie 3,5t i prędkości przelotowej 100-110 pali 9. Przy 90  pewnie by było z 8.
Spalanie z naszego ostatniego wyjazdu do Włoch (przełom stycznia i lutego):
1. Białystok-Rybnik, prędkość na tempomacie 110km/h (realna około 104km/h) - spalanie średnie z tankowania 10,75l/100km ( w tym 1 noc - grzanie tzw. "chińskie webasto"),
2. Rybnik-Villach, prędkość na tempomacie 110km/h (realna około 104km/h) - spalanie średnie z tankowania 10,1l/100km ( w tym 1 noc - grzanie tzw. "chińskie webasto"),
3. Villach-Rzym, prędkość na tempomacie 110km/h (realna około 104km/h), autostrada plus kręcenie się po Toskanii - spalanie średnie z tankowania 9,5l/100km ( w tym 3 noce - grzanie tzw. "chińskie webasto"),
4. Rzym-San Marino, kręcenie się po Toskanii, bez autostrad - spalanie średnie z tankowania 13,2l/100km ( w tym 5 nocy - grzanie tzw. "chińskie webasto"), dodatkowo awaria wężyka paliwa do ogrzewania (pęknięcie, był wyciek na zewnątrz, po zauważeniu wężyk wymieniony),
5. San Marino-Brno, prędkość w zakresie 90-110km/h (drogi krajowe, słaba pogoda na autostradach) - spalanie średnie z tankowania 9,1l/100km ( w tym 2 noce - grzanie tzw. "chińskie webasto"),
4. Brno-Białystok, prędkość 110-120km/h, spalanie z komputera 9,3 ale oszukuje, więc realne wyjdzie około 10,4l/100km.
Blaszak Jumper L4H2, 3.0 180KM, skrzynia tzw. "krótka".

Taptaraptap

Napisano
  • Autor
36 minut temu, technix napisał(a):

Ile km dziennie/na miesiąc + ile godzin w aucie?

Aha i podaj budżet BEZ pakietu startowego i ile na start liczycie?

Niewiele, wyjazd na montaż max 50km w jedną stronę, rocznie wyjdzie pewnie z 10-15 tys km

Budżet w okolicach 20 netto

Napisano
7 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Niewiele, wyjazd na montaż max 50km w jedną stronę, rocznie wyjdzie pewnie z 10-15 tys km

Budżet w okolicach 20 netto

To spalanie nieistotne.

Szukać zatem 2.3 a najlepiej 3.0

P.S. a i tak będzie najwięcej 2.2

Chyba , że Transit 2.0, bo 2,2 to ten sam jest, ale komfort jazdy i elastyczność kabiny zdecydowanie na plus w Ducato 👍

Korozja też lepiej w Ducato niż transit, a domyślam się, że to jest powód wymiany obecnego 

Napisano
8 godzin temu, ElBombino napisał(a):

A ja nie.

Na dystansie 100kkm, przy ok. 2l różnicy daje to już ok. 20kzl oszczędności.

Wolę kupić słupek po remoncie kpl. , Zrobić wtryski i turbo i latać bezawaryjnie 200-300tys. km, wymieniając tylko olej co 10kkm, niż jeździć dychawicznym 2.3, który i tak naprawdę to spali 10, a nie 9, a to już będzie 30.000 zł różnicy i czekać aż klęknie, bo one też padają tylko jakiej 100kkm później.

Najlepiej to za ok. 10-15 kupić uszkodzonego, z ładną budą, zrobić od A do Z motor jak trzeba i cieszyć się tanią i długą eksploatacją 👍

Napisano
  • Autor

A o co chodzi z tym odchodzącym całymi płatami lakierem? To jakaś wada fabryczna wybranych roczników i jeśli lakier nie odchodzi tzn że auto było całe lakierowane?

Będzie wesoło, wczoraj oglądałem nawet niezły egzemplarz ale ktoś go przemalował i to chyba wałkiem, do tego silnik na wolnych chodził jakby miał wyczynowe wałki rozrządu;]

Napisano
42 minuty temu, Piotrus napisał(a):

A o co chodzi z tym odchodzącym całymi płatami lakierem? To jakaś wada fabryczna wybranych roczników i jeśli lakier nie odchodzi tzn że auto było całe lakierowane?

Będzie wesoło, wczoraj oglądałem nawet niezły egzemplarz ale ktoś go przemalował i to chyba wałkiem, do tego silnik na wolnych chodził jakby miał wyczynowe wałki rozrządu;]

Tak, wada fabryczna starych trojaczków. Po lifcie już problem nie występuje.

Napisano
5 godzin temu, technix napisał(a):

ale komfort jazdy i elastyczność kabiny zdecydowanie na plus w Ducato

Tutaj bym dyskutował, mieliśmy w firmie Ducato II poliftowe i Transita mk5 też polifotwe, obydwa L1H1.

Oczywiście Ducato trochę większa paka, ale jeśli chodzi o kabinę i jazdę to u mnie wygrywa Transit,

jeździe się tym właściwie jak osobówką. 

Napisano
Godzinę temu, ccLot napisał(a):

Tutaj bym dyskutował, mieliśmy w firmie Ducato II poliftowe i Transita mk5 też polifotwe, obydwa L1H1.

Oczywiście Ducato trochę większa paka, ale jeśli chodzi o kabinę i jazdę to u mnie wygrywa Transit,

To może lepiej porównać w tym przypadku Ducato 3.

Napisano

No nie lata produkcji podobne

Napisano
2 minuty temu, ccLot napisał(a):

No nie lata produkcji podobne

Ducato od 94 a ford od 2000. 

Ducato 2 już kończył swój żywot a transit model po lifcie. 

Napisano

Ja piszę o transicie z 2011 roku i  Ducato 2 po lifcie z 2007 z samej końcówki produkcji.

Napisano

Ducato 3 jest od 2006r

Bywają Ducato 2 z 2006r ale to marginalna ilość. Tak czy siak bardzo stary model w porównaniu do Transita5. 

Napisano

Faktycznie:oki: myślałem, że Ducato było nowsze. Ale i tak transitem lepiej się jeździ.:]

Napisano
9 godzin temu, ccLot napisał(a):

Dla mnie jak dostawczak nie ma półki nad głową to już koniec.

Dodatkowo w Ducato jest mega schowek na środku kabiny 

Napisano
W dniu 5.02.2023 o 18:07, Zbynek napisał(a):

Taptaraptap

3.0 to ze swiecą szukac . Tym bardziej ze w ogóle on w trojczkach juz nie wystepuje. A co do 2.2 ja mam inna opinie. Problemy tego silnika były w Boxer Jumper , bo miały od 120KM wzwyż , bo miały inne pompy i wtryski niz Ducato. Ja miałem Ducato 100KM i ponad 300k km i tylko czujnik cisnienia na listwie padł . Same słupki były nie do zarżniecia , tylko osprzet powodował problemy . Zreszta w Transitach tez w tych mocniejszych wersjach były problemy . Teraz juz ten silnik (Puma) nie wystepuje. Ford ma nowe motory , PSA ma rozszlifowany 2.0 HDI na 2.2 i Fiat ma swoje . 

Napisano
W dniu 5.02.2023 o 21:58, Piotrus napisał(a):

Vivaro Opel, Trafic Renalut, Primastar Nissan. To są trojaczki, nie wiem jak u Nissana ale miałem Trafica i Opla to oprócz oznaczeń, atrapą te auta niczym się nie różnią, każdy jeden przełącznik w Vivaro ma logo Renaulta. 

W wersjach przedliftowych był silnik 1.9 dci o mocy od 80 KM do 100 KM i 2.5 dci o mocy od 135 KM. Po lifcie zniknął silnik 1.9 dci i został zastąpiony 2.0 dci o mocy od 90 KM do 115KM. Pozostał 2.5 dci.  Najsłabsze 1.9 sprzężone ze skrzynią 5 biegową, pozostałe z 6. Silnik 2.0 dci jako jedyny jest na łańcuchu rozrządu. Egzotyka na naszym rynku to benzyna 2.0 o mocy 120 KM.

Jak kopie się internet to polecany był silnik 2.0 oraz 2.5, niepolecany 1.9. Tylko, że wpisy w przypadku silnika 2.0 dci były kilkuletnie. Tam gdzie serwisuję swojego powoli zaczynają trafiać auta z silnikami polecanymi i różnice z 1.9 stają się mniej wyraźne- wszystko z racji przebiegu- auta mają w granicach od 300 tyś. w górę. Na własnej skórze przerobiłem demontaż wtrysków w 2.0 dci, jest drogo ponieważ znajdują się pod odpływem wody z podszybia. Same wtryski w granicach 1 tyś. zł/szt (koszt sprzed 3 lat). Łańcuch rozrządu też nie jest wieczny i jego wymiana kosztuje sporo więcej ( w dobrym tonie jest  wymienić pompę oleju ) niż kompletu na pasku. Niezależnie od silnika to skrzynia biegów, a właściwie jej łożyska nie są zbyt trwałe. Problemy mogą pojawić się przy przebiegach od 200 tyś. km wzwyż. Koszt wymiany pomiędzy 2-3 tyś. zł. Auto jest zwinne w mieście, jeździ się nim jak większą osobówką, dobra widoczność, tył lepiej trzyma się drogi jak jest załadowany. Zawieszenie sporo wytrzymuje jak na nasze drogi, z przodu jeszcze trochę fabrycznych gratów zostało, z tyłu wymienione sprężyny, bo popękały. Oryginalne amortyzatory. Kłopotów z elektroniką ani w Traficu ani w Vivaro nie miałem. 

W pracy jeździłem trochę busami i tak. Najlepiej prowadzi się transit, potem vivaro, a najgorzej ducato, taka sama kolejność w kwestii odczucia co do wykonania po zajęciu miejsca za kierownicą. Żeby nie było, auta były nowe lub kilkuletnie i nie wytłuczone wożeniem ładunku. Z tego powodu też mi ciężko mi się odnieść do awaryjności.  Natomiast zauważalnie najgorzej zabezpieczony antykorozyjnie był transit ( tam po kilku latach ruda wychodziła na każdym możliwym elemencie), potem ducato. Mój opel jest 19 letni i rdzy nie ma, poza hakiem. Jako były posiadacz 2.0 dci szczerze polecam benzynę 2.0;] mimo, że w korku w mieście spala 12-13 litrów. W trasie to i 8 można osiągnąć.

Napisano
W dniu 7.02.2023 o 09:46, Danielpoz. napisał(a):

Tak, wada fabryczna starych trojaczków. Po lifcie już problem nie występuje.

I chyba tylko białe miały problem z łuszczącym się lakierem. 

Napisano
6 godzin temu, ElBombino napisał(a):

I chyba tylko białe miały problem z łuszczącym się lakierem. 

Czerwone i niebieskie też😱 białych najwięcej bo jest ich najwięcej🤣