Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczyny powstawania nagaru w noPb "uturbionych z wstryskiem bezposrednim"

Featured Replies

Napisano

Na tematycznym opisywalem hisyorie Puga naszego malego benzynowego

......

kibel PureTecha kiblem....

....

ale tak po zastosowaniu siuwaxow jakis i płukanek i w konsekwencji obniżeniu apetytu na olej o połowę zastanawiam sie nad jedną z przyczyn problemów... ( okazuje sie przyczyn dotyczacej prawdopodobnie nie tylko mojego PT) -> warunkow do/ lub przyczyn tworzenia sie nagarów w nowoczesnych silnikach....

Ktos spotkał jakies sensowne kompendium wiedzy na ten temat zrozumiale dla inżyniera z branży biotech

Napisano

Generalnie brak "obmywania" przez mgiełkę paliwowo powietrzną kanałów dolotowych kolektora ssącego, kanałów głowicy wraz a trzonkami zaworów.

Dolotem leci samo powietrze razem z m.in. mgłą olejową z odmy.

Pomaga temu wysoka temperatura i mamy gotowy przepis na nagar.😀

O ile chodziło Ci o nagar w dolocie a nie komorze spalania .

Edytowane przez rbgarb1

Napisano
3 minuty temu, rbgarb1 napisał(a):

Generalnie brak "obmywania" przez mgiełkę paliwowo powietrzną kanałów dolotowych kolektora ssącego, kanałów głowicy wraz a trzonkami zaworów.

Dolotem leci samo powietrze razem z m.in. mgłą olejową z odmy.

Pomaga temu wysoka temperatura i mamy gotowy przepis na nagar.😀

Dlatego w silnikach z turbo i wtryskiem bezposrednim dobrze prewencyjnie co 150kkm odmę zmienic żeby tej mgiełki nie było za wiele

Edytowane przez Chalek

Napisano

Zbieranie się nagaru w kolektorze dolotowym i na zaworach ssących, dotyczy wszystkich silników benzynowych z wtryskiem bezpośrednim, zarówno turbodoładowanych jak i wolnossących.
W silnikach z wtryskiem pośrednim (wolnossących i turbodoładowanych) ten problem można uznać za nieistniejący.

W jednych silnikach (z wtryskiem bezpośrednim) ten nagar powoduje tylko niewielki spadek mocy, natomiast w innych powoduje poważne zakłócenie pracy.

W nielicznych konstrukcjach producenci radzą sobie z tym problemem, stosując jednocześnie wtrysk bezpośredni oraz pośredni.
Dodatkowy wtrysk pośredni to jedyny skuteczny sposób na uniknięcie nagaru spowodowanego wtryskiem bezpośrednim.

Napisano
  • Autor

Zbiera.
Dodatkowy wtrysk pośredni to jedyny skuteczny sposób na uniknięcie nagaru spowodowanego wtryskiem bezpośrednim.

o!

dlaczego?

"wzbogacamy mgielke wlatujaca do komory?
Napisano
  • Autor

@rbgarb1
tx

bardziej mnie interesowala druga sytuacja.

nagar w komorze, bloku, na pierscieniach cylindrow

w dolocie racji egrow i diesli chyba bardziej juz temat rozpykany

Napisano
29 minut temu, Fili_P napisał(a):

nagar w komorze, bloku, na pierscieniach cylindrow

Tutaj to już tylko  generalnie spalony olej i nadmierne zużycie części mechanicznych układu tłok -cylinder pomijając częstotliwość wymiany oleju ,jego jakość,parametry.itp

Napisano

Myślę, że nagar w komorach spalania tylko częściowo jest powodowany przez wtrysk bezpośredni. Chodzi tu o sposób podania ładunku, we wtrysku pośrednim podczas suwu ssania, kiedy tłok podąża w dół zasysa przez otwarty zawór mieszankę benzyny i powietrza. We wtrysku bezpośrednim tłok zasysa samo powietrze (czasem z pilotażowym podaniem benzyny), a docelowa dawka benzyny jest podawana pod koniec suwu sprężania. Różne silniki mają różną ilość warstw podania wtrysku. 

Co bardziej może się przyczyniać do powstawania nagarów na tłokach, to szukanie oszczędności, czyli zmniejszanie przekroju pierścieni do obniżenia oporów tarcia, skracanie płaszcza tłoka, który ma większą tendencję do tzw kantowania. Następstwem tego jest owalizacja tulei cylindrowej i brak uszczelnienia pierścieniem, potem olej zaczyna przechodzić do komory spalania, dostaje na pierścieniu wysokiej temperatury (ok 600-800 stopni), a w efekcie smaży się i tworzy nagar.

Napisano

no i nie zapominajmy o wydłużonych interwałach wymian oleju

to też nie pomaga na czystość i zapiekanie się pierścieni

Napisano

Ja zastanawiam się, skąd nagar może być w dolocie, skoro dolot będąc "na" silniku ma temperaturę ~100 stopni co nie jest dla oleju wyzwaniem. 

Jak on się zamienia w dolocie w nagar ?

Chyba jedyne co mi przychodzi na myśl to EGR i dodatek spalin

Edytowane przez zet

Napisano

tam jest raczej olej w formie mgiełki a ona już się inaczej zachowa niż lejący się olej i pewnie może się osadzić właśnie na ściankach...

jak dodasz do tego, że ten olej po 20kkm nie jest już czysty to też ma ciut inne właściwości.

na pewno egr nie pomaga ;) 

Napisano
5 godzin temu, muzz napisał(a):

tam jest raczej olej w formie mgiełki a ona już się inaczej zachowa niż lejący się olej i pewnie może się osadzić właśnie na ściankach...

jak dodasz do tego, że ten olej po 20kkm nie jest już czysty to też ma ciut inne właściwości.

na pewno egr nie pomaga ;) 

Gdyby tak było to catch tank w autach z wyeliminowaną odmą byłby suchy

Napisano

o ile się orientuję to w catch tankach jest też separator więc olej jest oddzielany od powietrza...

Napisano
W dniu 6.06.2023 o 15:02, Fili_P napisał(a):

Na tematycznym opisywalem hisyorie Puga naszego malego benzynowego

......

kibel PureTecha kiblem....

....

ale tak po zastosowaniu siuwaxow jakis i płukanek i w konsekwencji obniżeniu apetytu na olej o połowę zastanawiam sie nad jedną z przyczyn problemów... ( okazuje sie przyczyn dotyczacej prawdopodobnie nie tylko mojego PT) -> warunkow do/ lub przyczyn tworzenia sie nagarów w nowoczesnych silnikach....

Ktos spotkał jakies sensowne kompendium wiedzy na ten temat zrozumiale dla inżyniera z branży biotech

Ja mam tiguana 2.0 tsi od 2012 roku od nowego, do ok 50kkm rura wydechu była czysta, po tym przebiegu zaczęła czarniec stopniowo, olej jak smola przy wymianie. Przy 120kkm zamontowałem lpg i rura się oczyściła. Olej podczas wymian duzo czystszy. Zuzycie oleju na pezestrzeni calego przebiegu ok. litr na 10kkm Wg mnie przyczyną jest nagar na wtryskiwaczach benzynowych który powoduje coraz gorsze rozpylanie benzyny i zwiększone w związku z tym wydzielanie sadzy. 

Napisano

@tower Dlatego przy bezpośrednim wtrysku powinno się regularnie stosować dobre dodatki do paliwa w celu zachowania czystości końcówek. Można użyć mocnego czyścika raz na 10-15 kkm przed wymianą oleju, a potem regularnie co drugie, trzecie tankowanie lekkie uszlachetniacze z dodatkiem polyetheraminy.

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

@tower Dlatego przy bezpośrednim wtrysku powinno się regularnie stosować dobre dodatki do paliwa w celu zachowania czystości końcówek. Można użyć mocnego czyścika raz na 10-15 kkm przed wymianą oleju, a potem regularnie co drugie, trzecie tankowanie lekkie uszlachetniacze z dodatkiem polyetheraminy.

Jaki zestawc wać Pan polecasz? Bo ostatnio do paliwa w 2 0 tsi 190 dolałem jakieś liqui moly.

Napisano
7 minut temu, Chalek napisał(a):

Jaki zestawc wać Pan polecasz? Bo ostatnio do paliwa w 2 0 tsi 190 dolałem jakieś liqui moly.

Mocne czyszczenie, takie przed wymianą oleju, to np Wynns Petrol Power 3, albo to samo pod nazwą Wynns Petrol Emission Reducer. Podobnie zadziała Archoil 6400-P max. 

Dla profilaktyki można stosować Archoil 6900-P max co drugi, trzeci bak paliwa. Wszystkie te produkty zawierają PEA, w mocniejszych jest większa zawartość. Z doświadczenia wiem, że działają, sprawdzałem wielokrotnie stan świec i denka tłoków endoskopem. Z takich miłych doświadczeń, gdy poraz pierwszy użyłem AR 6400-P max, to po wyjeżdżeniu zbiornika spalanie chwilowe na postoju spadło o 0,1 L/h już na zwykłej czystej benzynie, auto miało wtedy niecałe 90 kkm, a nie wiem, czy poprzedni właściciel cokolwiek używał.

Napisano
17 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Mocne czyszczenie, takie przed wymianą oleju, to np Wynns Petrol Power 3, albo to samo pod nazwą Wynns Petrol Emission Reducer. Podobnie zadziała Archoil 6400-P max. 

Dla profilaktyki można stosować Archoil 6900-P max co drugi, trzeci bak paliwa. Wszystkie te produkty zawierają PEA, w mocniejszych jest większa zawartość. Z doświadczenia wiem, że działają, sprawdzałem wielokrotnie stan świec i denka tłoków endoskopem. Z takich miłych doświadczeń, gdy poraz pierwszy użyłem AR 6400-P max, to po wyjeżdżeniu zbiornika spalanie chwilowe na postoju spadło o 0,1 L/h już na zwykłej czystej benzynie, auto miało wtedy niecałe 90 kkm, a nie wiem, czy poprzedni właściciel cokolwiek używał.

Zurzycie nie spadło tylko czystsze wtryskiwacze się krócej otwierały.

Napisano

Czy warto tego Archoila stosować do nowego - 5 tys. przebiegu - silnika 1.5 TSI  

Na ulotce piszą , że stosować do każdego tankowania. Czy tak robić czy co 2-3 tankowanie ?                               

Napisano

Tu ciekawy filmik  Ukrainy dotyczący czyszczenia, i tego jak wyglądaja zakoksowane wtryski pod mikroskopem, jak je czyszczą, jak rozpylają, i jak wygląda wydajność

Tu co prawda diesel, ale w 5-ej minucie pokazuje roznice w rozpylaniu.

Edytowane przez tower

Napisano
Godzinę temu, tower napisał(a):

Zurzycie nie spadło tylko czystsze wtryskiwacze się krócej otwierały.

Jedno wynika z drugiego, wtrysk lepiej rozpyla, więc dla zachowania stechiometrycznej mieszanki komp skraca czas wtrysku, a co za tym idzie zmniejsza spalanie i pokazuje to na kompie. 

Godzinę temu, jakubek napisał(a):

Czy warto tego Archoila stosować do nowego - 5 tys. przebiegu - silnika 1.5 TSI  

Na ulotce piszą , że stosować do każdego tankowania. Czy tak robić czy co 2-3 tankowanie ?                               

Do nowego auta już profilaktycznie AR 6900.  Umówmy się, co 2-3 tankowanie też przyniesie korzyści, a więcej kasy zostanie w potrfelu. Można ten dodatek zwiększyć w dawkowaniu, zamiast 50 ml na 50 L. benzyny dać 75 ml co 2-3 tankowanie.

Napisano

Silniki które mają jednocześnie bezpośredni wtrysk i turbosprężarkę, generują sporą ilość sadzy przy spalaniu benzyny (w postaci drobniejszych cząstek niż w dieslach), dlatego obecnie zawsze mają filtr cząstek stałych (GPF).

[Wśród silników z pośrednim wtryskiem (Suzuki DualJet, Hyundai MPI, Kia DPI, Fiat 1.0 6V) oraz wolnossących (Mazda) zdarzają się rodzynki, które emitują tak mało sadzy, że nie wymagają GPF.]

Część sadzy pochodzącej ze spalania benzyny (ta która nie trafi do układu wydechowego) przedostaje się do oleju (a wraz z nim rozchodzi się po silniku i przy rzadkiej wymianie oleju może odkładać się np. na pierścieniach) oraz może osadzać się np. na denku tłoka oraz na wtryskiwaczach (umieszczonych w tym przypadku w komorze spalania).

Napisano
Teraz, kaczorek79 napisał(a):

Jedno wynika z drugiego, wtrysk lepiej rozpyla, więc dla zachowania stechiometrycznej mieszanki komp skraca czas wtrysku, a co za tym idzie zmniejsza spalanie i pokazuje to na kompie. 

Skraca czas ponieważ wtrysk jest wydajniejszy po czyszczeniu to w krótszym czasie leje tyle samo paliwa, wiec zużycie w litrach nie spada, natomiast skraca czas i zurzycie na blacie, LTFT oczywiście tez spadnie o jakieś 5%. Stechiometria to ilość paliwa w powietrzu, powietrza idzie tyle samo wiec ilość paliwa się nie zmienia. Zakłądając ze nie ma przedmuchow itp.

Natomiast czysty wtrysk lepiej rozpyla, wiec spali sie generalnie lepiej paliwo, wiec minimalnie spaść może spalanie, ale nie o 10%, a o jakieś niemierzalne wartości(tak czysto teoretycznie o ilosc wydzielanej sadzy spadnie spalanie).