Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F1 sezon 2024

Featured Replies

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Trzymające w napięci kwalifikacje za nami.

Ładnie Sainz :ok:

Nieźle Ferrari i Haas - pasuje im ten tor.

SF od poprzedniego wyścigu ma bardziej elastyczne przednie skrzydło. Ot i cała filozofia konkurencyjności. A wcześniej nie mieli bo bali się regulaminu.

Sainz swoje ostatnie wyścigi w SF ma bardzo dobre.

Słabiutko Piastri.

Perez sam sobie wbił gwóźdź do trumny.:facepalm:

Czekamy na start :jem:

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Crazy Max 8]

Crazy? Wyścigi bez takich akcji by były nudne, a zamiast żwiru pobocza są w pełni utwardzone i fantazja kwitnie ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, futrzak napisał(a):

Crazy? Wyścigi bez takich akcji by były nudne, a zamiast żwiru pobocza są w pełni utwardzone i fantazja kwitnie ;]

Ale ten już podczas kolejnego wyścigu wypycha poza tor. :no:

I doigrał się. 20 s kary w sumie :ok:

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Ale ten już podczas kolejnego wyścigu wypycha poza tor. :no: 

Serio? Zgodnie z przepisami wolno im jechać swoją linią, o ile są z przodu. Płacze niczego nie zmienią. Wielu kierowców  z tego korzysta. 

I doigrał się. 20 s kary w sumie :ok:

Ponieważ złamał przepisy. Ta kara (szczególnie 2) to pewnie też podkład pod zmianę wytycznych przez FIA, by zapewnić spójniejszą politykę w zakresie standardów jazdy. 

Napisano
11 godzin temu, futrzak napisał(a):

Serio? Zgodnie z przepisami wolno im jechać swoją linią, o ile są z przodu. Płacze niczego nie zmienią. Wielu kierowców  z tego korzysta. 

Chyba nie masz na myśli linii, gdzie Max będąc po wewnętrznej i będąc z przodu, nie jest w stanie utrzymać się na torze.;] Szczególnie było to widoczne w sytuacji w zakręcie nr 8 (druga kara).

Przegiął i tyle. Ale przecież sam to przyznałeś.

Byłem zaskoczony wymiarem kary. Zupełnie jak Russell ("Wow";]).

Kolejny dobry wyścig :ok:

RBR nie obroni tytułu. Ciężko o to z jednym zawodnikiem.

Max raczej tytuu nie straci - wystarczy, że bedzie dojeżdżał do mety. 

Napisano
11 minut temu, DamU napisał(a):

Chyba nie masz na myśli linii, gdzie Max będąc po wewnętrznej i będąc z przodu, nie jest w stanie utrzymać się na torze.;] Szczególnie było to widoczne w sytuacji w zakręcie nr 8 (druga kara).

Przegiął i tyle. Ale przecież sam to przyznałeś.

Nie, przyznałem, że złamał przepisy. Przeginać to im wolno ;]

"Wiesz jak było, była wojna. Pięć lat wojny... Dwadzieścia osiem filmów o tym zrobiłem..." :hehe:

Byłem zaskoczony wymiarem kary. Zupełnie jak Russell ("Wow";]). 

Druga trochę mnie zaskoczyła, ale cóż, no risk no fun. Stąd też jest klimat na wyścigach :)

Kolejny dobry wyścig :ok:

RBR nie obroni tytułu. Ciężko o to z jednym zawodnikiem.  

Marko znowu coś o Perezie przebąkuje :hehe:

Max raczej tytuu nie straci - wystarczy, że bedzie dojeżdżał do mety. 

Wygląda na to, że go utrzyma :ok:

Napisano

No i już 100% pewne, że F1 wraca do Eleven. :ok:

Napisano

A przed GP Brazylii, VER będzie musiał zmienić silnik więc już ma gwarantowany brak PP.

Napisano
2 godziny temu, misiu napisał(a):

No i już 100% pewne, że F1 wraca do Eleven. :ok:

Trwa dyskusja jaki będzie skład studio ;]

11 minut temu, misiu napisał(a):

A przed GP Brazylii, VER będzie musiał zmienić silnik więc już ma gwarantowany brak PP.

Tak, to zapowiada dobrą zabawę :ok:

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Zobaczymy. Kto, jak i za ile.  

;]

Ja na razie mam F1TV i nawet mi pasuje.

:ok:

Nie pamietam dokładnie w PL jak było, ale chyba Polsat/Polsat Sport (i niedościgniony Borowczyk) i brałem specjalnie w abo Eleven Sports (to już gorzej ze studio), skąd nagle zniknęło, a kablówka po cichutku zaproponowała za spore pieniędze Viaplay - no nie, nie zamierzam dac się doić, a to co tam w studio się działo to jakaś porażka. Lubiłem obejrzeć polską wersję, ale to dawno temu było fajne. F1TV mam chyba na stałe od momentu, jak F1 zniknęło ze Sky za free ;]

Napisano

Co do Viaplay to IMHO warto docenić zmiany jakie wprowadzili w porównaniu do wcześniejszych transmisji w Eleven. 

Wzięli Mikołaja Sokoła,  do tego Aldonę i dołączyli Patryka Sokołowskiego,  który w ciągu ostatnich dwóch lat bardzo się rozwinął jeśli chodzi o sposób formułowania myśli i ich przekazywania (bo, że zna się na F1 technicznie to chyba oczywiste). Czasami pojawi się Budkowski, który również ma zawsze coś ciekawego do powiedzenia. Pokrzywiński też sympatyczny jest i bardziej mu wybaczam jego fantasmagorie niż Budnikowi. Również dostęp do wypowiedzi Coultharda czy Hakinena jest warty podkreślenia. Ogólnie zmiana z Eleven na Viaplay, w kontekście otoczki, była na plus, aczkolwiek w ostatnich miesiącach widać,  że już robią tak aby dotrwać do końca (nie ma już poniedziałkowego magazynu, czasem utną streaming w pół słowa itp.).

W Eleven zapowiadają,  że będą mieli studia na żywo z torów więc liczę,  że będzie jeszcze lepiej. Oczywiście,  jeśli ktoś jest mocno zafiksowany na telemetrię i interesuje go czysty wyścig bez całej otoczki, plotek i tego co się dzieje za kulisami to F1PRO będzie najlepszym wyborem.

Edytowane przez misiu

Napisano

Przestało padać?

O 11:30 mają być kwalifikacje.

Napisano
3 godziny temu, misiu napisał(a):

O 11:30 mają być kwalifikacje.

No i się skończyły.

Visa RB pokazali jak się jeździ po mokrym.

Z czołowych zespołów tylko Noris i Russell :ok: 

Raczej nie odbudują wszystkich aut, szczególnie Willliamsa.

Wczorajszy sprint też był fajny - walka na pierwszych 4 pozycjach.

Tak na marginesie polecam zobaczyć bitwę o pierwsze miejsce na pierwszych okrążeniach dzisiejszego MotoGP na Sepang - bajka. Jest to jednocześnie walka o indywidualne mistrzostwo. Kilka jak nie kilkanaście zmian pozycji.

Napisano
17 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Żniwo ściany przyniosły - głownie tuż po przekroczeniu linii mety 8]

Fajne i nieoczekiwane kwalifikacje, ale mi się bardzo podobało sędziowanie ;l 

Napisano
2 godziny temu, DamU napisał(a):

Raczej nie odbudują wszystkich aut, szczególnie Willliamsa.

Albon nie wystartuje 😞

Napisano

Max, Max, Max ;] 

Profesor :ok:

No dobra - Alpine rewelacyjnie, Gasly na pudle po starcie z 13, Max z 16 (nie pomyliłem się?). Co ciekawe jest to kolejny wyścig, kiedy Leclerc pokazuje, że jest sporo lepszy od Norrisa. 

Lubię takie mixy :ok:

Edytowane przez futrzak

Napisano
10 minut temu, futrzak napisał(a):

Max, Max, Max ;] 

Profesor :ok:

No dobra - Alpine rewelacyjnie, Gasly na pudle po starcie z 13, Max z 16 (nie pomyliłem się?). Co ciekawe jest to kolejny wyścig, kiedy Leclerc pokazuje, że jest sporo lepszy od Norrisa. 

Lubię takie mixy :ok:

Max z 17.

Niestety muszę przyznać, że jest profesorem. Szczególnie na mokrym Interlagos. Kilka lat wstecz było to samo.

Dla Alpine "million dollar day" (+ 33 punkty).

VRB też oba w punktach.

Najmniej punktów z czołowych zespołów zdobyło Ferrari.

Wyścig ciekawy, choć trochę zwariowany. No i chyba wszyscy poza czołową trójką popełnili błędy.

Napisano
56 minut temu, DamU napisał(a):

Max z 17.

Tak.

image.png.157a2dd9ab0996908a25e8daf63a1e6f.png

Niestety muszę przyznać, że jest profesorem. Szczególnie na mokrym Interlagos. Kilka lat wstecz było to samo. 

Dla mnie generalnie jest i dzięki temu jest mistrzem świata, a że bywa kontrowersyjny w swych zachowaniach - który nie był (nie jest)? 

Dla Alpine "million dollar day" (+ 33 punkty). 

VRB też oba w punktach.  

:ok:

Najmniej punktów z czołowych zespołów zdobyło Ferrari.

Wyścig ciekawy, choć trochę zwariowany. No i chyba wszyscy poza czołową trójką popełnili błędy.

Takie wyścigi pokazują wiele rzeczy, w tym strategię dopasowaną do możliwości kierowców. Norris co jakiś czas płakał, że nie powinno się za free zmieniać opon przy Red Flag i trzeba zmienić przepisy, ale skoro są takie przepisy to trzeba to wykorzystywać jako jeden z jej elementów. Max (+RB) tutaj w ogóle pokazał profeskę, bo znając życie czekali na takie rozwiązanie i przeciągali jazdę na komplecie ze startu. Dodatkowo nie było wiadomo, czy przesiadka będzie na kolejne przejściówki czy już na deszczówki, bo pogoda się pogarszała. 

Tak czy inaczej, fajnie to się kręci :ok:

PS - zapomniałem dodać, ze na tych niby zjeżdżonych przejsciówkach miał najlepsze czasy okrązeń :hehe:

Edytowane przez futrzak

Napisano
W dniu 3.11.2024 o 21:26, rwIcIk napisał(a):

Max i bolid tworzyły świetną parę w tym wyścigu.

Brawo Alpine - miło patrzeć na taką radość w zespole.

Co jest zabawne czy ciekawe po tym wszystkim? Max pojechał w sposób perfekcyjny, zero błędów, zrobił show w stylu jakim rzadko się trafia coś takiego, a Lando jak ten pajac skomentował, że to "nie talent, a szczęście", w sytuacji, gdy sam w tych warunkach popełnił tyle błędów, że głowa boli. To nie pierwszy raz zresztą, kiedy pokazuje, że brakuje mu sporo umiejętności i dodatkowo szacunku do inncych kierowców. Jak wygrał w Miami to Max mu gratulował wygranej. Co ciekawe spora część kibiców to zauważa, nawet tych, którzy fanami Maxa nie są, a wręcz przeciwnie. To co pisałem o Leclercu i jego zdecydowanej przewadze nad Norrisem - to że jeździ lepiej i rozsądniej to widać (samochód jest jaki jest), ale widać bardzo wyraźnie klasę, jak dochodzi do pojedynku z Maxem. Oni jadą we dwóch na milimetry itd., a z Norrisem to już tak ładnie nie wygląda. Norris później próbował jakoś zatrzeć to złe wrażenie pisząc już nie tak jednoznacznie, ale znowu zaczął o tych oponach przy RF i że niby nikt się z tą zasadą nie zgadza. To nie jest materiał na mistrza. 

Napisano
  • Autor
W dniu 6.11.2024 o 11:51, futrzak napisał(a):

Dzisiaj wpadł mi fragment konferencji po GP Sao Paolo:

https://fb.watch/vH0IdzC9PN/

:hehe:

w mi to wpadło ;]

https://www.facebook.com/reel/587118307109617

Różnica między mentalnością kierowców 8]

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

w mi to wpadło ;]

https://www.facebook.com/reel/587118307109617

Różnica między mentalnością kierowców 8]

Tak, to chyba GP Brazylii 2023. Max po Q1 był 2, Checo był chyba 14 - chodziło o zabezpieczenie wejścia do Q2. Była jeszcze jakaś akcja w Abu Zabi i czegoś tam z tym wyprzedzaniem zabronili, ale to chyba tak kosmetycznie. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak po kwalifikacjach? Gasly wyskoczył jak z kapelusza, Hamilton dał ciała i się żali że powinien mieć pole position. Poza tym w miarę przewidywalnie :ok: 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Zbynek napisał(a):

Jak po kwalifikacjach? Gasly wyskoczył jak z kapelusza, Hamilton dał ciała i się żali że powinien mieć pole position. Poza tym w miarę przewidywalnie :ok: 

No muszę dopiero obejrzeć 😃

Napisano
2 godziny temu, Zbynek napisał(a):

Hamilton w q3 dwa błędy w dwóch przejazdach.

Gasly 8]:ok:

Perez trzyma poziom :facepalm:

RBR z nietypowym tylnym skrzydłem, ale chyba niewiele pomogło.

Szkoda Colapinto bo miał szansę na q3, ale na torach ulicznych wewnętrznych się nie tnie. :phi:

Będzie fajna walka SF z McLarenem o mistrzostwo konstruktorów.:ok:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, DamU napisał(a):

Hamilton w q3 dwa błędy w dwóch przejazdach.

Gasly 8]:ok:

Perez trzyma poziom :facepalm:

RBR z nietypowym tylnym skrzydłem, ale chyba niewiele pomogło.

Szkoda Colapinto bo miał szansę na q3, ale na torach ulicznych wewnętrznych się nie tnie. :phi:

Będzie fajna walka SF z McLarenem o mistrzostwo konstruktorów.:ok:

Dobra, siadam do oglądania :ok:

Napisano

Dobra, siadam do oglądania :ok:

Oglądaj, oglądaj, sezon się kończy ;]

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Mało czasu 

Ja obejrzałem po 18, a na te twórczości z YT nie mam czasu ;l

Napisano
  • Autor
15 minut temu, futrzak napisał(a):

Ja obejrzałem po 18, a na te twórczości z YT nie mam czasu ;l

Ja tym bardziej :)

Obejrzałem najpierw skrót z F1TV a potem całe kwalifikacje. Zaskakująca końcówka :ok:

+

Napisano

Max mistrzem :ok:

Fajny wyścig.

Napisano
2 godziny temu, futrzak napisał(a):

Max mistrzem :ok:

Fajny wyścig.

Właśnie kończę czytać książkę Mikołaja Sokoła "Szybko, szybciej, najszybciej " i trochę zmieniłem mój odbiór VER.

Tytuł jak najbardziej zasłużony, a i on się zaczyna zmieniać,  a jego droga przypomina przemianę HAM.

NOR, LEC są chyba za grzeczni, aczkolwiek przypominają trochę Nikiego Laudę, więc kto wie.

Napisano
22 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ciekawy wyścig. Tor pozawalał na jazdę i walkę. Choć opony zjadał ;]

Brawo Max :ok:

Mercedesy ładny wynik.

Ferrari jak zwykle problemy z wyczuciem toru i startegii.

Ten tor średnio mi się podoba, ale cóż .... ma być najjaśniej na świecie to jest.

Po Q po cichu liczyłem na dublet SF. Jak oni szybko stracili opony 8]

Mercedesy 👍 Hamilton wręcz szalał.

M4X :puchar: zasłużenie.

Zwróciliście uwagę co zrobili Oconowi? :facepalm: Kuriozalna sytuacja z pit stopem. Fajna walka o 6 pozycję w klasyfikacji konstruktorów. :ok:

Napisano

Kwalifikacje sprintu w Katarze oglądnięte?

:}Perez.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Za chwilę włączę :)

Ja jestem po Q1 :hehe:

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Ładnie poprawiali się w miarę upływu czasu ... oprócz niektórych ;]

Swoją ścieżką fajny numer - jestem akurat w mieszkaniu i mam tv TCL (Android TV) i nie mam apki F1 TV (sklep nie wyszukuje) - z telefonu oczywiście idzie udostepnianie Chromecast. W domu mam Sharpa też Android TV i oczywiście F1 TV jest. Własnie szukam metody na uzupełnienie tego braku, choć tak naprawdę rzadko z tego tutaj  korzystam. Co ciekawe, sam TCL był/jest oficjalnym partnerem F1 GP Australii ;]

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, futrzak napisał(a):

Swoją ścieżką fajny numer - jestem akurat w mieszkaniu i mam tv TCL (Android TV) i nie mam apki F1 TV (sklep nie wyszukuje) - z telefonu oczywiście idzie udostepnianie Chromecast. W domu mam Sharpa też Android TV i oczywiście F1 TV jest. Własnie szukam metody na uzupełnienie tego braku, choć tak naprawdę rzadko z tego tutaj  korzystam. Co ciekawe, sam TCL był/jest oficjalnym partnerem F1 GP Australii ;]

Ja mam monitor 32" do laptopa. Awaryjnie z telefonu oglądam :)

BTW, ładnie Gasly, Lawson i Hulk.

Napisano
34 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Ja mam monitor 32" do laptopa. Awaryjnie z telefonu oglądam :) 

Dla mnie takie są za duże - w mieszkaniu do pracy mam 3x24 czy 25, w domu mam 2x27 i nie wiem czy nie założę 3, ale chyba lepiej mi się pracuje na 24-25. Kwestia przyzwyczajenia i tego co człowiekowi lepiej pasuje. W mieszkaniu zazwyczaj też oglądałem na monitorze, ale teraz się z żonką spotkałem i oglądaliśmy razem przy późnej obiadokolacji, stąd tv. Inna sprawa, że w międzyczasie znalazłem rozwiązanie na YT zaproponowane przez braci Czechów i już też mam (ciekawe jak aktualizacje późniejsze). Jednak to nie rozwiązuje zagadki, czemu na tym samym systemie Android TV na Sharp mam od ręki, a w TCL musiałem kombinować. Chyba nie chce mi się tego drążyć. Wiele monitorów ma swój plus - na jednym masz wyścig, na drugim live timing, a na trzecim można spamować na AK :hehe:

34 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

BTW, ładnie Gasly, Lawson i Hulk.

Ciekawie to wygląda. Zobaczymy jutro o 15, o 19 kwalifikacje do wyścigu, w niedzielę wyścig :ok:

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, futrzak napisał(a):

Dla mnie takie są za duże - w mieszkaniu do pracy mam 3x24 czy 25, w domu mam 2x27 i nie wiem czy nie założę 3, ale chyba lepiej mi się pracuje na 24-25. Kwestia przyzwyczajenia i tego co człowiekowi lepiej pasuje. W mieszkaniu zazwyczaj też oglądałem na monitorze, ale teraz się z żonką spotkałem i oglądaliśmy razem przy późnej obiadokolacji, stąd tv. Inna sprawa, że w międzyczasie znalazłem rozwiązanie na YT zaproponowane przez braci Czechów i już też mam (ciekawe jak aktualizacje późniejsze). Jednak to nie rozwiązuje zagadki, czemu na tym samym systemie Android TV na Sharp mam od ręki, a w TCL musiałem kombinować. Chyba nie chce mi się tego drążyć. Wiele monitorów ma swój plus - na jednym masz wyścig, na drugim live timing, a na trzecim można spamować na AK :hehe:

Ciekawie to wygląda. Zobaczymy jutro o 15, o 19 kwalifikacje do wyścigu, w niedzielę wyścig :ok:

Ja jak chce osobno, to odpalam drugiego laptopa 😁

A na 32" można też podzielić ekran na pół 👍

Ja jestem starej daty, więc mam jeszcze zwykły TV 40" 😃

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ja jak chce osobno, to odpalam drugiego laptopa 😁

A na 32" można też podzielić ekran na pół 👍

Wiem, wiem, ale to jak pisałem - co kto lubi ;]

Cytat

Ja jestem starej daty, więc mam jeszcze zwykły TV 40" 😃

Ja jestem jeszcze starszej daty, ale tutaj mnie zaintrygowałeś - co to jest zwykły TV 40"? 

Edytowane przez futrzak