Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana rozmiaru opon

Featured Replies

Napisano

Cześć,

producent przewiduje w aucie rozmiar opon 225/45/17. Chciałem na zimę zakupić opony 205/50/17, są minimalnie większe o +0,4%. I na zimę lepiej węższa opona wg teorii. I tak się zastanawiam czy zawracać sobie głowę tym, czy mogą wystąpić kiedyś problemy z uzyskaniem odszkodowania z OC/AC w przypadku zastosowania rozmiaru opon nie homologowanego dla danego pojazdu.

Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka

Napisano
24 minuty temu, steyr napisał(a):

Cześć,

producent przewiduje w aucie rozmiar opon 225/45/17. Chciałem na zimę zakupić opony 205/50/17, są minimalnie większe o +0,4%. I na zimę lepiej węższa opona wg teorii. I tak się zastanawiam czy zawracać sobie głowę tym, czy mogą wystąpić kiedyś problemy z uzyskaniem odszkodowania z OC/AC w przypadku zastosowania rozmiaru opon nie homologowanego dla danego pojazdu.

Sam czytam od jakiegoś czasu i sam już nie wiem co myśleć. Co strona to inna teoria.

Ale do rzeczy, producent seryjnie zakłada 255/40/20 

Felga ma szrokość 8,5 cala

Niestety mniejsza felga się nie zmieści bo przy 19 calach zacisk nie puszcza, nimy na forum gdzieś znalazłem listę modeli co ludziom udało się wcisnąć ale to konkretne modele. Czyli temat upada, pozostanę przy 20 calach średnicy

I teraz tak, kapeć szeroki i bardzo niski. Żeby zmniejszyć potencjalny aquaplaning pomyślałem nad zmianą szerokości na 235, Z drugiej strony przeraża mnie taki mały profil opony i wolałbym żeby było więcej to też jest szansa na profil 45.

Przypatrzyłem się i na kodiaqu sąsiada już całkiem lepiej to wygląda. Także chyba bym się skusił na 235/45/20

Ale tu się pojawia kolejna kwestia, czy szerokośc felgi 8,5 cala zostawić czy szukać czegoś węższego.

Wolałbym uniknąć stosowania pierścieni do zmiany rozmiaru otworu piasty w feldze, i jak tach szukam żeby przy węższej feldze jeszcze zmieścić się z ET żeby żadnych dystansów nie dawać to naprawdę nie ma z czego wybierać :(

Chętnie posłucham porad. Oryginalna felga 8,5J x 20 ET 38. Średnica piasty 57,1mm i rozstaw 5x112

Napisano
55 minut temu, steyr napisał(a):

Chciałem na zimę zakupić opony 205/50/17, są minimalnie większe o +0,4%. I na zimę lepiej węższa opona wg teorii. I tak się zastanawiam czy zawracać sobie głowę tym, czy mogą wystąpić kiedyś problemy z uzyskaniem odszkodowania z OC/AC w przypadku zastosowania rozmiaru opon nie homologowanego dla danego pojazdu.

nie przewiduję problemów z odszkodowaniem, bo ten nowy rozmiar ma raczej większą nośność

ale wg mnie niepotrzebne kombinacje, bo "na zimę lepiej węższa opona", to dla mnie urban legend

wystarczy zwiększyć ciśnienie w oponach, aby zwiększyć nacisk jednostkowy i zmniejszyć efejkywną powierzchnię kontaktu opony z podłożem

a z własnych obserwacji - szersza opona, to skuteczniejsze hamowanie, trakcja i prowadzenie w zakręcie na asfalcie

no i te 205 pewnie bedą droższe, bo mniej typowy rozmiar - taki raczej van'owy

Napisano
Godzinę temu, steyr napisał(a):

...czy mogą wystąpić kiedyś problemy z uzyskaniem odszkodowania z OC/AC w przypadku zastosowania rozmiaru

Wielokrotnie dyskutowane bez ostatecznej 100% odpowiedzi.

TU musiałoby chyba udowodnić wpływ innego rozmiaru na zmianę np. długości hamowania.

Faktem jest, że przy ostatnich moich szkodach (zarówno z AC jakni czyjegoś OC) rzeczoznawca zapisywał rozmiar i zużycie opon.

Nie wiem, czy wypełniał poprostu rubrykę, czy jednak potem to analizują.

Ja w takich wypadkach schodziłem przeważnie z felgami o rozmiar niżej (chcąc większy profil uzyskać).

Komplet felg stalowych 16" + opon kupisz pewnie w cenie opon 17". Chociaż kto wie, bo 225/45/17 to popularny rozmiar i nie jest drogi.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
37 minut temu, bengamin napisał(a):

Sam czytam od jakiegoś czasu i sam już nie wiem co myśleć. Co strona to inna teoria.

Ale do rzeczy, producent seryjnie zakłada 255/40/20 

Felga ma szrokość 8,5 cala

Niestety mniejsza felga się nie zmieści bo przy 19 calach zacisk nie puszcza, nimy na forum gdzieś znalazłem listę modeli co ludziom udało się wcisnąć ale to konkretne modele. Czyli temat upada, pozostanę przy 20 calach średnicy

I teraz tak, kapeć szeroki i bardzo niski. Żeby zmniejszyć potencjalny aquaplaning pomyślałem nad zmianą szerokości na 235, Z drugiej strony przeraża mnie taki mały profil opony i wolałbym żeby było więcej to też jest szansa na profil 45.

Przypatrzyłem się i na kodiaqu sąsiada już całkiem lepiej to wygląda. Także chyba bym się skusił na 235/45/20

Ale tu się pojawia kolejna kwestia, czy szerokośc felgi 8,5 cala zostawić czy szukać czegoś węższego.

Roznica pomiedzy 255/40 a 235/45 jest w zasadzie zadna. Ta druga jest wyzsza na boku o raptem 3mm (102mm vs 105mm).

IMHO takie domorosle poprawianie fabrycznych wlasciwosci jezdnych na oko, to raczej nic dobrego nie przyniesie ;]

Napisano

Wpisz swoje auto i zobacz czy taka konfiguracja jest dopuszczalna.

https://rozmiary-opon.pl/

Ja zmieniłem z 185/60/15 na 195/55/15

Różnicy odczuwalnej brak 

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
TU musiałoby chyba udowodnić wpływ innego rozmiaru na zmianę np. długości hamowania.
Faktem jest, że przy ostatnich moich szkodach (zarówno z AC jakni czyjegoś OC) rzeczoznawca zapisywał rozmiar i zużycie opon.
Ja w takich wypadkach schodziłem przeważnie z felgami o rozmiar niżej (chcąc większy profil uzyskać).
Komplet felg stalowych 16" + opon kupisz pewnie w cenie opon 17". Chociaż kto wie, bo 225/45/17 to popularny rozmiar i nie jest drogi.

Zgodność lub nie zgodność z homologacją i po temacie.

Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, Raku napisał(a):

Zgodność lub nie zgodność z homologacją i po temacie.

Po to schodziłem by była i tyle w temacie.

Napisano
  • Autor
Wpisz swoje auto i zobacz czy taka konfiguracja jest dopuszczalna.
https://rozmiary-opon.pl/

Ja zmieniłem z 185/60/15 na 195/55/15
Różnicy odczuwalnej brak 
Wklepalem na tej stronie dane i ten rozmiar jest dopuszczony. W instrukcji od auta już nie.

Napisano
  • Autor

16 nie wejdą, miałem do tej pory ale zmieniłem hamulce na większe na przodzie.

Napisano
3 godziny temu, steyr napisał(a):

Wklepalem na tej stronie dane i ten rozmiar jest dopuszczony. W instrukcji od auta już nie.

To tak samo jak u mnie