Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bus pas - można czy nie można

Featured Replies

Napisano

Sytuacja z ul Banacha w Warszawie jest bus pas godzinowy 6-10 i 14-19.

Czy poza godzinami obowiązywania na skrzyżowaniu ul. Banacha z ul Białorzeską pojazdy wypisane na tablicy mogą pojechać na wprost z prawego pasa ?

Czy dolny znak jest zgodny z przepisami ?

Przech.PNG.3ab4a7726caa217acc6e0f2fee525c2d.PNG

Napisano

Szukasz dziury w całym?! 

Tak, mogą. 

Napisano

wygląda na to że tutaj ten kończący się bus pas jest po to by dopuścić resztę do skrętu w prawo, dodatkowy znak wciąż ogranicza jazdę na wprost dla szarańczy

koledze pewnie chodzi o to że nie ma takiego jednoznacznego odpowiednika tu

https://www.prawo-jazdy-360.pl/znaki-drogowe/znaki-drogowe-uzupelniajace

Napisano

Buspas (po którym w wyznaczonych godzinach mogą jechać tylko pojazdy uprawnione) się kończy i na prawy pas mogą wjechać tylko ci, którzy skręcają w prawo. Dolny znak nie ma czasowego obowiązywania, obowiązuje non-stop. :)

Napisano
11 minut temu, ArekMiz napisał(a):

Buspas (po którym w wyznaczonych godzinach mogą jechać tylko pojazdy uprawnione) się kończy i na prawy pas mogą wjechać tylko ci, którzy skręcają w prawo. Dolny znak nie ma czasowego obowiązywania, obowiązuje non-stop. :)

Dokladnie, to sa 2 niezalezne znaki. Koniec dotyczy sie tylko tego gornego.

Napisano

Co to jest MTON?

Już wiem, wyklikałem.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Co to jest MTON?

Już wiem, wyklikałem.

Miejski transport osób niepełnosprawnych.

2 godziny temu, ArekMiz napisał(a):

Ja tam nie widzę ograniczenia czasowego.

Problem w tym, że czasami jak tu nie ma wspomnianych aut dopuszczonych jak np EV a czasem jest to dopisane. Niby EV może jechać prosto ..

Edytowane przez sherif

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał(a):

Ja tam nie widzę ograniczenia czasowego.

A w pierwszym poście: jest bus pas godzinowy 6-10 i 14-19

Napisano
4 minuty temu, ArekMiz napisał(a):

A w pierwszym poście: jest bus pas godzinowy 6-10 i 14-19

a ok, chodziło mi o zdjęcie. Tam nie ma ograniczenia czasowego.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, ArekMiz napisał(a):

Dolny znak nie ma czasowego obowiązywania, obowiązuje non-stop. :)

Czy dolny znak jest legalny ? Czy istnieje jakiś przepis że można np. nakazać zielonym autom skręt w prawo a czerwonym w lewo.

Jedyne rozróżnienie jakie znam to tylko zakaz parkowania w dni parzyste i nie parzyste, może ktoś wie gdzie takie stoi ?

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, sherif napisał(a):

Problem w tym, że czasami jak tu nie ma wspomnianych aut dopuszczonych jak np EV a czasem jest to dopisane. Niby EV może jechać prosto ..

Bo jak bus pas się kończy to niby go nie ma, ale jednak jest... więc dziwne. Po co kończyć przywilej który i tak dalej istnieje ?

Napisano
Godzinę temu, krzymek napisał(a):

Bo jak bus pas się kończy to niby go nie ma, ale jednak jest... więc dziwne. Po co kończyć przywilej który i tak dalej istnieje ?

Kończy się aby umożliwić innym skręt w prawo. Za skrzyżowaniem jest dalej, co pokazuje znak.

Napisano
Godzinę temu, krzymek napisał(a):

Czy dolny znak jest legalny ? Czy istnieje jakiś przepis że można np. nakazać zielonym autom skręt w prawo a czerwonym w lewo.

Jedyne rozróżnienie jakie znam to tylko zakaz parkowania w dni parzyste i nie parzyste, może ktoś wie gdzie takie stoi ?

Znak chyba jest z Bitwy Warszawskiej na Ochocie. Jest legalny, bo to zarządca drogi określą kto i jak może korzystać z buspasa. Z tego co czytam każde miasto może i ma inne zasady. Może też uzależnić od dodatkowych warunków lub nie. Ev w Warszawie nie mają wykluczeń, czyli wystarczy oznaczenie bus.