Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford hybryda lpg

Featured Replies

Napisano
9 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Chcą zamienić superba 2015r od nowości w ich rękach na coś młodszego😱

2 lata mlodszy Ford z przebiegiem prawie 200kkm to wg mnie dosc karkolomna koncepcja w takim wypadku ;]

Poszukaj na necie, ale ta hybryda 2,0 nie ma dobrej opini i nie przyjela sie dobrze na rynku.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

2 lata mlodszy Ford z przebiegiem prawie 200kkm to wg mnie dosc karkolomna koncepcja w takim wypadku ;]

Dla mnie to też jakiś absurd. Skodę mieli jako służbową od nowości a później odkupili. Ford z Francji i do tego jakiś wynalazek.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Poszukaj na necie, ale ta hybryda 2,0 nie ma dobrej opini i nie przyjela sie dobrze na rynku.

Czy to ta ukraińska skrzynia łącznie z silnikiem elektrycznym?

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Dla mnie to też jakiś absurd. Skodę mieli jako służbową od nowości a później odkupili. Ford z Francji i do tego jakiś wynalazek.

W takiej sytuacji to chyba najlepiej sie wycofac i nie doradzac, zeby pozniej nie bylo pretensji...

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał(a):

W takiej sytuacji to chyba najlepiej sie wycofac i nie doradzac, zeby pozniej nie bylo pretensji...

Ja tu zapytałem z ciekawości.😆

Na pewno daleki jestem od doradzania przy tego typu wynalazkach z dziwną historią.

Fajne wyposażenie👍

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Czy to ta ukraińska skrzynia łącznie z silnikiem elektrycznym?

A to nie jest zespol napedowy Toyoty przypadkiem?

Napisano
  • Autor
6 minut temu, wlad napisał(a):

To by było idealnie👍

Napisano
13 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

To by było idealnie👍

Jednak chyba tylko konstruowali swoj naped we wspolpracy z Toyota.

Za Autocentrum:

"Z biegiem czasu przywykniemy też do partnerstwa, jakie ogłosiły wczoraj firmy Toyota i Ford.

Jedni z największych koncernów motoryzacyjnych świata zdecydowali się połączyć siły w walce ze zużyciem paliwa oraz emisją szkodliwych substancji. Dokładnie rzecz biorąc, firmy z Japonii i USA opracują wspólnie hybrydowy układ napędowy dla SUV-ów i pikapów, który pozwoli radykalnie poprawić ekologiczne parametry tych aut i dostosować się do surowych norm emisji spalin.

Z komunikatu prasowego przygotowanego wspólnie przez Toyotę i Forda możemy wyczytać, że nowy program partnerski umożliwi „przygotowanie technologii hybrydowych szybciej i taniej niż wtedy, gdyby obie firmy robiły to osobno”. Z punktu widzenia klientów to bardzo dobra wiadomość – nie dość, że ekologiczne terenówki i półciężarówki pojawią się w sprzedaży szybciej, to jeszcze będą oferowane w przystępniejszych cenach.

Warto dodać, że japońsko-amerykańska współpraca obejmie nie tylko opracowanie nowego systemu hybrydowego – w planach jest również wspólne projektowanie pokładowych układów telematycznych, włącznie z tymi wykorzystującymi Internet."

Napisano
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Na pewno daleki jestem od doradzania przy tego typu wynalazkach z dziwną historią.

Fajne wyposażenie👍

BTW. Bagaznik w tej wersji ma pojemnosc jak w klasie B ;)

Kiedys sie zdziwilem, bo podjechal na Okeciu jako taxi i wrzucalem walizki ;]

image.png.1a138ba018516819fdca882a77bc9439.png

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor

Jak na tak duże auto to faktycznie mały.

Auto dla panny, parę km do przedszkola, do pracy i po okolicznych sklepach. Żadnych tras itp.

Napisano

Kiedys Vignale to bylo cos. Teraz Ford to sie szybciej zwinie z EU niz myslimy :phi: Bagaznik ograniczony bateria bo zrobili hybryde na sile. Mondeo jest fajne ale hybryda sie nie przyjela bralbym normalny silnik we Francji pewnie byl rozbity albo cos :phi: Ja bym bral Insignie albo nowsza Skode.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-insignia-opel-insigna-grand-sport-elite-2019-1-6-200km-biala-perla-salon-ID6Gay6Z.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-insignia-salon-polska-1-wlasciciel-bezwypadkowy-aso-opel-2023r-ID6GcgUL.html

Napisano
2 godziny temu, wlad napisał(a):

Chyba ma coś wspólnego, ale to nie to co 1:1.

Mam ziomka co dotąd tylko Fordy całe życie ujeżdżał.

Mówił, że chciał to coś kupić, ale po rozeznaniu w temacie wymiękł.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
7 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Fajne wyposażenie👍

Miałem kiedyś dokładnie takie auto na zastępczaka przez 2 miesiące. Auto miało nalatane trochę ponad 100 kkm i było widać już zmęczenie.

Z zewnatrz i wewnątrz wygląd bajka (brązowy metallic i pikowane skóry nappa łącznie z deską rozdzielczą) ale po dotknięciu czar pryskał.

Miało być super cicho dzięki jakiemuś systemowi puszczania dźwięku w przeciwfazie do hałasu ale efekt był taki jaki mam w Bmw 5 bez tego systemu.

Akumulator wystarczał chyba na max 2km jazdy i to z prędkością max 20kmh, ledwo mogłem wyjechać z osiedla na samym elektryku.

Na koniec-spalanie na poziomie 2.0 diesla.

Imo będą rozczarowani po Superbie.

Napisano
46 minut temu, Piotrus napisał(a):

Akumulator wystarczał chyba na max 2km jazdy i to z prędkością max 20kmh, ledwo mogłem wyjechać z osiedla na samym elektryku.

Na koniec-spalanie na poziomie 2.0 diesla.

To jest hybryda zamknięta, a nie Plug-In, więc nie musi przejeżdżać dużo na samym prądzie. Działa dokładnie tak samo jak hybrydy Toyoty. Pali mało jak na gabaryt w mieście, na pewno mniej od diesla.

Sam układ hybrydowy nie jest jakoś szczególnie awaryjny, ale części mniej, niż do hybrydowych Toyot. Auto wygodne, jedzie przyjemnie i gładko. Osiągi nie powalają, ale daje radę jako dupowóz.

Potrafi korodować od spodu.

Napisano
16 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Pali mało jak na gabaryt w mieście, na pewno mniej od diesla.

Wg Spritmonitor.de Mondeo hybryda pali pali maksymalnke 0.5 l mniej od diesla z adblue, przy czym diesel w Mondeo nie należy do mistrzów oszczędności w porównaniu np z Passatem z podobnego okresu produkcji

Screenshot_20240217_130347_SamsungInternet.jpg.8761a0bd5c73764b1d9236c067a1de54.jpg

Napisano
10 minut temu, Piotrus napisał(a):

Wg Spritmonitor.de Mondeo hybryda pali pali maksymalnke 0.5 l mniej od diesla z adblue, przy czym diesel w Mondeo nie należy do mistrzów oszczędności w porównaniu np z Passatem z podobnego okresu produkcji

16 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Pali mało jak na gabaryt w mieście, na pewno mniej od diesla.

Na trasie na pewno przegra z dieslem. W mieście spali mniej. Srednio może być rzeczywiście niewielka różnica.

Edytowane przez ghost2255

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Legionowo i Warszawa to miasta czy nie ? Mi to Vignale paliło średnio 7.5 a Bmw GT które jest takim samym gabarytem max 8.0 na tej samej trasie i porównywalnym stylu jazdy.