Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zbrojenie pod okna

Featured Replies

Napisano

fundament bedzie z bloczków fundamentowych, potem jedna wartswa Ytongów i na nich salonowe okna

pod wszystkie okna na normalnej wysokosci daje sie zbrojenia, a na takie duze na pierwszej warstwie ?

Napisano

Pod takie -nie. To zbrojenie o którym piszesz i tak należałoby  wykonać jedną warstwę poniżej okna, czyli w twoim wypadku wyszłoby na wieńcu ściany fundamentowej. Tam nic nie pęknie.

Napisano

Ja nie robiłem zbrojenia przy takim dużym oknie. Nie widać żeby pękało cokolwiek

Edytowane przez szpyrek

Napisano

ława, 3 warstwy ściany fundamentowej z bloczków, zbrojony wieniec, [EDIT postu bo zgubiłem jedną warstwę] warstwa porothermu i na tym okna.

żebyś miał świadomość 8,5 metra szerokie na 3,2 metra wysokie, 5 szybowe, pojedyncza szyba waży ponad 300kg

Przy okazji można zobaczyć jak gruba jest posadzka czyli (ocieplenie styropianem podbetonki, na którym jest podłogówka, potem wylewka i warstwa desek)

20140509_200505.jpg

20140603_183634.jpg

20140831_160414.jpg

Edytowane przez bengamin

Napisano
21 godzin temu, Jerzyk_ napisał(a):

fundament bedzie z bloczków fundamentowych, potem jedna wartswa Ytongów i na nich salonowe okna

pod wszystkie okna na normalnej wysokosci daje sie zbrojenia, a na takie duze na pierwszej warstwie ?

Nie daje się zbrojenia, bo nacisk jest rozproszony. Ja mam duże okna witrynowe bezpośrednio do fundamencie z bloczków.

Za to warto pomyśleć o poszerzeniach z profili okna (w dół) dla lepszej termiki lub większych otworów pod ciepłe parapety.

Napisano
W dniu 29.04.2024 o 16:55, Jerzyk_ napisał(a):

Rób zgodnie z projektem, wątpię aby zakładał on zbrojenie w tej formie 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, 4thelement napisał(a):

Rób zgodnie z projektem, wątpię aby zakładał on zbrojenie w tej formie 

ewnetulanie przedobrzyc nie zaszkodzi, jesli ma to sens

Napisano

U mnie kazali wywalić bloczki i dać bezpośrednio na fundament podwalinę z purenitu czy jakoś tak.