Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotowoltaika off grid na działce. Wybór falownika, akumulatorów, paneli pv co wybrać ?

Featured Replies

Napisano

Cześć. Szukam czegoś sprawdzonego jeśli chodzi o inwertery solarne, tudzież falowniki z wbudowanym regulatorem mppt, oczywiście wytwarzające napięcie 230v z czystym przebiegiem sinus. Głównym odbiornikiem będzie mała lodówka o zużyciu około 0.4 kWh/24h a w przyszłości dojdzie tv, może monitoring. Sporadycznie używana podkaszarka.  To wszystko głównie w weekendy. I oczywiście raz na jakiś czas. Oczywiście może się zdarzyć użycie czegoś bardziej prądożernego np mikrofalówka ale to naprawdę rzadko. Wszystko raczej drobne odbiorniki i używane sporadycznie w ostateczności. 

Najbardziej interesuje mnie co polecacie jeśli chodzi o falowniki z wbudowanym regulatorem mppt, przetwornica 230 czysty sinus? Jak to jest zarządzane jeśli chodzi o sytuację gdy np akumulatory rozładują się do końca  i zadziała zabezpieczenie ? Np w pochmurne dni lub w nocy ? Czy po pojawieniu się energii z paneli pv i po podladowaniu akumulatorów do jakiegoś tam momentu falownik wznowi pracę ?  

Jaki jest pobór mocy takiego urządzenia w stanie czuwania? Tzn panele już nie wytwarzają prądui nie ma odbiorników 230v( lodówka przykładowo chodzi cyklicznie). 

Wiem, że są jakieś inteligentne urządzenia i w czasie czuwania zużywają naprawdę nie wiele energii. Wiem , że zwykle przetwornice 12/230v  tylko dlatego, że są włączone pobierają prąd jałowy rzędu 2A co już jest dość dużo jak na skromną fotowoltaikę i skromny magazyn energii złożony np z 2-4 akumulatorów 12v 100Ah...

JAko, że to tylko działka rekreacyjna i będzie głównie używana na sezon letni. Głównie weekendy więc chętnie posłucham się obeznanych w temacie. 

Napisano

Kurde, temat ciekawy liczę na rozwój sytuacji. 🤔 Przetwornica od chunola czysty sinus 
https://a.aliexpress.com/_EIcitFz  za 470zl masz niby 5000w (realne 2500w czajnik idzie ) . U mnie sprawdza się w 300% nie mam fotowoltaiki. Podłączam ją pod odpalone auto i mogę spokojnie pracować ze szlifierka fi230 czy wiercić duża wiertarka z udarem..co do reszty komponentów nie wypowiem się. Ale będę patrzył może ktoś coś ciekawego powie 

Napisano
W dniu 19.05.2024 o 18:41, wojteq85 napisał(a):

Kurde, temat ciekawy liczę na rozwój sytuacji

Też myślałem że będzie co czytać bo gdzieś po głowie chodzi mi offgrid. 

Napisano

Mam podobny dylemat, ale taniej wyjdzie raczej agregat - problem tylko z lodówką. Ja jestem w trakcie oczekiwania na prąd w taryfie G11.

Poszukaj na youtube fotowoltaicznego jezusa (4nrgy technologie), polecał zestaw na działkę, chyba ten sklep i ten zestaw:

https://tooles.pl/pl/products/zestaw-solarny-bateria-sloneczna-180w-100ah-panel-przetwornica-1000s-akumulator-1581

A jak samemu chcesz robić to któryś z hybrydowych Easun w cenie 500-800zł, akumulatory jak te w linku wyżej, zostają Ci panele, jakiś Ja Solar na przykład. 

Kwestia doboru ilości i napięć (elementy takie jak akumulatory - ile i jakie podłączenie, panele - ile i jakie vdc i voc), ale w takim przypadku lepiej iść w 24/48V, przynajmniej tak wywnioskowałem, jeżeli chodzi o moce na wyjściu.

Zaznaczam, że jestem kompletnym teoretykiem w tym temacie, sam trochę czytam o tym, ale taniej wyjdzie mnie jakiś agregat 2-3,5kW, bo lodówki nie zamierzam mieć na działce, żeby chłodziła jak stamtąd wyjadę.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
W dniu 23.05.2024 o 14:14, analyzer64 napisał(a):

Zaznaczam, że jestem kompletnym teoretykiem w tym temacie, sam trochę czytam o tym, ale taniej wyjdzie mnie jakiś agregat 2-3,5kW, bo lodówki nie zamierzam mieć na działce, żeby chłodziła jak stamtąd wyjadę.

Bez sensu, chyba że i tak będziesz miał jakiś bufor z akumulatorem i przetwornicą żeby mieć wieczorem światło i móc naładować telefon albo pooglądać tv.

Wadą agregatu jest hałas i zużycie paliwa (minimum licz jakieś 0.5l na 1h pracy) a PV o tej porze roku już od 6 rano zaczyna pakować energię którą później zużyjesz w ciągu doby.

Patrząc z perspektywy kampera to w moim przypadku idealnie sprawdza się zestaw 2x100ah plus panel 400w.

W 4 osoby od popołudnia do rana zużywamy jakieś 20% pojemności (tv, ładowanie kamer, telefonów,pompa wody) a w słoneczną pogodę już około 11 rano PV uzupełnią zużytą energię do 100%.

Napisano

Wrzuć sobie na YouTube kanał takiego jednego wariata 4energy. On wrzuca ultra budżetowe rozwiązania dość często. Generalnie easun lub inny jego klon + akumulatory i panele na jakie cię stać 

Napisano
W dniu 23.05.2024 o 14:14, analyzer64 napisał(a):

Mam podobny dylemat, ale taniej wyjdzie raczej agregat - problem tylko z lodówką. Ja jestem w trakcie oczekiwania na prąd w taryfie G11.

Poszukaj na youtube fotowoltaicznego jezusa (4nrgy technologie), polecał zestaw na działkę, chyba ten sklep i ten zestaw:

https://tooles.pl/pl/products/zestaw-solarny-bateria-sloneczna-180w-100ah-panel-przetwornica-1000s-akumulator-1581

A jak samemu chcesz robić to któryś z hybrydowych Easun w cenie 500-800zł, akumulatory jak te w linku wyżej, zostają Ci panele, jakiś Ja Solar na przykład. 

Kwestia doboru ilości i napięć (elementy takie jak akumulatory - ile i jakie podłączenie, panele - ile i jakie vdc i voc), ale w takim przypadku lepiej iść w 24/48V, przynajmniej tak wywnioskowałem, jeżeli chodzi o moce na wyjściu.

Znam człowieka który w tych czasach żyje bez prądu. Telefon ładuje w aucie, ogrzewa się drewnem. Dziwny i osobliwy przypadek. Ale nie o nim mowa..kupił agregat by móc czasem mieć to 230v. Jakiś niewielki chyba około 3kW..mówił że 5 l benzyny starcza mu na 5h pracy. Więc agregat ? Stanowczo odradzam mimo że nie jestem fanem fotowoltaiki. Jednak bardziej bym poszedł w stronę paneli, Aku i przetwornicy.

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 27.05.2024 o 07:29, Piotrus napisał(a):

Bez sensu, chyba że i tak będziesz miał jakiś bufor z akumulatorem i przetwornicą żeby mieć wieczorem światło i móc naładować telefon albo pooglądać tv.

Wadą agregatu jest hałas i zużycie paliwa (minimum licz jakieś 0.5l na 1h pracy) a PV o tej porze roku już od 6 rano zaczyna pakować energię którą później zużyjesz w ciągu doby.

Patrząc z perspektywy kampera to w moim przypadku idealnie sprawdza się zestaw 2x100ah plus panel 400w.

W 4 osoby od popołudnia do rana zużywamy jakieś 20% pojemności (tv, ładowanie kamer, telefonów,pompa wody) a w słoneczną pogodę już około 11 rano PV uzupełnią zużytą energię do 100%.

a jaki inwerter i w jakim napieciu ten bank? jeden panel 400w? sztywny, czy gietki?

Napisano
15 godzin temu, Antoine napisał(a):

a jaki inwerter i w jakim napieciu ten bank? jeden panel 400w? sztywny, czy gietki?

Napięcie 12V, przetwornica jakaś Eizo, ale do domu trzeby coś dedykowanego do stacjonarnych instalacji, panel w sztywnej obudowie ze względu na lepsze chłodzenie czyli wydajność.