Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obniżka cen

Featured Replies

Napisano

Tak wiem, że u mnie na wsi:bzik: Akurat jak kupiłem BEV :jem: ESB Ecars to państwowa firma energetyczna, mają największą sieć ładowarek, do końca 2025 roku mają dodatkowo zmodernizować stare wolne ładowarki i przy okazji postawić nowe stacje ładowania przy największych drogach co 60 km. Taki mail mi wpadł od nich:

Dear EV Driver,  

Thank you for being a part of an exciting transition to a low carbon, greener future for all. We have been working hard to improve and expand the ESB EV public charging network and the service we provide.

We are writing to let you know that we are decreasing our charging prices across our public charge points in the Republic of Ireland, which will be effective from Friday, 21st June. We are pleased to announce that we are reducing our unit rates across membership and pay as you go while also introducing a contactless payment option on our high-power chargers. 

We are lowering our prices following reductions in wholesale energy costs while continuing to upgrade and improve our charging infrastructure across the country. We keep our prices under constant review and are committed to providing value to our customers with competitive prices.

What are the new prices?  

Membership  Pay As You Go

Standard Chargers (<22kW)

€0.47 /kWh  €0.52 /kWh

Fast Chargers (50kW-100kW)

€0.52 /kWh  €0.57 /kWh

High Power Chargers (150kW-300kW)

€0.54 /kWh  €0.59 /kWh

Monthly Subscription  €4.79N/A

There is no change to the membership subscription.

Contactless payments will be available on our high-power chargers from the end of this week. We are continuing to rollout this payment feature on our fast chargers over the coming months.

Changes to overstay fee 

Thank you for your valuable feedback. Our recent customer survey found that 76% of respondents support an overstay fee to reduce queuing, so we have listened to your suggestions and have made some changes to the overstay fee to reflect what we have heard. 

The existing one-off overstay fee of €8 has been replaced by a more progressive, incremental fee to further encourage drivers to free up charge points for other drivers when finished charging. The new overstay fee structure is 50c/min and kicks in after 45 minutes on fast and high-power chargers and after 10 hours on our standard chargers. This will also come into effect from Friday, 21st June.

To ensure you are notified of when overstay fees would apply, we encourage all drivers to turn on notifications on the ESB ecar connect app. This will mean you will receive push notifications as a reminder about the overstay fee when you start your charge.

UPDATE

High Power

Chargers

Fast

Chargers

Standard

Chargers

50c/min incremental overstay fee AFTER:

45 minutes

45 minutes

10 hours

The maximum overstay fee is €22.50

Edytowane przez Ralph78

Napisano
1 godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Tak wiem, że u mnie na wsi:bzik: Akurat jak kupiłem BEV :jem: ESB Ecars to państwowa firma energetyczna, mają największą sieć ładowarek, do końca 2025 roku mają dodatkowo zmodernizować stare wolne ładowarki i przy okazji postawić nowe stacje ładowania przy największych drogach co 60 km. Taki mail mi wpadł od nich:

Dear EV Driver,  

Thank you for being a part of an exciting transition to a low carbon, greener future for all. We have been working hard to improve and expand the ESB EV public charging network and the service we provide.

W całej Europie prąd jest tani, więc zbyt dużej łaski nie robią.

Napisano
  • Autor

W całej Europie prąd jest tani, więc zbyt dużej łaski nie robią.
Lepsze to niż nic. Na ceny irlandzkie jest w miarę przystępnie, zwłaszcza HPC. Ja i tak z tego będę korzystał bardzo sporadycznie.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Jeszcze wiele takich maili przed Tobą [emoji16]
Oby z obniżkami[emoji1]

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Dwa tygodnie z rzędu był wyjazd do Dublina, córka brała udział z mistrzostwach Taekwondo więc trzeba było jechać :jem: Dlaczego piszę? Bo odkryłem, że płacąc kartą Freshmile na szybkich ładowarkach ESB wychodzi sporo taniej za kWh niż w przypadku płacenia kartą ESB:czujnik: Ta ostatnia ma cenę ustaloną na 59c/kWh a w przypadku Freshmile płacę 30c/kWh+30c za minutę ładowania. Jako, że ładowarka ESB którą używam w drodze powrotnej z Dublina ma 200 kWh to korzystam z niej z prawie pełną mocą. Wczoraj za ładowanie średnia cena wyszła 43c/kWh :phi: Ładowanie trwało trochę ponad 16 minut ;)

20241124_204858c.jpg

Napisano
16 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Dwa tygodnie z rzędu był wyjazd do Dublina, córka brała udział z mistrzostwach Taekwondo więc trzeba było jechać :jem: Dlaczego piszę? Bo odkryłem, że płacąc kartą Freshmile na szybkich ładowarkach ESB wychodzi sporo taniej za kWh niż w przypadku płacenia kartą ESB:czujnik: Ta ostatnia ma cenę ustaloną na 59c/kWh a w przypadku Freshmile płacę 30c/kWh+30c za minutę ładowania. Jako, że ładowarka ESB którą używam w drodze powrotnej z Dublina ma 200 kWh to korzystam z niej z prawie pełną mocą. Wczoraj za ładowanie średnia cena wyszła 43c/kWh :phi: Ładowanie trwało trochę ponad 16 minut ;)

20241124_204858c.jpg

Czytam między wierszami, że wydaje Ci się, że jesteś zadowolony, a nie jesteś. Elektryki to tylko moda, wymysł ekooszołomów, łuni i szatana. 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, HelixSv napisał(a):

Czytam między wierszami, że wydaje Ci się, że jesteś zadowolony, a nie jesteś. Elektryki to tylko moda, wymysł ekooszołomów, łuni i szatana. 

Wydaje ci się, że wiesz co mi się wydaje :phi:

Napisano
29 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Wydaje ci się, że wiesz co mi się wydaje :phi:

Nie musisz mi wierzyć. Ktoś mądry zaczadzony oparami dizla powinien tu wpaść i Ci wytlumaczyć, jak bardzo się mylisz.

Kiedyś przynajmniej wpadali. To były czasy... 8-) 

Napisano
  • Autor
31 minut temu, HelixSv napisał(a):

Nie musisz mi wierzyć. Ktoś mądry zaczadzony oparami dizla powinien tu wpaść i Ci wytlumaczyć, jak bardzo się mylisz.

Kiedyś przynajmniej wpadali. To były czasy... 8-) 

Ależ nie wierzę, sam wiem lepiej ;) Za stary jestem na jałowe dyskusje, chociaż wczoraj mi się nudziło bo była spora przerwa na turnieju taekwondo więc pospamowałem z @maras77:jem: Pomógł mi zabić wolny czas pomiędzy występami córki:old:

Napisano
W dniu 22.06.2024 o 11:55, Ralph78 napisał(a):

Te contactless to będą transakcje zbliżeniowe kartą, czy jednak ukryta nazwa na kolejną apkę? :)

Ceny podobne do tego co ostatnio płaciłem na wolnych Elocity. Akurat tak wyszło, że ostatnie publiczne ładowarki to tylko takie miałem. Cena od 1.8 do 1.99PLN/kWh, więc powiedzmy że nieco taniej niż u Ciebie, około 0,43-0,45 centów za kWh.

I oczywiście wziąłem kalkulator do ręki, szczególnie że ja mam pecha i jakbym nie jechał to pod wiatr (no trochę żartuję ;] ).

Ostatnio do Poznania Tesla wzięła 23kWh/100km. W drodze powrotnej już 17. Dajmy średnią 20kWh/100km

Niech będzie równo 300km. Wychodzi podróż w jedną stronę 120PLN

Przy Golfie GTE spalającym nawet i 6/100 (tyle nie jara, ale naciągnijmy) i bena po 6/liter, wychodzi 110PLN ;]

No serio słabo to się opłaca ;]

Prąd domowy ok, ale ten publiczny jest trochę słabym zamiennikiem jeśli mówimy o opłacalności takiego przedsięwzięcia ;)

Napisano
Godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Ależ nie wierzę, sam wiem lepiej ;) Za stary jestem na jałowe dyskusje, chociaż wczoraj mi się nudziło bo była spora przerwa na turnieju taekwondo więc pospamowałem z @maras77:jem: Pomógł mi zabić wolny czas pomiędzy występami córki:old:

To masz zajebiscie silna psychikę, u mnie kolega ma ignora. To od kiedy napisał, że z po wyprzedzaniu EV specjalnie przed nimi hamuje, aby zobaczyć jak zareagują. 🦥

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Te contactless to będą transakcje zbliżeniowe kartą, czy jednak ukryta nazwa na kolejną apkę? :)

Ceny podobne do tego co ostatnio płaciłem na wolnych Elocity. Akurat tak wyszło, że ostatnie publiczne ładowarki to tylko takie miałem. Cena od 1.8 do 1.99PLN/kWh, więc powiedzmy że nieco taniej niż u Ciebie, około 0,43-0,45 centów za kWh.

I oczywiście wziąłem kalkulator do ręki, szczególnie że ja mam pecha i jakbym nie jechał to pod wiatr (no trochę żartuję ;] ).

Ostatnio do Poznania Tesla wzięła 23kWh/100km. W drodze powrotnej już 17. Dajmy średnią 20kWh/100km

Przy Golfie GTE spalającym nawet i 6/100 (tyle nie jara, ale naciągnijmy) i bena po 6/liter, wychodzi 110PLN ;]

Prąd domowy ok, ale ten publiczny jest trochę słabym zamiennikiem jeśli mówimy o opłacalności takiego przedsięwzięcia ;)

tak w PL tylko prad domowy, darmowy z paneli lub darmowy w pracy :jem:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Contactless to tap&pay czyli bez żadnej aplikacji też możesz się ładować. Jest parę centów drożej, ale dla minimalistów w sam raz. 

Ja na takie podróże patrzę z innej perspektywy, ładuje się w domu do 100 procent i powiedzmy w zależności od warunków panujących na drodze ogarniam od 60 do 80% trasy na tanim ładowaniu z domu reszta to koszt top up na ładowarce publicznej. Wczoraj cała podróż kosztowała mnie 17 €, taka sama podróż hybrydą Toyotą Prius to był koszt pomiędzy 50 a 60 euro. Jeśli musiałbym polegać na ładowarkach publicznych to w życiu nie kupiłbym samochodu elektrycznego.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, HelixSv napisał(a):

To masz zajebiscie silna psychikę, u mnie kolega ma ignora. To od kiedy napisał, że z po wyprzedzaniu EV specjalnie przed nimi hamuje, aby zobaczyć jak zareagują. 🦥

Ano mam:skromny:

Napisano
7 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

20241124_204858c.jpg

Ja używałem przez jakiś czas nieTeslowych ładowarek na czas i koszt mi wychodził poniżej  $7 za ~50kW 😁

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, HanYs napisał(a):

Ja używałem przez jakiś czas nieTeslowych ładowarek na czas i koszt mi wychodził poniżej  $7 za ~50kW 😁

Kurde to teraz będę jeździł do USA żeby ładować auto, super i dziękuję:jem:

Napisano
18 godzin temu, kravitz napisał(a):

Następnym razem GTE pojedziesz, nie mam wątpliwości 😌😛

Napisano
42 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Następnym razem GTE pojedziesz, nie mam wątpliwości 😌😛

Dzisiaj jadę