Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chiński Junak... fajne to?

Featured Replies

Napisano

Wyszukiwarka na AK zwraca 33 wyniki dla słowa "Junak", ale większość z kategorii "AAAA_towarzyskie - poznam junaka" więc może tu pogadajmy o motocyklu. ;) 

Oglądam sobie na YT M12 Vintage 400 - całkiem spoko z wyglądu, ale sporo tych filmików wygląda jakby nie były robione za darmo. ;] 

Jeździł ktoś i ma jakieś opinie?

[BTW, Z tego co wyczytałem to nie warto robić przeglądów gwarancyjnych. ;] ]

Napisano

Nie jechałem. Chciałem kiedyś kupić ale cena jak za chiński wynalazek jest dla mnie nieakceptowana.

Podziel się wrażeniami jak będziesz miał.

Napisano
2 minuty temu, KOZODOJ napisał(a):

Miałem 121 jak pojawiła się możliwość jazdy na 125ccm na B.

Trzymałem pod chmurką i nie chciał zardzewieć, wszystko działało, nawet z jakością wykonu nie było dramatu.

Sprzedałem po krótkim epizodzie i przesiadłem się na Hyosunga 125gt od kolegi z AK. Poziom wykonania lepsiejszy, ale nie o galaktykę. Walczyłem z powtarzająca się usterką rozrusznika - nie krecił, jakby zwierał. Kupiłem rozrusznik nowy, zamawiałem z Korei i po jakimś czasie problem powrocił.

Dla mnie 1:1 Hyosung vs Junak (w tamtych latach, a więc jakiś 2018).

Napisano
23 minuty temu, KOZODOJ napisał(a):

Wyszukiwarka na AK zwraca 33 wyniki dla słowa "Junak", ale większość z kategorii "AAAA_towarzyskie - poznam junaka" więc może tu pogadajmy o motocyklu. ;) 

Oglądam sobie na YT M12 Vintage 400 - całkiem spoko z wyglądu, ale sporo tych filmików wygląda jakby nie były robione za darmo. ;] 

zoba to:

chcesz być połcyorgiem jak ten koleś z bioniczną noga ;) to dobrze wybrałeś :phi:

Napisano
19 minut temu, el_guapo napisał(a):

Miałem 121 jak pojawiła się możliwość jazdy na 125ccm na B.

Trzymałem pod chmurką i nie chciał zardzewieć, wszystko działało, nawet z jakością wykonu nie było dramatu.

Sprzedałem po krótkim epizodzie i przesiadłem się na Hyosunga 125gt od kolegi z AK. Poziom wykonania lepsiejszy, ale nie o galaktykę. Walczyłem z powtarzająca się usterką rozrusznika - nie krecił, jakby zwierał. Kupiłem rozrusznik nowy, zamawiałem z Korei i po jakimś czasie problem powrocił.

Dla mnie 1:1 Hyosung vs Junak (w tamtych latach, a więc jakiś 2018).

za 22 K to nie wiem czy by nie wolał jakiego roczniaka marki znanej i szanowanej 

ziomek kupił jakiś czas temu junaka 125 jakieś takie zwykłe toczydło - jakość taka se była

Edytowane przez bez

Napisano
3 minuty temu, bez napisał(a):

za 22 K to nie wiem czy by nie wolał jakiego roczniaka marki znanej i szanowanej 

A to 22k kosztuje :totalszok: ?

To nie ma tematu. Ostatnio na pepper jakaś Honda chyba 500ccm za coś kole 30kpln była. 

27900zł

https://www.pepper.pl/promocje/motocykl-honda-cl500-na-kat-a2-wtrysk-abs-192kg-full-led-spalanie-36l100km-wyprzedaz-rocznika-2023-861555

Edytowane przez el_guapo

Napisano
30 minut temu, KOZODOJ napisał(a):

iększość z kategorii "AAAA_towarzyskie - poznam junaka" więc może tu pogadajmy o motocyklu. ;) 

Jeśli tak to NTK

Napisano

@KOZODOJ za około 17 tysięcy złotych masz nowy Benelli 400. ;) wprawdzie jeden cylinder ale wygląda zacnie i to już jest jakaś marka.

Napisano
24 minuty temu, Cinek napisał(a):

@KOZODOJ za około 17 tysięcy złotych masz nowy Benelli 400. ;) wprawdzie jeden cylinder ale wygląda zacnie i to już jest jakaś marka.

Jaka? Taka sama jak junak bazująca na "emocjach" 😉 Generalnie i jedno i drugie to chińczyki, romet to też chińczyk, a Słowacy czy Czesi mają chińską jawę. Oczywiście chińczyki już potrafią być bardzo dobrej jakości i w relacji "value for maney" wyprzedziły japońską czy europejską konkurencję 👍

Napisano
  • Autor
51 minut temu, bez napisał(a):

ziomek kupił jakiś czas temu junaka 125 jakieś takie zwykłe toczydło - jakość taka se była

Zakładam, że skoro japońskie konstrukcje bywają mocno przeceniane to takiego Junaka dałoby się w okolicy 17 wyrwać, gdzieś tam po sezonie. Miałbym czas na zrobienie prawka na motor. ;] Muszę jakoś pozytywnie rozwinąć kryzys wieku średniego, ale jednak jak najtaniej, bo mam spore remonty albo przeprowadzkę w planach.

Napisano

Na pewno nigdy nie kupil bym chinszczyzny. Hinskie to sa fajna ale laski, i to tez nie wszystkie !  :phi:

Osobiscie rozejrzal bym sie za Yamaha SR 400 zupelnie inna bajka !

:)

Napisano
3 minuty temu, KOZODOJ napisał(a):

Zakładam, że skoro japońskie konstrukcje bywają mocno przeceniane to takiego Junaka dałoby się w okolicy 17 wyrwać, gdzieś tam po sezonie. Miałbym czas na zrobienie prawka na motor. ;] Muszę jakoś pozytywnie rozwinąć kryzys wieku średniego, ale jednak jak najtaniej, bo mam spore remonty albo przeprowadzkę w planach.

To weź pod uwagę, że musisz jeszcze kupić kask - powiedzmy 500 - 700 i jakieś ciuchy, rękawice - najmniej 1000 - sufitu w zasadzie nie ma ;)

No i paliwo :phi: Zważywszy na pojemności to moto zadziwiająco dużo palą w stosunku do samochodów

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, bez napisał(a):

To weź pod uwagę, że musisz jeszcze kupić kask - powiedzmy 500 - 700 i jakieś ciuchy, rękawice - najmniej 1000 - sufitu w zasadzie nie ma ;)

No i paliwo :phi: Zważywszy na pojemności to moto zadziwiająco dużo palą w stosunku do samochodów

Kask mam poniemiecki, doczepię jakieś rogi... ;) 

Swoją drogą to co oni tak szaleją z tymi przeglądami? Z tego co w jakimś filmiku widziałem to mniej więcej co 3 tys. producent każe się pojawiać na przeglądzie. :totalszok:

Napisano
4 minuty temu, KOZODOJ napisał(a):

Swoją drogą to co oni tak szaleją z tymi przeglądami? Z tego co w jakimś filmiku widziałem to mniej więcej co 3 tys. producent każe się pojawiać na przeglądzie. :totalszok:

Myślę, że z punktu widzenia przeciętnego użytkownika i jazdy rekreacyjnej to nie ma znaczenia (jeden przegląd/wymiana rocznie). 

Napisano
12 minut temu, bez napisał(a):

No i paliwo :phi: 

I to jest coś w czym najczęściej chińska konkurencja wyraźnie odstaje na minus, tzn na plus ;]

Napisano
8 minut temu, KOZODOJ napisał(a):

Pewnie silnik nie ma filtra oleju:nie_wiem:

Napisano
14 minut temu, andy7 napisał(a):

Na pewno nigdy nie kupil bym chinszczyzny.

Wolność Tomku w swoim domku. Ja akuratnie poza oczywistymi minusami dostrzegam wiele plusów w chińskich motocyklach (oczywiście ledwie w kilku modelach będących w sferze moich potencjalnych zainteresowań). Okazuje się, że pod pewnymi względami (i nie chodzi o cenę) wyprzedzili zachodnią konkurencję. 

Napisano
10 minut temu, wlad napisał(a):

Pewnie silnik nie ma filtra oleju:nie_wiem:

Pewnie ma, ale pewnie tego oleju nie ma za dużo, stąd częstsze wymiany. 

Doczytałem, że (wg instrukcji) ma 3 litry, więc nie tak mało. No i oczywiście ma filtr. 

Edytowane przez janusz

Napisano

1 godzinę temu, KOZODOJ napisał(a):

Tak miałem takiego od kumpla ok 1,5 miesiąca.

Później kupiłem taki

Teraz bym się zastanowił nad QJ Motor

https://qjmotor.com.pl/srv-125/

15KM, chłodzony cieczą i ABS

IMG_20230819_194127_MP.jpg

IMG_20240310_165229_MP.jpg

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
12 minut temu, janusz napisał(a):

Wolność Tomku w swoim domku. Ja akuratnie poza oczywistymi minusami dostrzegam wiele plusów w chińskich motocyklach (oczywiście ledwie w kilku modelach będących w sferze moich potencjalnych zainteresowań). Okazuje się, że pod pewnymi względami (i nie chodzi o cenę) wyprzedzili zachodnią konkurencję. 

Alez oczywiscie, przeciez ktos musi ten badziew kupowac. Jak dlugo interesujesz sie jednsladami ? 

Zechcesz opisac te wzgledy ktorymi wyprzedzili zachodnia konkurencje ? 

Zachodnia konkurencje pomine, bo mialem na mysli Japonie ktora klepie te sprzety juz dobre 60 lat ! :phi:

Kup, naprawiaj, jezdzij ( miedzy nprawami - najlepiej kupc dwa. Jednym jezdzisz a drugi jest naprawiany, pozniej zamiana :phi: )

.

Napisano
26 minut temu, andy7 napisał(a):

Zechcesz opisac te wzgledy ktorymi wyprzedzili zachodnia konkurencje ? 

Np. kove 800x, znajdź konkurencję w klasie jeśli chodzi o masę motocykla. 

Napisano
7 minut temu, janusz napisał(a):

Np. kove 800x, znajdź konkurencję w klasie jeśli chodzi o masę motocykla. 

Widzisz przyjacielu, akurat waga to najmniejszy problem. Motocyklem sie jezdzi, nie nosi sie go na plecach. A jak sie przewroci, to sa techniki ze mala 50 kg blondi sama podnosi HD'ka.

I to sa wszystkie argumenty tej przewagi Chinola nad innymi, troszku cieeeeeeeeeeeeeeeeeeeenko !  Nie uwazasz ? :phi:

Edytowane przez andy7

Napisano
3 minuty temu, andy7 napisał(a):

Widzisz przyjacielu, akurat waga to najmniejszy problem.

;] bardzo ciekawe, ale jakże nieprawdziwe stwierdzenie. Akuratnie w tej klasie i przeznaczeniu masa (waga to przyrząd do pomiaru masy 😜) jest bardzo istotnym parametrem. 

7 minut temu, andy7 napisał(a):

I to sa wszystkie argumenty tej przewagi Chinola nad innymi, troszku cieeeeeeeeeeeeeeeeeeeenko !  Nie uwazasz

Jeśli chodzi o to co (ile) oferują w określonych przedziałach cenowych, to "japonia" mocno odstaje. A jednak większość ludzi ma ograniczony budżet. Nie piszę, że chińczyki są najlepsze, czy lepsze od japońskiej konkurencji, ale jakością (często) już bardzo nie odstają, a za porównywalne pieniądze oferują więcej. 

Napisano
19 minut temu, janusz napisał(a):

;] bardzo ciekawe, ale jakże nieprawdziwe stwierdzenie. Akuratnie w tej klasie i przeznaczeniu masa (waga to przyrząd do pomiaru masy 😜) jest bardzo istotnym parametrem. 

Jeśli chodzi o to co (ile) oferują w określonych przedziałach cenowych, to "japonia" mocno odstaje. A jednak większość ludzi ma ograniczony budżet. Nie piszę, że chińczyki są najlepsze, czy lepsze od japońskiej konkurencji, ale jakością (często) już bardzo nie odstają, a za porównywalne pieniądze oferują więcej. 

Kolego,

ponownie zadam Ci pytanie. JAk dlugo interesujesz sie motocyklami a co wazniejsze ile km / ile lat  juz jednosladem zrobiles / jezdzisz ? 

Zechcesz odpowiedziec ?

Edytowane przez andy7

Napisano
2 minuty temu, andy7 napisał(a):

Kolego,

ponownie zadam Ci pytanie. JAk dlugo interesujesz sie motocyklami a co wazniejsze ile km / ile lat  juz jednosladem zrobiles / jezdzisz ? 

Zechcesz odpowiedziec ?

A co to ma wspólnego z tematem? Jak widać można całe życie jeździć i pisać bzdury.

Podobnie mogę zapytać Ciebie ile kilometrów zrobiłeś na "chinczykach" (współczesnych), że piszesz koledze żeby kupił dwa? 

Godzinę temu, andy7 napisał(a):

Kup, naprawiaj, jezdzij ( miedzy nprawami - najlepiej kupc dwa. Jednym jezdzisz a drugi jest naprawiany, pozniej zamiana :phi: )

Ja miałem chińczyka (benelli) i zrobiłem nim bezawaryjnie ponad 10 kkm (wiem że to niewiele, ale zmieniłem na coś innego, a nie z powodu problemów z moto). 

W ocenie moto kieruję się również opinią osób, które od wielu lat jeżdżą, a z racji zawodu mają bezpośrednie porównanie z różnymi motocyklami (również chińskimi). Ja niestety (stety) nie mam możliwości testowania dziesiątek motocykli. 

Napisano

wejdz na forum motocyklistow i tam zadaj to pytane, to rada odemnie

pozdro

P.S. czyli nie potrafisz wskazac ani jednej przewagi poza waga, no niema co .....:phi:

Napisano
4 minuty temu, andy7 napisał(a):

wejdz na forum motocyklistow i tam zadaj to pytane, to rada odemnie

pozdro

P.S. czyli nie potrafisz wskazac ani jednej przewagi poza waga, no niema co .....:phi:

Jakie pytanie? Ani jednej przewagę poza jedną? :bzik:

No więc w klasie motocykli adv (o których wspomniałem, kove do niej należy) jest to bardzo istotna cecha (uważam że dużo ważniejsza niż moc). Oczywiście na asfalcie będzie odwrotnie, ale te motocykle z założenia mają poruszać się również sprawnie w terenie. 

Pisałem Ci, że za tę samą cenę (lub częściej wyraźnie mniejszą) otrzymujemy "więcej motocykla" np. koła szprychowe, gmole, płyta pod silnik, bagażnik, za które japończyk każe dodatkowo płacić. Do tego bajery elektroniczne typu tpms, mapy zapłonu, bt. No i np "chińczyk" potrafi zrobić wyłącznik abs, a honda już niekoniecznie (co w przypadku jazdy terenowej jest bardzo istotne).

Piszę o konkretnej klasie motocykli, które mnie interesują. Każdy kto próbował jeździć w terenie, wie jak kluczową sprawą jest masa motocykla (oczywiście poza umiejętnościami, których nic nie zastąpi). 

Napisano
15 minut temu, janusz napisał(a):

Jakie pytanie? Ani jednej przewagę poza jedną? :bzik:

No więc w klasie motocykli adv (o których wspomniałem, kove do niej należy) jest to bardzo istotna cecha (uważam że dużo ważniejsza niż moc). Oczywiście na asfalcie będzie odwrotnie, ale te motocykle z założenia mają poruszać się również sprawnie w terenie. 

Pisałem Ci, że za tę samą cenę (lub częściej wyraźnie mniejszą) otrzymujemy "więcej motocykla" np. koła szprychowe, gmole, płyta pod silnik, bagażnik, za które japończyk każe dodatkowo płacić. Do tego bajery elektroniczne typu tpms, mapy zapłonu, bt. No i np "chińczyk" potrafi zrobić wyłącznik abs, a honda już niekoniecznie (co w przypadku jazdy terenowej jest bardzo istotne).

Piszę o konkretnej klasie motocykli, które mnie interesują. Każdy kto próbował jeździć w terenie, wie jak kluczową sprawą jest masa motocykla (oczywiście poza umiejętnościami, których nic nie zastąpi). 

Sam jezdzilem troche po torze i w tereniei wiem jaka zalete ma waga. 

Idac Twoim tropem, to cos Takiego jak KTM Advanger wogole nie powinno powstac tak samo jak HP2 :phi:

Sam mam m/i DR 350

.

Napisano
W dniu 14.07.2024 o 15:19, KOZODOJ napisał(a):

Śledzę temat tego sprzętu. Sporo filmików jest zrobionych przez prywatnego sprzedawcę junaków. Ciekawą formułę wybrał bo zaprasza różnych gości do tej 400 tak żeby ludzie mieli obraz co to za sprzęt. Kilka moich spostrzeżeń:

1. To nadal chiński sprzęt. Niższa jakość ale też nie jakaś jak 20 lat temu. Po 5-10 latach może być problem z częściami (ale nie musi).

2. Opinia o m12 vintage 125 jest całkiem ok

3. Co do przeglądów gwarancyjnych... trzeba przestrzegać reżimu serwisowego. Jak twój serwis jest dobry to warto jeździć chyba że sam umiesz robić.

4. Czasami mechanicy prywatni nie chcą robić chinoli

5. Z takich cruiserów nie ma za bardzo wyboru... możesz iść w klasykę np enfielda albo triumpha speed 400

Podsumowując jakby mi zależało na klimacie choper/cruiser to bym mocno rozważał ten sprzęt.

• 3 miesiące później...
Napisano
W dniu 18.07.2024 o 08:48, bielaPL napisał(a):

Śledzę temat tego sprzętu. Sporo filmików jest zrobionych przez prywatnego sprzedawcę junaków. Ciekawą formułę wybrał bo zaprasza różnych gości do tej 400 tak żeby ludzie mieli obraz co to za sprzęt. Kilka moich spostrzeżeń:

1. To nadal chiński sprzęt. Niższa jakość ale też nie jakaś jak 20 lat temu. Po 5-10 latach może być problem z częściami (ale nie musi).

2. Opinia o m12 vintage 125 jest całkiem ok

3. Co do przeglądów gwarancyjnych... trzeba przestrzegać reżimu serwisowego. Jak twój serwis jest dobry to warto jeździć chyba że sam umiesz robić.

4. Czasami mechanicy prywatni nie chcą robić chinoli

5. Z takich cruiserów nie ma za bardzo wyboru... możesz iść w klasykę np enfielda albo triumpha speed 400

Podsumowując jakby mi zależało na klimacie choper/cruiser to bym mocno rozważał ten sprzęt.

Kolega mial w Junaku RX One zapis w warunkach gwarancji ze gwarancja traci waznosc w przypadku korzystania z motocykl (Adventure) poza asfaltem 😄

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam,kupilem junaka m12 vintage 400 w 2024r jak tylko sie pojawil w sprzedazy,mam przejechane 2200km

bez zadnych usterek,junaczek sprawuje sie bardzo dobrze, jego wyglad i osiagi bardzo mi imponuja.

Pozdrawiam Ryszard.

Napisano

Miałem takiego Junaka 123 (125 ccm), bardzo szybko przestał mi wystarczać i skończyło się na "A". Ciężko było (wtedy, 2016 o ile pamiętam) go sprzedać.

Natomiast technicznie/użytkowo/jakościowo nie miałem żadnych uwag.

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 16.12.2024 o 10:08, FrugOs napisał(a):

Miałem takiego Junaka 123 (125 ccm), bardzo szybko przestał mi wystarczać i skończyło się na "A". Ciężko było (wtedy, 2016 o ile pamiętam) go sprzedać.

Natomiast technicznie/użytkowo/jakościowo nie miałem żadnych uwag.

Kolega sprzedal RX One'a po jakims czasie - ale z sukcesem i za sensowna cene.

Ja bym w Chiny nie szedl - mimo wszystko - ale nie bede krytykowal kogos kto to robi. Grunt zeby byly do tego klocki/ tarcze hamulcowe, amorki, sprzeglo. 

W Yamaha XSR 125 wymiana oleju wg. serwisowki co 3kkm, serwis mowi zeby sie nie przejmowac i mozna co 6kkm (po gwarancji).

Pojemnosc 689 u Yamahy ma interwal 10kkm. Jak sie duzo jezdzi to ma to sens. Pierwszy pelny rok zrobilem 4.5kkm - drugi wypada w maju i bedzie jakos 7.5kkm. 

"A" juz mam ;]