Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż haka holowniczego - na co zwrócić uwagę?

Featured Replies

Napisano

Chcę zamontować hak holowniczy w swoim samochodzie. Pacjent: Renault Laguna III w wersji liftback.

Co polecacie, jaka firma, jaka wiązka-7 czy 13 pin? Nie będę ciągał przyczep kempingowych, od czasu do czasu jakaś zwykła przyczepka, żeby przewieźć szafę, czy cement.

Na razie odpytałem jedną firmę, dostałem wycenę na 1800zł za hak na śruby i uniwersalna wiązka, ta sama firma za hak wypinany pionowo ceni 2600zł, a z wiazką dedykowaną powyższe opcje są droższe o 1000zł.

Czy warto doplacać do dedykowanej wiązki?

Chciałbym mieć możliwość wykręcenia kuli, może być to nawet na śruby, nie mam dwóch lewych rąk.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Chcesz sam zamontować czy zlecasz? Ceny podajesz za sam hak czy to już z montażem? Montowałem hak Westfalii, Steinhoffa, Hakpola i bez większych uwag wszystko pasowalo. Montowalbym bardziej rozwojowa wiązkę 13pin, koszt nie wiele większy. W podstawowej wersji kule masz odkręcana. Są wersje wypinane poziomo i najdroższe wypinane pionowo. Wypinana pionowo Westfalie z wiązka dedykowana 13pin mam w Tipo, po wypięciu kuli i schowaniu gniazda nic nie widać.

Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Nie będę montował sam, ceny podałem za kompleksową usługę wraz z częściami. Jakiej firmy ten hak - nie wiem.

Napisano
Godzinę temu, analyzer64 napisał(a):

Chcę zamontować hak holowniczy w swoim samochodzie. Pacjent: Renault Laguna III w wersji liftback.

Co polecacie, jaka firma, jaka wiązka-7 czy 13 pin? Nie będę ciągał przyczep kempingowych, od czasu do czasu jakaś zwykła przyczepka, żeby przewieźć szafę, czy cement.

Na razie odpytałem jedną firmę, dostałem wycenę na 1800zł za hak na śruby i uniwersalna wiązka, ta sama firma za hak wypinany pionowo ceni 2600zł, a z wiazką dedykowaną powyższe opcje są droższe o 1000zł.

Chciałbym mieć możliwość wykręcenia kuli, może być to nawet na śruby, nie mam dwóch lewych rąk.

Od początku: 

Hak kupiłem na OLX ale nie pamiętam marki. Nowy. 

Nie warto kupować dedykowanej wiązki za to moduł jak najbardziej. 

Od razu poszedłem w instalację 13 pinów.

Robiłem wszystko samodzielnie, jak najbardziej da się.

Napisano

Polskie haki Hak-Pol Słupsk i Bizub po zimie rdzewieją ale są najtańsze. Nie wiem jak Steinhoff?

W Pl standardowa wiązka jest 7pin w De 13.

Ja mam w ASO zamontowaną Westfalia 13 pin i do przyczepki używam przejściówki.

W poprzednich autach hak montowałem sam.

Napisano
Godzinę temu, analyzer64 napisał(a):

Co do firmy to najlepiej Westfalia.

Jeżeli ma być hak zdejmowany to najlepiej pionowo, robią to najestetyczniej i jest to patent najmniej kłopotliwy, trwały i wygodny. Do tego od razu można zamówić dedykowaną wiązkę.

Westfalia ma tylko jeden minus - cena. Jest wysoka. Ale porządny AK-owicz na cenę nie zwraca w ogóle uwagi.

Od razu zakładaj gniazdo 13-stykowe z pełnym zasilaniem. To niewielki dodatkowy koszt, a przy jednej robocie wszystko jest zrobione. Choćby z uwagi na to, że jak zachce Ci się wozić rowery na haku to musi działać światło cofania na bagażniku.

Warto dopłacić do dedykowanej wiązki, bo wtedy jest mniej druciarni i potencjalnych błędów.

A jeżeli coś tańszego to polski hak odkręcany.

Edytowane przez fred77

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, Cinek napisał(a):

Nie warto kupować dedykowanej wiązki za to moduł jak najbardziej. 

Od razu poszedłem w instalację 13 pinów.

Robiłem wszystko samodzielnie, jak najbardziej da się.

No może faktycznie bym to sam założył :hmm: Spojrzałem na instrukcję na stronie Steinhof, wszystko jak klocki LEGO.

Napisano
4 minuty temu, analyzer64 napisał(a):

No może faktycznie bym to sam założył :hmm: Spojrzałem na instrukcję na stronie Steinhof, wszystko jak klocki LEGO.

Dokładnie tak jest.

Napisano
2 godziny temu, analyzer64 napisał(a):

No patrz, akurat w weekend będę montował hak do L3 tyle, że Grandtour.

Kupiłem hak z kulą wypinaną poziomo (nieco ponad 700zł). To kompromis między hakiem stałym za ~500zł, a takim z kulą wpinaną pionowo (koszt ~1200zł, wszystkie ceny za hak bez wiązki).

Produkt polski. A niech tam, zareklamuję: https://dobrehaki.pl/haki-holownicze-renault-laguna-kombi-2007-2015-c-1_1391_1434_1438.html/c1=1

Pierwsze trzy pozycje to właśnie to o czym napisałem.2

Stałego haka nie chciałem - zbyt boleśnie się moja noga przekonała, że nieużywany hak nie powinien wystawać.

Wypinany pionowo jest fajny, po demontażu kuli nic nie widać (coś dla estetów). No ale cena jest już wysoka.

Wypinany poziomo... no będzie widać zaślepkę w gnieździe kuli, stojąc za autem. Ale mam to gdzieś.

Co do wiązki, to się nie wypowiem (póki co). Moje auto ją ma, zabezpieczoną i schowaną w nadkolu, ponieważ kiedyś hak w tym aucie był. Po prostu kolega kupił to auto z niekompletnym hakiem - brakowało kuli, a jej dokupienie było loterią i to dość drogą. A że się diagnosta pewnego razu doczepił, że wyposażenie jeśli jest to ma być kompletne, to kolega hak zdemontował skoro i tak go nie potrzebował.

Napisano
  • Autor

No dobra, znalazłem oryginalną nową wiązkę 13 pin z modułem do L3, cena 535zł. Mam już OEM instrukcję do tego. Teraz poszukam haka :ok:

Niby do montażu haka nie trzeba zdejmować zderzaka, przynajmniej niektóre modele Steinhofa miały taką adnotację, to już do wiązki muszę go zdjąć.

Na spokojnie szacuję, że te 4-5 godzin i hak założę.

Napisano
Teraz, analyzer64 napisał(a):

No dobra, znalazłem oryginalną nową wiązkę 13 pin z modułem do L3, cena 535zł. Mam już OEM instrukcję do tego. Teraz poszukam haka :ok:

Zajrzyj w link który podałem. Wejdź w hak i tam masz np. instrukcję montażu.

Napisano

Ja montowałem miesiąc temu (w sensie zlecałem).

Wypinany poziomo, firmy nie pamiętam, najważniejsze - cały ocynkowany 👍

Hak plus moduł (współpracuje z ori czujnikami cofania), gniazdo tylko 13-pin (np. ze względu na platformę rowerową).

Całość 2300 zł brutto.

Auto to grand scenic 3 

Zderzak musieli zwalać 

Edytowane przez technix

Napisano
8 godzin temu, analyzer64 napisał(a):

Samo założenie haka nie jest kłopotem. Podłączenie wiązki elektrycznej jest trudniejsze. Ale samo gniazdo z wiązką można zamocować podczas montażu haka i wiązkę wyprowadzić do bagażnika. Wtedy ten co będzie podłączał wiązkę nie będzie musiał zdejmować zderzaka.

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał(a):

Samo założenie haka nie jest kłopotem. Podłączenie wiązki elektrycznej jest trudniejsze. Ale samo gniazdo z wiązką można zamocować podczas montażu haka i wiązkę wyprowadzić do bagażnika. Wtedy ten co będzie podłączał wiązkę nie będzie musiał zdejmować zderzaka.

Ten co zakłada hak to i podłączy kostki od instalacji. Robota banalna. 

Napisano
10 godzin temu, analyzer64 napisał(a):

Niby do montażu haka nie trzeba zdejmować zderzaka, przynajmniej niektóre modele Steinhofa miały taką adnotację, to już do wiązki muszę go zdjąć.

Na spokojnie szacuję, że te 4-5 godzin i hak założę.

Ciekawe jak to wygląda, widziałem już dwa rodzaje dedykowanych wiązek.
Jedna była dedykowana tym, że posiadała moduł, własne zasilanie, a dedykowanie polegało na tym, że wstawiało się przelotki między oryginalną wtyczkę samochodu, a wkład lampy tył.
Druga metoda, to widziałem że samochód miał instalację przygotowaną pod przyczepę, własny moduł, wtyczka wisiała w bagażniku, wystarczyło podpiąć się i działało.
Sprawdź, sporo samochodów miało dość tanią opcję "przygotowanie do montażu haka" i być może twój samochód też to ma, to wtedy montaż wiązki jest bajecznie prosty.

Napisano
  • Autor

Oryginalna wiązka ma wszystko, wtyczki, moduł itd.

Te dedykowane to widzę że kostek też nie mają, tak jak te uniwersalne, więc wolę kupić OEM wiązkę ze wszystkim co potrzeba.

Napisano
6 godzin temu, analyzer64 napisał(a):

Oryginalna wiązka ma wszystko, wtyczki, moduł itd.

Te dedykowane to widzę że kostek też nie mają, tak jak te uniwersalne, więc wolę kupić OEM wiązkę ze wszystkim co potrzeba.

W styczniu płaciłem 1600zł brutto za Steinhof z montażem, wiązka uniwersalna, Mondeo mk5, musieli zdjąć zderzak i wyciąć otwór na hak. Gniazdko jest na zawiasie, hak wypinany. Mam już kolejny hak wypinany w ten sposób i innego nie chcę. :oki: 

Gniazdko wyłącznie 13pin, mimo że małe przyczepki w wypożyczalniach mają stare gniazda, mam nową platformę na rowery Thule i gniazdko już 13pin :oki: 

p-steinhof-hak-wypinany-ford-mondeo-5-mk

Napisano
21 minut temu, swienty napisał(a):

W styczniu płaciłem 1600zł brutto za Steinhof z montażem, wiązka uniwersalna, Mondeo mk5, musieli zdjąć zderzak i wyciąć otwór na hak. Gniazdko jest na zawiasie, hak wypinany. Mam już kolejny hak wypinany w ten sposób i innego nie chcę. :oki: 

Gniazdko wyłącznie 13pin, mimo że małe przyczepki w wypożyczalniach mają stare gniazda, mam nową platformę na rowery Thule i gniazdko już 13pin :oki: 

p-steinhof-hak-wypinany-ford-mondeo-5-mk

Właśnie z uwagi na platformę dałem u siebie 13 pin. :oki:

A tak przy okazji gdy ma się hak dobrze jest mieć również tester. Bada zarówno instalację przyczepki jak samochodową, nie kosztowało mnie to dużo ale już dwa razy się przydał. :oki: Przydatny również gdy sami zamontowaliśmy hak i chcemy sprawdzić czy wszystko działa.

Napisano
  • Autor

Kolejną wycenę mam:

Cytat

Kula haka przykręcana na śrubach,

gniazdo z 7-mioma stykami z modułem uniwersalnym 1490 zł.

gniazdo z 13-toma stykami z modułem uniwersalnym 1740 zł.

Kula szybko wyjmowana (automat),

gniazdo z 7-mioma stykami z modułem uniwersalnym   2330   zł.

gniazdo z 13-toma stykami z modułem uniwersalnym   2580  zł.

Hak Westfali koszt około 800-1000 zł drożej

Za 1300 zrobię to sam na OEM wiązce z modułem i obslugą PDC i haku wypinanym pionowo z Auto Hak.

Przy okazji wyczyszczę wszystko co za zderzakiem jest :ok:

Napisano
2 godziny temu, analyzer64 napisał(a):

Kolejną wycenę mam:

Za 1300 zrobię to sam na OEM wiązce z modułem i obslugą PDC i haku wypinanym pionowo z Auto Hak.

Przy okazji wyczyszczę wszystko co za zderzakiem jest :ok:

Warszawa?

Ponad 1000zł za sam montaż?

https://allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-wypinany-nowy-wiazka-renault-laguna-3-iii-t-5d-07-15-7-pin-15092504563

Cena haka do Mondeo zblizona, a płaciłem 1600zł brutto na fakturę VAT, tyle że montaż w Bytomiu

Napisano
  • Autor

Warszawa, no tak coś wychodzi, że montaż to około 1000zł patrząc na ceny zestawów z allegro.

Uparłem się na wiazkę OEM zamiast uniwersalnej, bo nie ma żadnego cięcia kabli, instalacja jest całkowicie bezinwazyjna, poza tym oryginał to oryginał:

https://allegro.pl/oferta/nowa-oe-wiazka-haka-renault-laguna-iii-13-pin-8201412910-15616642681

Być może jest to zbędne :hmm:

Napisano

Np dedykowana wiązka 13pin z Westfalii w Tipo to ma org przelotki i wtyczki, montaż elektryczny polega na przepięciu wtyczek przy lampach i jedynie sygnał wstecznego i do PDC trzeba się wpiąć fizycznie. Odpada trochę lutowania zwłaszcza przy wiązce 13pin.

Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mialem juz kilka hakow ze Slupska, kopowane w DE zawsze biore te zakladane pionowo i z zamknieciem na kluczyk.  Tylko w jednym przypadku mialem z nimi problemy. W obecnej Mazdzie, nawet nie sciagam bo rejestracja jest wyzej haka.

Raz zakladalem hak sam i powiedzialem nigdy wiecej, szkoda mego czasu i nerwow.

Problem zaczyna sie, gdy masz czujniki cofania, musisz miec odpowiedni modul, bo inaczej caly czas bedzie Ci pikac i kuswicy serca dostaniesz. Wiazka tylko i wylacznie 13. 

W dzisiejszych autach wpiac sie w elekttyke wcale nie jest tak prosto, bo komp moze pozniej wariowac, o stracie gwarancji ( jezeli masz ) nawet nie wspomne. 

W Honda Civic wiazke wpinalem w Honda, koszt 170 € czyli niedrogo ! 

Do tego kupil bym sobie przejsciowke na 7. W MB 190 D mam wiazke 7 ale gdy zakladalem hak, byly u mnie inne przepisy, obecnie nie przejdzie. Przejsciowki masz w dwoch rodzajach 13na 7 i 7 na 13.

.

Napisano

Ja swój hak dziś założyłem. Robota prosta - ważne, żeby nie pomylić mocowań przykręcanych do podłużnic. I nie skręcać z podłużnicą od razu na max, tylko zostawić z luzem. Dokręcać całość po założeniu belki.

Po cichu liczyłem, że wiązka którą mam, będzie 13-pinowa. Niestety - oryginał Renault, ale stary - 7 pinowy.

Napisano
4 godziny temu, analyzer64 napisał(a):

Ile czasu zeszło Ci sie z montażem? 🙂

Jakieś 1,5h. Dałoby się szybciej, ale.. jakoś mi się nie spieszyło.

Napisano
18 godzin temu, kenickie napisał(a):

Jakieś 1,5h. Dałoby się szybciej, ale.. jakoś mi się nie spieszyło.

I bardzo dobrze. Trzeba się delektować robotą.

Napisano
W dniu 21.07.2024 o 18:13, fred77 napisał(a):

I bardzo dobrze. Trzeba się delektować robotą.

Kup se jakiś socjalistyczny gruz, będziesz się mógł nią delektować do bólu ;]

Napisano
16 minut temu, Cinek napisał(a):

Kup se jakiś socjalistyczny gruz, będziesz się mógł nią delektować do bólu ;]

Moim pierwszym samochodem był FSO Warszawa 204. Tata miał jeszcze Wołgę Gaz 24, Żuka, Zastawę. Także już się pobawiłem socjalizmem. Wystarczy.

Teraz mam Octavię 1. Może jutro zacznę w niej robić instalację do świateł dziennych.

Hak już założyłem i uruchomiłem kontrolkę kierunkowskazów przyczepy.

Napisano
2 minuty temu, fred77 napisał(a):

Moim pierwszym samochodem był FSO Warszawa 204. Tata miał jeszcze Wołgę Gaz 24, Żuka, Zastawę. Także już się pobawiłem socjalizmem. Wystarczy.

Teraz mam Octavię 1. Może jutro zacznę w niej robić instalację do świateł dziennych.

Hak już założyłem i uruchomiłem kontrolkę kierunkowskazów przyczepy.

Mam nowe światła dzienne, dokładnie takie jak halogeny Poloneza czy dużego fiata. Chcesz?

Napisano
8 godzin temu, Cinek napisał(a):

Mam nowe światła dzienne, dokładnie takie jak halogeny Poloneza czy dużego fiata. Chcesz?

Mam już kupione. Wesem LED. Nie chciałem ledowych ale ewentualną wymiana żarówki byłaby kłopotliwa, bo wymienia się ją z tyłu lampy i trzebaby ją wyciągać. 

image.png.c798430cec277f7564ad94697b436ada.png

Napisano
W dniu 19.07.2024 o 21:01, analyzer64 napisał(a):

Warszawa, no tak coś wychodzi, że montaż to około 1000zł patrząc na ceny zestawów z allegro.

Uparłem się na wiazkę OEM zamiast uniwersalnej, bo nie ma żadnego cięcia kabli, instalacja jest całkowicie bezinwazyjna, poza tym oryginał to oryginał:

https://allegro.pl/oferta/nowa-oe-wiazka-haka-renault-laguna-iii-13-pin-8201412910-15616642681

Być może jest to zbędne :hmm:

Dobra decyzja. :ok: 
Po co się męczyć, ciąć kable i kombinować, poza tym po latach szanse że coś będzie źle są większe.