Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iluletnie auto najlepiej sprzedac

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Grand Cherokee do Highlandera

Z tego co piszą ludzie są bardzo awaryjne. Więc nie wiem czy jest co porównywać. Bo oprócz tego że coś jest supernowoczesne to jeszcze powinno działać.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nie sugerujesz chyba że hybrydowy Wrangler Rubikon jedzie jak DS?

:hmm:

Nie wiem jak jeździ. Ale auta stricte terenowe mają swoją specyfikę. I hybryda się tam średnio sprawdzi.

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

No właśnie. Więc co jest nowatorskiego w tym Nissanie? Bo ja specjalnie dużo nie widzę.

Po to coś się unowocześnia żeby coś zyskać. Po co Ci coś co gorzej jeździ i więcej pali? Ładnie na papierku wygląda? Co to za nowoczesność?

Jeszcze raz mam pisać?

- Brak połączenia silnika z kołami

- Brak skrzyni biegów (lepsza od najlepszej skrzyni biegów jest chyba nieistniejąca skrzynia biegów?) przenoszącej napęd (bo zaraz mi ktoś coś wytknie)

- Możliwy podział napędu 50/50

- Możliwa konwersja na elektryka

- Wiek konstrukcji

- Rozwiązanie, którego dotąd nikt (poza GM i lokomotywami) nie stosował, a jużna pewno nie w takiej postaci (GM miał napędzaną jedną oś)

8-)

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Tak samo jak Tesla nie wymyśliła elektryków. Nie liczy się bo elektryki są od roku 1900.

:ok:

Ale Tesla użyła nowych baterii. Jako pierwsza. Co wydłużyło zasięg i dało ogromne osiągi. A co nowego zrobił Nissan?

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Z tego co piszą ludzie są bardzo awaryjne. Więc nie wiem czy jest co porównywać. Bo oprócz tego że coś jest supernowoczesne to jeszcze powinno działać.

Kolejna, nowa definicja nowoczesności. Tym razem zastępujemy ją definicją zapożyczoną ze słowa "awaryjność". Można tak w nieskończoność bo ja na przykład napiszę o osiągach. Serio mamy się w to bawić?

:facepalm:

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Ale Tesla użyła nowych baterii. Jako pierwsza. Co wydłużyło zasięg i dało ogromne osiągi. A co nowego zrobił Nissan?

Masz wyżej.

Napisano

Jeszcze raz mam pisać?

- Brak połączenia silnika z kołami

- Brak skrzyni biegów (lepsza od najlepszej skrzyni biegów jest chyba nieistniejąca skrzynia biegów?) przenoszącej napęd (bo zaraz mi ktoś coś wytknie)

- Możliwy podział napędu 50/50

- Możliwa konwersja na elektryka

- Wiek konstrukcji

- Rozwiązanie, którego dotąd nikt (poza GM i lokomotywami) nie stosował, a jużna pewno nie w takiej postaci (GM miał napędzaną jedną oś)

Ale to jest w elektrykach. Więc co w tym jest nowego, czego nie ma NIGDZIE i nie było?

Napisano

Nie wiem jak jeździ. Ale auta stricte terenowe mają swoją specyfikę. I hybryda się tam średnio sprawdzi.

No i masz, a we Wranglerach się sprawdza. Wyglada na to, że tylko hybryda Toyoty się nie sprawdzi bo hybryda Jeepa się sprawdzi.

:skromny:

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Ale to jest w elektrykach. Więc co w tym jest nowego, czego nie ma NIGDZIE i nie było?

Nie ma w hybrydzie i nie było. Nowe = hybryda taka jak elektryk. No i Toyota tego nie ma (tak, wiem niepotrzebne).

Edytowane przez Ryb

Napisano

Kolejna, nowa definicja nowoczesności. Tym razem zastępujemy ją definicją zapożyczoną ze słowa "awaryjność". Można tak w nieskończoność bo ja na przykład napiszę o osiągach. Serio mamy się w to bawić?

:facepalm:

Ale po co Ci coś co nie działa? Wiesz dlaczego Toyota tak późno wprowadza rzeczy? Bo nie robi z ludzi królików doświadczalnych za ich pieniądze. Wprowadza rzeczy, które działają. Na co Ci coś co nie działa? Tesla działała. Od samego początku.

Napisano

No i masz, a we Wranglerach się sprawdza. Wyglada na to, że tylko hybryda Toyoty się nie sprawdzi bo hybryda Jeepa się sprawdzi.

Mówisz że skomplikowane rozwiązanie sprawdza się przy topieniu w błocie. OK - pogadamy jak będą w Afryce jeździć.

Napisano

Ale po co Ci coś co nie działa?

Założyłeś, że nie działa. Czysta demagogia.

Wiesz dlaczego Toyota tak późno wprowadza rzeczy? Bo nie robi z ludzi królików doświadczalnych za ich pieniądze. Wprowadza rzeczy, które działają. Na co Ci coś co nie działa? Tesla działała. Od samego początku.

Skąd wiesz, że Jeep nie działa? Zresztą teraz stawiasz dla odmiany teorię nowoczesne=zepsute. Fałszywą tak jak poprzednie.

Edytowane przez Ryb

Napisano

Mówisz że skomplikowane rozwiązanie sprawdza się przy topieniu w błocie. OK - pogadamy jak będą w Afryce jeździć.

Tak jak hybrydy Toyoty, co nie?

Napisano

Nie ma w hybrydzie i nie było. Nowe = hybryda taka jak elektryk.

Wsadzili silnik zamiast baterii. To jest ta innowacja godna Nobla? To nawet można w Tesli zrobić przyczepiając generator na przyczepce. Co w tym jest innowacyjnego?

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał(a):

Może zepsutą miałeś? Serio pytam.

Myślisz, że dystans 100kkm dla BMW 7 to już czas na remonty?

To ja wolę "zmiażdżoną" Toyotę 

A poważnie, to nie. Nie jest zepsuta. To tak działa. 

Gdy odniesieniem jest eCVT to nic nie działa plynnie

Edytowane przez ghost2255

Napisano

Wsadzili silnik zamiast baterii. To jest ta innowacja godna Nobla? To nawet można w Tesli zrobić przyczepiając generator na przyczepce. Co w tym jest innowacyjnego?

To, że Toyota nic z tego nie zrobiła zajęta klepaniem eCVT od dziesiątków lat.

Napisano

Założyłeś, że nie działa. Czysta demagogia.

Są jakieś filmy z topienia w błocie? Jeżdżą w ciężkich warunkach? Pokaż jak masz. Bo papier wszystko przyjmie.

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał(a):

Myślisz, że dystans 100kkm dla BMW 7 to już czas na remonty?

To ja wolę "zmiażdżoną" Toyotę 

Nie wiem, nie znam się na siódemkach. Piątka w hybrydzie jeździ doskonale. Lexus ES to przy tym kibel.

Napisano

Są jakieś filmy z topienia w błocie? Jeżdżą w ciężkich warunkach? Pokaż jak masz. Bo papier wszystko przyjmie.

Polecam Youtube. Wpisujesz "Wrangler 4xe".

PS. Potencjalnym kolejnym komentatorom zanim zarzucą mi bycie ekspertem z Youtube zwracam uwagę, że kolega PYTA O FILMY a ja odpowiadam.

Edytowane przez Ryb

Napisano

Tak jak hybrydy Toyoty, co nie?

Już dawno są stare hybrydy z demobilu w Afryce i w Azji. 

Zmęczone i zaorane ale ciągle jeżdżą. Dziadostwo👎

Napisano

To, że Toyota nic z tego nie zrobiła zajęta klepaniem eCVT od dziesiątków lat.

Bo może to lepsze rozwiązanie? I używa go zamiast wymyślać na nowo koło?

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Nie Wranglery? A nie. Wranglery nawet zwykłe nigdy tam nie jeździły ;]

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Zmęczone i zaorane ale ciągle jeżdżą. Dziadostwo👎

W terenie, wykorzystując świetne właściwości swoich napędów 4x4? Bo jeśli nie to warto zwrócić uwagę, że jeszcze więcej tam jeździ Peugeotów 405 i starych Renault, a nawet Polonez się trafi. Taki to argument.

Napisano

Bo może to lepsze rozwiązanie? I używa go zamiast wymyślać na nowo koło?

Może lepsze, proszę bardzo. A może nie. Nie ma znaczenia. Ale nie jest nowocześniejsze.

Edytowane przez Ryb

Napisano

Polecam Youtube. Wpisujesz "Wrangler 4xe".

Z Afryki? Nie ma. Pytałem kiedyś @HanYs. Powiedział że to fajne zabawki ale tak awaryjne żeby trzymać się z daleka. Oczywiście są ładne. I mogę popatrzeć jakie nowoczesne na parkingu.

Napisano

Mówiąc poważnie to stare trupy pewnie pojechały do Ameryki południowej. Bliżej i pewnie bardziej dopasowane do charakterystyki miejsca. Choć stare priusy z USA targa się do Afryki i Azji.😱

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Za to jeździ masa Renault. Stąd prosty dla Was wniosek, że Renault jest bardziej terenowe od Wranglera, bo innych przyczyn nie ma zapewne.

Napisano

W terenie, wykorzystując świetne właściwości swoich napędów 4x4? Bo jeśli nie to warto zwrócić uwagę, że jeszcze więcej tam jeździ Peugeotów 405 i starych Renault, a nawet Polonez się trafi. Taki to argument.

Priusy w terenie. Tak tak.

Napisano

Z Afryki?

Chcesz Wranglera 4xe z Afryki? Serio? Testów Rolls-Royce'a też będziesz wymagał żeby były zrobione w rwandyjskiej wiosce?

Nie ma. Pytałem kiedyś @HanYs. Powiedział że to fajne zabawki ale tak awaryjne żeby trzymać się z daleka. Oczywiście są ładne. I mogę popatrzeć jakie nowoczesne na parkingu.

A mi ktoś inny coś innego powiedział. Hanys chyba nie miał Wranglera w hybrydzie. Zresztą znów na siłę piszesz o awaryjności a temat nie o tym. Odpiszesz że dla Ciebie nowoczesność to awaryjność i możemy robić kolejne kółko.

Napisano

Nie wiesz co umie Jeep Wrangler?

:totalszok:

Hybryda nie wiem, coś więcej niż spalinowy ?

Bo jeśli nie to jaka to nowoczesność, skoro robi to samo co Wrangler z 90' ;)

No ma. Tylko że Compass to klasa Corolli Cross. Jeep nie ma równoległego modelu, możemy porównać Grand Cherokee do Highlandera z marnym skutkiem dla tej drugiej.

Możemy też Lexusa, nie chce mi się szukać ile ma max

Corolla ma 200KM, sądzisz że nie potrafią zrobić 240KM ?

Czy nie chcą/nie widzą potrzeby ?

To z pewnością świadczy, że jej napęd jest nie gorszy niż ten z Wranglera.

A kto porównuje do Wranglera? To zupełnie inne auta, porównajmy do compass 

Byłeś zaskoczony że 40KM z tyłu daje radę. W autach, gdzie masz 100, 200, 300, 400KM z tyłu nie byłbyś zaskoczony.

Byłbym, bo moc to jedno, a np pojemność baterii żeby ten napęd obsłużyć to drugie 

Co ci z 400KM jak nie ma go czym zasilić 

Do niedawna Toyota nie widziała też potrzeby robienia aut elektrycznych.

Zgadza się 

I pewnie dalej tak uważa, co chyba całkiem niedawno ktoś od nich powiedział 

Nauczył się czegoś. To jest cena postępu.

Więc pytanie na ile te wspólne platformy to po prostu ekonomia i szukanie oszczędności, ciekawe jakim kosztem 

A nie faktyczny postęp 🤔

Już ktoś wspominał tu wszechobecne tablety, nowoczesność czy szukanie oszczędności?

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Priusy w terenie. Tak tak.

Sam widzisz. Wrangler się nie nadaje na bezdroża bo się nie topi po klamki w afrykańskim buszu. Za to Prius się nadaje, bo robi jako Uber w Addis Abebie.

;l

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Chcesz Wranglera 4xe z Afryki?

Chcę testów w warunkach, gdzie rzeczywiście jest terenówka potrzeba. Z buszu nie przyjedzie i nie zabierze laweta. Jak się zepsuje. Bo po to są terenówki.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano

Za to Prius się nadaje,

Tak. Bo jest większa szansa że jednak dojedzie do celu.

Napisano

Sam widzisz. Wrangler się nie nadaje na bezdroża bo się nie topi po klamki w afrykańskim buszu. Za to Prius się nadaje, bo robi jako Uber w Addis Abebie.

;l

Są tacy którzy myślą że Afryka lub Azja to tylko bezdroża. 😁

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

Za to jeździ masa Renault. Stąd prosty dla Was wniosek, że Renault jest bardziej terenowe od Wranglera, bo innych przyczyn nie ma zapewne.

Nowoczesnych? ;]

Napisano
Teraz, Koonrad napisał(a):

Hybryda nie wiem, coś więcej niż spalinowy ?

Bo jeśli nie to jaka to nowoczesność, skoro robi to samo co Wrangler z 90' ;)

Podobnie będzie z elektrycznym. Żadna nowość, Willys też skręcał i hamował. Jest argument.

Wiadomo, jak Toyota/Apple/Tesla nie potrafi znaczy że nie ma takiej potrzeby. Potrzeba się pojawi natychmiast gdy się nauczą. Jeszcze rok temu nie było potrzeby elektrycznej Toyoty.

;l

A kto porównuje do Wranglera? To zupełnie inne auta, porównajmy do compass 

Porównanie jest proste: Toyota ma hybrydę, która nie potrafi tego co potrafią hybrydowe Jeepy. Compass potrafi mniej więcej to samo co RAV4 a Wrangler potrafi więcej. Toyocie brakuje "więcej"

Byłbym, bo moc to jedno, a np pojemność baterii żeby ten napęd obsłużyć to drugie 

Co ci z 400KM jak nie ma go czym zasilić 

No. Dlatego 400-konne hybrydy konkurencji wszystkie stoją zamiast jechać bo nikt nie pomyślał o bateriach.

;l

Zgadza się 

I pewnie dalej tak uważa, co chyba całkiem niedawno ktoś od nich powiedział 

Jak już jej się uda dogonić konkurencję to ten sam ktoś powie co innego.

Więc pytanie na ile te wspólne platformy to po prostu ekonomia i szukanie oszczędności, ciekawe jakim kosztem 

A nie faktyczny postęp 🤔

Ale jak Toyota wsadza dwa, trzy układy na wszystkie platformy marki to już nie jest szukanie oszczędności i nie ma kosztów tego.

;]

Już ktoś wspominał tu wszechobecne tablety, nowoczesność czy szukanie oszczędności?

Właśnie, Toyota nie umie też w multimedia. Ale się uczy, zaraz będzie nowoczesność również tam i już nie będzie można się z tabletów śmiać.

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Chcę testów w warunkach, gdzie rzeczywiście jest terenówka potrzeba. Z buszu nie przyjedzie i nie zabierze laweta. Jak się zepsuje. Bo po to są terenówki.

To dopisz tam Utah bo w tajemnicy Ci zdradzę, że Wranglery jeżdżą głownie po USA.

Napisano

Czyli reasumując. Auto ma być ładne i bardzo nowoczesne. A nowoczesne to znaczy skonstruowane maks 3 lata wcześniej. Jeździć już nie musi. Niech tak będzie :ok:

Napisano
4 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Są tacy którzy myślą że Afryka lub Azja to tylko bezdroża. 😁

Koledze to tłumacz, on chciał testów terenowych Wranglera w Afryce.

Napisano
7 minut temu, Koonrad napisał(a):

;)

Tak drobna uwaga. Ten Jeep to phev. Ciekawe czemu to tutaj tak ukrywane i porównywane do hev Toyoty. 

Takie lekkie niedomówienie. Przypadkowe😂

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Nowoczesnych? ;]

W różnym stopniu nowoczesności. Pytasz teraz o Ubera w Johannesburgu czy drodze między wioskami w Kongo? Słaby ten argument z Afryką.

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

;l

Ale widzisz chyba że ta hybryda w terenie to sens ma taki jak na autostradzie 🤔

Jaki tam będzie odzysk energii 

Więc to auto to żadna nowoczesność, a odpowiedź na durne przepisy 

A taki Wrangler w mieście przegra z takim NXem w każdej konkurencji 😎

Napisano

To dopisz tam Utah bo w tajemnicy Ci zdradzę, że Wranglery jeżdżą głownie po USA.

Pogadaj z @HanYs. Wranglery to zabawki. Nikt tego tak nie używa. Chyba że byłeś w USA i widziałeś. Ale z tego co wiem to w takich warunkach to raczej pickupy. Niekoniecznie Toyoty.

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Tak drobna uwaga. Ten Jeep to phev. Ciekawe czemu to tutaj tak ukrywane i porównywane do hev Toyoty. 

Takie lekkie niedomówienie. Przypadkowe😂

Bo Toyota z PHEVami też nie bardzo umie. Jak już zrobi to wtedy porównamy. No, chyba że teraz sensacyjnie dowiemy się, że HEV jest nowocześniejszy niż PHEV.

:jem:

Napisano

W różnym stopniu nowoczesności. Pytasz teraz o Ubera w Johannesburgu czy drodze między wioskami w Kongo? Słaby ten argument z Afryką.

Nowoczesne Peugeoty na Uberze Johannesburgu? OK.

Napisano
1 minutę temu, Koonrad napisał(a):

Ale widzisz chyba że ta hybryda w terenie to sens ma taki jak na autostradzie 🤔

Jaki tam będzie odzysk energii 

Więc to auto to żadna nowoczesność, a odpowiedź na durne przepisy 

Fakt, że to umieli skonstruować. A Toyota nie*.

* Tu mała uwaga, Toyota właśnie wsadza w USA hybrydę do nowego Land Cruisera, lada chwila okaże się ona pionierem hybryd w terenie.

:lol:

1 minutę temu, Koonrad napisał(a):

A taki Wrangler w mieście przegra z takim NXem w każdej konkurencji 😎

Do konkurowania z NXem w mieście wypada chyba wystawić BMW.

Napisano

Nowoczesne Peugeoty na Uberze Johannesburgu? OK.

Oczywiście pomieszałeś.

Napisano

Bo Toyota z PHEVami też nie bardzo umie. Jak już zrobi to wtedy porównamy. No, chyba że teraz sensacyjnie dowiemy się, że HEV jest nowocześniejszy niż PHEV.

:jem:

Toyota nic nie umie🤣🤣🤣

O hev i phev nawet nie ma co wspominać.😆

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Koledze to tłumacz, on chciał testów terenowych Wranglera w Afryce.

On chciał testów terenowych w warunkach, gdzie nie przyjedzie laweta i go zabierze stamtąd. Ale OK - awaryjność nie ma znaczenia. Może stać.

Napisano

Pogadaj z @HanYs. Wranglery to zabawki. Nikt tego tak nie używa. Chyba że byłeś w USA i widziałeś. Ale z tego co wiem to w takich warunkach to raczej pickupy. Niekoniecznie Toyoty.

Jak Cię stać wsadzić w to taczkę złota to nie ma problemu.