Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KIA EV6 - wady

Featured Replies

Napisano

Muszę się podzielić ;]

Malo tym autem śmigam ale są denerwujące.

1. Po każdej jeździe zmienia ustawiania hamowania silnikami

2. Ciężko skasowac komunikat o braku powietrza w kołach. Właśnie to przerabiam. I w necie pewno tego samego problemu. Tego na szczęście nie robi się często.

3. Niemożliwość wrzucenia D kilka razy w roku średnio. Też znany problem. 

Gdyby tylko kia wysyłała nowy soft i poprawki przez internet to by to pewnie poprawili bo to tylko soft ale jak ten dziadek 85 letni szef oprogramowania w kia ma to ogarnąć???

A tak to auto super :serducha:

Napisano

Też mam parę miesięcy to i może ja się wypowiem.

Ad1. Nie zauważyłem, mam cały czas ustawione na AUTO Level 3 i od paru miesięcy nic się nie zmieniło.

Ad2. Jeszcze nie przerabiałem, ale czytałem że to może być problem. Najlepiej nie dopuścić do jazdy z niskim poziomem ciśnienia a jak już się to przydarzy to najlepiej dopompować tak około 5-8 PSI ponad normę i pojechać gdzieś na 10 minut aby auto wykonało kalibrację czujnika i błąd znikł.

Ad3. Ostatni, jak już gdzieś napisałem, też mojej żonie się przytrafiło. Niestety tutaj się zgodzę i nie wiadomo dlaczego Kia nie może znaleźć rozwiązania problemu. Podobno w EV9 też się tak dzieje :nie_wiem:

I tak mimo tych "wad" też uważam za super auto. Zrobione 6 kkm od czerwca i dalej mi się nie znudził :mast:

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Ad1. Nie zauważyłem, mam cały czas ustawione na AUTO Level 3 i od paru miesięcy nic się nie zmieniło.

zmienia jak masz na maksa hamowanie ustawione

Napisano
13 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Mówisz o iPedal?

Napisano

Zdecydowanie od tej funkcji wolę „bezpieczną odległość i prędko”

Po walczeniu tego Toyota zwalnia jak się puści gaz to zwalnia przed pojazdem korzystać z rekuperacji „dynamicznie” a jak to nie starcza to dołącza hamulec + komunikat na wyświetlaczu

Jak nie ma pojazdu prze ale jest np zakręt to bez zwalnia (warunek puszczony gaz)

Bez pojazdu i bez zakrętu na tej funkcji będzie jak na „luzie” bardzo bardzo powoli zwalniając

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Mówisz o iPedal?

Tak 

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

1. Po każdej jeździe zmienia ustawiania hamowania silnikami

Nie zmienia, wyłącza po prostu ten durny one pedal, do którego musieli się przyzwyczaić Teslarze i później sieją ferment 😄

2. Ciężko skasowac komunikat o braku powietrza w kołach. Właśnie to przerabiam. I w necie pewno tego samego problemu. Tego na szczęście nie robi się często.

Bardzo łatwo, ale trzeba zrozumieć jak to działa :P Co nie zmienia faktu, że jest to dość głupie i nieintuicyjne ;) 

3. Niemożliwość wrzucenia D kilka razy w roku średnio. Też znany problem. 

Znany i nieznany. Zastanawia mnie, co robi użytkownik, żeby to wywołać, bo podejrzewam, że jest jakiś bug, który się ujawnia po jakiejś dziwnej kaskadzie ruchów użytkownika. 

Na razie miałem to chyba ze 2x za ostatnie 3 lata. Włącz/wyłącz i działało dalej. 

Przy Tesli takie wady to jak zalety 😄 😜

Napisano
2 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Ad3. Ostatni, jak już gdzieś napisałem, też mojej żonie się przytrafiło. Niestety tutaj się zgodzę i nie wiadomo dlaczego Kia nie może znaleźć rozwiązania problemu. Podobno w EV9 też się tak dzieje :nie_wiem:

TO głównie przytrafia się kobietom i tu bym szukał problemu 😄 

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Nikt tak nie jeździ i nie ustawia :skromny: 

A, że jest to w pewnym warunkach niebezpieczne, to i profilaktycznie jest wyłączane. Inne tryby zostają tak jak ustawione ;) 

Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

TO głównie przytrafia się kobietom i tu bym szukał problemu 😄 

Coś w tym może być:phi: jak mieliśmy Opla to tylko żonie immobilizer się zawieszał;l

Napisano
  • Autor
30 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Nikt tak nie jeździ i nie ustawia :skromny: 

Ciekawe w takim razie po co kia wprowadziła taka opcje ;] Pewnie ten staruszek od kodu coś pomylil :jem:

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

Ciekawe w takim razie po co kia wprowadziła taka opcje ;] Pewnie ten staruszek od kodu coś pomylil :jem:

Żeby usatysfakcjonować Teslarzy oraz świadomych użytkowników :skromny:

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

To nie Tesla żebyś musiał się przebijać przez opcję na tablecie, tu wystarczy przecież łopatką przy kierownicy wybrać opcję iPedal.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Ralph78 napisał(a):

To nie Tesla żebyś musiał się przebijać przez opcję na tablecie, tu wystarczy przecież łopatką przy kierownicy wybrać opcję iPedal.

Za każdym razem po uruchomieniu. Dramat.

Napisano
25 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Za każdym razem po uruchomieniu. Dramat.

Dobrze że jeździsz tym autem okazjonalnie, pewnie byś osiwiał od takiej niedogodności:old:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Dobrze że jeździsz tym autem okazjonalnie, pewnie byś osiwiał od takiej niedogodności:old:

Nie gadam już z fanbojami kia ;]

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

Nie gadam już z fanbojami kia ;]

No właśnie, idź na kącik fanbojów Tesli :jem:

Napisano
  • Autor
47 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ciche dni z żoną? 😁

Masz szczęście że się lubimy bo riposta by była gruba i zabawna ;]

Napisano
35 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Dziękuję za akt łaski ;]

Napisano
42 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Gruba i zabawna żona to solidna podstawa niezależnie od ujeżdżanej marki. :ok:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ok, zauważyłem następną wadę Kia EV6. Jest nią dziwnie działająca klimatyzacja i system nagrzewania. Przy niskich temperaturach i dużej wilgotności powietrza co w Irlandii zdarza się bardzo często, ciężko jest tak ustawić aby szyby nie parowały a przy okazji żeby kabina była nagrzana. Najczęściej zdarza się tak że jak włączy się ogrzewanie kabiny i osiągnie właściwą temperaturę, to zaraz uaktywnia się klimatyzacja i wieje zimne powietrze. Może to kwestia jakichś ustawień, mam powłączane wszystkie udogodnienia i system nagrzewania jest ustawiony na auto. To dopiero początek sezonu więc będę testować, chyba że @mrBEAN ma jakieś magiczne ustawienia i będzie się w stanie nimi podzielić:old:

Napisano
21 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

Ok, zauważyłem następną wadę Kia EV6. Jest nią dziwnie działająca klimatyzacja i system nagrzewania. Przy niskich temperaturach i dużej wilgotności powietrza co w Irlandii zdarza się bardzo często, ciężko jest tak ustawić aby szyby nie parowały a przy okazji żeby kabina była nagrzana. Najczęściej zdarza się tak że jak włączy się ogrzewanie kabiny i osiągnie właściwą temperaturę, to zaraz uaktywnia się klimatyzacja i wieje zimne powietrze. Może to kwestia jakichś ustawień, mam powłączane wszystkie udogodnienia i system nagrzewania jest ustawiony na auto. To dopiero początek sezonu więc będę testować, chyba że @mrBEAN ma jakieś magiczne ustawienia i będzie się w stanie nimi podzielić:old:

Mam złe wieści 😁

Ten temat skaszanili po całości, i chyba sami nie mają na to rozwiązania. 
Czujnik wilgotności nie działa w tym wozie choć powinien. Ponoć uruchamia się przy 90% , a to już dużo za dużo. 
Ogólnie bubel.

Do tego defrosty pompy też nie ogarnęli, i ogólnie sterowanie tym wszystkim jest z dOOpy.

Sorry taka jest #ssijkia😌😁

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Mam złe wieści 😁

Ten temat skaszanili po całości, i chyba sami nie mają na to rozwiązania. 
Czujnik wilgotności nie działa w tym wozie choć powinien. Ponoć uruchamia się przy 90% , a to już dużo za dużo. 
Ogólnie bubel.

Do tego defrosty pompy też nie ogarnęli, i ogólnie sterowanie tym wszystkim jest z dOOpy.

Sorry taka jest #ssijkia😌😁

Trzeba było pisać jak polecałeś to bym nawet na nią nie patrzył:panic: U mnie taki klimat, że będę chyba jeździł w okresie jesienno-zimowym ze szmatką w ręce jak w dawnych czasach w maluchu...Sytuacje ratują podgrzewane fotele bo mi przynajmniej tyłek nie zmarznie. 

Napisano

Hyhy, zdaje się że poznaliśmy powód dla których EV6 w Irlandii takie tanie. Może da się to jakoś interfejsem opędzlować?

Napisano
12 minut temu, format napisał(a):

Hyhy, zdaje się że poznaliśmy powód dla których EV6 w Irlandii takie tanie. Może da się to jakoś interfejsem opędzlować?

Nie wydaje mi się żeby to wpływało na cenę, teraz jest taki klimat, że każdy model BEV bez podziału na marki można kupić za grosze. Większość ludzi jest nieświadoma takiej wady dopóki już nie są właścicielami. Rekordowo tanio można kupić ID.4, te po prostu mistrzowsko trzymają :phi: Co masz na myśli o tym interfejsie? Kombinowanie w ustawieniach auta za pomocą OBD? 

Napisano
1 minutę temu, Ralph78 napisał(a):

Nie wydaje mi się żeby to wpływało na cenę, teraz jest taki klimat, że każdy model BEV bez podziału na marki można kupić za grosze. Większość ludzi jest nieświadoma takiej wady dopóki już nie są właścicielami. Rekordowo tanio można kupić ID.4, te po prostu mistrzowsko trzymają :phi: Co masz na myśli o tym interfejsie? Kombinowanie w ustawieniach auta za pomocą OBD? 

Tak. Do Tesli są takie aftermarketowe gadżety jak S3XY Buttons czy Knob.

Napisano
3 minuty temu, format napisał(a):

Tak. Do Tesli są takie aftermarketowe gadżety jak S3XY Buttons czy Knob.

W Kia są dedykowane przyciski do tego a nie sądzę żeby było jakieś ustawienie w interfejsie które można by zmienić za pomocą OBD aby HVAC działał lepiej. Podobno problemem jest tryb AUTO, w którym HEAT i AC nie mogą działać w tym samym czasie. Ludzie radzą sobie ustawiając to ręcznie i podobno wtedy jest w miarę ok. Teraz sobie jeszcze zdałem sprawę z tego, że cały czas jest włączony tryb ECO a w nim AC i HEAT działają w ograniczonym zakresie. Mam parę ładnych miesięcy na testy :old:

Napisano
6 minut temu, Ralph78 napisał(a):

W Kia są dedykowane przyciski do tego a nie sądzę żeby było jakieś ustawienie w interfejsie które można by zmienić za pomocą OBD aby HVAC działał lepiej.

Nie chodzi mi o same przyciski, a sposób na sterowanie podzespołami samochodu przez EOBD. Jeśli Kiła na takie rzeczy pozwala to można by było napisać własny kod który ogarnia skuteczne odparowanie samochodu.

Napisano
42 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Trzeba było pisać jak polecałeś to bym nawet na nią nie patrzył:panic: U mnie taki klimat, że będę chyba jeździł w okresie jesienno-zimowym ze szmatką w ręce jak w dawnych czasach w maluchu...Sytuacje ratują podgrzewane fotele bo mi przynajmniej tyłek nie zmarznie. 

Po prostu ręcznie włącz klimę i heat 😄

Ale zgłaszaj przy okazji w ASO choojkom to, bo chowają głowę w piasek ;] 

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Nie chodzi mi o same przyciski, a sposób na sterowanie podzespołami samochodu przez EOBD. Jeśli Kiła na takie rzeczy pozwala to można by było napisać własny kod który ogarnia skuteczne odparowanie samochodu.

Rozmawiałem akurat dziś z jakimś kumatym elektromechanikiem i ponoć brak jak w systemie możliwości sterowania/przeprogramowania tego.

Bubel ogólnie, możliwe, że i sprzętowo tam czegoś brakuje.

Podejrzewam, że w polifcie będzie poprawione. 

Swoją drogą auto jest niezgodne ze specyfikacją i można by iść do sądu, ale kto ma na to czas...

Napisano
2 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Po prostu ręcznie włącz klimę i heat 😄

Ale zgłaszaj przy okazji w ASO choojkom to, bo chowają głowę w piasek ;] 

Tak ludzie zalecają, do tego wyłączyć wszystkie Auto Dehumidify, Smart Ventilation i Auto Defog. Wspomnę u dealera za 2 lata przy serwisie :phi:

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Wyłącz to ;) Nic nie daje.

Zmienia reakcję pedału przyspieszenia, przydatne w mieście :ok:

Napisano
Teraz, Ralph78 napisał(a):

Zmienia reakcję pedału przyspieszenia, przydatne w mieście :ok:

Zamula. Nieprzydatne 😄

Pomijając, że brak wtedy pełnej mocy, nawet przy "kickdown".

Tak, wiem. Irlandia ;) 

Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Zamula. Nieprzydatne 😄

Pomijając, że brak wtedy pełnej mocy, nawet przy "kickdown".

Tak, wiem. Irlandia ;) 

Ja już się swoje wyszalałem, teraz jeżdżę spokojnie :dziekidzieki:

Napisano
Teraz, Ralph78 napisał(a):

Musisz więcej nogą machać, zmęczysz się 😬🤪

Napisano
1 godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

No i zaraz będziesz to pisał że hamulce zardzewiały ;]

Ja po 10 msc zdałem sobie sprawę, że mimo agresywnej jazdy praktycznie nie używam hamulców, przy ostatnim "Burnishing the Brakes" poczułem piękny swąd z klocków, procedure muszę pewnie jeszcze 1-2 razy powtórzyć, gdyż dalej tarcza nie jest idealnie oczyszczona. Zamiast jeździć tankować teraz jeżdżę docierać hamulce ;l

Napisano
8 minut temu, komor napisał(a):

Ja po 10 msc zdałem sobie sprawę, że mimo agresywnej jazdy praktycznie nie używam hamulców, przy ostatnim "Burnishing the Brakes" poczułem piękny swąd z klocków, procedure muszę pewnie jeszcze 1-2 razy powtórzyć, gdyż dalej tarcza nie jest idealnie oczyszczona. Zamiast jeździć tankować teraz jeżdżę docierać hamulce ;l

Wyskocz na godzinkę na tor, właściwie to 20 minut sesji wystarczy.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

W Kia są dedykowane przyciski do tego a nie sądzę żeby było jakieś ustawienie w interfejsie które można by zmienić za pomocą OBD aby HVAC działał lepiej. Podobno problemem jest tryb AUTO, w którym HEAT i AC nie mogą działać w tym samym czasie. Ludzie radzą sobie ustawiając to ręcznie i podobno wtedy jest w miarę ok. Teraz sobie jeszcze zdałem sprawę z tego, że cały czas jest włączony tryb ECO a w nim AC i HEAT działają w ograniczonym zakresie. Mam parę ładnych miesięcy na testy :old:

ECO ?

SPORT jedyny sensowny ;]

Napisano
Rozmawiałem akurat dziś z jakimś kumatym elektromechanikiem i ponoć brak jak w systemie możliwości sterowania/przeprogramowania tego.
Bubel ogólnie, możliwe, że i sprzętowo tam czegoś brakuje.
Podejrzewam, że w polifcie będzie poprawione. 
Swoją drogą auto jest niezgodne ze specyfikacją i można by iść do sądu, ale kto ma na to czas...

Problemy z marznięciem w kabinie to był znany i słynny problem w EV6
Ja coprawda jeździłem jak było ciepło i klima mnie interesowała (bez zarzutu) a nie grzanie

Ale dałbym sobie rękę uciąć że to był problem bo zrobili akcję serwisową i naprawili ten bubel… chodziłbym teraz bez ręki

Jak nie kulawy acc w tesli i brak czujników + wycieraczki
To grzanie EV6…

Nie taka zła ta Toyota… ;)

Napisano
48 minut temu, ppmarian napisał(a):

Problemy z marznięciem w kabinie to był znany i słynny problem w EV6
Ja coprawda jeździłem jak było ciepło i klima mnie interesowała (bez zarzutu) a nie grzanie

Ale dałbym sobie rękę uciąć że to był problem bo zrobili akcję serwisową i naprawili ten bubel… chodziłbym teraz bez ręki

To grzanie EV6…

To nie jest ten problem, o którym piszesz. 

Chodzi o nie działające automatyczne odparowanie kabiny/przedniej szyby. 
I przy okazji nierównomierne ogrzewanie/chłodzenie co jakiś czas. 

Ogrzewać grzeje bardzo dobrze, a ten viralovy problem z początku produkcji naprawili oprogramowaniem. U innych wymianą jakiegoś zaworka. 
Co ciekawe u mnie tego nie było, a mam jedno z pierwszych EV6 w PL.

Toyota jest super, bo pewnie za 1,5 roku będzie inny wóz. To jej główna zaleta 😁🤪 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

a jakis gosc pisal tu ze za duzo zartujemy i ma byc na tym kaciku merytorycznie :lol:

Napisano
To nie jest ten problem, o którym piszesz. 

Chodzi o nie działające automatyczne odparowanie kabiny/przedniej szyby. 
I przy okazji nierównomierne ogrzewanie/chłodzenie co jakiś czas. 

Ogrzewać grzeje bardzo dobrze, a ten viralovy problem z początku produkcji naprawili oprogramowaniem. U innych wymianą jakiegoś zaworka. 
Co ciekawe u mnie tego nie było, a mam jedno z pierwszych EV6 w PL.

Toyota jest super, bo pewnie za 1,5 roku będzie inny wóz. To jej główna zaleta [emoji16][emoji2957] 

Poważnie jakby dołożyć te 15-20kWh do baterii to byłby miód i orzeszki.

Po ostatnich aktualizacjach Nie ma poważnych wad ten samochód poza zasięgiem

Ciekawe co mądre głowy w mojej korpo wymyślą za te 1,5roku. Ja stawiam właśnie na korea.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Nie taka zła ta Toyota…

Najlepsza! :old:

I ja bym tu dał od razu gis

Napisano

Najlepsza! default_old.gif
I ja bym tu dał od razu gis

Średnia to byłaby z tymi dodatkowymi 15kWh

A tak jest tylko akceptowalna dla mało wymagających(rzadkie podróże po S i A)

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

To grzanie EV6…

Czytując te słowa naszło mnie dziwne uczucie. Zajęło mi chwilę, aby je określić, ale mam. To jest po prostu zażenowanie.  🦥👨‍🌾 :swieca:

Moje zdanie o ev Toyotach jest tak niskie, że aż sam sie sobie dziwie. 

Pewnie przez tą reklamę, gdzie przedstawili kierowcę ev jako idiotę. 

Screenshot_20241024_100155_Chrome.jpg.1356fcd46a5dba591e0cb28b503169b9.jpg

No i ta wielka kampania o samoładujacych hybrydach zbanowana np w Norwegii za wprowadzanie w błąd.

Edytowane przez HelixSv

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Czytując te słowa naszło mnie dziwne uczucie. Zajęło mi chwilę, aby je określić, ale mam. To jest po prostu zażenowanie.  🦥👨‍🌾 :swieca:

Moje zdanie o ev Toyotach jest tak niskie, że aż sam sie sobie dziwie. 

Pewnie przez tą reklamę, gdzie przedstawili kierowcę ev jako idiotę. 

Screenshot_20241024_100155_Chrome.jpg.1356fcd46a5dba591e0cb28b503169b9.jpg

No i ta wielka kampania o samoładujacych hybrydach zbanowana np w Norwegii za wprowadzanie w błąd.

Przejedź się na deser flagowym modelem dostępnym w Polsce jakim jest Highlander :hehe:

Napisano
18 godzin temu, komor napisał(a):

Jak w EV można wyczyścić tarcze gdzie większość hamowania odbywa się za pomocą rekuperacji a dopiero ostatnie km/h są wyhamowywane za pomocą tradycyjnych hamulców:nie_wiem: Tryb Eco czy Sport niewiele wnoszą do hamowania.

Napisano
18 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

ECO ?

SPORT jedyny sensowny ;]

Przecież w trybie SPORT bym zaraz utknął za pierwszym zakrętem bo bateria by się od razu rozładowała :old: