Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co się teraz poleca na trasy - priorytet komfort i cisza

Featured Replies

Napisano
46 minut temu, Piotrus napisał(a):

Pachnie mi tu audiofliskim podejściem.

Ja rozumiem że ktoś może powiedzieć że woli słyszeć gwizd uszczelek bo mu to przypomina granie wantów na Darze Pomorza, ale po to właśnie używamy mierników żeby ocenić obiektywnie.

Zdrowy człowiek powinien wyłapać 3db różnicy na poziomie głośności w okolicach 65db, polecam zrobić sobie test na własnym kinie domowym albo filmikach na YT.

A jeślii nie jest w stanie wyłapać tych 3db to może sobie kupić co chce bo i tak będzie mu wszystko jedno.

Mysle, ze to bardziej kwestia subiektywnej oceny i oczekiwan. Moje CX-5 jest uznawane za glosne i liczby to potwierdzaja.

Czy mi to przeszkadza na codzien? Absolutnie nie, robie rocznie ok 20kkm, glownie w trasie w weekendy i wakacje...

Moze gdybym musial jezdzic dzien w dzien po 2-3h do albo w ramach pracy, to byloby to irytujace.

A tak to ustawiam tempomat na ok 130km/h i sie leci, spokojnie nadal mozna rozmawiac. Szybiej praktycznie nie jezdze.

Napisano
22 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Mysle, ze to bardziej kwestia subiektywnej oceny i oczekiwan. Moje CX-5 jest uznawane za glosne i liczby to potwierdzaja.

Czy mi to przeszkadza na codzien? Absolutnie nie, robie rocznie ok 20kkm, glownie w trasie w weekendy i wakacje...

Moze gdybym musial jezdzic dzien w dzien po 2-3h do albo w ramach pracy, to byloby to irytujace.

A tak to ustawiam tempomat na ok 130km/h i sie leci, spokojnie nadal mozna rozmawiac. Szybiej praktycznie nie jezdze.

Jeśli da się rozmawiać bez podnoszenia głosu i słuchać radia zrozumieniem, to dla mnie jest ok. Też szybko nie jeżdżę. Ale gdy wsiadłem do skody, to przeszkadzał mi właśnie hałas.

Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał(a):

jeślii nie jest w stanie wyłapać tych 3db to może sobie kupić co chce bo i tak będzie mu wszystko jedno.

Hm ale chyba sa tez userzy z audiofilskim podejsciem... wyzej napisalem ze "jak ktos slucha glosno radia to halas auta bedzie mu mniej przeszkadzal" i dostalem odpowiedz ze szumy przeszkadzaja w sluchaniu radia...*.

Wiec albo ten halas jest  ponadstandartowo glosny albo slucha sie radia b cicho. Od przynajmniej 20 lat nie mialem auta w ktorym przy 140 nie daloby sie rozmawiac normalnym glosem

*usera ktory mi tak odpowiedzial postrzegam jako absolutnie normalnego, bez sklonnosci to przesady i fantazjowania...wiec moze ma glosne auto albo wrazliwy sluch? 

Mnie tak naprawde akustycznie przeszkadza tylko box na dachu powyzej 110 km/h

Napisano
7 minut temu, delco napisał(a):

Hm ale chyba sa tez userzy z audiofilskim podejsciem... wyzej napisalem ze "jak ktos slucha glosno radia to halas auta bedzie mu mniej przeszkadzal" i dostalem odpowiedz ze szumy przeszkadzaja w sluchaniu radia...*.

Wiec albo ten halas jest  ponadstandartowo glosny albo slucha sie radia b cicho. Od przynajmniej 20 lat nie mialem auta w ktorym przy 140 nie daloby sie rozmawiac normalnym glosem

*usera ktory mi tak odpowiedzial postrzegam jako absolutnie normalnego, bez sklonnosci to przesady i fantazjowania...wiec moze ma glosne auto albo wrazliwy sluch? 

Bo pewnie jeździsz coraz lepszymi autami 

Przesiądź się do gorszego.

Napisano
59 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Jeśli da się rozmawiać bez podnoszenia głosu i słuchać radia zrozumieniem, to dla mnie jest ok. Też szybko nie jeżdżę. Ale gdy wsiadłem do skody, to przeszkadzał mi właśnie hałas. 

Škoda to marka budżetowa, taka Dacia w koncernie Vag. Wsiadasz do podobnego VW i jest ciszej.

Napisano
Godzinę temu, delco napisał(a):

Ja też dawno nie, aż dostałem zastepcze aygo. Tam jest takie larmo przy 140 ze głowa mała.

O Panie co to za taczka na kołach 😅 nie wiem jak ktoś średnio rozgarnięty może za to coś zapłacić 70k zł.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Bo pewnie jeździsz coraz lepszymi autami 

Przesiądź się do gorszego.

Z perspektywy czasu to na pewno.... :old:Ostatnim samochodem w którym hałas mi przeszkadzał to był Fiat Uno 22 lata temu.

Choć z drugiej strony rok temu wypadło mi pojechać Toyota Yaris 800 km w jedną stronę i dało się przeżyć.... Nie powiem że było tak samo jak alfą stelvio ale jak dla mnie Główna różnica To była w komforcie jazdy w przyspieszaniu.... Głośniej owszem było ale jakoś bym nie demonizował tej różnicy..

Owszem przyznaję że w MB E klasy jest ciszej niż w samochodach które miałem do tej pory... Ale nie wiem czy dla samej ciszy dołożyłbym do ceny 50%... - Tak wiem skąpy jestem... Ewentualnie za biedny żeby rozmawiać o prawdziwych premiumach:panic:

Napisano
27 minut temu, Chalek napisał(a):

Ja też dawno nie, aż dostałem zastepcze aygo. Tam jest takie larmo przy 140 ze głowa mała.

O Panie co to za taczka na kołach 😅 nie wiem jak ktoś średnio rozgarnięty może za to coś zapłacić 70k zł.

Aygo to nie jest auto do latania 140km/h.

Napisano
22 minuty temu, Chalek napisał(a):

Wiele zależy od zapotrzebowania... Pracuję z dziewczyną która Aygo jeździ od siedmiu lat i mówi że nie zamieniłaby się na żaden inny... Ale:

1. W zasadzie nie wyjeżdża poza miasto

2. W trakcie dnia pracy parkuje pewnie z 10 razy w różnych dziwnych miejscach - więc małość samochodu jest olbrzymią zaletą

3. Robiąc rocznie około 15 kkm po mieście szukała auta które będzie w miarę oszczędne i niezawodne...

Ale przyznaję Nie mam pojęcia ile zapłaciła te 7 lat temu

Napisano
Godzinę temu, delco napisał(a):

Z perspektywy czasu to na pewno.... :old:Ostatnim samochodem w którym hałas mi przeszkadzał to był Fiat Uno 22 lata temu.

Choć z drugiej strony rok temu wypadło mi pojechać Toyota Yaris 800 km w jedną stronę i dało się przeżyć.... Nie powiem że było tak samo jak alfą stelvio ale jak dla mnie Główna różnica To była w komforcie jazdy w przyspieszaniu.... Głośniej owszem było ale jakoś bym nie demonizował tej różnicy..

Owszem przyznaję że w MB E klasy jest ciszej niż w samochodach które miałem do tej pory... Ale nie wiem czy dla samej ciszy dołożyłbym do ceny 50%... - Tak wiem skąpy jestem... Ewentualnie za biedny żeby rozmawiać o prawdziwych premiumach:panic:

Zdarzało mi się jechać Yarisem D4D w trasę. Nie chciałbym więcej 😁

Co do premium, to niekoniecznie musi by MB. Już taki Hyundai Tucson zapewnia wystarczający komfort i ciszę w środku.

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Wiele zależy od zapotrzebowania... Pracuję z dziewczyną która Aygo jeździ od siedmiu lat i mówi że nie zamieniłaby się na żaden inny... Ale:

1. W zasadzie nie wyjeżdża poza miasto

2. W trakcie dnia pracy parkuje pewnie z 10 razy w różnych dziwnych miejscach - więc małość samochodu jest olbrzymią zaletą

3. Robiąc rocznie około 15 kkm po mieście szukała auta które będzie w miarę oszczędne i niezawodne...

Ale przyznaję Nie mam pojęcia ile zapłaciła te 7 lat temu

Po prostu posiada auto idealnie wpisujące się w jej potrzeby a nie sąsiada 👍🙃

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 7.11.2024 o 22:55, dirkdiggler napisał(a):

A jak to się ma do obecnej trójki?

Można do niej zamówić akustyczne szyby to powinno być porównywalnie do 5ki? Czy mocno różnicują te modele i 3jka jest bardziej surowa i mniej wyrafinowana niż 5ka?

Nie wiem czy są akustyczne szyby w 3, ale ogólnie komfort jazdy 3 a 5 to są dwa światy. Rozstaw osi robi swoje. Komfortu i spokoju w trasie 3-ka nie zapewni na takim poziomie jak 5.

Napisano
W dniu 5.11.2024 o 09:29, delco napisał(a):

hybrydy lexusa sa bardziej zaawansowane niz w modelach toyoty";l:bzik:

chyba zaawansowane cenowo, czyli więcej za to samo 😄