Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sruby plywajace

Featured Replies

Napisano

w zwiazku z tym, ze w tym sezonie bede smigal oplem chce zalozyc alusy z uniaka do astry. wiem, ze do takich malych roznic nadaja sie wlasnie sruby plywajace, ktore sa niestety stosunkowo drogie.

pytanie brzmi, czy mozna zamontowac taka felge na normalnych srubach do alusow- wypada ze roznica to 1 mm na kazda srube, wiec jakby sie uparl, to mozna przykrecic. co wy na to?

Napisano

> w zwiazku z tym, ze w tym sezonie bede smigal oplem chce zalozyc

> alusy z uniaka do astry. wiem, ze do takich malych roznic nadaja

> sie wlasnie sruby plywajace, ktore sa niestety stosunkowo

> drogie.

> pytanie brzmi, czy mozna zamontowac taka felge na normalnych srubach

> do alusow- wypada ze roznica to 1 mm na kazda srube, wiec jakby

> sie uparl, to mozna przykrecic. co wy na to?

nie polecam sruby beda naciagac felge przez co beda wystepowac w feldze b silne naprezenia i felga moze peknac ale jak jestes kamikaze to czemu nie zlosnik.gif

Napisano

jeśli chcesz znać moją opinie na ten temat to radzę nie robić takich kombinacji nono.gif - sprzedaj te felgi które masz i kup takie jak potrzebujesz do opla lub w skupie spróbuj zamienić waytogo.gif- jesli chcesz bardzo zaoszczędzić kosztem swojego bezpieczeństwa i zdrowia to zakładaj - ale zastanów się 10 razy zanim to zrobisz

Napisano

nie powinno się przykręcać na zwykłych śrubach, ale to twój wybór, ja bym tego napewno nie zrobił!!!

Napisano

wreszcie slysze tylko takie opinie smile.gif

kiedys sam walczylem z maniakami ktorzy zakladali 4x98 na 4x100 mowiac ze przeciez mozna i nie ma problemu...

ufff widze ze wreszcie ludzie zaczeli myslec smile.gif

Napisano

śruby pływające są poto żeby ich użyć w takich sytuacjach więc nie ryzykuj i załóż pływające ewentualnie zmień felgi na jakieś "oplowskie"

Napisano
  • Autor

> śruby pływające są poto żeby ich użyć w takich sytuacjach więc nie

> ryzykuj i załóż pływające ewentualnie zmień felgi na jakieś

> "oplowskie"

mam felgi oplowskie, tylko ze ojciec je zalatwil na cacy- wymagaja prostowania i malowania- wiecie, niskie murki, krawezniki i te sprawy- kupe kasy.

teraz stalem sie wspolwlascicielem auta a w najblizszej przyszlosci pewnie bede jedynym wlascicielem, nie oplaca mi sie robic oplowskich felg, nawet mi sie nie podobaja tak jak uniakowe- i te i te 5 ramienne, ale... wink.gif

bede probowal z tymi srubami plywajacymi, jakbyscie mieli jakies namiary na sklep z tanimi srubami plyw. (na allegro 14 zl) to dajcie znac. dzieki.

Napisano

Ja też nie polecam nie bedzią ci si eraczej koła odkręcały jedyny problem bedzi ejak przekroczysz ok.140km/h bedzie całe auto sie trzesło nawet jak bedziesz miał pływajace sruby ja bym polecał zmienic felgi lub jezdzic na oplowskich stalówkach

Napisano

> ufff widze ze wreszcie ludzie zaczeli myslec

ja zawsze byłem przeciwny takim kombinacjom i zdania na ten temat nie zmienie zlosnik.gif

Napisano

> w zwiazku z tym, ze w tym sezonie bede smigal oplem chce zalozyc

> alusy z uniaka do astry. wiem, ze do takich malych roznic nadaja

> sie wlasnie sruby plywajace, ktore sa niestety stosunkowo

> drogie.

> pytanie brzmi, czy mozna zamontowac taka felge na normalnych srubach

> do alusow- wypada ze roznica to 1 mm na kazda srube, wiec jakby

OPEL 4x100, FIAT 4x98 - pasuje? nie!

nie ryzykuj, poniewaz mozesz zrobic krzywde komus postronnemu

Napisano

jakoś nie ufam takim kombinacjom

Napisano

> nie polecam sruby beda naciagac felge przez co beda wystepowac w

> feldze b silne naprezenia i felga moze peknac ale jak jestes

> kamikaze to czemu nie

Nie mówiąc o tym, że śruba będzie dotykać tylko jedną stroną do felgi, a przy tych siłach jakie tam występują to nie zdziwiłbym się jakby się taka śruba urwała...

Fizyka jest nieubłagana.

Napisano

> Nie mówiąc o tym, że śruba będzie dotykać tylko jedną stroną do

> felgi, a przy tych siłach jakie tam występują to nie zdziwiłbym

> się jakby się taka śruba urwała...

> Fizyka jest nieubłagana.

dość tanio swoje życie wycenia sick.gif

Napisano

może kiedyś to się zmieni

Napisano
  • Autor

no wiec nie przekonaliscie mnie chlopaki. poszedlem dalej tym tropem i troche poweszylem wink.gif artykulow na temat srub plywajacych nie ma za duzo w sieci, ale cos sie znalazlo i wiem jaka jest zasada dzialania tych srub.

zeby miec pewnosc, lub ryzyko ograniczyc do minimum dla innych uzytkownikow drog- ciekawe kto stwarza wieksze zagrozenie na drodze..., pozdrawiam pana z firmowego, srebrnego VW Transportera new ediction na lodzkich blachach (i innych), niezly popis dzis w dlugolece pod wroclawiem moje gratulacje- poszperalem rowniez w archiwum "auto swiat". artykul raczej byl wzmianka, wiec zadzwonilem do nich.

macie racje, chyba ze macie na mysli rajd finlandii i szutrowe drogi.

ktos opatentowal te sruby- poza tym posiadaja panstwowy certyfikat bezpieczenstwa- a sluza do korygowania malych rozbieznosci.

ten typ srub ma wlasciwy styk, poza tym otwor centujacy bierze na siebie ciezar samochodu, a sruby maja za zadanie jedynie utrzymac kolo w plaszyznie. nie moga (choc mozliwosc zawsze istnieje) byc sciete przez material o mniejszej twardosci (wiadomo czym sie konczy obtarcie alusem o kraweznik), logicznym jest ze podda sie gniazdo felgi a nie sruba, wiec wyrobi sie pod srube- choc nie bedzie musialo, bo bedzie wlasciwie trzymac od poczatku na tych srubach...

no to na tyle, jutro zmieniam kola. nie idzcie przypadkiem w moje slady i omijajcie szerokim lukiem kombiaka na blachach DOL wink.gif

dzieki za opinie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.