Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F1 sezon 2026

Featured Replies

Napisano
  • Autor
49 minut temu, futrzak napisał:

Hop, hop - co tutaj taki cmentarz? Takie miały być podobno emocje związane z nowymi regulacjami, a tutaj cisza? Miesiąc przerwy, w bolidach sporo zmian (Astony dojechały )), zasady też zmieniono i całkiem fajny wyścig. Ciekawe jaką przewagę silnikową mają Mercedesy, że Antoneli mimo "słabych" kwalifikacji, słabego startu itd. wygrywa w cuglach.

Zajęty byłem i wyścig dopiero po weekendzie obejrzałem. Całkiem fajne kraksy były 😁

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano
6 godzin temu, rwIcIk napisał:

Monako - brawo Kimi 💪

Wyścig "ubarwiony" bezpodstawnymi karami za przekraczanie prędkości w pitlane. Jakaś totalna katastrofa techniczna i wizerunkowa. W zasadzie bez możliwości wyjścia z twarzą po wyścigu.

Do kompletu mam wrażenie, że Jerzy Russell i Charles Leclerc nie wytrzymują ciśnienia... Czekam na kolejne wyścigi zlosnik

Napisano
15 godzin temu, rwIcIk napisał:

Monako - brawo Kimi 💪

Fajna karuzela - obejrzałem późnym wieczorem po powrocie z rajdu ok

8 godzin temu, Maxit napisał:

Wyścig "ubarwiony" bezpodstawnymi karami za przekraczanie prędkości w pitlane. Jakaś totalna katastrofa techniczna i wizerunkowa. W zasadzie bez możliwości wyjścia z twarzą po wyścigu.

Bezpodstawne? Katastrofa? Przed startem informowano i ostrzegano zespoły/kierowców o pomiarze itd. Malo tego, sam Gasly był ostrzegany dodatkowo przez swojego inżyniera przed wjazdem do alei, a i tak to zrobił 2 razy. Hamilton jakoś od razu wiedział za co karę dostał.

Napisano
8 godzin temu, futrzak napisał:

Bezpodstawne? Katastrofa?

Dokładnie tak. W regulaminie jest napisane, o prędkości, a nie o czasie przejazdu między liniami. Najeżdżanie na linie jest dozwolone.

Zatem jeśli samochód poruszał się tak jak jest zezwolone i z prędkością zgodną z regulaminem a potem dostaje karę to nie jest katastrofa wizerunkowa?

Napisano
3 godziny temu, Maxit napisał:

Dokładnie tak. W regulaminie jest napisane, o prędkości, a nie o czasie przejazdu między liniami. Najeżdżanie na linie jest dozwolone.

Zatem jeśli samochód poruszał się tak jak jest zezwolone i z prędkością zgodną z regulaminem a potem dostaje karę to nie jest katastrofa wizerunkowa?

Hola, hola, Panie Kolego - najeżdżanie na linie to nie to samo co cięcie zakrętu, przekraczane linii (i to chyba 4 kołami) i jazda po oranym - poniżej kawałek z wjazdu Hamiltona do pit lane:

55cf1cc6c4f4e.png

Pozostanę jednak przy swojej opinii - FIA wyraźnie informowała, by tego nie robić na wjeździe. Tak, wiem, Gutowski podobnych argumentow używał jak Ty zlosnik Wiedzą co zrobili, więdzą za co kara, a jeżeli madal będą wątpliwości, to najwyżej władze skorygują regulamin/przepisy, by w przyszłości nie było dyskusji.

Napisano
16 minut temu, futrzak napisał:

Hola, hola, Panie Kolego - najeżdżanie na linie to nie to samo co cięcie zakrętu, przekraczane linii (i to chyba 4 kołami) i jazda po oranym - poniżej kawałek z wjazdu Hamiltona do pit lane:

55cf1cc6c4f4e.png

Pozostanę jednak przy swojej opinii - FIA wyraźnie informowała, by tego nie robić na wjeździe. Tak, wiem, Gutowski podobnych argumentow używał jak Ty zlosnik Wiedzą co zrobili, więdzą za co kara, a jeżeli madal będą wątpliwości, to najwyżej władze skorygują regulamin/przepisy, by w przyszłości nie było dyskusji.

No i w sumie sam sobie zaprzeczasz... Wiesz jak są skonstruowane przepisy F1 i one wyznaczają granice. Skoro nie zabronili cięcia tego zakrętu (bo nie za to są kary) to znaczy, że jest to dozwolone. Ustalony jest limit prędkości, a on nie został złamany... Dla mnie te kary, to gwałt na logice i katastrofa wizerunkowa.

Akurat zdaje się, że nie wszyscy wiedzą co zrobili. Gasly wyraża swoje pretensje wprost a zespół wniósł zastrzeżenia do końcowych wyników. Akurat w przypadku Hamiltona na końcu ta kara była bez znaczenia, ale gdyby nie fakt, że Leclerc skończył w barierach to też by było gorąco, bo miał ogromne pretensje o to, że zespół wyzerował Hamiltona jego kosztem.

Oczywiście nie będę Cię przekonywał do mojego punktu widzenia. Każdy ma swoją perspektywę. A co do Gutowskiego, to nie oglądam jego poczynań. Nie przepadam za nim szczerze mówiąc. Wolę zdecydowanie wolę obejrzeć Gutowskiego i jego "W oku padoku".

Napisano
6 minut temu, Maxit napisał:

No i w sumie sam sobie zaprzeczasz...

Ani trochę.

Wiesz jak są skonstruowane przepisy F1 i one wyznaczają granice. Skoro nie zabronili cięcia tego zakrętu (bo nie za to są kary) to znaczy, że jest to dozwolone. Ustalony jest limit prędkości, a on nie został złamany... Dla mnie te kary, to gwałt na logice i katastrofa wizerunkowa.

Cóż, wyraźnie ostrzegali by nie ciąć, ze względu na metodę pomiaru. Tylko niektórzy mieli z tym problemy. Obejrzyj sobie jak ładnie większość się stosowała i pilnowała linii.

Akurat zdaje się, że nie wszyscy wiedzą co zrobili. Gasly wyraża swoje pretensje wprost a zespół wniósł zastrzeżenia do końcowych wyników.

Najwyżej niektórym się wydawało, że się uda. Gasly był dodatkowo ostrzegany przez swojego inżyniera przez radio przed wjazdem, by tego pilnował. A że zespół "wniósł zastrzeżenia" - wolno. Jak pisałem, najwyżej FIA skoryguje przepisy, choć nie wiem czy to ma sens.

Oczywiście nie będę Cię przekonywał do mojego punktu widzenia. Każdy ma swoją perspektywę. A co do Gutowskiego, to nie oglądam jego poczynań. Nie przepadam za nim szczerze mówiąc.

Argumentował w podobnym stylu jak Ty hehe

Wolę zdecydowanie wolę obejrzeć Gutowskiego i jego "W oku padoku".

Chyba Gąsiorowskiego, a nie Gutowskiego zlosnik Gąsiorowski tłumaczył skąd się wzięły te kary, ale w zupełnie innym tonie niż Ty to komentujesz. Ja tam posłucham/poczytam jednego i drugiego, mogę zobaczyć karuzelę z różnych perpektyw, niezależnie od moich prywatnych sympatii personalnych.

PS - na różnych torach pojawiają się różne specyficzne zalecenia, regulacje itd. Monaco jest ciasne, pit lane jest ciasne. Alpine zdaje się nawet biegało po wyścigu z kółeczkiem, by udowodnić, że nie przekroczyli prędkości.

Napisano
11 minut temu, futrzak napisał:

Chyba Gąsiorowskiego, a nie Gutowskiego zlosnik Gąsiorowski tłumaczył skąd się wzięły te kary, ale w zupełnie innym tonie niż Ty to komentujesz. Ja tam posłucham/poczytam jednego i drugiego, mogę zobaczyć karuzelę z różnych perpektyw, niezależnie od moich prywatnych sympatii personalnych.

Jasne. Myślałem o Gąsiorowskim, a mi jakoś ten drugi wyszedł...

Wiadomo, że Monaco to spotkanie towarzyskie. Z wyścigiem ma to mało wspólnego. Kwalifikacje są o niebo ciekawsze...

Tak czy inaczej czekam na kolejne wyścigi. Będę obserwował Żorża i Charlesa zlosnik

Napisano

Z tego co czytałem to zostało wytłumaczone jak przejechanie lini wpływało na przekroczenie prędkości które działało na zasadzie pomiaru przejechanego odcinka. Ściąłeś ten zakręt = pomiarowy odcinek przejechałeś za szybko. Dużo kar się posypało ale jakoś Kimi, Hadjar itp potrafili wjechać bez kary :)

Ciekawa sytuacja z Jerzym. Ja typa nie lubię generalnie i widać że było zamieszanie w pitlane ale kurcze powiedzieli mu żeby nie zjeżdżał do boksu na zmianę opon a on jak pipa zjechał :)

Napisano
22 godziny temu, Maxit napisał:

Jasne. Myślałem o Gąsiorowskim, a mi jakoś ten drugi wyszedł...

ok

Wiadomo, że Monaco to spotkanie towarzyskie. Z wyścigiem ma to mało wspólnego. Kwalifikacje są o niebo ciekawsze...

To jest Monaco, jedyne takie GP w sezonie. Specyficzny wyścig, ale jednak wyścig pełną gębą.

Tak czy inaczej czekam na kolejne wyścigi.

Ja zawsze czekam na kolejne wyścigi hehe

Będę obserwował Żorża i Charlesa zlosnik

A to jak hrabianka uważa hehe

Napisano
W dniu 8.06.2026 o 20:38, futrzak napisał:

Pozostanę jednak przy swojej opinii - FIA wyraźnie informowała, by tego nie robić na wjeździe.

No to sytuacja na dziś wygląda ciekawie... Jak sądzisz:

1. Zostawią sprawę jak jest, żeby nie było smrodu?

2. Przywrócą Gasly`ego na podium rozniecając ogień piekielny?

3. Anulują wyniki wyścigu, wobec braku możliwości ustalenia rzetelnych wyścigów?

Bo:

Podczas oficjalnego przesłuchania FIA w ramach procedury Right of Review (Prawo do rewizji), zespół Alpine przedstawił przełomowe, nowe dowody, które sędziowie uznali za istotne i dopuszczalne.

Kluczowe fakty z oficjalnej analizy decyzji sędziów i wniosku Alpine:

1. Błąd pomiarowy FOM (Formula One Management): Głównym punktem zwrotnym było oficjalne oświadczenie i dowody dostarczone przez samo FOM (które odpowiada za oficjalny pomiar czasu w F1). Wynika z nich, że dystans użyty do kalkulacji prędkości w alei serwisowej był błędny (niedokładny) i sztucznie zawyżał wyliczaną prędkość bolidu Pierre'a Gasly'ego.

2. Dane z telemetrii Alpine: Zespół udowodnił na podstawie twardych danych z bolidu, że Gasly aktywował ogranicznik prędkości (pit limiter) odpowiednio wcześnie przed linią i fizycznie ani przez moment nie przekroczył dozwolonych 60 km/h. To pokrywało się z zeznaniami samego kierowcy, który twierdził, że po ostrzeżeniach inżynierów podszedł do procedury z wyjątkowym zapasem bezpieczeństwa.

3. Decyzja sędziów (Stan na 11 czerwca): Sędziowie uznali dowód dotyczący błędnego dystansu FOM za „nowy, znaczący i kluczowy element”, który nie był dostępny w trakcie trwania wyścigu w Monako. W efekcie petycja Alpine została uznana za w pełni uzasadnioną, a FIA natychmiast otworzyła drugie, formalne przesłuchanie mające na celu ponowne rozpatrzenie kar dla Gasly'ego (z wyścigu, w którym na torze zajął 3. miejsce, a przez kary spadł na 7.).

Wcześniejsze spekulacje o „geometrii toru i ścinaniu zakrętów” były jedynie próbami tłumaczenia anomalii przez zespoły i komentatorów na gorąco, zanim FOM przyznało się do błędu w swoim systemie pomiarowym. Sprawa jest w toku i może skończyć się przywróceniem Gasly'ego na podium GP Monako.

Napisano

No i mamy P3 dla Gasly'ego.

Pozostałe wyniki utrzymane bo tylko Alpine zgłosiło sprzeciw w regulaminowym czasie klaun

Napisano
14 godzin temu, Maxit napisał:
  1. Błąd pomiarowy FOM (Formula One Management): Głównym punktem zwrotnym było oficjalne oświadczenie i dowody dostarczone przez samo FOM (które odpowiada za oficjalny pomiar czasu w F1). Wynika z nich, że dystans użyty do kalkulacji prędkości w alei serwisowej był błędny (niedokładny) i sztucznie zawyżał wyliczaną prędkość bolidu Pierre'a Gasly'ego.

Wcześniejsze spekulacje o „geometrii toru i ścinaniu zakrętów” były jedynie próbami tłumaczenia anomalii przez zespoły i komentatorów na gorąco, zanim FOM przyznało się do błędu w swoim systemie pomiarowym. Sprawa jest w toku i może skończyć się przywróceniem Gasly'ego na podium GP Monako.

Cóż, jak widać ścinanie i geometria się ładnie przysłużyła do błędnych pomiarów, skoro wg FOM długość była 26,92m, a w rzeczywistości była 26,15m.

Gasly został przywrócony na P3, kary anulowano. Tylko jemu, bo tylko Alpine wystosowało protest regulaminowo i w tym jednym przypadku udało się udowodnić błąd pomiaru i poprawną jazdę kierowcy. Nie jest to żadna "katastrofa, bezpodstawne kary" itd. Błędy się zdarzają - jednym z przykładów jest zeszłoroczne GP Holandii i kara + punkty dla Sainza. Tam karę anulowano kilkanaście dni po wyścigu, ale to niczego nie zmieniło. Każde takie zdarzenie ma pozytywny wydźwięk, bo poprawiane są procedury itd.

Napisano
20 godzin temu, futrzak napisał:

Gasly został przywrócony na P3, kary anulowano. Tylko jemu, bo tylko Alpine wystosowało protest regulaminowo i w tym jednym przypadku udało się udowodnić błąd pomiaru i poprawną jazdę kierowcy.

No to jedziemy dalej - McLaren i Red Bull mają się odwołać od decyzycji dotyczącej anulowania kar Gasly'emu, ponieważ dostosowali swoje systemy utrzymania prędkości do pomiaru czasu w Monaco, zgodnie z wcześniejszymi wytycznymi. Na samą apelację mają jeszcze parę dni, ale podejrzewam, że jednak się skuszą na taki ruch. Jakoś mnie to nie dziwi...

Napisano
4 godziny temu, futrzak napisał:

No to jedziemy dalej - McLaren i Red Bull mają się odwołać od decyzycji dotyczącej anulowania kar Gasly'emu, ponieważ dostosowali swoje systemy utrzymania prędkości do pomiaru czasu w Monaco, zgodnie z wcześniejszymi wytycznymi. Na samą apelację mają jeszcze parę dni, ale podejrzewam, że jednak się skuszą na taki ruch. Jakoś mnie to nie dziwi...

Nie to, żebym się przechwalał, ale wyszło na moje...zlosnik

Napisano
4 godziny temu, Maxit napisał:

Nie to, żebym się przechwalał, ale wyszło na moje...zlosnik

Ja się nie bawię w spekulacje i nie twierdzę po fakcie, że wyszło na "moje" zlosnik Obecna sytuacja to wg tego co napisałeś punkt 2, tyle, że to nic nowego w tym sporcie. Wcześniej pisałem, że może dojść do wniesienia zastrzeżenia itd. oraz o tym, że Alpine z kółeczkiem zbierało dowody. Sporo im się udało skutecznie podważyć kary, to mamy logiczny ciąg dalszy całej zabawy. Ja cierpliwie poczekam, a teraz mamy kolejne GP.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Leclerc przeszarżował 😮

Będzie rzeźnia jutro hehe

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał:

Leclerc przeszarżował 😮

Leclerc nie trzyma ciśnienia.... Chyba nie odnajduje się w sytuacji, gdy ma równorzędnego partnera w zespole...

Napisano
7 godzin temu, Maxit napisał:

Leclerc nie trzyma ciśnienia.... Chyba nie odnajduje się w sytuacji, gdy ma równorzędnego partnera w zespole...

IMHO Sainz był dla niego równorzędnym partnerem i wtedy ciśnienie trzymał.oki

W zeszłym sezonie też nie miał problemu z LH.

To nie kwestia partnera.

Czasem taka zla passa może się zdarzyć.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, DamU napisał:

IMHO Sainz był dla niego równorzędnym partnerem i wtedy ciśnienie trzymał.oki

To nie kwestia partnera.

Czasem taka zla passa może się zdarzyć.

Hamilton chyba wreszcie ma bolid ustawiony pod siebie.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Bardzo prawdopodobne. ok

Napisano
4 godziny temu, DamU napisał:

Bo mówiąc uczciwie w zeszłym sezonie Lewisa "nie było"...

Nie wiem jaki jest powód, ale ostatnio źle się z nim dzieje.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maxit napisał:

Bo mówiąc uczciwie w zeszłym sezonie Lewisa "nie było"...

Nie wiem jaki jest powód, ale ostatnio źle się z nim dzieje.

Się dzieje w Barcelonie ok

I głosujemy https://www.formula1.com/en/page/vote

Napisano
33 minuty temu, rwIcIk napisał:

Się dzieje w Barcelonie

Fans Italy GIF by Formula 1

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Brytyjskie podium zlosnik

Dla mnie najważniejsze, że czerwone na wierzchu. oki

Napisano
12 godzin temu, rwIcIk napisał:

Z pewnością w tym GP LH/zespół trafili we wszystko, a problemy Leclerca to nie problem ciśnienia - prześladuje go pech, głównie techniczny. Fajnie wyszło - własnie obejrzałem :)

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Na razie w Ferrari zrezygnowali z fety przed garażem. Trwa inspekcja techniczna.

Już dawno po inspekcji hehe

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał:

problemy Leclerca to nie problem ciśnienia - prześladuje go pech, głównie techniczny

Zobaczymy... Ja zaczynam mieć wrażenie, że problemy techniczne mogą wynikać z ładowania w bandy. Ale jeszcze dużo sezonu przed nami. Czas pokaże.

A co do dzisiejszego wyścigu, to sądziłem, że po ostatniej zmianie opon Mercedesy wyprzedzą Ferrari Lewisa. A tymczasem zrobił prawie 20 sekund przewagi na mecie. Jestem szczerze zaskoczony.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Maxit napisał:

Zobaczymy... Ja zaczynam mieć wrażenie, że problemy techniczne mogą wynikać z ładowania w bandy. Ale jeszcze dużo sezonu przed nami. Czas pokaże.

Mówił, że hydraulika siadła. Problemy ze wspomaganiem, ale i hamulcami i z czymś jeszcze.

Napisano
39 minut temu, Maxit napisał:

Zobaczymy... Ja zaczynam mieć wrażenie, że problemy techniczne mogą wynikać z ładowania w bandy.

Najpierw były problemy techniczne, a później walenie w bandy. Jedynie w Q3 przyłożył ze swojej winy. Kimi też odpadł, a band nie ćwiczył.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Pisałem na żywo 💪

Przykro było patrzeć, jak Wasser zwijał towarzystwo.

Gdzieś czytałem, że to gekon im inspekcję załatwił rotfl2