Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używa ktoś biokominka?

Featured Replies

Napisano

Żona sobie wymyśliła wstawić wkład biokominkowy do tradycyjnego kominka. Ma to sens?

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, Olleo napisał(a):

Żona sobie wymyśliła wstawić wkład biokominkowy do tradycyjnego biokominka. Ma to sens?

Wklad biokominkowy do biokominka?

A to jaki jest wklad w biokominku? Niebiokominkowy?

Napisano

No ja mam coś takiego. Rzadko używam.

Napisano
  • Autor
Wklad biokominkowy do biokominka?
A to jaki jest wklad w biokominku? Niebiokominkowy?
Lepiej?

Napisano
  • Autor
No ja mam coś takiego. Rzadko używam.
A jakieś wnioski?

Napisano
Godzinę temu, Olleo napisał(a):

A jakieś wnioski?

Po pierwsze komina nie potrzebujesz. Nawet lepiej bez bo ciepło zostaje całe w chacie. Mam kominek wkomponowany w meble. Zrobię kiedyś zdjęcie 

Napisano

No ja mam takie cudo, rzadko to odpalam. Ale jak odpalę to nawet jest w stanie mocno nagrzać pomieszczenie pomimo, że to niby tylko dla ozdoby/klimatu.

20241116_164054.jpg.620cd0b2f8f789515d4f897b7bf755e7.jpg

Edytowane przez misiu

Napisano
  • Autor

No właśnie sęk w tym, że u mnie by to siedziało w tradycyjnym kominku, więc spaliny wszystkie na zewnątrz, kominek zamknięty drzwiczkami, jak to kominek. Czuć w ogóle wówczas będzie jakiekolwiek ciepło?

Jak z czasem pracy przy powiedzmy pojemności nominalnej 2.5l paliwa?

Napisano

Wszystkie biokominki mają otwarte palenisko, więc jak zamkniesz to ciepła za dużo nie będzie. A zbiornik wystarcza na jakieś 1-2 h, ale dawno nie paliłem więc mogę się mylić. 

Napisano
21 godzin temu, Olleo napisał(a):

No właśnie sęk w tym, że u mnie by to siedziało w tradycyjnym kominku, więc spaliny wszystkie na zewnątrz, kominek zamknięty drzwiczkami, jak to kominek. Czuć w ogóle wówczas będzie jakiekolwiek ciepło?

Jak będzie zamknięty w kominku za szyba to w zasadzie nie da w ogóle ciepła.

Tam spaliny sa czyste i one głównie ogrzewają pomieszczenie.

Miałem 4 lata ale mniejszy taki na ok. 1 l plynu w mieszkaniu

Palił się z 3h i salon 25m2 mocno rozgrzewał. Tylko ze całe cieplo szło na salon,  nie w komin.

Napisano
W dniu 16.11.2024 o 12:04, Olleo napisał(a):

Żona sobie wymyśliła wstawić wkład biokominkowy do tradycyjnego kominka. Ma to sens?

Nie bardzo. Ale jakbyś wstawił kominek gazowy to wtedy jest sens

https://extrakominki.pl/kominki-gazowe

Napisano
  • Autor
Nie bardzo. Ale jakbyś wstawił kominek gazowy to wtedy jest sens
https://extrakominki.pl/kominki-gazowe
Tu chodzi o to, by nie rozwalać obudowy kominka, bo wówczas równie dobrze mogę go całkiem zlikwidować.

Napisano
10 minut temu, Olleo napisał(a):

Tu chodzi o to, by nie rozwalać obudowy kominka, bo wówczas równie dobrze mogę go całkiem zlikwidować.

a jaki powód że nie chcecie sobie czasem drewienkiem przepalić?

Napisano
  • Autor
a jaki powód że nie chcecie sobie czasem drewienkiem przepalić?
Brak certyfikatów, ale i gdy było można, to rzadko rozpalaliśmy. Jak mało rozpalone, to od razu zasyfiona szyba i nie chce się nikomu popiołu wybierać. Jak mocno, to za gorąco z kolei. To od początku był taki średnio dobrany pomysł.

Napisano
Godzinę temu, Olleo napisał(a):

Ja ściągałem drzwiczki kominka, zamykałem szyber i zamówiłem front biokominka na wymiar , i to się sprawdziło. 

Napisano
W dniu 16.11.2024 o 16:52, Olleo napisał(a):

nie ma opcji przekierowania spalin w komin. 

Mam 2 biokominki. Jeden na ścianę a drugi w rogu salonu:

image.png.4b5f68890ce3185165c90b50916458cb.png

image.png.b050a6d755aa869b05e69d998890efd2.png

Nagrzewa się pomieszczenie i to znacznie. Musisz trochę pokombinować z paliwem bo nie każde jest idealne. W sumie to jest tanie ale tak żeby regularnie używać to chyba z torbami możnaby pójść. Zadnej opony nie zhajcujesz, mebli też nie ;)  Jest taki specyficzny zapach przy paleniu biopaliwem ale można też dodać jakieś podstawki z wodą i olejkiem aromatycznym. Mam już 12 lat, używany kilka razy w roku. 

Napisano
  • Autor
nie ma opcji przekierowania spalin w komin. 

Mam 2 biokominki. Jeden na ścianę a drugi w rogu salonu:
image.png.4b5f68890ce3185165c90b50916458cb.png

image.png.b050a6d755aa869b05e69d998890efd2.png

Nagrzewa się pomieszczenie i to znacznie. Musisz trochę pokombinować z paliwem bo nie każde jest idealne. W sumie to jest tanie ale tak żeby regularnie używać to chyba z torbami możnaby pójść. Zadnej opony nie zhajcujesz, mebli też nie [emoji6]  Jest taki specyficzny zapach przy paleniu biopaliwem ale można też dodać jakieś podstawki z wodą i olejkiem aromatycznym. Mam już 12 lat, używany kilka razy w roku. 
https://sol-techbiokominki.pl/palnik-fala-370-czarny-370x160x72-mm.html

Napisano

Podpytam - jakiego paliwa używacie żeby nie było zapachów?

Napisano
17 minut temu, Zbynek napisał(a):

Podpytam - jakiego paliwa używacie żeby nie było zapachów?

https://allegro.pl/oferta/ecoflame-5l-biopaliwo-ii-generacji-biokominek-9174124053?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=104518bf-029c-4734-b76e-634e06d2642e&utm_content=ae0bc0f2023e#
ostatnio ten ale w testera się nie bawiłem i nie mam doświadczenia z 10 producentami. Ten jest lepszy sporo niż ostatni. 

Napisano

Ciekawe czy w roli takiego biopaliwa sprawdziłyby się odpady domowej rektyfikacji sfermentowanego syropu z cukru 😉

Napisano
13 godzin temu, lucash napisał(a):

Patrzyłem na to :ok: 

Na podstawie opinii z alle wpadł mi w oko jeszcze ten:

https://allegro.pl/oferta/biopaliwo-bioetanol-do-biokominkow-5l-paliwo-atest-14269792623

Napisano
2 minuty temu, Zbynek napisał(a):

Patrzyłem na to :ok: 

Na podstawie opinii z alle wpadł mi w oko jeszcze ten:

https://allegro.pl/oferta/biopaliwo-bioetanol-do-biokominkow-5l-paliwo-atest-14269792623

podejrzewam że jakość podobna do tego co ja wstawiłem. W opiniach piszą że nie jest bezwonny i moim zdaniem bezwonne nie istnieją. Musiałbyś wziąć po jednej bańce kilku producentów i zrobić test. 

Napisano
12 minut temu, lucash napisał(a):

podejrzewam że jakość podobna do tego co ja wstawiłem. W opiniach piszą że nie jest bezwonny i moim zdaniem bezwonne nie istnieją. Musiałbyś wziąć po jednej bańce kilku producentów i zrobić test. 

Jak skończę robić biokominek to kupię jeden na próbę, jak się skończy to kolejny i tak dalej...

Napisano
W dniu 17.11.2024 o 14:32, Chalek napisał(a):

Tam spaliny sa czyste i one głównie ogrzewają pomieszczenie.

A jak z wilgocią w domu przy używaniu tegoż ustrojstwa? Przecież w tych spalinach wilgoci jest dużo.

Napisano
2 godziny temu, gondoljerzy napisał(a):

A jak z wilgocią w domu przy używaniu tegoż ustrojstwa? Przecież w tych spalinach wilgoci jest dużo.

Wzrasta znacząco.

Napisano
2 godziny temu, Chalek napisał(a):

Wzrasta znacząco.

Bardzo dobra informacja, bo zimą mam "suche" powietrze :)

Napisano

Ciekawy wątek. Nie wiedziałem nawet, że istnieje coś takiego jak biokominek. Rzuciłem żonie hasło, sprawdziła co to i od paru dni ostro szuka jakiegoś na już. Raczej wolnostojący. Podpowiecie na co zwrócić uwagę i jaki najlepiej wybrać?

Dobra, nie było tematu, już kupiony :hehe:

Edytowane przez Igorek

Napisano
12 godzin temu, Igorek napisał(a):

Dobra, nie było tematu, już kupiony :hehe:

Pokaż jaki 

Napisano
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Pokaż jaki 

A taki:

Screenshot_2024-11-22-11-24-31-104_com.amazon.mShop.android.shopping.jpg.921f76084cea0ea49a49f5409af31ece.jpg

Sprawdziłem na eBay i ktoś w pobliżu ma roczny, za pół ceny. Jutro odbieram i zobaczymy jak się to sprawuje.

Napisano
2 godziny temu, Igorek napisał(a):

Jutro odbieram i zobaczymy jak się to sprawuje.

Ja kupiłem takie maleństwo dla nastroju. Można go łatwo przenieść do sypialni czy na taras, jak i spakować na wakacje. Screenshot_20241122-142404.png.b39713058ee5a4d124ce5163f22526d7.png