Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zabezpieczyć tarcze hamulcowe

Featured Replies

Napisano

No właśnie

Jak zabezpieczyć tarcze hamulcowe w moto który bedzie stał całą zimę?

Zauważyłem, że Moto na tarczach łapie rdzę. W tym sezonie coś mało jeździłem i widzę że nie zeszlifowalem klockami do spolerowanego gładkiego. Boje się że przez zimę tak to się rozwinie ( korozją) że za te 6miesiecy będę miał problem

Napisano
Godzinę temu, Fili_P napisał(a):

No właśnie

Zauważyłem, że Moto na tarczach łapie rdzę. W tym sezonie coś mało jeździłem i widzę że nie zeszlifowalem klockami do spolerowanego gładkiego. Boje się że przez zimę tak to się rozwinie ( korozją) że za te 6miesiecy będę miał problem

Może być problem, tzn. zabezpieczysz pewnie jakimś smarem w sprayu i później zmywaczem usuniesz. Tylko jak zabezpieczyć klocki bez ich demontażu, żeby tego smaru nie zebrały :hmm:

Edycja 

Chyba najlepiej oczyścić tarcze, wymontować same klocki i wtedy zabezpieczyć tarcze, a na wiosnę zmywacz i później montaż klocków. 

Edytowane przez janusz

Napisano

Co to za moto i w jaki sposób garażowany? Pierwszy raz słyszę żeby tarcze hamulcowe w moto łapały rdzę.

Napisano
Co to za moto i w jaki sposób garażowany? Pierwszy raz słyszę żeby tarcze hamulcowe w moto łapały rdzę.
Może na dworze stoi. Ja bym odpalił i kilka razy po parkingu pohamował. Wyjdzie na plus.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
28 minut temu, bielaPL napisał(a):

Ja bym odpalił i kilka razy po parkingu pohamował. Wyjdzie na plus.

Dodatkowo będzie to korzyść dla silnika  :)

Napisano

Nic nie robić, to tylko rdzawy nalot, zejdzie przy pierwszym hamowaniu, tylko z głową i delikatnie na minimalnej prędkości albo nawet lekko hamować prowadząc motocykl. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano

Rozumiałbym gdyby motocykl stał rok pod chmurą, ale parę miesięcy nic mu złego nie zrobi. Zostaw te hamulce, a na wiosnę parę razy przyhamujesz i nalot zniknie.

Edytowane przez fred77

Napisano
  • Autor
Varaderka
Latem stoi pod wiatą
Zima w ocieplonym nieogrzewanym garazu
Napisano
Varaderka
Latem stoi pod wiatą
Zima w ocieplonym nieogrzewanym garazu
To jak jakaś ruda tam ci się duża pojawia to sprawdź wilgotność tego garażu

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano

A może owinąć stretch'em i wrzucić do środka (pod folię) pochłaniacz wilgoci:nie_wiem:

Napisano

Psiknąć WD40. Potem usunąć zmywaczem do hamulców.

Napisano
W dniu 14.12.2024 o 10:54, Fili_P napisał(a):

No właśnie

Spryskać cały motocykl dedykowanym środkiem antykorozyjnym "Scottoiler FS 365". Jest to środek na bazie wody, po odparowaniu pozostawi cienką, lekko tłustawą powłokę. Opakowanie 1 litrowe starcza na 2-3 zimy.
Świetnie zabezpiecza maszynę przed rdzą. Stosowałem zawsze jak jeszcze garażowałem przez zimę w blaszaku lub pod balkonem. 👍

Edytowane przez dymny