Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kanał w garażu

Featured Replies

Napisano

W przyszłym roku planuję zrobić kanał w garażu. Plan jest taki:

- zamówić minikoparkę, żeby zrobiła wykop

- rozciągnąć na całość folię pod oczko wodne, jakiś największy możliwy rozmiar i grubą, żeby to w jednym kawałku było w miarę możliwości

- zalać tą folię wylewką, tak z 10cm powiedzmy

- wówczas po jednej wartstwie dziennie murować bloczki fundamentowe, dbając o prawidłowe dalsze ułożenie folii na zewnątrz tych bloczków

- zakopać szparę, ewentualnie zalać betonem

Pytanie, czy powyższy plan jest sensowny, czy coś zmienić, dodać?

Czy ściany się tak po prostu muruje, czy też zapodaje się jakieś zbrojenie/płaskowniki, czy cokolwiek wzmacniające?

Jakie błędy popełniliście, na co warto zwrócić uwagę?

W jaką długość/szerokość celować?

Czy dobrym pomysłem jest zrobić ten wykop bardzo głęboki? Mam 190cm wzrostu, chciałbym pracować bez garbienia się, bo podłożyć coś na podłodze zawsze można, ale ująć już nie, więc uwzględniając wylewkę, klej, kafelki i swobodę działania na w pełni wyprostowanej sylwetce, chciałem zrobić wykop na około 2,5 metra, pytanie dlaczego na stacjach kontroli mają kanały na 1,6m na gotowo - ostatnio mierzyłem z diagnostą i mówił, że to nawet całkiem głęboki jest.

Czy słusznie kombinuję, że nie ma sensu robić tam gniazdek i oświetlenia, bo to nie problem podciągnąć z przedłużacza, czy śniany metr dalej? 

Wszelkie uwagi mile widziane, będę miał czas przemyśleć koncepcję, bo dopiero za parę miesięcy działam.

Napisano

Półki na narzędzia, śrubki itp. niekoniecznie duże. Gniazdo jak najbardziej przydatne. Wysokość docelowa taka, żeby Ci głowa wystawała ponad posadzkę. 

Sprawdź ceny gotowych, bo może się okazać, że dołożysz kilka stówek i masz gotową skorupę;)

Napisano

Nie wyjdzie taniej podnośnik kolumnowy?

Napisano

I tak będziesz musiał wszystko ciągnąć tym takim woderem jak na basenach prędzej czy później
Gniazdka i światła to że po dwa
Mini wnęka półeczka/ wgłębienie na szerokość pięści/ kombinerek po obu stronach

Napisano

murowanie ścian kanału to marny pomysł, parcie spoczynkowe gruntu może złożyć murowaną ścianę o wysokosci 2m.

Zakładając ze w kolo zasypiesz piaskiem, to masz ciezar 1m3 piasku ok 2 ton. 

Daje to ok 2.8 tony/m2 parcia spoczynkowego na dole ściany kanalu.

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, mayster_tcz napisał(a):

Półki na narzędzia, śrubki itp. niekoniecznie duże. Gniazdo jak najbardziej przydatne. Wysokość docelowa taka, żeby Ci głowa wystawała ponad posadzkę. 

Sprawdź ceny gotowych, bo może się okazać, że dołożysz kilka stówek i masz gotową skorupę;)

Półki spoko, gniazdko też, ale jak głowa będzie wystawać to w zasadzie będę nią szorować o podwozie, nie lepiej głębiej?

A jak wstawić gotowy kanał do garażu, który już ma dach i bramę wjazdową?

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, spad napisał(a):

Nie wyjdzie taniej podnośnik kolumnowy?

Taniej nie, natomiast na to też jest plan późniejszy, wybudować garaż obok, obecny garaż jest za niski na podnośnik.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, tower napisał(a):

murowanie ścian kanału to marny pomysł, parcie spoczynkowe gruntu może złożyć murowaną ścianę o wysokosci 2m.

Zakładając ze w kolo zasypiesz piaskiem, to masz ciezar 1m3 piasku ok 2 ton. 

Daje to ok 2.8 tony/m2 parcia spoczynkowego na dole ściany kanalu.

To jaka jest alternatywa? A gdybym wnęki zalał betonem? A może w środek bloczków jakieś zbrojenie?

Napisano

Jeśli kanał będzie używany sporadycznie, to będzie tam duża wilgotność, oświetlenie i gniazdka tego nie lubią i wcześniej czy później będziesz miał tam zwarcia

Napisano
Godzinę temu, Josyp napisał(a):

To jaka jest alternatywa? A gdybym wnęki zalał betonem? A może w środek bloczków jakieś zbrojenie?

zrob rdzeni żelbetowe co 1,6m zbrojone po 2x4fi12 na wewnętrznej i zewnętrznej stronie ściany kanalu, posadzke zrob z betonu 10cm tak zeby byla rozpórka sciany na dole, na gorze zrob wieniec zbrojony 2x2fi 12

Napisano
20 godzin temu, Josyp napisał(a):

Taniej nie, natomiast na to też jest plan późniejszy, wybudować garaż obok, obecny garaż jest za niski na podnośnik.

Nie lepiej odłożyć plany i kasę i zrobić to raz a dobrze? Czyli wyższe pomieszczenie + podnośnik.

Sam mam kanał, ale podnośnik chętnie bym przygarnął. 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Alfi napisał(a):

Nie lepiej odłożyć plany i kasę i zrobić to raz a dobrze? Czyli wyższe pomieszczenie + podnośnik.

Sam mam kanał, ale podnośnik chętnie bym przygarnął. 

Nie, nie lepiej, nowy garaż z podnośnikiem to kilkadziesiąt tysięcy złotych, kanał to kilka tysięcy złotych, a pozwoli robić masę niedostępnych obecnie czynności. Będąc zwykłym nieudacznikiem życiowym, głosującym na KO, oszczędzenie takiej kasy zajmie lata.

Napisano
Nie, nie lepiej, nowy garaż z podnośnikiem to kilkadziesiąt tysięcy złotych, kanał to kilka tysięcy złotych, a pozwoli robić masę niedostępnych obecnie czynności. Będąc zwykłym nieudacznikiem życiowym, głosującym na KO, oszczędzenie takiej kasy zajmie lata.
Oglądając wazzup kanał to zbytek

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
18 minut temu, bielaPL napisał(a):

Oglądając wazzup kanał to zbytek

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Ja tam oglądam tylko kanał Nubanza :jem:

Napisano
17 minut temu, Josyp napisał(a):

Ja tam oglądam tylko kanał Nubanza :jem:

No, on też nie ma kanału ;]

Napisano
W dniu 26.12.2024 o 18:45, Josyp napisał(a):

Kupić gotowy

https://www.olx.pl/d/oferta/kanal-samochodowy-betonowy-gotowy-piwniczka-piwnica-ogrodowa-ziemianka-CID628-IDEpuMa.html

Wyzwaniem może być wstawienie go przez niskie drzwi garażowe np HDS, ładowarką.

Też mam plan na kanał ale trochę zniechęca mnie kucie wylewki w garażu.

Ja bym zrobił ze zbrojeniem lany z betoniarki.

Najpierw wykonał szalunek tracony pod żądany wymiar z płyty budowlanej MFP lub lepiej cementowo-wiórowa. Przykleił od zewnątrz zaprawą uszczelniającą Ultrament, Atlas lub Mapei membranę tarasową 

https://allegro.pl/oferta/membrana-hydroizolacyjna-uszczelniajaco-kompensacyjna-mapeguard-wp200-1m-14207591966

Szalunek ma mieć podłogę z płyty. Trzeba dobrze zrobić hydroizolację.

Po wykopaniu dziury na dno ok 5cm chudego betonu pod łatę. Ustawić szalunek oczywiście wyparty w środku. Boki zazbroić siatką do posadzek 3-6mm. Zalać betonem B25.

z dodatkiem uszczelniającym

https://allegro.pl/oferta/jurga-waterproof-domieszka-uszczelniajaca-do-betonow-i-zapraw-5l-16968952791

Po wyschnięciu betonu można jeszcze od wewnątrz zrobić hydroizolację z Mapei+zaprawa uszczelniająca. W narożnikach przykleić paski maty hydroizolacyjnej (na zew i wew)

Na podłogę 5cm wylewki pod łatę

https://allegro.pl/oferta/naroznik-wewnetrzny-hydroizolacja-lazienki-balkon-taras-knauf-hydro-flex-3d-12648610830

Dla estety można przykleić płytki.

Gniazdek i oświetlenia na 230V bym nie robił w kanale z obawy na wodę jak by jednak zebrała się.

Oświetlenie tylko z przetwornicy na 12V.

P.S

Najpierw zrób porządny dach nad tym garażem, bo i tak ci wody w kanał naleci 😆😁🤣😂

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano

Mam taki gotowy kanał już 6lat, kanał z betonu w8, włożony do dołu folią. Nic nie podcieka.

Edytowane przez Jettison

Napisano
W dniu 26.12.2024 o 18:44, Josyp napisał(a):

Półki spoko, gniazdko też, ale jak głowa będzie wystawać to w zasadzie będę nią szorować o podwozie, nie lepiej głębiej?

A jak wstawić gotowy kanał do garażu, który już ma dach i bramę wjazdową?

Podwozie z reguły masz na wysokości połowy koła, więc jak dla mnie akurat.

A gotowy kanał HDS-EM, bramę zawsze można zdemontować Na czas montażu.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mayster_tcz napisał(a):

Podwozie z reguły masz na wysokości połowy koła, więc jak dla mnie akurat.

A gotowy kanał HDS-EM, bramę zawsze można zdemontować Na czas montażu.

Brama nie stanowi problemu, ale jak technicznie wsadzic cały długi kanał przez nią? Jakoś tego nie widzę, przecież to musiałby być jakiś wysuwany mega niski dźwig, żeby osadzić dosyć głęboki kanał w środku zadaszonego garażu

Napisano
19 godzin temu, Josyp napisał(a):

Brama nie stanowi problemu, ale jak technicznie wsadzic cały długi kanał przez nią? Jakoś tego nie widzę, przecież to musiałby być jakiś wysuwany mega niski dźwig, żeby osadzić dosyć głęboki kanał w środku zadaszonego garażu

Najprościej to zadzwonić pod link, który ci podałem i się zapytać jak oni to robią. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 26.12.2024 o 18:46, Josyp napisał(a):

ja mam wymurowane z bloczków betonowych , kanał 9m dlugosci i piasek nie przesunal scianek mimo ze maja "dziury/okienka" sluzace za miejsca na odlozenie narzedzi

Napisano

Kanał zawsze się przyda. Ja mój murowałem z bloczków, zaizolowany folią i 20 lat już jest, nic nie pęka.

Co można  przemyśleć - półeczki - jak najbardziej.

Schodki, jak jest miejsce, żeby drabinką nie musieć schodzić.

Podłogę ze spadem w jedną stronę i tam zrobić zagłębienie na pompkę w razie czego. Różne rzeczy mogą się wydarzyć.

Pomyśl, czym to przykryć, bo to też niemały koszt.

Gniazdka - niekoniecznie, jak masz skąd ciągnąć prąd, to się obejdzie.

Podłoga i ściany jakoś zabezpieczyć przed ewentualnym pochlapaniem olejem - żeby dało się zetrzeć. Za płytkami nie przepadam, ale może farbą olejną pomalować, czy faktycznie płytki dać.

Wysokość - za niski też jest niewygodny. Musisz dobrać pod siebie.

Szerokość - im szerzej, tym lepiej, ale trudniej wjechać. Trzeba dobrać pod potrzeby.