Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy szpachle da się ukryć?

Featured Replies

Napisano

Stojąc przed zakupem auta zastanawia mnie jedna rzecz, bo to że miernikiem przelecę całe auto i ma być załóżmy w granicach 80-160 to wiem.

Ale czy może być sytuacja że jest gdzieś szpachla a miernik tego nie wykryje i nadal będą poprawne wartości 80-160 zamiast tych szpachli wartości typu 300, 600 itp? Czy to raczej nie do zrobienia i jak szpachla to znajdę bez problemu

Napisano
2 minuty temu, Sono223x napisał(a):

Stojąc przed zakupem auta zastanawia mnie jedna rzecz, bo to że miernikiem przelecę całe auto i ma być załóżmy w granicach 80-160 to wiem.

Ale czy może być sytuacja że jest gdzieś szpachla a miernik tego nie wykryje i nadal będą poprawne wartości 80-160 zamiast tych szpachli wartości typu 300, 600 itp? Czy to raczej nie do zrobienia i jak szpachla to znajdę bez problemu

Można wymienić element na używany w kolor, pomalować element pod miernik , lub jak gdzieś jest szpachla to można użyć szpachli z opiłkami metalu i też wyjdzie pod czujnik

Napisano
  • Autor

A ile tak realnie wytrzymują szpachle? Bo w Internecie jest że niby 5 lat, ale na prawdę tak krótko? Bo coś mi się kojarzy jak złomowaliśmy staruszka który był z nami 20 lat to coś tam błotnik odkręcaliśmy i tam od drugiej strony było widać że szpachlowany ale nic nie odpadło. Chyba że to nie była szpachla.

Albo pytanie czy szpachli się bać bo np. za 5 lat odpadnie nam nagle połowa jakiegoś elementu. 

Edytowane przez Sono223x

Napisano
29 minut temu, Sono223x napisał(a):

Stojąc przed zakupem auta

A w jakim budżecie? ;] 

Szpachli niekoniecznie trzeba się bać - 300 na mierniku oznacza 0.3mm (nie 3mm!) więc jeśli nie ma więcej, to wcale dużej przygody nie musiało być.

Napisano
Godzinę temu, Sono223x napisał(a):

A czy szpachla to taka tragedia? Bo jak lecisz z miernikiem, masz szpachle na drzwiach, po czym weryfikujesz sąsiednie elementy, próg i wszędzie norma, to widać, że stłuczka a nie dzwon. Zresztą robią już szpachle pod miernik.

Napisano

Szpachel jak położony zgodnie ze sztuką to będzie leżał dobrze tyle co i lakier. Więc jeśli nie ma go grubo, nie jest na jakichś kluczowych elementach typu słupki, progi it'd to może być wynik np otarcia, drobnej kolizji itp. Auta po poważnej przygodzie jak drogie też łatwo nie rozpoznasz jak robione pod miernik. Nowy element będzie miał grubość podobna do oryginału, przemalowany używany wyjdzie jak druga warstwa klaru. Trzeba wtedy szukać dokładniej .

Napisano
50 minut temu, swienty napisał(a):

A w jakim budżecie? ;] 

Szpachli niekoniecznie trzeba się bać - 300 na mierniku oznacza 0.3mm (nie 3mm!) więc jeśli nie ma więcej, to wcale dużej przygody nie musiało być.

już kartka papieru podbija odczyt o 200 mikronów na mierniku

Napisano
  • Autor

A bo pewnie o innych szpachlach myślimy, bo ja to tak myśląc o szpachli to myślałem o takim wgniocie na głębokość pięści i to zasmarowane na równo szpachlą z elementem obok kiedyś widziałem jakiegoś majstra co tak robił dlatego o tym pomyślałem, ale to pewnie już się nie spotyka czegoś takiego bo prędzej element po kolizji się wyciąga niemalże na równo a potem jedynie szpachlą równiutko wyrównuje? Bo akurat parę dni temu mi wyskoczył filmik gdzie jakieś tam BMW wiadro szpachli odpadającej zebrali, ale to chyba takie skrajności rzadko spotykane. Dlatego tak pomyślałem, boże może nie wykryje mi miernik tej szpachli i za 5 lat mi pół auta odpadnie bo się okaże że coś w nim robili. 

Edytowane przez Sono223x

Napisano

szpachla to nie tragedia ale ważne, żeby nie było za grubo i żeby dobrze było położone ale może być też tak, że np. będziesz miał wspawaną ćwiartkę albo poszycie tylnego błotnika i sam błotnik będzie miał ładną "gramaturę" ale gdzieś będzie łączenie...

pytanie wtedy co było robione i jak duża była ingerencja blacharza...

no i trzeba szukać tych łączeń czasami np. we wnękach drzwi ;) 

Napisano
17 godzin temu, Sono223x napisał(a):

Możesz mieć tak, że miernik przestanie odczytywać, najczęściej jest to po przekroczeniu grubości 2mm.

Szpachli nie ma się co bać, jeśli położona w rozsądnej grubości i na elementach sztywnych. Jakbyś znalazł przykładowo powyżej 2mm na masce to możesz z góry założyć, że maska będzie do wymiany za jakiś czas. Jeśli ta sama sytuacja na dachu to w ogóle odpuściłbym taki samochód.

Napisano
Teraz, Igorek napisał(a):

Jeśli ta sama sytuacja na dachu to w ogóle odpuściłbym taki samochód.

Może być po gradobiciu. Jak cena odpowiednia to czemu nie...

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

Jeśli ktoś dach po gradobiciu naprawia szpachlą... Rzeczywiście, cena może tu sporo zmienić ale byłbym bardzo ostrożny co do takiego pojazdu.

Napisano
43 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Właśnie, jak cena odpowiednia i sprzedający poinformuje.

Miernik to tylko weryfikacja słów sprzedającego. nic nie powie ani o jakości wykonanej naprawy ani o materiałach do tego użytych.
Ani tym bardziej o tym czy to pierwsza, druga, czy kolejna "awaria" lakierniczo blacharska.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Igorek napisał(a):

Jeśli ta sama sytuacja na dachu to w ogóle odpuściłbym taki samochód.

Ze względu na to że zacznie to odpadać lub coś takiego czy bezpieczeństwa? 

Napisano
2 godziny temu, Sono223x napisał(a):

Ze względu na to że zacznie to odpadać lub coś takiego czy bezpieczeństwa? 

Żebyśmy się dobrze zrozumieli: cały czas mam na myśli przypadek, gdzie na dachu miernik przestaje wskazywać, więc grubość szpachli idzie w milimetry. To zbyt wiele aby nie martwić się jakością dokonanej naprawy.

Napisano
W dniu 7.01.2025 o 12:59, Igorek napisał(a):

Jeśli ktoś dach po gradobiciu naprawia szpachlą... Rzeczywiście, cena może tu sporo zmienić ale byłbym bardzo ostrożny co do takiego pojazdu.

Kilkanascie lat temu kamien spod kol ciezarowki przede mna zrobil mi solidna wgniotke na dachu.

W warsztacie naprawili to kladac spachle. Dach byl wyraznie sztywniejszy w tym miejscu, wiec mialem watpliwosci jak to sie bedzie sprawowac. W kazdym razie jezdzilem tym samochodem pozniej 7, albo i wiecej lat, a z dachem nic niepokojacego sie nie dzialo.