Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa elewacji, jak?

Featured Replies

Napisano

Po 6 latach od zrobienia elewacji mam w dwóch miejscach problem ze strukturą na łączeniu kostki z elewacją. Miejsca te są zadaszone i odsłonięte od deszczu. Ślady wilgoci w tych miejscach były juz w zeszłym roku ale dopiero w tym po dotknięciu zaczęło odpadać:/ Gdzie jest popełniony błąd i jak to naprawić? Czy w tym miescy nie powinien być pasek z mozaiką tak jak na ostatnim zdjęciu? 

Wejscie do domu:

1000016004.jpg.540cb80b8ba7211516503b9fbbfbd7e2.jpg

1000016009.jpg.76a4e0cd68f2fbd798c8db3ab91fc4e3.jpg

Wjazd do garażu:

1000016005.jpg.bcacaaf49c67914a928ba30297228abb.jpg

Wszędzie dookoła jest tak i jest OK:

20250125_141432.jpg.6610e8a26e34e337b5bc289574a85ae6.jpg

Napisano

Klej pod strukturą nasiąka - dlatego stosuje się mozaikę, albo jakieś inne wykończenie, np. płytki. Ale jak to naprawić (prócz najbardziej oczywistego sposobu), żeby nie było za bardzo widać różnicy, to sam bym się chętnie dowiedział, bo mi żona wgniotkę w jednym bardzo widocznym miejscu rowerem zrobiła, a mi się rzucająca w oczy łata niespecjalnie podoba.

Napisano

Nie jest to porada fachowa więc do sprawdzenia.

Odciąć źródło podciągania wilgoci przez nacięcie elewacji i wypełnienie masą typu uszczelniacz poliuretanowy. 

Poczekać do wyschnięcia elewacji, zdjąć co odspojone i uzupełnić strukturą. Będzie ślad. 

Napisano

Jeżeli od dołu naciąga to żeby nie był to głębszy problem w postaci złej/braku izolacji poziomej między ławami/budynkiem. Jeśli dobrze ktoś Ci to zdiagnozuje, że to tylko od kostki w górę idzie to pół biedy, wyciąć, zrobić izolację, styro, struktura, lub zamiast żywiczny tynk (wspomniana mozaika).

Napisano

Poczytaj też o odparzeniach tynku. Czasem wynika to po prostu z niedokładnej roboty w tym miejscu.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja bym wyjął kostkę, podkopał i zobaczył gdzie tam podciąga i wtedy zdecydował jak odciąć to podciąganie. A to co odspojone to niestety trzeba wymienić, bo z czasem odpadnie samo

Napisano
W dniu 2.02.2025 o 21:41, zet napisał(a):

Ja bym wyjął kostkę, podkopał i zobaczył gdzie tam podciąga i wtedy zdecydował jak odciąć to podciąganie. A to co odspojone to niestety trzeba wymienić, bo z czasem odpadnie samo

Niewiele zobaczysz. Ciągnie pionowo.

Mam w kilku miejscach elewację schodzącą poniżej poziomu kostki i mam/miałem podobny problem.

W kilku miejscach odkopałem i od spodu do wysokości 10cm nad kostką zamalowałem żywicą poliuretanową. 

Tu gdzie zamalowałem od spodu jest spokój, w miejscach gdzie nie mogłem odkopać do spodu podciąga dalej.

Plan mam taki, że w tych miejscach odkopię głębiej, dam izolazję pionową, a te 6cm poniżej poziomu kostki odetnę poziomo (natnę elewację, wpuszczę papę i uszczelnię masą dwuskładnikową). Niestety, nie ma kiedy tego zrobić.

U mnie nie ciągnie od fundamentów, u mnie fachowcy spieprzyli izolację ściany elewacyjnej przed kostką.