Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o AR 159 2.4 lub 2.0

Featured Replies

Napisano

Koledzy podoba mi się AR 159 diesel 2.4 lub 2.0 

Słyszałem że 2.4 ma problemy z głowicą ( pęka) czy od któregoś roku to naprawili ?

2.0 też nie jest zły ( uszczelka smoka) ? Tak mnie kusi 2.4 Q4 ale  czy wychodziły 2.0 Q4? Co sądzicie ?

Napisano
21 godzin temu, HARDTECHNO napisał(a):

Słyszałem że 2.4 ma problemy z głowicą ( pęka) czy od któregoś roku to naprawili ?

2.0 też nie jest zły ( uszczelka smoka) ? Tak mnie kusi 2.4 Q4 ale  czy wychodziły 2.0 Q4? Co sądzicie ?

Miałem AR 159 2.4 lata temu. Chyba w roku 2012, a auto było z 2006.

Już wtedy się sypało przeokrutnie.

Nawet sobie nie wyobrażam tego jak to się musi psuć po nastu latach ;]

Co do 2.4, to tam było coś z klapą w kolektorze. Nie pamiętam dokładnie co, ale to coś mogło się urwać i zrobić małe spustoszenie w silniku.

W moim silnik się podobno rozleciał niedługo po tym jak auto sprzedałem. A miałem je pół roku i stwierdziłem że trzeba sprzedać, jak kolejny raz naprawiałem dokładnie to samo ;]

Kupujący zadzwonił i prosił o podesłanie faktury na koło dwumasowe, bo mu powiedziałem że wymieniałem. Spytałem się skąd wie, że jest zepsute. Odpowiedział że je trzyma w ręku i widzi. Spytałem się po co je wyjmował. Bo silnik się rozleciał. Nie pytałem już o szczegóły ;]

Jeszcze raz -> Psuło się serio wszystko. Nie było tygodnia żeby coś nie padło.

Z takich rzeczy które nigdy w żadnym innym aucie mi nie padły, to:

1. Klima. Przestawała chłodzić, jak na dworze robiło się ciepło. Ciepło, tzn tak około 20 stopni.

2. Jakieś coś przy wahaczu co sterowało ksenonami

3. EGR. Najpierw czyszczony, później wymieniony, a o ile pamiętam, to i tak padł :hehe:

4. Sprzęgło. Tutaj przepraszam za małe kłamstewko. Sprzęgło kiedyś ojcu jednak padło. W Trabancie.

Przy rozbiórce sprzęgła, wymienił mechanik też i ten dwumas, który też w żadnym aucie mi nie padł. Na dwumas mnie nie naciągał, sam to musiałem kupić, bo w hurtowni mechanika akurat nie mieli.

Oprócz wyglądu i w sumie fajnej przyjemności z jazdy, to jest gruz. Omijać z daleka!!

2.4 palił mi 13/100 w mieście. Odcinki 5km do roboty wtedy miałem. Po trasie też bez szału, bo poniżej 6/100 nie dało się zejść, nawet jakbym głaskał pedał gazu. A ja serio jeżdżę delikatnie.

Napisano
14 godzin temu, kravitz napisał(a):

Co do 2.4, to tam było coś z klapą w kolektorze.

Klapy wirowe. Nie tylko w 2.4. Chyba w każdym dieslu, bo w Bravo czy Cromie jest to samo. 

Usuwa się, wyprogramowuje i zapomina. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
W dniu 27.01.2025 o 05:50, kravitz napisał(a):

Miałem AR 159 2.4 lata temu. Chyba w roku 2012, a auto było z 2006.

Już wtedy się sypało przeokrutnie.

Nawet sobie nie wyobrażam tego jak to się musi psuć po nastu latach ;]

Z rodziny ma chłopak chyba 2.0 diesel z automatem. Trzyma to już kilka lat także chyba nie jest tak źle do końca ;] . Wpierw było to główne auto, teraz robi jako drugie dla żony a główne przejął arteon. Może miałeś piątkowy egzemplarz? ;) 

Napisano
3 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Z rodziny ma chłopak chyba 2.0 diesel z automatem. Trzyma to już kilka lat także chyba nie jest tak źle do końca ;] . Wpierw było to główne auto, teraz robi jako drugie dla żony a główne przejął arteon. Może miałeś piątkowy egzemplarz? ;) 

Nie wydaje mi się. Z tego co pamiętam to ten model nie był nigdy w topie na liście bezawaryjnych aut.

Przypomniało mi się jeszcze, że któraś szyba nie działała, w sensie nie opuszczała się góra/dół. Też coś tam było naprawiane.

Nie wymienię z pamięci co tam jeszcze padło, ale działo się w każdym tygodniu coś.

Dobrze wspominam prowadzenie, żadne inne moje auto nie prowadziło się lepiej.

Była tez jakaś taka pewność działania hamulców. Pewnie długość drogi hamowania by na dzisiejsze czasy nie była rewelacyjna, ale człowiek w tym aucie jakoś wiedział gdzie się zatrzyma.

Ogólna "fajność" była wyśmienita. Było też niezłe audio. Tam chyba miałem jakiś zestaw BOSE czy JBL. Nie pamiętam już. Dobrze to grało.

Silnik jak na diesla bardzo ładnie mruczał. 5 cylindrów to fajny zestaw. Na postoju to oczywiście klekot diesla, ale jak nabrał obrotów było przyjemnie.

Niestety awaryjność była dramatyczna.

285821178-alfa.jpg

Napisano
52 minuty temu, kravitz napisał(a):

Niestety awaryjność była dramatyczna.

to się nazywa charakter ;] 

Poza tym... zobaczymy jak tesla będzie miała 6 lat ;) 

image.png.eb936afb0c14bc3545cca183195b17cd.png

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

to się nazywa charakter ;] 

Poza tym... zobaczymy jak tesla będzie miała 6 lat ;) 

image.png.eb936afb0c14bc3545cca183195b17cd.png

Teslę ciężko oceniać.

Nie jestem fanem tej marki, ale tam zwyczajnie inaczej podchodzą do kwestii przeglądów.

Takich nie ma. A przeglądu zerowego "chyba" też nie ma. Sam oceniasz co i jak i jak coś, to wzywasz naprawę zdalną.

Wiele rzeczy przez to może być wadliwe i wychodzi właśnie w trakcie używania.

Nie są to jednak rzeczy typu stoisz i nie jedziesz, chociaż pewnie takie też są.

U mnie np od nowości nie działa w Tesli ta wewnętrzna kamera. Nawet nie zamierzam zgłaszać, bo dzięki temu nie mam upierdliwych komunikatów o zmęczeniu kierowcy czy o tym, że mam patrzeć przed siebie ;]

A przecież teoretycznie to jest usterka.

Napisano

Kup sobie poliftową Giuliettę 1.4 120KM. Bezawaryjne auto. 255k nalotu i wciąż fabryczne sprzęgło i dwumas. Lubi się bardzo z LPG. 

Napisano
20 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Kup sobie poliftową Giuliettę 1.4 120KM. Bezawaryjne auto. 255k nalotu i wciąż fabryczne sprzęgło i dwumas. Lubi się bardzo z LPG. 

Kup sobie Mito 1.3 MJT. Bezawaryjne auto.... 🥱

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 26.01.2025 o 08:35, HARDTECHNO napisał(a):

Miałem 2.0 i to jest najlepsza opcja. Uszczelka smoka to drobnostka przy dzisiejszych historiach silnikowych. Samego silnika nie zatrzesz bo będzie komunikat o niskim ciśnieniu przed odpaleniem.
Mam zupełnie odwrotne spostrzeżenia do @kravitz i jak narazie 159 była moim najdłużej posiadanym autem 👍Fajne auto.

Napisano
6 godzin temu, HARDTECHNO napisał(a):

Będę celował właśnie w 2.0 bo można wychaczyc fajny egzemplarz sportwagon bo taki mnie interesuje. ..

Dzieki

Taką miałem. Ostatni rocznik, czyli 2011. Dzisiaj na parkingu w pracy pojawiła się biała w wersji TI i chętnie bym pojeździł choć spróbowałbym teraz 1.75 TBI 😁