Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie a wykup z leasingu

Featured Replies

Napisano

Cześć, mam samochód w leasingu konsumenckim i będę go wykupywał pod koniec kontraktu. Wpłaciłem już kwotę wykupu, dzisiaj wystawili mi fakturę na ostatnią ratę i po zaksięgowaniu wszystkiego mam dostać fakturę na podstawie której będe mógł przerejestrować samochód. Tutaj wszystko jasne, to co mnie zastanawia to jak po wystawieniu tej faktury będzie działało ubezpieczenie AC.

Teraz wiadomo, właścicielem jest VWFS ja jestem wpisany jako użytkownik i teraz nie wiem czy od razu po otrzymaniu faktury staję się właścicielem i powinienem ubezpieczenie AC przepisać na mnie bo ono przestaje działać w momencie sprzedaży samochodu (wystawieniu faktury), czy do momentu przerejestrowania samochodu AC dalej działa? 

Nie chciałbym doprowadzić do sytuacji że nagle nie mam autocasco. Ubezpieczenie generalnie kończy się 17.02, leasing 11.02.  

Napisano

Ja w takiej sytuacji po prostu to olewalem, ciekawe czy jezdzilem bez AC ;]

Napisano
17 godzin temu, KJO napisał(a):

Cześć, mam samochód w leasingu konsumenckim i będę go wykupywał pod koniec kontraktu. Wpłaciłem już kwotę wykupu, dzisiaj wystawili mi fakturę na ostatnią ratę i po zaksięgowaniu wszystkiego mam dostać fakturę na podstawie której będe mógł przerejestrować samochód. Tutaj wszystko jasne, to co mnie zastanawia to jak po wystawieniu tej faktury będzie działało ubezpieczenie AC.

Teraz wiadomo, właścicielem jest VWFS ja jestem wpisany jako użytkownik i teraz nie wiem czy od razu po otrzymaniu faktury staję się właścicielem i powinienem ubezpieczenie AC przepisać na mnie bo ono przestaje działać w momencie sprzedaży samochodu (wystawieniu faktury), czy do momentu przerejestrowania samochodu AC dalej działa? 

Nie chciałbym doprowadzić do sytuacji że nagle nie mam autocasco. Ubezpieczenie generalnie kończy się 17.02, leasing 11.02.  

Tu jest dużo niuansów... Kto zawierał umowę i kto jest ubezpieczonym!?

Po prostu kup nowe od 11.02 - to tylko 1.5% nadpłaty. Albo nie ruszaj auta przez ten tydzień jak chcesz synchronizację między AC i OC. 

Edytowane przez grogi

Napisano

13 minut temu, grogi napisał(a):

Dokladnie, najlepiej sie skontaktowac z firma leasingowa oraz TU :ok:

Ale w takiej sytuacji jak tutaj, to bym wykupil nowa polise do 11.02 i po temacie.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Przecież można od razu wykupić normalne ubezpieczenie na rok, przed przerejestrowaniem pojazdu. Właścicielem się jest od momentu zakupu a nie przerejestrowania. Potem można aneksem zmienić numery rejestracyjne na polisie i po zabawie. 

Zakładam, że auto jest zarejestrowane i ma ważne badania techniczne. 

Ja tak wykupiłem pełne ubezpieczenie po zakupie mojego strucla. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
  • Autor

No tylko ja nie wiem z jakim dniem dostanę tą fakturę. Próbowałem się dzisiaj dodzwonić na infolinię infolinię ale ze średnim skutkiem… 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Po prostu kup nowe od 11.02 - to tylko 1.5% roku. Albo nie jeździj przez ten tydzień jak chcesz synchronizację między AC i OC. 

umowę ja zawierałem i moje dane są na ubezpieczeniu w rubryce użytkownik. 

Napisano
12 minut temu, KJO napisał(a):

No tylko ja nie wiem z jakim dniem dostanę tą fakturę. Próbowałem się dzisiaj dodzwonić na infolinię infolinię ale ze średnim skutkiem… 

Bez dowodu zakupu ani rusz... 

Jeśli to możliwe, to może nie korzystaj z auta te kilka dni. Wiem, że gówniana opcja ale może najbezpieczniejsza. 

Kontakt z TU wskazany... 

Najlepiej na piśmie... 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
14 minut temu, KJO napisał(a):

W takiej sytuacji polisa przeszla na moją żonę, jak wykupowaliśmy z leasingu X lat temu. 

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

W takiej sytuacji polisa przeszla na moją żonę, jak wykupowaliśmy z leasingu X lat temu. 

OC,  AC nie przechodzi z automatu, chociaż ubezpieczyciel może robić ukłon w stronę nabywcy. Raz mi zrobili AC a innym razem nie, i nie było opcji bez wykupu nowej polisy.

Napisano
6 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

OC,  AC nie przechodzi z automatu, chociaż ubezpieczyciel może robić ukłon w stronę nabywcy. Raz mi zrobili AC a innym razem nie, i nie było opcji bez wykupu nowej polisy.

Tutaj przeszedl caly pakiet dilerski.

Auto bylo wykupione pol roku przed koncem leasingu, po jakims czasie przyslali aneks ze zmiana wlasciciela.

Oczywiscie na nasz wniosek, a nie z automatu, ale szystko bylo zalatwiane przez dilera.

Napisano
  • Autor

Dobra trochę podzwoniłem i coś już wiem. Fakturę wykupową powinienem dostać w ciągu trzech dni od zaksięgowania ostatniej wpłaty czyli w poniedziałek, i z ta fakturą ubezpieczyciel powinien zrobić aneks do ubezpieczenia, wykreślić leasing i wpisać mnie jako właściciela. Pani na infolini powiedziała że raczej od ręki to robią jeśli użytkownik zostaje ten sam. 

Napisano

Powalone zwyczaje. Najpierw zapłać a potem faktura. 

Chyba powinno być odwrotnie?

Napisano
11 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Dlaczego? Faktura wykupową dostaniesz po uiszczeniu ostatniej raty operacyjnej... ? Wtedy możesz ją opłacić.

Napisano
13 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Nie bez powodu. Faktura dokumentuje sprzedaż auta - na podstawie faktury możesz auto zarejestrować.

Napisano
23 godziny temu, KJO napisał(a):

Dobra trochę podzwoniłem i coś już wiem. Fakturę wykupową powinienem dostać w ciągu trzech dni od zaksięgowania ostatniej wpłaty czyli w poniedziałek, i z ta fakturą ubezpieczyciel powinien zrobić aneks do ubezpieczenia, wykreślić leasing i wpisać mnie jako właściciela. Pani na infolini powiedziała że raczej od ręki to robią jeśli użytkownik zostaje ten sam. 

Jeśli mogę doradzić - jeśli masz tak możliwość, to postaw to auto na parkingu, do czasu aż się kwestie polisowe wyprostują tj. będziesz miał papier, że auto jest Twoje, polisa jest na Ciebie. Kiedyś czytałem o przypadku człowieka, który już zapłacił wykup, ubezpieczenie jeszcze nie przeszło, a doszło do szkody całkowitej i zaczął się kocioł. Leasing miał to już w nosie, a ubezpieczyciel widział dalej leasing.

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, ochkarol napisał(a):

No bo masz 3 opcje, wykupić, zwrócić albo przedłużyć kontrakt. Ja w sumie chciałem przedłużyć o kolejne trzy lata ale oni w tym vwfs mają takie tempo procedowania, że szybciej ( i w sumie taniej) dostałem zwykły kredyt w banku... 

2 godziny temu, Manx napisał(a):

Jeśli mogę doradzić - jeśli masz tak możliwość, to postaw to auto na parkingu, do czasu aż się kwestie polisowe wyprostują tj. będziesz miał papier, że auto jest Twoje, polisa jest na Ciebie. Kiedyś czytałem o przypadku człowieka, który już zapłacił wykup, ubezpieczenie jeszcze nie przeszło, a doszło do szkody całkowitej i zaczął się kocioł. Leasing miał to już w nosie, a ubezpieczyciel widział dalej leasing.

Tak też zrobiłem, stoi grzecznie zamknięty na parkingu. Ta historia chyba u nas na forum była, ktoś wykupił ciężarówkę i miał całkę w międzyczasie  

Napisano
W dniu 4.02.2025 o 21:49, KJO napisał(a):

No to do swojego agenta i Ci powie. W zależności od firmy albo traktują jako zmianę własności, albo na obecnej usuną leasing i zostawią wszystkie ryzyka.

Napisano
W dniu 6.02.2025 o 13:24, KJO napisał(a):

No bo masz 3 opcje, wykupić, zwrócić albo przedłużyć kontrakt. Ja w sumie chciałem przedłużyć o kolejne trzy lata ale oni w tym vwfs mają takie tempo procedowania, że szybciej ( i w sumie taniej) dostałem zwykły kredyt w banku... 

W obecnej chwili chyba najbardziej skostniała firma by cokolwiek zmienić, ustalić indywidualnie, pójść na rękę po kilku latach współpracy...:no:

Napisano
  • Autor
20 minut temu, AkuQ napisał(a):

W obecnej chwili chyba najbardziej skostniała firma by cokolwiek zmienić, ustalić indywidualnie, pójść na rękę po kilku latach współpracy...:no:

No czuć, że ich własny sukces pokonał, godzina żeby dodzwonić się na infolinię, faktury wystawiają tak że nagle jest jeden dzień na zapłatę a wcześniej nie można bo bez właściwego nr faktury na przelewie to oni nie potrafią tego zaksięgować itp. 

23 minuty temu, AkuQ napisał(a):

No to do swojego agenta i Ci powie. W zależności od firmy albo traktują jako zmianę własności, albo na obecnej usuną leasing i zostawią wszystkie ryzyka.

Agentka od dealera ale też miała problem, bo bez faktury nic nie mogła zrobić. Oczywiście faktura przyszła w piątek wieczorem z datą wystawienia czwartkową. W poniedziałek udało się przepisać OC i AC na mnie więc i tak w miarę sprawnie poszło ale w sumie pięć dni bez samochodu byłem...