Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Niestety miałem nikła przyjemność korzystać z tego guana ponownie. Przejazd z przyczepką pow 3.5t.

Coś mnie tchneło, że skrzyżowanie DW z DK50 jest tak pociągnięte, że jedzie się 300m 50tką. Wcześniej przez 15 minut odpalałem apkę - był jakiś problem z powiadomieniami, mimo że wcześniej działała. W końcu się odpaliła jak byłem już na DK50. Oczywiście nie zaliczyło ;(. Kolejny odcinek A2 już bez problemu jak wracałem.

Problem zgłosiłem, po całych 2tyg dostałem odpowiedź, że jest opcja dodania przejazdu na portalu.

Jest ... ale z wyprzedzeniem :facepalm:, nie da się ustawić daty wcześniejszej.

Oczywiście korespondencja wygląda tak, że mailem przychodzi powiadominie i nie można odpowiedzieć. Na wiadomość w systemie także nie ;). Poszło nowe zgłoszenie, że się nie da. Pewnie za ok miesiąc dostanę odpowiedź.

Kwota za przejazd to całe 0.18PLN, ale nie chce dostać jakieś kary. Oczywiście prt z aplikacji dołączyłem.

Da się jakoś zapłacić po fakcie czy olać sprawę z racji kwoty ?

Napisano

Właśnie jestem na etapie zakupu przyczepy towarowej (nie ciężarowej).

Twoja historia utwierdza mnie w przekonaniu, żeby brać z DMC 750 i mieć wywalone 

Napisano
40 minut temu, technix napisał(a):

żeby brać z DMC 750 i mieć wywalone 

W zależności od samochodu ciągnącego, i tak  bardzo łatwo przekroczyć 3.5 t 🤔

Jedyna fajna sprawa z takimi przyczepkami, że można poprosić producenta (oczywiście kupując nową) o wbicie w homologacji 750 kg, a kupić np dmc 1300

Edytowane przez Guzon87

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

Niestety miałem nikła przyjemność korzystać z tego guana ponownie. Przejazd z przyczepką pow 3.5t.

Coś mnie tchneło, że skrzyżowanie DW z DK50 jest tak pociągnięte, że jedzie się 300m 50tką. Wcześniej przez 15 minut odpalałem apkę - był jakiś problem z powiadomieniami, mimo że wcześniej działała. W końcu się odpaliła jak byłem już na DK50. Oczywiście nie zaliczyło ;(. Kolejny odcinek A2 już bez problemu jak wracałem.

Problem zgłosiłem, po całych 2tyg dostałem odpowiedź, że jest opcja dodania przejazdu na portalu.

Oczywiście korespondencja wygląda tak, że mailem przychodzi powiadominie i nie można odpowiedzieć. Na wiadomość w systemie także nie ;). Poszło nowe zgłoszenie, że się nie da. Pewnie za ok miesiąc dostanę odpowiedź.

Kwota za przejazd to całe 0.18PLN, ale nie chce dostać jakieś kary. Oczywiście prt z aplikacji dołączyłem.

Powiem Ci że tych co wymyślili ten system, zaakceptowali i wprowadzili powinno się WYKASTROWAĆ żeby więcej takich debili nie rodziło się na tym świecie.

Mój przypadek 1)

samochód osobowy zarejestrowany w UK, na brytyjskim dowodzie jest tylko data pierwszej rejestracji - nie ma daty produkcji (chyba że teraz po 10 latach coś się zmieniło), samochód z 2005 Roku - Euro 4

Przyczepa campingowa 1,5T

Całość DMC w okolicach 4T, ale wydając mi VIA TOLL na granicy w punkcie obsługi powiedzieli że załapię się na największą stawkę jak za duże, ciężkie, ogoniaste TIRy bo nie ma daty produkcji samochodu w dokumentach. Zabrałem, płakałem, dwa dni później im oddałem bo więcej mi nie było potrzeba. W drogę powrotną już jechałem bez przyczepy.

Mój przypadek 2)

samochód Range Rover zarejestrowany w UK, brytyjski dowód. Na haku laweta, na lawecie Lotus. Lotusa na trasę zawinąłem pokrowcem tak że ładnie zachodził za lawetę. W pracy odbieraliśmy jakieś serwery i było kilka kontenerów folii bombelkowej do wyrzucenia 😀 Nie chciałem żeby plandeka fruwała po drodze i uszkodziła lakier to samochód od zewnątrz - na kwadratowo cały osłoniłem folią, miejscami nawet po 30-40cm. Samochód bardzo niski i górna granica dachu ledwo dochodziła do granicy szyb w RR. Myślałem że będzie ta sama przeprawa z nimi a tym razem w punkcie Via Toll powiedzieli mi że samochód co prawda nie ma daty produkcji ale datę pierwszej rejestracji, natomiast ta lekka przyczepa "towarowa" napewno ma poniżej 750km 🤪 i nie łapie się na Via Toll. Do dnia dzisijeszego nic nie przyszło, żadne upomnienie czy mandat a sumując DMC było ponad 5T

Edytowane przez bengamin

Napisano
15 minut temu, Guzon87 napisał(a):

o wbicie w homologacji 750 kg, a kupić np dmc 1300

i tak właśnie zamierzam uczynić 👍

2 osie z hamulcem i "oficjalnie" 60kg ładunku zostaje 🤣

Napisano
Godzinę temu, technix napisał(a):

Twoja historia utwierdza mnie w przekonaniu, żeby brać z DMC 750 i mieć wywalone 

Rodzaj przyczepy nie ma znaczenia. Powyżej 3.5t płacimy za przejazdy.

Co to jest przyczepa "TOWAROWA"? 🤣

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, technix napisał(a):

Lub omijać płatne drogi, co próbowałem zrobić ;).

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bengamin napisał(a):

Powiem Ci że tych co wymyślili ten system, zaakceptowali i wprowadzili powinno się WYKASTROWAĆ żeby więcej takich debili nie rodziło się na tym świecie.

Mój przypadek 1)

samochód osobowy zarejestrowany w UK, na brytyjskim dowodzie jest tylko data pierwszej rejestracji - nie ma daty produkcji (chyba że teraz po 10 latach coś się zmieniło), samochód z 2005 Roku - Euro 4

Przyczepa campingowa 1,5T

Całość DMC w okolicach 4T, ale wydając mi VIA TOLL na granicy w punkcie obsługi powiedzieli że załapię się na największą stawkę jak za duże, ciężkie, ogoniaste TIRy bo nie ma daty produkcji samochodu w dokumentach. Zabrałem, płakałem, dwa dni później im oddałem bo więcej mi nie było potrzeba. W drogę powrotną już jechałem bez przyczepy.

Mój przypadek 2)

samochód Range Rover zarejestrowany w UK, brytyjski dowód. Na haku laweta, na lawecie Lotus. Lotusa na trasę zawinąłem pokrowcem tak że ładnie zachodził za lawetę. W pracy odbieraliśmy jakieś serwery i było kilka kontenerów folii bombelkowej do wyrzucenia 😀 Nie chciałem żeby plandeka fruwała po drodze i uszkodziła lakier to samochód od zewnątrz - na kwadratowo cały osłoniłem folią, miejscami nawet po 30-40cm. Samochód bardzo niski i górna granica dachu ledwo dochodziła do granicy szyb w RR. Myślałem że będzie ta sama przeprawa z nimi a tym razem w punkcie Via Toll powiedzieli mi że samochód co prawda nie ma daty produkcji ale datę pierwszej rejestracji, natomiast ta lekka przyczepa "towarowa" napewno ma poniżej 750km 🤪 i nie łapie się na Via Toll. Do dnia dzisijeszego nic nie przyszło, żadne upomnienie czy mandat a sumując DMC było ponad 5T

Z tego co piszesz to nawet nie "pobawiłeś" się tym super systemem ;). Tam są dopiero głupoty.Jest oddzielnie profil samochodu, płatności i terminala. Jak się pomylisz w profilu płatności i próbujesz dodać np kartę paliwową, która nie wiadomo dlaczego nie działa to nie ma powrotu i skasowania. Robisz na nowo. Ja tak mam kilka profili i zawsze zapominam, który działa. Skasować nie można, trzeba do nich pisemnie się zwrócić z załączoną dokumentacją :pukpuk:. Próbowałem załączyć zdjęcie samochodu to mi odrzucili, a nie mam czasu bawić się w wyciąganie KRSów żeby przypadkowy profil skasować. System oczywiście działa jak chce. Rok temu jechałem do NIemiec A2 to w dwie strony miałem różne pobrane kwoty. Oczywiście oni nie wiedzą czemu ;(.

Support się teraz wyrobił, odpowiadają w ciągu jedynie kilku tygodni. Jak trzeba to było używać <3.5t np na A2 to czekałem na odpowiedź 6miesięcy ;).

Interpretacja to inna inszość, choć tu może być błąd człowieka, który źle coś ocenił, a nie zj... systemu.

Teraz pomyśl sobie, że ktoś jedzie takim LR z zgramanicy i ma zapłacić eToll :phi:.

Aha. Kary i weryfikacja jest losowa :phi:. Tzn losowo wysyłają do tych co nie zapłacili - tak mi powiedziano.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, technix napisał(a):

i tak właśnie zamierzam uczynić 👍

2 osie z hamulcem i "oficjalnie" 60kg ładunku zostaje 🤣

To chyba też nie halo. Słyszałem, że każde 100kg przekroczone to 1kzł kary. Wiem, nie zawsze ważą, ale jak trafisz to masz problem, szczególnie jak jedzie się gdzieś dalej.

Napisano
3 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Rodzaj przyczepy nie ma znaczenia. Powyżej 3.5t płacimy za przejazdy.

Co to jest przyczepa "TOWAROWA"? 🤣

Nie, 3,5T plus przyczepa "lekka" podobno nie dotyczy 🤔

Napisano
8 godzin temu, technix napisał(a):

Tak tak🤣

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

No i? 

Co "no i" ?

Pytałeś - odpowiedziałem 

?

Napisano

Tak tak🤣

Nie tak tak, tylko jednak nie, nie 😛

Napisano
2 minuty temu, technix napisał(a):

Co "no i" ?

Pytałeś - odpowiedziałem 

?

A czym się różni " towarowa" od "ciężarowej"?

Napisano
3 minuty temu, technix napisał(a):

Nie tak tak, tylko jednak nie, nie 😛

To szerokiej drogi😁

Napisano
16 godzin temu, technix napisał(a):

Na viaTOLL możesz mieć wywalone z dowolną przyczepą jeśli zestaw nie przekracza 3.5t. Znów z przyczepą lekką, jeśli przekraczasz to twoje "wywalone" może być dla ciebie dość drogie 

Napisano
19 godzin temu, sherif napisał(a):

Taka rade ze ustawienia etollu trzeba robić na komputerze nie na telefonie .

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

To bez różnicy. Interfejs jest ten sam, wymogi te same.

Napisano
14 minut temu, sherif napisał(a):

To bez różnicy. Interfejs jest ten sam, wymogi te same.

Okey .. jak zwykle ak wie lepiej . Idę   do jakmi .

Napisano
  • Autor
Teraz, Marcin79 napisał(a):

Okey .. jak zwykle ak wie lepiej . Idę   do jakmi .

ale o co Ci chodzi ?

Apka to tylko symulator urządzenia viatoll. Wszytsko ustawia się przez badziewny portal eToll po zalogowaniu m.in profilem zaufanym. Bez różnicy czy na telefonie czy na PC :nie_wiem: .

Napisano

Ale sama obsługa apki jest banalnie łatwa. Wybierasz auto którym chcesz holować i klikasz potwierdź, potwierdź i rozpocznij przejazd.

No prościej się nie da.😆

Napisano
5 godzin temu, Marcin79 napisał(a):

17 godzin temu, technix napisał(a):

Gorzej jak ktos przejazdem nie ma profilu zaufanego, nie ma w drodze dostępu do komputera.

Jeżeli osoba w punkcie obsługi na granicy mówi, eeeee to lekkie, a tak naprawdę to sam RR to 3200kg, Esprit 1600kg i do tego jeszcze laweta.

landi&laweta08.JPG

rr.jpg

Napisano
45 minut temu, bengamin napisał(a):

Gorzej jak ktos przejazdem nie ma profilu zaufanego, nie ma w drodze dostępu do komputera.

Jeżeli osoba w punkcie obsługi na granicy mówi, eeeee to lekkie, a tak naprawdę to sam RR to 3200kg, Esprit 1600kg i do tego jeszcze laweta.

landi&laweta08.JPG

rr.jpg

Pow 3.5t obowiązują opłaty. Co tu jest takiego dziwnego?

Napisano
  • Autor

Ale sama obsługa apki jest banalnie łatwa. Wybierasz auto którym chcesz holować i klikasz potwierdź, potwierdź i rozpocznij przejazd.

No prościej się nie da.😆

Tak, jak masz wszystko przygotowane wcześniej w profilu i apka ... zadziała. U mnie był jakiś problem z uprawnieniami, mimo że wcześniej działało, ale w końcu poszło. Inna sprawa, że ten system różnice zczytuje, jeżdziłem wiele razy A2 jak jeszcze trzeba było jej używać <3.5t i co któryś raz był problem ze zczytaniem poprawnie pierwszych bramek. Apka oczywiście odpalona wcześniej, gps, bateria wszystko ok. Co ciekawe apka wyświetlała źle, bo wg Etolla (infolinia) opłata pobrana prawidłowo, dlatego uważam że ten cały system to guano.

Napisano
9 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

A czym się różni " towarowa" od "ciężarowej"?

Mów, chętnie poznam TWÓJ punkt widzenia 

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

dlatego uważam że ten cały system to guano.

No z tym to zgadzam się w 100%😂

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
3 minuty temu, technix napisał(a):

Mów, chętnie poznam TWÓJ punkt widzenia 

To ja się Ciebie pytam. To Ty napisałeś że kupisz towarową zamiast ciężarowej. Zakładam że znasz różnice😁

Napisano

To ja się Ciebie pytam. To Ty napisałeś że kupisz towarową zamiast ciężarowej. Zakładam że znasz różnice😁

Tak, taka z DMC 750 to nie ciężarowa, tylko towarowa wg nomenklatury sprzedawców 👍

Zgodnie z KRD to ciężarowa 

Edytowane przez technix

Napisano

Będzie jeszcze fajniej:

Tachografy od 2026 r.

W lipcu 2026 r. dojdą kolejne wymogi. Od tej daty przewoźnicy wykonujący przewozy międzynarodowe pojazdami o dmc od 2,5 t do 3,5 t zostaną objęci przepisami dotyczącymi czasu jazdy i odpoczynku kierowców w ruchu międzynarodowym i obowiązku wyposażenia tych pojazdów w tachografy.

Napisano
7 minut temu, Camel napisał(a):

Będzie jeszcze fajniej:

Tachografy od 2026 r.

W lipcu 2026 r. dojdą kolejne wymogi. Od tej daty przewoźnicy wykonujący przewozy międzynarodowe pojazdami o dmc od 2,5 t do 3,5 t zostaną objęci przepisami dotyczącymi czasu jazdy i odpoczynku kierowców w ruchu międzynarodowym i obowiązku wyposażenia tych pojazdów w tachografy.

Czad. Będę miał w Plaidzie tachograf

Napisano
41 minut temu, Camel napisał(a):

Będzie jeszcze fajniej:

Tachografy od 2026 r.

To bardzo dobrze👍

Napisano
W dniu 14.02.2025 o 18:22, technix napisał(a):

Zgodnie z KRD to ciężarowa 

Jak chcesz to potrafisz😁

Napisano
W dniu 13.02.2025 o 12:45, sherif napisał(a):

Jeśli nie ma tam kamer etoll to nic nie zapłacisz

5 godzin temu, Camel napisał(a):

Będzie jeszcze fajniej:

Ale że niby co zmieni się dla zwykłego użytkownika?

Bo ma to dotyczyć osoby wykonujące ZAROBKOWY przewóz drogowy - skierowana jest głównie na patologię busiarską która robi po 2000km na strzała bez odpoczynku.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Używam tej aplikacji od roku i nigdy nie miałem problemów, a z lawetą jeżdżą praktycznie codziennie. Odpalasz apke, klikasz auto którym jedziesz i wszystko. Działa w tle, nie trzeba nic pilnować. 

Napisano
W dniu 16.02.2025 o 08:13, Camel napisał(a):

Będzie jeszcze fajniej:

Tachografy od 2026 r.

I bardzo dobrze. Może skończy się patologia robienia na strzała trasy express  do Es, F lub IT. Ciągle poganianie przez spedytora. Kierowca też człowiek i musi odpocząć.

Tachografy będą obowiązywać w zarobkowym przewozie towarów i osób.

Privat bez tacho.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
  • Autor
W dniu 3.04.2025 o 00:29, atlantic napisał(a):

Używam tej aplikacji od roku i nigdy nie miałem problemów, a z lawetą jeżdżą praktycznie codziennie. Odpalasz apke, klikasz auto którym jedziesz i wszystko. Działa w tle, nie trzeba nic pilnować. 

To już nie chodzi o samą apke, bo z tym oczywiście różnie bywa. Kiedyś (niestety) wszyscy jej musieli używać m.in na A2 i była masakra.

Problem jest w tym śmiesznym supporcie.